Menu

zaglavlje

15.000 VIDLJIVIH, I JOŠ TOLIKO  NEVIDLJIVIH  VALJEVKI I VALJEVACA SU ŽRTVE NATO BOMBI SA  OSIROMAŠENIM URANIJIMOM!

15.000 VIDLJIVIH, I JOŠ TOLIKO NEV…

Danas se navršava četvt...

ODBOJKAŠICE VALJEVA ZASENILE LAŽNU ELITU U URUŠENOM GRADSKOM SVETU SPORTA

ODBOJKAŠICE VALJEVA ZASENILE LAŽNU …

U nikad siromašnijoj po...

NASTASIĆ OTKAZAO PIKSIJU

NASTASIĆ OTKAZAO PIKSIJU

Odlične partije u...

POSLE IZBORENOG OPSTANKA, DVOJAC NAJBOLJIH, LEŠIĆ I DAY  NAPUSTILI METALAC

POSLE IZBORENOG OPSTANKA, DVOJAC NA…

Najgledaniji i finansij...

SVE JE U SRBIJI NA PRODAJU,  ALI NE I CRNO BELI SVET!

SVE JE U SRBIJI NA PRODAJU, ALI NE…

Vreme smrti traje, što ...

SILUETA ANĐELA I LJUDSKOST ZA NADU DA SMO JAČI OD BESRAMNIH PORUKE ZLA

SILUETA ANĐELA I LJUDSKOST ZA NADU …

Silueta andjela u nebes...

NAJBOLJI U IZBORU SPORTSKOG SAVEZA ACA I MAŠA "ISPALI" IZ sns  "ŠEME"

NAJBOLJI U IZBORU SPORTSKOG SAVEZA …

I pored intenziviranog ...

VREME ZLA TRAJE, ĐAVOLJI OKOT DIVLJAO NA VIDRAKU

VREME ZLA TRAJE, ĐAVOLJI OKOT DIVLJ…

Uzdignute pesnice Stjep...

Prev Next

Specijalistička internistička ordinacija Dr Tomić Valjevo, V. Mišića 102. Tel: 014/228-321 i 065/228-3211

Kardiolog (Dr Đorđević) Telefon: 064/9700-041

INTERNISTIČKI PREGLEDI, GASTROENTEROLOGIJA, ENDOKRINOLOGIJA, ALERGOLOGIJA, DIJAGNOSTIKA, GASTROSKOPIJA,

KOLONOSKOPIJA, ULTRAZVUK ABDOMENA, SRCA, ŠTITASTE ŽLEZDE, DOPPLER KRVIH SUDOVA ABDOMENA

BEZ KONTROLE ZDRAVLJA NEMA USPEHA U SPORTU! Featured

Sava-Centar Goran-BojovicFoto Sava cenatr Goran Bojović

Osnovni zaključak druge Međunarodne konferencije medicine sporta Srbije održane u Beogradu je da bez ozbiljnog medicinskog tima i primene skrining protokola značajne metoda u suzbijanju globalnog problema u elitnom sportu, a to je iznenadna srčana smrt, nema uspeha u sportu.

Pod sloganom „Nova dimenzija medicine sporta" Beograd je ponovo bio centar naučnog skupa o sportu. Najveći stručnjaci iz oblasti sportske medicine su razmenili iskustva na temu kako smanjiti učestalost sportskih povreda, da li je moguće obaviti prevenciju iznenadne srčane smrti i kakve su inovacije u oblasti terapije sportista.

Zavod za sport i medicinu sporta RS bio je  organizator skupa, a Goran Bojović direktor Zavoda ističe da je osnovni cilj skupa bio okupljanje najvećih imena iz domena sporta i medicine sporta, Eminentni stručnjaci zajednički su se međusobno edukovali  kako bi pomogli rekreativcima i profesionalnim sportistima da se što duže i što bezbednije bave omiljenim sportom.

"Na početku konferencije organizovan je FIMS-ov „Kurs sportske kardiologije i fiziologije napora“ u hotelu Trim.

Dva dana korisnih predavanja i radionica u Sava Centru svoja iskustva i savete su održali stručnjaci iz Srbije, Velike Britanije, Italije, Južne Afrike, Rusije, Švedske, Kine, Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Slovenije", istakao je Bojović.

Događaj je podržala i Međunarodna Federacija Medicine sporta na čelu sa predsednikom FIMS-a Fabijem Pigocijem.

„Promovisati edukaciju znači promovisati znanje, što vodi ka najboljoj praksi za sve specijaliste u sportskoj medicini" kazao je Pigoci govoreći u uvodnom predavanju o značaju skrining protokola kao metodi suzbijanja globalnog problema u elitnom sportu a to je iznenadna srčana smrt.

"Nakon skirning protokola moramo kontrolisati težinu i ishranu. Takođe  mnogi podaci govore o tome da korišćenje bilo kakvih nedozvoljenih supstanci ili dopinga može voditi ka iznenadnom prestanku rada srčanog mišića" upozorio je Pigoci.

Na konferenciju su govorili i stručnjaci iz Aspetar klinike, najpoznatije i najmodernije sportske bolnice iz Katara, istakavši da su u sportu ugrožena ramena, kolena i zglobovi, ali najveći problem je pretreniranost" ocena je profesora ortopedije i direktor Instituta za medicinu sporta Ilinois Marka Hutchinsona.

Aspetar je kao klinika uspostavila i model sportske evaluacije pre početka trenažnog procesa kako bi se umanjile mogućnosti od povreda.

"Svaka sportska disciplina ima drugačije fiziološke zahteve, od izdržljivosti, snage do brzine. Fudbal je kombinacija svega toga plus tehnika i spremnost. Zato se mere evaluacije moraju izvršavati kroz određene fiziološke specifičnosti koje taj sport nameće – istakao je dr Emin Ergen.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić je na otvaranju konferencije podsetio da je Srbija jedna od retkih zemalja koja ima katedru sportske medicine. Udovočić se obratio studentima i poručio im da bez ustručavanja "kradu" znanje od najboljih i prenesu ga novim generacijama.

Organizator Konferencije je Zavod za sport i medicinu sporta RS uz podršku FIMS-a (Internacionalne Federacije Medicine Sporta) i Udruženja za medicinu sporta Srbije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top
Info for bonus Review bet365 here.

VESTI

Pratite nas