Menu

zaglavlje

OTIŠAO JE  VALJEVAC MAKI, POSLEDNJI MOHIKANAC I NEPOTKUPLJIVI REVOLUCIONAR 20. VEKA

OTIŠAO JE VALJEVAC MAKI, POSLEDNJI…

Biti svoj, hrabar, nepo...

MEDALJAŠICA MAŠA HARA EKS JUGOSLAVIJOM

MEDALJAŠICA MAŠA HARA EKS JUGOSLAVI…

Najbolja valjevska spor...

ZA JUBILEJ 3 DECENIJE SVETOSAVSKE  TRKE, SVI POBEDILI, DVE ENE, UROŠ, TEODORA…

ZA JUBILEJ 3 DECENIJE SVETOSAVSKE …

Svetosavska trka, zaživel...

83. PLIVALO, A ČASNI KRST PO TREĆI PUT  PONEO ACA KOVAČEVIĆ

83. PLIVALO, A ČASNI KRST PO TREĆI …

Kod Berkove brane na G...

KOŠARKA  SIJA, DOK  DISKLEJMER  “ODGOVORNO” GURA U BANKROT I SLONČE U LONČE

KOŠARKA SIJA, DOK DISKLEJMER “OD…

Svedoci smo svakodnevni...

RADOST SU PARTIZAN, ZVEZDA, NOLE, A NAMA VALJEVCIMA METALAC I VALIS

RADOST SU PARTIZAN, ZVEZDA, NOLE, A…

Zakoračismo smo, orno, či...

U BOŽIĆNOJ NOĆI GORELI  BADNJACI

U BOŽIĆNOJ NOĆI GORELI BADNJACI

Paljenjem badnjaka u pr...

TROFEJ “LUKA STANČIĆ”  IDE U NOVI SAD

TROFEJ “LUKA STANČIĆ” IDE U NOVI S…

Pobednik 2. po redu košar...

VIŠE SREĆE 2023. GODINE!

VIŠE SREĆE 2023. GODINE!

  "BUDITE POTREBN...

Prev Next

Specijalistička internistička ordinacija Dr Tomić Valjevo, V. Mišića 102. Tel: 014/228-321 i 065/228-3211

Kardiolog (Dr Đorđević) Telefon: 064/9700-041

INTERNISTIČKI PREGLEDI, GASTROENTEROLOGIJA, ENDOKRINOLOGIJA, ALERGOLOGIJA, DIJAGNOSTIKA, GASTROSKOPIJA,

KOLONOSKOPIJA, ULTRAZVUK ABDOMENA, SRCA, ŠTITASTE ŽLEZDE, DOPPLER KRVIH SUDOVA ABDOMENA

OTIŠAO JE VALJEVAC MAKI, POSLEDNJI MOHIKANAC I NEPOTKUPLJIVI REVOLUCIONAR 20. VEKA

maki 10

Biti svoj, hrabar, nepokoljebljiv i odlučan, sa idealom bespoštedne borbe protiv tiranije, jednostavno revolucionar, borac za demokratiju, danas takav čovek ne postoji, jer poslednji Mohikanac 20. veka, Valjevac  Bogoljub Arsenijević- Maki(1955) je otišao u svetlost beskrajno čistu, lepu i toplu 3.februara 2023.godine.

MAKI SASA SATANKOVIC

Bogoljub Arsenijević Maki u svojoj Radničkoj koloniji, naselju  Milorada Pavlovića,  iskazao karakter i duh buntovnika, umetnika, revolucionara.  

U leto 1992. godine, 17.jula u koloniji je postavio spomenik Miloševiću, visok 2,5 metra u obliku ogromnog crvenog uda, sa dva  testisa. Epilog rušenje skullpture nazvane “Srpski predsednik”, hapšenje autora i   osuda na 4 meseca robije,  uslovno.

 Bila je to svojesvrna  najavi  pošasti, nesalomovog i svestranog rokera, slikara, udarnika, najveće  od tada  prisutne u Srbiju.

U  Valjevu 12.jula 1999, za života doživotnog predednika  Titovom trgu, kasnije preinačenom  u  Gradski, po okonačanjju Nato agresije, Maki organizuje Petrovdanski ustanak. Neviđeni   bunt građana, spontano okupljenih preplavio je Valjevo.

maki

Prvi   javni veliki protest protiv vlasti posle bombardovanja, otvorio je oči tzv opoziciji ko će će im biti najveća snaga  i oružje  u rušenju dikatatora.

Osnivač  građanskog otpora nakaradnom režimu, Bogoljub Arsenijević- Maki je  poručio okupljenom narodu, da samo oni mogu pobediti zlo I osvojiti otetu slobodu.

“Stokooo, došli ste, šta čekate, borite se za slobodu” najjaća  je poruka Makija upućena prisutnima, a bilo  je kao nikada do tada, a  ni posle, najviše okupljenih na jednom mestu.

"Miting protiv Miloševićeve vlasti" 1999. godine, završen je napadom, povređivanjem “branilaca" i  oslodilaca, i na  kratko    zauzimanjem  zgrade Skupštine opštine, kasnije pretvorene u “sivonju”

Maki  se iz Valjeva sklonio u Republiku Srpsku, pošto za njim raspisana poternica. Posle sastanka sa generalom Perišićem, specijalci su brutalno pretukli  Makija. Zatvoren i teško povređen, sa slomljenom vilicom I polomkjenim rebarima,  prebačen je iz Valjeva u  bolnicu Centralnog zatvora u Beogradu. Maskiran uspeva da pobegne, a sa novom maskom, i pored intenzuvne potere,  stiže na izložbu, organizvanu njemu u čast  u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu. Borka Pavićević direktor CZKD javno je rekla obraćaćajuči se prisutnima "Maki je tu sa nama. Tu je u svakome od nas, samo to ne govorite, jer i "oni" su tu. Džaba im, ne mogu ga videti. Sloboda je nevidljiva a tako slatka i prija"

U Okružnom sudu u Valjevu Maki nepravosnažnom presudom osuđen na tri godine robije.

Bismisao  suđenja, optužen da je pikslom u glavu, baš on, Maki  pogodio skrivenig u mraku džandara optuženi Bogoljub je demantovao pozivom, sudiji da pozove pravog krivca, koji čeka ispred vrata sudnice Okružnog valjevskog suda. Sudija se "upecao" i istog časa pozvao obezbeđenje da uvede “krivca”. Naravno ispred sudnice nije bilo nikoga, a  burna reakciju u publici, komešanje, aplauz  povici  “Sloboda za Makija” su potrajali.

Maki, Valjevac 1999.godine, u izboru "Kolubare" tvorac otpora Miloševićevom režimu, bio je iks faktor Petooktobarskih promena, I najzalužniji je sa osvajenje i ulazak u  Skupštinu.

maki otpor

Došlo je "novo doba“, ali je Makiju ostala kazna od tri godine robijem dok predsednik Boris Tadić, u septembru 2010. nije doneo akt o pomilovanju.

U vremenu posle,  vremenu apsurda umesto lustracije uništitelja Srbije, u narodu viđeni ministar kulture, I najmanju ruku gradonačenik Valjeva, nije želeo u vlast. Ostao je svoj, izopštio je javnu politiku kao opciju svog delovanja.

Na svoj umetničko –rokoresko-kozerski način nastavio je da svoj nepotkupljivi put, bez vlasti.

Posle falusa Miloševiću, simbola “Republike kolonije”, radničkog naselja kod zapadnog ulaza u valjevsku fabruku Krušik, sravnjenog sa zemljom Nato bombama 2.maja 1999. u obnovljenom “Mrkonjić gradu” je formirao Vladu Republike kolonije. Vladu si činili momci iz kraja sa kojima rastao. Voleo ih je iskreno, bratski, iako su bili na margini društvene lestvice, Ćela, Macan, Gubar, Geja, Roki, Teša...  Za razliku od mnogih, bilisu  samo  ljudi. Nisu bili ni nalik polusvetu današnjem,  u skupocenim odelima,  "naoružani" besnim  autima, sa kajlama oko vrata, skupocenim satovima,  Korumpirani i kriminalozovani do koske,  postavljeni na visoke fumkcije, da bahato ruši i uništava sve što je ostalo u devastiranoj Srbijim nikada nisu bili Makijev izbor.

Bogoljub Arsenijević- Maki  je  prvi u “pobednicima” i budućim preletečaima prepoznao novo povampireno zla,  još veće i gore od onog iz Miloševičeve ere.

Bez mladalačke energije, ali ljudski sazreo, duboko svestan da nema s kim više da pravi novu revoluciju, večiti buntonik, roker, ikonopisac, slikar i velemajstor fotografije, i dalje samo čovek, je nestao iz javnog života.

Ostao je posvećen umetnosti, viđan je na likovnim izložbama kod "Ljube",  a za svoju decu i svoje ljubavi je jedino je izdvajao slobodno vreme.

maki 1

Dobri i iznad svega hrabri čovek, kakvih Srbija više nema, niti će ih skoro imati, ostavio je svoje  svoje savremenike i svedoke da sagledaju  smisao hrabrosti i bespoštedne borbe protiv tiranije, uveren da će  doći novi čovek sposoban da nastavi tamo gde je on, Bogoljub stao.

 “Sloboda čoveka nije u tome da može činiti sve što želi, nego u tome da ne mora činiti ono što ne želi”, reči su Žan-Žak Rusoa, a Maki je bio samo čovek, uragan ljudskosti i ljubavi.

Po ličnoj želji Bogoljub Arsenijević-Maki biče sahranjen u prisustvu najvoljenijih.

83. PLIVALO, A ČASNI KRST PO TREĆI PUT PONEO ACA KOVAČEVIĆ

bog 23

Kod Berkove brane na Gradcu, mutnom i ledenom,  ovog 19.januara je na Bogojavljenje održano 12. po redu plivanje  za Časni Krst.

Rekordan broj prijavljenih čak 82, u vodu je skočila i jedna plivačica, su zaplivali sa leve obale Gradac ka Časnom krstu. Aleksandar Kovačević,  vaterpolista Valisa  i srpski reprezentativac je načinio  jedinstven podvig. Po  treći put je  prvi doplivao do Časnog Krsta.

bogojavlj 23 aca i t

 

Poručio je da želi da  nas sve Bog vodi, a pobedu posvećuje prijateljima Ireni Maksimović, Nemanji Aćimoviću i Ognjenu Pejiću, koji su tragično nastradali u saobraćajnoj nesreći u selu Draginje januara prošle godine.

U trci dugo 33 metra, čija dužina simbolizuje godine zemaljskog života Gospoda Hrista, čeličnu volju i plivačko umeće pokazala je i Valjevka Milica Perinčić, a plivalo je u 8 pripadnika Vojske Srbije.

bogoj 23 miško

Pred Plivanje za Časni Krst takmičare je blagoslovio sveštenik Dejan Tripković.

Plivanju je prethodio muzički program, uz  učešće  Omladinskog hora Centra za negovanje tradicije i kulture “Abrašević” sa dirigentom Nikolinom Ninić, i Milom Pavlović.

Organizator  Bogojavljenskog plivanja je  Crkvena opština pri Hramu Vaskrsenja Hristovog, u saradnji sa Gradskom upravom i Domom zdravlja Valjevo, a sa blagoslovom Preosvećenog Episkopa valjevskog Isihija.

Prvo Bogojavljensko Plivanje za Časni Krst je održano  2010. godine kad je  učestvovalo 8 takmičara. Broj je rastao  tako da je do sada na Bogojavljenje, na reci Gradac, plivalo više od  600  plivača svih generacija.

ZA JUBILEJ 3 DECENIJE SVETOSAVSKE TRKE, SVI POBEDILI, DVE ENE, UROŠ, TEODORA…

ena i enaSvetosavska trka, zaživela pre tri decenije u Valjevu. Jedinstvena  planetarna manifestacija sporta i pravoslavne ver  traje i danas.

Duh 1993. nestvarne vizija i energija osnivača Svetosavske  trke na žalost rano  preminulog biznismena vlasnik Valjevoauta i istoimenog Atletskog kluba Aleksandra Ace  Milovanovića, sa  oficirom vojske Jugoslavije  Nedeljkom  Špirićem, uz blagoslov SPC i episkopa valjevsko šabačkog Lavrentija, lebdi i dalje.

Goran Đukić i Đorđe Milaković akteri i pobednici prve trke su i dalje na svoj način dva plamička vizionarske ideje, poštovanja provoslavlja  i praznika Kraljice sportova.

Ne sme se zanemariti  gradska vlast  I Sportski savez koji se bore na svoj način da Svetosavka trka traje i posle 30 godina.

Kako nove trke dolaze  menja se tehnički organizator,  ne  zaostaje previše za predhodnima, ali mnogo bitnije je da duh svetosavlja, i vere, potvrđuje da  ima  dobrog u svakom čoveku.

Vremenski uslovi ovog 27.januara nisu bili naklonjeni  akterima, ali su duh sporta i fer pleja, a pre  svega  pravoslavne vere su pomogli da  svi akteri  stoiički podnesu  nebesko iskušenje. Bljesnuli su  u danu tmurnih  oblaka, ledene kiše,  olujnog vetra i klizavog asfalta valjevskih ulica.

Svetosavska trka okupila je par stotina takmičara od predškolaca do seniora iz brojnih srpskih sredina, od Beograda, Pančeva,  Novog Pazara, Užica Šapca, Užica, Sombora, Lazarevca, Krupnja, Leposavića, Sremske Mitrovice, Rume, Apatina, Banja Luke….naravno i Valjeva.

svetosavska 93 23

Seniorski pobednik  je Banjalučanin Uroš Gutić, ispred  Đure Borbelja i Marka Rankovića.

sevtosavska 23s

Novopazarka Teodora Simović je najbrža  seniorka,  druga  je   Lenka Nikolić a treće Slađana Stamenković.

svetosavska 23 1

Faktički pobednici su svi.

Prve medalje su osvojile najmlađe dve Ene.

ena 2 sv trka

Valjevka Ena Đuković, najredovnija u akciji “Sportić”  je svečanu belu haljinicu u vrtiću, posle odrecitivane  “Bože pravde” zamenila opremom za trčanje, i u svojoj prvoj trci stiga je odmah iza pobednice.

Druga Ena  iz Sremske Mitrovice, već dve godine u treningu, je najmlađa šampionka, a naredog proleća   obe Ene će napuniti 7 godina, tako da njihov uspeh nije ništa manje značajan  od već pomenutih laureata.

svetosavska 23 mali

Otuda i poziv da ubuduće  za sve učesnike organizator  obezbedi medalju sa likom Svetog Save, i diplomu, bez obzira na plasman, jer Svetosavka trka je jedinstven i neponovljiv doživljaj za svakoga, i kad se jednom dođe uvek se dolazi. 

MEDALJAŠICA MAŠA HARA EKS JUGOSLAVIJOM

Najbolja valjevska sportistkinja Maša Cvetković(15) od prošlog septembra gimnazijalka u Ljubljani, i članica istoimenog plivačkog kluba niže uspehe.

U uslovima neuporedivim   u odnosu na one u „vigvanu“ SRC Petnica rudarski radi, a uspesi  stižu  za potvrdu da odricanje i posvećenost u sportu koji voli ne prolaze nezapaženo.

Pred kraj januara 2023. je  u Košutnjaku na  državnom prvenstvu u plivanju na 5000 m. sa kapicom Pllivačkog kluba  "Valis"  postala seniorska šampionka Srbije, a samim tim  i bez premca u juniorskoj konkurenciji.

Prethodno je  na šampionatu  Slovenije u Radovljici  na Bogojalljenje  na otvorenom državnom prvenstvu “dežele”  na 5000 m isplivala do zlata  u juniorskoj konkurenciji,  a u seniorskoj do srebra, dozvolivši da je pretekne samo Špela Perše 10-a sa poslednjih Olimpijskih  igara na 5000 m.

AŠA C KRANJ OMLADINKE 22

U Radovljici su nastupile najbolje plivačice i plivači iz Slovenije Hrvatske i Srbije… i Maša plivala za PK Ljubljana.

Maša sve bolje vlada materijom. Radi i napreduje. Bori se prehladama, stiže u školu, naporno trenira.   Kali se i raste, a izazovi tek stižu.

Granica je nebo, kaže u šali, zahvalna svima što je prate i podržavaju, od gradnočelnika Lazara Gojkovića, čestitao medalje, do onih sa kojima radi, I kojima najviše veruje, naravno pre svih roditeljima Sveti i dr Ljilji Knežević.

Maša je rođena 21.decembra 2007. Godine, “gazi” šesnaestu, a tek rivalke kao retko ko pre nje.

Na svoj način Maša signalizira onima "gore", da pored Velikih Crljena, Lazarevca, Lajkovca i Grad Valjevo mora  da ima svoj zatvoren olimpijski bazen.

Broj od 10.000 školaraca svih generacija osnovni su reper da se “vlasi sete” šta im je činiti.

Subscribe to this RSS feed
Info for bonus Review bet365 here.

VESTI

Pratite nas