Menu

zaglavlje

15.000 VIDLJIVIH, I JOŠ TOLIKO  NEVIDLJIVIH  VALJEVKI I VALJEVACA SU ŽRTVE NATO BOMBI SA  OSIROMAŠENIM URANIJIMOM!

15.000 VIDLJIVIH, I JOŠ TOLIKO NEV…

Danas se navršava četvt...

ODBOJKAŠICE VALJEVA ZASENILE LAŽNU ELITU U URUŠENOM GRADSKOM SVETU SPORTA

ODBOJKAŠICE VALJEVA ZASENILE LAŽNU …

U nikad siromašnijoj po...

NASTASIĆ OTKAZAO PIKSIJU

NASTASIĆ OTKAZAO PIKSIJU

Odlične partije u...

POSLE IZBORENOG OPSTANKA, DVOJAC NAJBOLJIH, LEŠIĆ I DAY  NAPUSTILI METALAC

POSLE IZBORENOG OPSTANKA, DVOJAC NA…

Najgledaniji i finansij...

SVE JE U SRBIJI NA PRODAJU,  ALI NE I CRNO BELI SVET!

SVE JE U SRBIJI NA PRODAJU, ALI NE…

Vreme smrti traje, što ...

SILUETA ANĐELA I LJUDSKOST ZA NADU DA SMO JAČI OD BESRAMNIH PORUKE ZLA

SILUETA ANĐELA I LJUDSKOST ZA NADU …

Silueta andjela u nebes...

NAJBOLJI U IZBORU SPORTSKOG SAVEZA ACA I MAŠA "ISPALI" IZ sns  "ŠEME"

NAJBOLJI U IZBORU SPORTSKOG SAVEZA …

I pored intenziviranog ...

VREME ZLA TRAJE, ĐAVOLJI OKOT DIVLJAO NA VIDRAKU

VREME ZLA TRAJE, ĐAVOLJI OKOT DIVLJ…

Uzdignute pesnice Stjep...

Prev Next

Specijalistička internistička ordinacija Dr Tomić Valjevo, V. Mišića 102. Tel: 014/228-321 i 065/228-3211

Kardiolog (Dr Đorđević) Telefon: 064/9700-041

INTERNISTIČKI PREGLEDI, GASTROENTEROLOGIJA, ENDOKRINOLOGIJA, ALERGOLOGIJA, DIJAGNOSTIKA, GASTROSKOPIJA,

KOLONOSKOPIJA, ULTRAZVUK ABDOMENA, SRCA, ŠTITASTE ŽLEZDE, DOPPLER KRVIH SUDOVA ABDOMENA

Items filtered by date: jul 2020

MENDŽMENT HK KRUŠIK REAGOVAO NA PISANJE "DANASA" I ASNS FABRIKE

1krusik jun 2o 1

Povodom pisanja dnevnog lista Danas i navoda predsednice Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranke Savić, a radi istinitog obaveštavanja javnosti i zaposlenih, menadžment HK „Krušik” Valjevo ističe sledeće:

Kompanija je nekoliko meseci unazad intenzivirala aktivnosti za  racionalizaciju i reorganizaciju poslovnih procesa. Težište u racionalizaciji dato je na optimizaciju troškova materijala, zarada, naknada zarada i ostalih ličnih rashoda koji učestvuju sa približno 90% u ukupnim troškovima kompanije.

Širenje baze dobavljača i poštovanje elementarnih tržišnih principa već su dali konkretne rezultate u pogledu racionalizacije troškova materijala. Grube procene ukazuju da će kompanija po tom osnovu ostvariti uštede minimalno pet milona dolara na godišnjem nivou zavisno od obima proizvodnje.

Krušik na mesečnom nivou, za preko 3.000 zaposlenih, po osnovu zarada, naknada zarada i ostalih primanja izdvaja blizu 3.000.000 USD. U navedenom iznosu, sa preko 35% učestvuju izdaci za regres, topli obrok, minuli rad, prevoz i posebne uslove rada, na kojima sindikati posebno potenciraju. Vrednosno iskazano, regres iznosi skoro 85.000 RSD, neto po zaposlenom na godišnjem nivou, dok su izdaci za topli obrok blizu 400 RSD dnevno, odnosno oko 8.500 RSD mesečno, neto. Minuli rad se obračunava po stopi od 0,6% za svaku godinu staža kod poslodavca HK Krušik, dok pravo na troškove prevoza ostvaruju svi zaposleni u kompaniji, uključujući i one koji stanuju u neposrednoj blizini fabrike. U celini, kompanija za pomenute troškove mesečno mora da izdvoji preko milion dolara.

Kako bi u HK Krušik spremno dočekali globalne ekonomske poteškoće koje se najavljuju za drugi deo godine, rukovodstvo i sindikati su na zajedničkom sastanku razmatrali mere koje bi u aktuelnim okolnostima fabrički sistem mogle učiniti održivim. Stavovi menadžmenta utemeljeni su na ekonomskim principima, pritom ne ignorišući elementarne zahteve socijalne odgovornosti. Predlozima za umanjenje elemenata naknade zarade uz istovremeno povećanje cene radnog sata respektuju se složeniji poslovi i posle dužeg vremena, pravi se iskorak u stvaranju sistema privlačnog novom visokoobrazovanom kadru koji treba da bude nosilac razvoja i osvajanja savremenih raketnih i drugih sredstava. Takođe, to daje osnove da se fabrika reorganizuje i razvije dugoročno održivu strategiju sa jasnom vizijom budućeg delovanja.

Predstavnici sindikata su odbili sve ponuđene predloge za izmenu Kolektivnog ugovora, uprkos činjenici da Krušik, kao i citav poslovni svet, funkcioniše u okolnostima čiji će negativni efekti najverovatnije kulminirati u narednom periodu. Takvi potezi sindikata dodatno urušavaju otpornost fabrike i minimiziraju njene šanse za uspešnim prilagođavanjem na nastale promene. Nažalost, usled odbijanja sindikata da prihvati ponuđene predloge, svi budući napori rukovodstva biće dominantno usmereni na servisiranje tako visokih troškova, a veoma malo na tehnološka unapređenja i revitalizaciju proizvodnih kapaciteta.

Dobijena podrška Republike Srbije i Ministarstva odbrane kroz ugovaranje većih količina vođenih i nevođenih raketa za potrebe sistema odbrane nedvosmisleno ukazuju da država želi tehnološki da osnaži Krušik.

To daje šansu Krušiku da se svrsta u red malog broja kompanija sposobnih da ovladaju potrebnim znanjima i tehnologijama u oblasti raketne tehnike.

Šanse su jedno, realnost je drugo.

Sindikalni lideri, bar za sada, radu i rezultatima rada ne pridaju potreban značaj.

Eksploatišući činjenicu da su potpisnici kolektivnog ugovora, skoro godinu dana odbijaju da daju suštinski doprinos unapredjenju rezultata poslovanja kompanije. Naprotiv, vođeni ličnim interesima i ignorišući osnovne ekonomske parametre, prete da ozbiljno ugroze interes ostalih radnika, a time i kompletne fabrike.

Paralelno sa ovakvim delovanjem, list Danas nepune dve godine u kontinuitetu saopštava neistine i sa još većim žarom ulaže maksimalne napore da obezvredi rezultate Krušika postignute u ovoj godini. Nažalost, ne može se reći da je ovo slučajnost. U jednoj nepoštenoj i agresivnoj kampanji otvoreno napada Krušik i svesno pomaže jačanje konkurentskih fabrika u neposrednom okruženju.

Ostaje nada da će, razumevajući postojeće privredne trendove, pozadinu negativne kampanje koju pomenuti list vodi protiv kompanije i vodeći računa o dugoročnom interesu Krušika, sindikalni

lideri ipak korigovati stav i pomoći da u zajedničkoj borbi usmerimo resurse radi dobrobiti Krušika, a da rad i rezultati rada budu ključno merilo vrednosti svakog zaposlenog.

Read more...

INFANTINU I LOBERU SE "SMEŠI" SUDBINA PLATNIJA I BLATERA

  • Published in Fudbal

 Djani Infantino

 Izvor: Getty Images Sport, Valeriano Di Domenico Presednik FIFA Đani Infantino našao se tapetu  švajcarskog specijalnog i tužiloca Stefana Kelera.

Generalni  tužilac  Švajcarske Mihael Lauber je  pokrenuo je krivični postupak protiv  Đanija Infantina.

Postupak je pokrenut  u okviru istrage zbog sumnje da je prvi čovek svetskog fudbala  korupcijom sprečio tužioca Mišela Lobera da vodi poštenu istragu o sumnjivom poslovanju Fife.

Kako navode brojni svetski mediji specijalni švajcarski tužilac Stefan Keler pokrenuo je krivični postupak u okviru istrage sastanka Đanija Infantina i Lobera, koji je već ponudio ostavku.

Nadzorno telo švajcarskog tužilaštva u izveštaju navodi da su Infantini i Lober  imali više tajnih sastanaka i da postoji sumnja da je Infantino lobirao da Lober odbaci optužbe za korupciju u vrhu Svetske fudbalske federacije, ali i istragu o poslovanju Uefe, dok je Infantino bio sekretar u Evropskoj kući fudbala.

Lober je prošle nedelje najavio da će podneti ostavku, čim je  na sudu utvrđeno da nije govorio istinu o susretu sa Infantinom u trenutku dok je njegova kancelarija istraživala korupciju u FIFA.

Obojica su demantovali umešanost u kriminalne radnje.

Infantino je na mesto predsednika FIFA izabran 2016. godine, a prethodno je od 2009. godine bio sekretar UEFA.

Etička komisija FIFA je utvrdila je da je Sep Blater Mišelu Platiniju 2011. godine isplatio dva miliona švicarskih franaka kao mito, pa ih je zbog toga suspendovala na osam godina. Kazne su stupile na snagu odmah po izrcanju 21.decembra 2015. Od tada Blater i Platini se ne bave nikakvim aktivnostima u fudbalu, ni sportskim ni administrativnim.

S obzirom da Blater 2015 imao  79 godina, suspenzija je označila  i kraj karijere ovog fudbalskog funkcionera. S druge strane, Platini(1955) ima šanse da se vrati ponovo u fudbal.

Read more...

MATE PARLOV:NIJEMAC ME ODVEO NA SVETSKI TRON, GDE NEMA NACIONALIZMA!

  • Published in Boks

Parlov lasta

Pre 12 godina 29. jula 2008. godine kosmoplita i  besmrtni šampion Mate Parlov sportista 20. veka eks SFRJ se preselio se u legendu, preminuo je u PulI U 60.godini.

Mate je osvojio sve!

Besmrtna legenda  svestskog,  jugoslovenskog i hrvatskog sporta Mate Parlov je nastupao pod trobojkom  SFR Jugoslavije i postao  olimpijski, svetski i evropski šampion.

Njegova poslednja veza sa boksom bila je na Olimpijskim igrama 1984. Mate je bio  selektor repezentacije Jugoslavije. Na  OI u Los Andjelesu  jugoslovenski bokseri ostvarili su impresivan učinak: zlato Ante Josipović, srebro Redžep Redžepovski i bronza Mirko Puzović  i Azis Salihu.

Vodio ih je Mate Parlov!

Nakon završetka bokserske karijere Mate živio je u Puli a potom u Fažani.

Spomenik u bronzi, u prirodnoj veličini, Mate parlova visok je sa postoljem 2,5 metra u Multimedijalnom centru Fažane  je postavjen u januaru 2018.

PARLOV SPOMENIK

Mate se od raspada Jugoslavije retko se  pojavljivao i oglašavao  u javnosti. Bio je vlasnik kafića ,,Mate“ u Puli, a strast mu je bila čitanje poezije.

U vreme  raspada Jugoslavije i rata u Hrvatskoj Mate Parlov je ostao šampion dosledan u prepoznavanju vrednosti svog i svakog vremena

"Kako ja mogu biti nacionalist ako sam svjetski prvak? Mnogi to ne razumiju. Nisu bili ni prvaci države, a često niti sami sebe nisu uspjeli pobijediti. Svijet se divio mojim rezultatima i svi su me svugdje prihvaćali kao svoga, bijeli i crni, svejedno. Upoznao sam svijet, i ne mogu biti ništa doli kozmopolit. Tako ja gledam i na sport i na život", zapušio je usta svima što bi da ga svojataju, najvećeg medju velikanima sporta Mate  Parlov.

U profesionalnoj karijeri, 1976. godine osvojio pojas evropskog prvaka u poluteškoj kategoriji i naslov svetskog prvaka u poluteškoj kategoriji WBC federacije 1978. Parlov je bio prvi bokser iz socijalističkih zemalja  osvojač profesionalne svetsku titulu, prvi  šampion na planeti  koji je u istoj kategoriji osvojio olimpijsku, evropsku i svetsku amatersku, te evropsku i svetsku profesionalnu titulu.

Bio je svetski i evropski prvak i u amaterskom i u profesionalnom boksu, olimpijski šampion i osmostruki prvak Jugoslavije, petostruki Balkana.

Rođen je 16. novembra 1948. godine u Splitu, a poreklom je bio iz  sela Ričica kod i Imotskog. Od 10. godine je živeo u Puli, a sa  16 e počeo da trenira boks  u BK “Pula”. Tri godine kasnije već je bio šampion  Jugoslavije u poluteškoj kategoriji. 1969.godine  u Bukureštu postao vicešampion Evrope, a 1971. je u Madridu je osvojio zlato. U  Beogradu je 1973. odbranio titulu najboljeg Evropljanina u poluteškoj kategoriji.

Na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine Parlov je osvojio zlato u spektakularnom  finalu protiv Kubanca Karilja. U žestokom meču  oba rivala su završavala na podu. Kraj je  usledio u drugoj rundi kada je Kubanac posle ko zna kojeg po redu levog direkta Parlova četvrti put "uspavan" ovoga puta bez šanse da se "probudi".

META 72 OI

Parlov  je u Havani 1974,  u kolevci boksa osvoja titulu amaterskoj prvaka sveta!

Usledio je  pohod  u profi ringu.

10.jula 1976, na Marakani je u Beogradu je pobedio Italijana Domenika Adinolfija i osvojio titulu profesionalnog prvaka Evrope u poluteškoj kategoriji, u verziji Svetskog bokserskog saveta (WBC). 1978. Mate Parlov je postao i svetski šampion,  Nokautirao je Argentinca Migela Anhela Kuelja,  u 9. rundi.

U amtarskoi ring je ulazio 310 puta, i samo 13 puta je poražen. U profesionalnoj karijeri, u 29 mečeva, zabeležio je 24 pobede, tri poraza i dva “remija

Parlov je ostao upamćen kao  najbolji jugoslovenski sportista 20. veka.

Jugonostalgičari bez okolišenja rado ističu: U Jugoslaviji se samo nisi smeo kačiti sa Titom i Parlovom!

mate 1

Parlov je bio najjači Jugosloven ali to nikad nije zloupotrebio, niti je nasedao na provokacije "snagatora" željnih slave .

“Nisam bio agresivan, mada sam bio žestok. Nisam se tukao od osnovne škole, nisam  sam imao probleme izvan ringa, nisma ih ni tražio! Bilo je svakakvih iskompleksiranih tipova. Hteli su da se dokažu na čoveku koji je osvojio nekakve titule. Ali to sam izbegao. Okrenem se u stranu ili pređem na neku drugu priču”, govorio je Mate Parlov.

Bio je zaljubljenik u poeziju, znao napamet na stotine pesama narodne muzike i obožavao je našu prestonicu.

“Beograd je grad koji ću uvek voljeti. Tu sam proveo svoju mladost”, govorio je Mate.

Nakon karijere živio je mirnim životom.

“Bokseru je najteže nakon karijere. Pogotovo ako ne zna šta bi radio u životu. Mnogi su prolupali jer nakon profesionalne karijere nisu više vidjeli smisao. Ja sam s druge strane žudio za anonimnošću. Nisam želio da živim od starih sjećanja. Sada sam samo običan građanin i ne volim kada mi se ljube ruke zbog nekih prošlih vremena”, rekao je jednom prilikom Mate.

U  kafiću "Mate" u centru Pule na slavnog šampiina potsećaju  kamena Zlatna rukavica po kojoj je izliven trofej što ga je vlasnik i najveći bokser  u SFRJ osvojio dva puta, jedan zlatni trofej dodeljen prvaku Europe, i uljani portret šampiona u rukavicama.

Boks  i slava nisu omeli Matu Parlova da diplomira ekonomiju i dogura do poslednjeg ispita na postdiplomskim studijima.

Mate je kad smo se upoznali 1990, uveliko bio čovek kafanskog miljea, sa čašom u ruci omiljenog vinja. Priča o pilotu prijatelju, ovčaru, odmetnutom  od gradske vreve, običnom čoveka na svom ostrvu sa svojim stadom je otvroila srce i dušu šampiona.

Popodne i veče sa šampionom ćaskali smo dok radio u šanku  i služio goste, ljude što ga vole, ali i on njih, bez obzira da li imali  sebi da plate jedno ili više pića

Znao je bolje svih gostiju  kolika je radost zajednička zbog svakodnevnih viđanja u svom kafiću.

Pre odlaska u Fažanu Matini, "merdžom" par sati pre mraka iskoristili smo da čujemo uz pršut i vino krenula je priča o sebi.

"Prija mi druženje sa ljudima, Gosti dolaze  zbog mene, svakodnevno, i to su obični o sportski nastrojeni ljudi,  obožavatelji. Tako da malo i popričamo, a ja radim i održavam kondiciju. Malo  sjednem, pa hodam, malo stojim za šankom. Šta bi' doma? Fotelja ili kauč i televizor? Pa ja sam uložio ogromanu energiju u svoje zdravlje, tokom boksačke karijere. Mora se  nekako održavati, jer bez zdravlja nema nam života" spustio je gard od početka razgovora Mate.

Patnja  je i kad treniraš i nastupaš, ali i kad se  na kraju  karijere prestane vežbati

" Kod svih vrhunskih sportaša  srce i kompletan organizam strada ako se naglo i totalno prekine s radom, što je i logično. I anas odradim neku kilometražu, malo gimnastike dobro dođe, Sad je tu i porok duvan, Propušio sam  odmah po okončanju  karijere  1980. godine. Pre nije išlo. Boks nije kolektivni sport  da možeš poput fudbalera da se švercaš. Tamo 22 čoveka jure za loptom, a u ringu sve je isključivo na meni i nema uzmicanja".

Sport je vaša "ružna" prošlost, i ne zanima vas, a sve vam je pružio ?

"Sebe sam ponašap o boksu, iako me sport nije doticao. Isključivo sam bio posvećen  svojim treninzima, usavršavanju, bez  želje da pratim bilo šta  drugo. Danas se ništa nije promenilo. Gonjen samo željom i instktom da dobro  radim sam uspeo. Nekakav prometejski oganj, volja za postignućem visokih ciljeva su bili pokretači, a kad kreneš i vidiš da ti ide od ruke nema odustajanja.Uporno, gladijstorksi, voljom i  radom i sa malo talenta sam postao najbolj. Talenat je važan ali više od  90 posto uspjeha donosi rad"

Jedan Nemac i poraz su doneli preokret i karijeru šampiona.

"Tek kad sam sve osvojio shvatio sam da mi je uspeh donelo brzo sazrevanje i  strpljivost. Prije sam želeo o rješavati stvari na silu. Ali sam shvatio da nisam neranjiv i da i ja imam Ahilovu petu. Da  me opemeti  posle  mog razmišljanja da sam nepovodiv, potudrio se u tom ludom  zanosu napada "svemoći" 1970. Nijemac. Nokautirao me je, a ja sam se prizemljio. Shvatio sam da valja i uzmaknuti,  jer i drugi jako udaraju. Na sreću bio je to jedini  jedini nokaut u karijeri. Baš u tom porazu sam postao  nepobjedivi šampion".

Neizbežno pitanje, koji je bio najveći i  najdraži meč u karijeri?

"Bilo ih više. Možda  protiv Kuelja, ali neki drugi važan meč za osvajanje titule, poćev od onoga na prepunom stadionu Partizana pred 50.000 ljudi završen "lastom u publiku" za radost kakva se retko doživi"

Amaterski  boks je  potcenjen u odnosu na zbivanja u profia areni.

"Aamaterski boks je neuporedivo teži od profesionalnog. Meni je titula amaterskog prvaka Europe u Madridu 1971. milija od kasnije profesionalne, jer sam zaredom poslagao petoricu vrlo dobrih boksača da bih je osvojio. Kasnije sam osvajao profesionalne titule. Bilo je lakše, momci u bili bokserski "polupismeni".

Kubanci su i dalje "bogovi" u boksu

"Imate pravo.  Amerikanci su uvek više poštovali olimpijsko zlato od titule profesionalnog prvaka svijeta. Profesionalnih verzija ima koliko hoćeš. Ja sam bio prvak svijeta po jednoj, a bila je tada i još jedna. Kubanci  haraju. Ja sam ponosan na  šamionsku krunu na a prvom amaterskom prvenstvu svijeta u Havani.  ,,Umirao“ sam do zlata, a  sveznajući  to  ne znaju, ne razumiju razliku. Kubanci su  čufo nevidjeno sa svojim  školom boksa. Teofilo Stivenson je već zaboravljen. Ja lično samo  slučajno ako uhvatim na tv-u pogledam neki meč"

U životu šampiona  više nema  dominicija i agresivnost viđene toliko puta u ringu. Smirenost i blagonaklonost prema svakome se način života Mate Parlova

"Dobro ste zaključili. Agresivan nisam ni bio, ali prilično žestok jesam. Nijemac me smirio. Čim sam se sučio  s vlastitim, normalnim ograničenjima i počeo razmišljati shvatio sam da prvo moram pobijediti sam sebe, pa tek posle rivala u ringu I to je  moj uspjeh karijere. Shvatio sam da grešim ako jurnem čim  primim udarac. Suspregnuo sam bijes, i strpljivo  počeo čekati pravi moment da zadam  jače i bolje udarac, ali i izbegnem "vatru"  što bi da me proguta".

Kao vrhunski sportista bili ste  član Saveza komunista Jugoslavije.

"Bio sam, i ponosan sada sam. A iz partije sam sključen jer nisam dolazio na sastanke. Politika je bila za mene neinteresantna oblast. Dobijao sam  priznanja i to je bilo sve".

Poezija je za Mate Parlova bila i ostala najveća  "politika"

"Isključivo, nadahnjivao sam se stihovima  Tina Ujevića,  posebno u trenucima krize „Ganutljivim opaskama“: Prebolio sam strasti, pa i ljutu pizmu./ Prekužio sam bijes na vjerolomstvo./ Prostodušno se čudim vandalizmu./ Ja bivam mlađi. Svijete, ja sam tvoje potomstvo! Smatram se potomkom svijeta. Nikada  ne  bih dao na se,  i na svoje. Biću najiskreniji, muče me pitanja koja se tiču cijelog svijeta. Suosjećanje nas sve vezuje".

Tin nije jedini vaš pesnik.

 „Svakidašnju jadikovku“sam čitao koliko li puta, i sve više i jače je  volim.  Tinova „Molitva iz tamnice“ čitam mi je uvijek na umu i čitam je sa posebnom pažnjom. Pored Tina volim pjesme  Kranjčevića i Preradovića, Matoša i Cesarića. Alegorijsku pjesmu „Zmija“  Petra Preradovića... Volim Branka Radičevića, "Kad mlidijah umreti". Volim  „Minadir“  Laze Kostića, „Modru rijeku“ od Maka Dizdara, i koliko njih još"

JedInstveni nepovljivi, druželjibivi, šampion i sveti čovek Mate Parlov!

Read more...

IN MEMORIAM MIROSLAV BEGOVIĆ-MIMA

miroslav mima begovic

 foto fszrs Posle kraće bolesti u Valjevu je preminuo Miroslav  Begović-Mima (74), član generacije najboljih valjevskih fudbalera okupljenih u FK Metalac14. jula 1969. drugoligaši SFRJ.

Begović je bio i dugogodišnji sportrki poslenik, uvek vešt da izabere "dobitničku"stranu. Na maloj ševi na "petnaestom" je prepoznat Mimin fudbalski talenat i geg in šmek virtouza igre na petoracu. Pored  rukometa, košarke,stonog tenis, rukomet, krenuo je stopama starijeg brata Pede u svet fudbala

Prošao je test znanja i zadovoljio visoke kriterijume Dragoljuba Filipovića "Škobe" u jesen 1959. i kreće Mimina fudbalska priča.

Debitovao je sa 19 godina 1965, sa "sedmicom" na dresu prvom timu Metalca.

Na kratko se "odselio" u šabačku Mačvu, ali dolaskom Pere Žosića trenera iz Zvezde je ponovo u svom jatu, i na  širem spisku igrača Metalca.  Kruna karijere bili si nastupi te 1969. u dresu Metalca šampiona Srpske lige  i pobednika kvalifikacija sa Hajdukom iz Kule(2:0 i 1:9) za plasman u Drugu ligu. Begović je igrao na obe utakmice, a i narednu sezonu u Drugoj ligi.

Fudbalska sreća ga je odvela  u FK "Krušik" i FK "Elind", a preko fudbalskog saveza  Valjevo je stigao do Fudbalskog saveza Regiona Zapadne Srbije gde bio aktivan do smrti.

Sportski radnik Mima Begović sa sinom je osnovao Klub Malog fudbala RB - Rade Begović, gde je bio sporstki direktor, dobntnik je plakete  FSRZ povodom 25 godina postojanja.

Džajin kum i poznavalac zbivanja u svetu fudbala na žalost svojim znanjem i autoriteom u protekloj deceniji odabrao je stranu "dobrih namera" zbog čijih dela je FK Budućnost ugašen, a   fudbal danas u Valjevu samo vegetira.

Mima  Begović ostaje u sećanju kao vrdni fudbalski znalac, duhovit, čovek vedrog duha i pozitivnih emocija,  ponosan na svoju porodicu.

Sahrana Miroslava Mime Begovića je u četvrtak 30.jula  12.30 na Gračanskom groblju u Valjevu.

Read more...

IN MEMORIAM MIRKO MARINKOVIĆ

mirko Marinkovic

Bitku sa teškom bolešću Mirko Marinković - Mirkić(73) čovek vatra je izgubio 26.juna. Poslednjeg ponedeljka ovog jula najbliži i mi koji smo znali Mirkića u dušu  isratili smo ga na put kojim ćemo krenuti svi, pre ili kasnije. U mir i blaženstvo rajskih polja bez neljudskosti, zavisti, pokosti, neistina i svakodrugog ovozemaljskog zla.

Mirko je odlaska u večnost  bio požrtvovan sin, porodičan čovek, otac za primer, suprug, brat za poželti, ali  i čovek fudbala od kada zna a sebe.

Nosio je dres Krušika i igrao na mestu halfa i beka, toliko dobro da je bio nezamenljiv i kapiten za ponos. Igrao je i za Ribnicu iz Mionice, a po završetku karijere do penzije je vredno radio u svojoj fabrici Krušik kao vrsni majstor za strugom.

Stadion na ušću Gradca u Kolubaru pored Barske pruge je bio druga kuća Mirkića, istnoljupca i pravdoljpca kakvi je sve manje. Do poslednjeg daha je radio u školi fudbala.

Predano i iskreno radio,  opismenio je brojne generacije dečaka. Bio je deci fudbalski otac, šarmantni  brka, uvek nasmejan, duhovit, pravičan, temparamentan,  i odan deci, malim ljudima veštim da svoje fudbalsko umeće unapređuju, a neki i dovedu do savršenstva i prevaziđu svog učitelja.

Odlaskom Mirka Marinkovića, istina je ostala bez odanog vojnika.

Skoro deceniju gašen fudbalski plamen na Krušiku je gotovo utihnuo. Ali svi što bi da je pretvore u mrak i nestajanje neće uspeti, jer Mirkić i slične lučonoše su ostavile dubok trag i  dovoljno energije u amanet naslednicima  da plamičak nade u bolje fudbalsko sutra spasavaju i vrate mu ponovo moć neugasive vatre i svetlosti

Mirko Marinković(1947-2020) bio je jedno od troje dece, pored Milana i Mice  časnih i najboljih roditelja Borke i Milorada. Živana i Mirko dobili su sina Sašu i ćerku Marijanu, danas, kao i svi Marinkovići časne ponosne ljude.

Mirko je delima je gradio put sreće i ostavio  nam oružje-ljubav, prijateljstvo i  poštovanje da  nastavimo  hrabro borbu, za bolji, plodoniji i ljudski  ovozemaljski  suživot.1MIRKO M S1

Hvala ti na svemu dobri naše Mirko.

Read more...

ZORAN BALJAK U NEBESKOM PLAVETNILU I NEZABORAVU ŽIVI

  • Published in Fudbal

zb

Pošast ove 2020. pandemija virusa korone nisu omeli porodicu, prijatelje i poštovaoce Zorana Baljaka(21) da se i ovog jula okupe na stadionu Krušik. 

1baljak 28 7 20

Igrao se fudbal: Zokijevi  prijatelji  i prvi tim Budućnost Krušika 2014.

Igralo se u znak sećanja i poštovanja na mladog dobrog momka, fudbalera pred velikom karijerom u trenu tuđe nesmotrenosti  tragično nastradalog u saobraćajnoj nesreći  kod Maribora 2.avgusta 2016.godine po povratku sa treninga, dan pošto je potpisao profesionalni ugovor sa šampionom Slovenije.

Ove 2020. je izostao je iz opravdanih razloga memorijalni turnir omladinaca, ali uvek u srcu i duši baš to klinci, a sada već zreli ljudi,  odgovorni i posvećeni fudbalu igrali su fudbal.baljakovi prij bfc 20

 Na jednoj strani Zoranovi prijatelji, a većina može da igra i dalje na visokom nivou, a na drugoj prvotimci prvog kluba Grada Valjeva, na žalost prepoznatljivog samo kao Centar troška valjevskog sporta broj 1.

Naravno momci što igraju i stručni štab za štetočinstvo FK BK 2014 nisu odgovorni, već Milan Milinović i mentor mu Darko Glišić.

Svi zajedno ljubičasti i beli ovog  vrelog julskog popodneva bili su u milsima sa Zoranom, pokušavajući da makar na tren potezom, sprintom šutem  budu baš on, Zoran Baljak.

Aplaudiralo se za svaki uspešan potez, pas, dribling, šut, i naravno najjače kad su se mreže tresle. A tresle su se, u danu kada se golovi  ne broje već se šalju u nebo Zoranu.

baljak prij 2

Valja istaći gest prvog kluba u gradu na Kolubari da  zahvaljujući nema tu dileme treneru Kovačeviću fudbal igraju prvotimci Budućnost Krušika 2014.

baljak bfc 20 kraj

Sa Zoranom Baljakom nestao je i taj valjevski šmek fudbala. Kovačević pokušava iz petnih žila, a ima ga i stasom i fudbalski potkovanog, da pomeri kamen i ukletu karmu zla 21. veka okrene radom i delom na stranu dobra.

Loše mu se piše jer pola tima od početka ove 2020. je otišlo u Bogosavce i ostale pičkovce da za više novca i manje rada bolje prođe.baljak rezer

Putokaz i potstrek svim izbeglim na ovaj ili onaj način iz valjevskog fudbala ako žele da naprave nešto više od puste šačice para za par provoda treba da bude baš on, fudbalski gladijator i lav Zoran Baljak.

Pobegao je kao i oni iz Valjeva, a ponikao je u Krušiku, a napustio je nesreću što traje i dalje. Bljesnuo je na fudbalskom nebu stigao preko Vranja do Maribora i u trenu nestao.

Ostala je poruka za sva vremena.

baljak z

Onaj ko želi može sve.

Zoran  Baljak živi u srcima svih 50-ak aktera današnje utakmice. 

Iz  nebeskog plavetnila i mira i spokoja  usnula  Božija duša nam poručuje:
Nema predaje, borite se i izborite. Vratite svom Valjevu ono što  vam neznalice, štetočine i paraziti  uskraćuju. Samo vi i niko više možete da pobedite politikanstvo i pošast jaču od korone,  što bi da fudbal sa ovih prostora pretvori u ništa".

U ime porodice otac tragično nastradalog Zorana Baljaka se zahvalio svima što na poseban ljudski iskreno i časno  čuvaju uspomenu na njihovo dete i brata.

baljak otac 20

Treći Memorajal će biti organizovan 2021.godine  opet sa akterima junioroma  iz Valjeva, Lajkovca, Vranja i Maribora gde je Zoran Baljak igrao. Do tada ostaje nam da se nadamo da ljudskost pobediti zlo, pošast, neznanje, pohlepu i obest ispranih mozgova.

Verujemo da fudbal, posle četvt veka može ponovo bude najvažnija sporedna stvar na svetu i u Gradu Valjevu, ma koliko "vođa"  izmišljao "toplu vodu" i u svom sistemu vrednosti gradio stadione gde mu se ćefne i ružio svet fudbalske Srbije.

Read more...

O DOSLEDNOSTI, ISTRAJNOSTI FAKTORU DOBRA I ZLA, I NARAVNO KARMI!

  • Published in Srbija

1sunce jul

Svakodnevno smo suočeni sa elementarnim nepogodama ove ili one vrste. Nebo se  teško može kontrolisata ali čovek na zemlji može, posebno ako kao svesno biće u vreme pandemije korona virusa, to  želi a zna da može, bez obzira što previđa samo jedan detalj u svojim postupicima, karmu.

Karma nas sve čeka, sve u zavisnosti šta samo i kako smo sebi i nekome  radili, pre, sada ili posle pošasti koja se zove korona virus.

Dakle, tema svih tema je korona.

Mesecima sa izuzetkom prve tri nedelje juna smo bombardovani brojkama  o broju pozitivnih na kovid-19. 

Poslednjih dana jula brojevi rstu vrtoglavom brzinom.

Grad Valjevo danas na korak do neslavnog rekorda  i cifre od 1.000 zaraženih koronom.  

Iz Zavoda za javno  zdravlje stigli su jučerašnji podaci. Od pojave kovida-19 do danas ima ukupno 948 pozitivnih, sa juče  49 novopozitivnih. Trenutno je 55 hospitalizovanih, 518 u kućnoj izolaciji, 254 pacijenta su izlečena,  a na žalost 21 preminuo.

Odgovornost  pojedinaca za bahatu, neodgovornost i  demonstraciju politikanskog ludila još nije došla na tapet. Nesprečavanje održavanja dva vašara u Jovanji u Valjevskoj Kamenici, doćiće vrlo brzo na   preispisitvanje.

Karma je zakon ma šta ko mislio!

Suprotnost od pošasti i zlu je  dosledna  odgovornost.

Stručno operativni tim za zaštitu i spasavanje od epidemija Štaba za  vanredne situacije grada Valjeva, odlukom da poštujući mere Kriznog štaba i Vlade Republike Srbije je opravdao svoju stručnost i doslednost.

Bazeni u SRC Petnica su zaključani za građanstvo u julu, a u drugim opštinama Kolubarskog okruga nisu. Da li  tamo nema zaraze kao u Valjevu, ili je nešto drugo u pitanju.

U Vrujcima se za vikend narod kupao kao da su Vrujci na drugoj planeti a ne samo 20-ak kilometara od Valjeva.

U Srbiji se desio 7.jul 2020, gori od  onog 1941. u Beloj Crkvi.

Pre 79 godina su stradala dva džandara kvinsliške izdajničke  vlasti.

Od izdajnika svog naroda, predsednika opštine,  pozvani su iz Badovinaca da rasteraju ljude sa vašara. Za osionost i bahatost  na svom narodu, i pokušaj ubistva  oslobodilca i pozivara na ustanak su platili najskuplju moguću cenu.

Pozvali su na predaju oslobodioce, digli su puške i pucali su.

Koji tren kasnije stradali od ruku boraca za slobodu pravdu i istinu.

Španski borac protiv fašizma i novinar, komesar partizanski  Žikice Španac i saborci, pokazali su narodu i svetu da je otpor jedino oružje  zlu i pošasti

79  godina kasnije mladost Srbije, da se na zavarava, a ne Beograd, i ne nekakva izdajnička opozicija, poništila je u trenu besmisleni pokušaj iživljavanja nad zdravim razumom, i preteću poruku o uvođenju policijskog časa. Na svoj nepredvidivi način izašli su pred Narodnu Skupštinu i izkazali svoj bes i gnev, protiv ludila bez granica. 

Usledio je brutalni odgovor prepadnutog režima. Bestijamo batinanje srpske mladosti, bezuspešno je pravdano neistinama do te  mere besmislenim da je čak predsednica Vlade koja to ustvari i više nije, ustvrdila da je narod bacao na policiju suzavac.

Politika i  provladini mejnstrim mediji još veće zlo  fejk njuz tabloidi su zagraktali u glas.

Iza protesta se skriva lopov, kriminalac i tajkun Đilas, iako je kao takav i danas na slobodi.

Izostala je osuda  brutalnosti i prebijanja dece i naroda, i najgoreg što je tukao  hendikepiranog dečaka u Novom Sadu. Nije se stalo ma prebijanju učesnika. Otišlo se korak dalje, pebijeni  su osuđivani  pod optužbom da su psovali neljude u uniformama  policijskim.

Za bestijalno premlaćivanje protestanata po parkovima i na ulicama oko Narodne Skupštine i dalje nema odgovornosti, iako se zna ko su.

Izaziviči nereda ubačeni u masu, lica  u kordonima policije pod punom ratnom opremom, oni u  hamerima, policijskim vozilima,na konjima, i sa psima pa čak i sanitetskim vozilima najverovatnije će dobiti varijabalu za jul. Neće je prepoznati jer samo njima najintezivnije rastu plate.

Novcem se svašta može kupiti ali ne može se sačuvati obraz i čast.

Amerika sa svojim načinom borbe protiv korone "usitnila" poslednju "stotku" pre izbora u novembru.

Tramp  ili Bajden.

Amerika sa Amerikancima svih boja i rasa, ili  za nastavak terora duboke države pitanje je danas bez odgovora. Dilema će potrajati još nešto manje od 100 dana.

Australija je već rekla svoje.

Predsedica vlade  Julia Gillard je glasno i jasno poručila mislimanskim imigrantima da žive po hrišćanskim principima ili da napuste zemlju kengura:

" Australija je  stvorena naša zemlja i mi smo hriščani i govorimo engleski a ne arapski jezik. Ako vam smeta hrišćanska vera  i ako niste srećni, odlazite odavde. Mi vas nismo terali da  dođete. Morate prihvatiti ovu zemlju kakva je ili otići iz nje" bez dileme je Julia Gollard

Turski diktator Ejup Erdogan se narugao svetu.

Aja Sofiju, muzej  od 1935.godine je posle posle 85 godina pretvorio u ponovo u džamiju. Tiim povodom pravoslavni svet je oštro reagovao, ali još uvek zvanične reakcije SPC još uvek nema.

Erdoganov fudbalski projakat  Bašakšehir je   osvojio prvu titulu u klupskoj istoriji i  ”razbio”  dominaciju istambulskih  rvala Galatasaraja, Fenerbahčea i Bešiktaša.Nemaju navijače ali imaju Erdogana.

U Srbiji sve zavisi od  volje  jednog čoveka.

Opekao se najavom uvođenja policijskog časa 7.jula.

Vučić  ne odustaje od gradnje  stadiona, metroa, i na svoj način uvođenja (ne)reda u svet sporta. Uskoro vlasnik licence za košarajaškog trenera, hulgan sa Severa u mladsti, počeo je da ovog jula da navija za tri kluba. Pored Zvezde ostavljamo vama da se raspitate koja su još dva.

U svetu fudbala voljom "prvorođenog" najpre igralo se taman koliko treba za novu 31.tutulu "miljenice" posle dobro nam znanih odluka o izgradnji stadiona tamo gde ih niko fudbalski ioole pismen nikada ne bi gradio.

Na drugoj strani fudbal u Valjevu oduvek gradu fudbala prepušten je volji kuma Darka Glišića,   i dalje  je u bukagijama.

Ove   godine da je živa Stara dama iz Parka Pećina bi slavila  vek postojanja i normalnim uslovima igrao bi se fudbal u najvišem rangu takmičenja.

Od polovine  avgusta i naredne jeseni niko  neće moći da uđe na stadion u Parku Pećina, i da vidi "velikane"  iz Gruže, Tutina,  Bogatića, Sušice, Jošanice, i  one malo "manje" iz Raške, Požege, Lajkovca i naravno Uba. "Mega" klubovi iz Loznica( 7-a posle 19 odigranih kola), Sloga iz Kraljeva(11-a)  voljom "vođe" jer im gradi stadione su "doleteli" u Prvu ligu. Rabrovačni i Mihailovčani su "zonirani" jer ne troše opštinske pare.

Iako su po ostvarenim na terenu ispali iz Srpske lige Zapad  potrošači narodnog novca  iz Požarevca i Arandjelovca su opstali zbog "viših interesa".

Kako se overeva  narodni novac, da li i dalje  po sistemu grafitna olovka  i pelikan gumica  na artiji kod bosančerosa, ili je model usavršen, manje je bitno.

Obojici kriminalaca umišljjnih da niko ne vidi šta rade  stigla je već opomena sa neba.

Od  karme niko još nije pobegao.

Neće pobeći ni najveći centar troška  u valjevskom sportu sporta, kadar da za samo dve godine jahanja apokalipse istopi 50-ak miliona i ostavi pustoš za sobom.

Karmu još niko nije izbegao pa ni oni što se ne oglašavaju na tvrdnje da  izborni proces „još nije završen“.

"RIK  je doneo rešenja o dodeli mandata poslanicima Narodne Skupštine na osnovu preliminarnih rezultata izbora odrćanih 21.juna „ i svesno pogrešno ih naziva konačnim",  tvrde iz DJB. Jedina stranka  koja traži pravdu pred  Upravnim sudom je DJB  tvrdeći da je " celo pravno nasilje RIK-a i Upravnog suda izneto je pred Ustavni sud i pred sud za ljudska prava Saveta Evrope".

"Izbori su falsifikovani i kako takvi moraju pasti" smatra  Saša Radulović  iz DJB.

Zakon karme se ne nameće spolja, on je položen u  našoj prirodi. Suština zakona karme je da svako biće  snosi posledice sopstvenih dela.

Read more...

VENECIJA NA VALJEVSKI NAČIN I U JULU

9

Tek što je zaboravljena junska(23.6.2020) nebeska kanonada, kada se Gradac izlio, Jadar napravio haos u Osečini  a Kolubara "uštopovana" zahvaljujući brani Rovni i pretvaranju Jablanice u potočić, ovog popodneva "nebo se otvorilo" ponovo nad Valjevom. Od 14 do 15 sati tri pljuska, poslednji praćen sitnijim gradom raskrsnicu Dušanove i ulice Majora Ilića, kod Parka Pećina na Jadru, na nekoliko minuta  pretvorila su u Veneciju.

kuca

U tom bajkovitom i nestvarnom vemenu ponovo smo  bili Grad Valjevo, ispred  grada Uba kako vlast  danas krštava  varoš  sa 6.000 stanovnika. U Ubu se svašta nešto lepo deševa od kako je gradonačelnik kum Aleksandra Vučića   Darko Glišić, kažu  Valjevci sa Jadra, danas opet  malo srećni, čak i kad pljušti.

18

Osećaj  da smo istinski stanovnici Venecije je neponovljiv, kažu uvek šereti, i skloni "podvali"  Valjevci sa Jadra.

VA JUL 3

Voda se ovog popodneva sjurila sa visinskih zona Brđana i Radničke ulice na Jadar. Deo Dušanove kod Parka Pećina je dobio obrise Venecije.

7

Umesto gondola  i gondolijera "plovili" su  automobili svih vrsta i dimenzija, autobusi i po neki kamion.

13

Lepa vest je da se ni jedan motor nije ugasio, i da se voda kako se i pojavila još brže je nestala.

Kišna kanalizacija je "progutala" bujicu, i sa njom  iluziju o valjevskoj Veneciji, ali samo do nove nebeske pošiljke.

1vrtlog

Read more...

ISIJAVANJE: BK METALAC JE BREND VALJEVA, A ČOVEKA SAMO DELA KRASE

  • Published in Boks

1NEBO

Povodom oglašavanja u nedeljniku Napred od 23.jula 2010. godine  Zarije Andrića gde u tekstu "Nekorektan odnos kluba"bivši trener najavljuje  tužbu zbog  neizmirenih dugovanja,usledila je najoštrija reakcija iz Metalca protiv kako kažu "poturenog  da iznutra buši klub".

Posle isplaćenih sredstava drugom  od dvojice prvobitno angažovanih trenera Selakoviću, javnosti se u poslednjem broju nedeljnika Napred obratio  od nove uprave prvoangažovani  trener "volonter" Zarije Andrić:

"Iako mi je 2019.godine istekao ugovor sa klubom,  radio sam do 5. marta 2020.godine. Tada sam uputio dopis da mi se plati rad. Klub se poneo vrlo nekorektno i uz posredovanje jednog čoveka ponuđena mi je samo trećina sredstava. Iako imam više trenerskog staža od svih danas u klubu prisiljen sam da tužbom ostvarim svoja prava", izdikitirao  je Andrić u pero novinaru Napreda  DM insistirajući na svojim trenerskom uspesima širom ex SFRJ, zaboravan da je Metalac iznad svih, pa i njega i njegovih ličnih interesa, po potrebi samodelimično, ostvarenih putovanjima vozom   na treninge kada je radio u Lazarevcu.

Andrić takođe smatra da nije "premator" i da je ogorčen nekorektnom odnosom i nipodaštavanjem svega što je postigao kao trener, od Metalca, do pre poslednjeg povratka u Valjevo iz Lazarevca.

Predrag Damnjanović sportski direktor kluba, juniorski, kadetski, pionirski šampion države(SCG), proglašen 2005.godine za najboljeg kadeta na šampionatu u Novom Sadu  je za naš portal izjavio da će uslediti  zvanično saopštenje BK Metalac, ali da nije previše iznenađen istupanjem  Andrića u javnosti.(foto NAPRED VALJEVO 25.3.2005)

predrag damnjanovic

"Pod materijalnom, krivičnom i moralnom odgovornošću tvrdim da se Zarije Andrić sam nudio da ga vratimo u klub da pomogne bez pare i dinara dve godine, dok klub ne stane na noge. Posle samo  3 meseca nas je pitao hoće li biti para. Podsećam iz Metalca je odlazio 15-ak puta i sve što je napravio u  trenerskoj karijeri treba da zahvali isključivo BK Metalac. Ovo je rekao neka mu služi na čast. Za  poslednje 3 godine provedene u Metalcu  ni jednog  boksera  nije ispunio obećanje da će za dve godine napraviti šampiona države. Neki momčići   perspektivni da budu  dobri bokseri  više ne treniraju. Andrić je malo toga uradio u interesu Metalca. Razlog jednostavan, klupski i njegovi interesi prečesto nisu bili na istim talasnim dužinama".

Damnjanović se posebno osvrnuo na rad Zarije Andrića sa prvotimcima.

"Slikanenje sa prvotimcima pre meča i kada pobedimo priznajem  oduvek mu je  najbolje išlo od ruke. Brojne generacije boksera Metalca su stvarali Micoje Vasić, Dule- Cimer i mnogi drugi daleko uspesniji bokseri i stručniji  treneri od uvek samo boksera početnika Zarije Andrića. Na žalost danas kad sve sagledamo, nameće se  utisak svih ljudi u boksu od takmičara da nas koji vidimo klub da je Andrić najviše radio samo za sebe. Reč boksera je svetinja, a ako oni kažu da im je bio samo loš sekundant, i da ga nisu želeli u uglu"

Damnjanović posebno osvrnuo na Andrićeve "šampione"

"U trenerskoj karijeri je vodio šampione sa kojima se hvali. Svi već bili majstori ringa. Kititi se tuđim perjem je najlakše uvek bilo. Kada se poslednji put vratio u Metalac zatekao je mlade boksere koji su  već naučili  osnovne stvari od trenera i boksera Jovice Pavlovića, i još većeg šampiona  Dragana Danića. Zanimljivo je takođe da čim smo uveli  još jedan termin u klubu i vratili pomenute trenere u salu, Andrić više nije imao koga da trenira. Svi takmičari su ga napustili. Zarije Andrić najradije priča o svom znanju i stručnosti, a to pravi trener i pedagognikada ne radi.Čovek kome su puna usta hvalospeva o samom sebi, jasno je ko je i šta je. U svom poslednjem trenerskom mandatu u Metalcu samohvalisanje i veličanje sebe pred medijima je bila glavno oružje Andrića ".

Predrag Damnjanović ima poruku  za  sve koji bi da na bilo koji način ruše BK Metalac

"Zarije Andrić dobro zna u kakvom stanju smo zatekli klub u trenutku preuzimanja od nasleđenim dugovima. Totalano neuslovna sala za rad, čak i za  štakore i nubašvane odvratna danas je ponos svih nas u klubu.. NIsmo se obazirali na sve koji ne vole pobednike.  Zasukali smo rukave verujući u sebe, svoje  znanje i rad, znoj i suze. Sreća nas je pogledala i uspeli smo. Valjevo je dobilo  šampiona države. Devastirana sala danas je hram boksa. Ponosni smo na momke koji su "ginuli" u ringu za Metalac. Za to su bili adekvatno nagrađeni, a "manekeni i foto modeli" se varaju ako misle da su bilo kome bitni. Naše geslo, na žalost  odavno  izbrisano  iz zdravog razuma svakog ko se dokopa  vlasti, je  odgovornost. Musketarski smo se borili,  odgovorno i posle  neizmernog odricanja, a radili smo samo za klub bez ikakvog ličnog interesa i ponosni smo na ostvarene rezultate".

"Nismo verovali da ćemo u trenutku kada je svaki novi dan iznenađenje dočekati ovako nešto, od nekoga od koga smo verovali da kao i mi  prepoznaje trenutak. Ovo  mi liči na scenario lošeg filma, u kome bi statista da dobije "oskara", kaže Damnjanović i govori o budućnosti.

" Spartanski nastavljamo da se borimo istrajni  kao i do sada. Metalac će biti  što je uvek i  bio šampion u ringu, šampion fer pleja,  šampion u afirmiciji sportskih i ljudskih vrednosti,  poštovaćemo svakoga ko vredi. Čovek se prepoznaje samo po delima, o kojima narod i niko više može da sudi", poručio je Predrag Damnjanović sportski direktor BK Metalac.

Metalac je brend sporta ex Jugoslavije, danas Srbije i svog grada Valjeva, a čoveka samo dobra dela potvrđuju i razlikuju od nečoveka.

Read more...

RUSI POBEDILI KOR0NU, MASOVNA PROIZVODNJA VAKCINE U AVGUSTU, A VI KAKO STE!

  • Published in Svet

Vakcina1Prva ruska vakcina protiv virusa korona je spremna, izjavio je prvi zamenik ministra odbrane Rusije Ruslan Calikov,a potvrdio je jutros Sputnjik. Juče je stigla i potvrda da masovna prozvodnja vakcine počinje u avgustu.

Calikov j rekao da je rad ruskih vojnih virologa na pravljenju vakcine završen i da je druga grupa dobrovoljaca, koji su učestvovali u kliničkim testiranjima vakcine, napustila bolnicu nakon što su im urađene kontrolne analize.

„Naši stručnjaci i naučnici iz Nacionalnog istraživačkog centra već su uradili konačne procene rezultata testiranja. U trenutku otpuštanja (iz bolnice) svi dobrovoljci, bez izuzetka, stekli su imunitet na virus koronu i osećali su se dobro. Dakle, prva ruska vakcina protiv virusa korona je spremna“, rekao je Calikov za list „Argumenti i fakti“.

Calikov je  pojasnio da ruski vojni virolozi, zajedno sa vodećim naučnim organizacijama u zemlji, aktivno rade na pravljenju vakcina protiv opasnih bolesti, što je bio odlučujući razlog da vojnici-dobrovoljci pristanu da učestvuju u testiranju vakcine.

Ranije je šefica Centra za klinička proučavanja lekova sa Univerziteta „Sečenov“ Elena Smolarčuk saopštila da su svi dobrovoljci, na kojima je testirana vakcina na Univerzitetu „Sečenov“, stekli imunitet.

"Koliko dugo će vakcinisane osobe posedovati imunitet na virus koronu, sada je teško reći", dodala je Smolarčuk.

U AVGUSTU  POČINJE PROIZVODNJA VAKCINE!

Masovna proizvodnja vakcina za kovid 19 u Rusiji počeće već u avgustu, saopštio je direktor Ruskog fonda za direktne investicije (RFPI) Kiril Dmitrijev. „Očekujemo da će ruski regulatori već u avgustu odobriti vakcinu. Odmah nakon toga planirana je masovna proizvodnja u kompanijama Ruskog fonda za direktne investicije, R-Farma i Alium. Odobrenje drugih partnerskih država se očekuje u septembru. Masovna proizvodnja ove vakcine može zaustaviti potencijalni drugi talas pandemije“, rekao je Dmitrijev u intervju portalu stopkoronavirus.rf.

On je dodao da će u slučaju uspešnog testiranja, do kraja godine za potrebe Rusije biti proizvedeno više od 30 miliona doza, a za svet više od 200 miliona doza.

Treća faza kliničkog testiranja ruske vakcine planirana je, između ostalog, da bude obavljena i na Bliskom istoku - u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Turskoj, Africi i drugim državama.

Proizvodnja van Rusije će se vršiti kroz partnerstvo sa fondovima pet država. Jedna od kompanija koje pripadaju ruskom fondu će takođe proizvoditi i oksfordsku vakcinu.

Ministarstvo odbrane Rusije završilo je klinička ispitivanja vakcine protiv virusa korona, svi dobrovoljci su pušteni iz bolnice, saopšteno je iz Ministarstva.

KLINIČKO ISPITIVANJE VAKCINE ZAVRŠENO 19.JULA   

„Ministarstvo odbrane Rusije, zajedno sa Nacionalnim istraživačkim centrom za epidemiologiju i mikrobiologiju 'Gamalei', uspešno je završilo fazu kliničkih ispitivanja vakcine protiv virusa korona kovid 19 uz učešće dobrovoljaca u glavnoj vojnoj bolnici 'Burdenko'“, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi,  20. jula, iz bolnice je puštena druga grupa od 20 dobrovoljaca.

„Rezultati analiza nedvosmisleno pokazuju razvoj imunološkog odgovora kod svih pacijenata, kao rezultat vakcinacije. Nisu registrovane nikakve nuspojave, komplikacije ili neželjene reakcije, pritužbe na zdravstveno stanje kod dobrovoljaca u momentu otpusta“, saopštava rusko Ministarstvo.

Podaci o pregledima, analizama i ispitivanju dobrovoljaca biće predati centru „Gamalei“ na obradu. Nakon toga je planirana državna registracija vakcine.

Ranije je načelnik 48. Centralnog naučnog instituta snaga radijacijske, hemijske i biološke zaštite Oružanih snaga Rusije, pukovnik Sergej Borisevič izjavio da u organizmu dugo opstaje visok nivo antitela koje osoba dobije nakon primanja vakcine protiv korona virusa.

Read more...
Subscribe to this RSS feed
Info for bonus Review bet365 here.

VESTI

Pratite nas