Menu

zaglavlje

MRAK I LED NE MOGU DA SAKRIJU PAD MILJENICE NA BOSFORU, ALI TU JE "LOV" NA KK  KRALJEVO

MRAK I LED NE MOGU DA SAKRIJU PAD M…

U danu neviđenog poniže...

POSLE  TESLE, PUPINA I MILANKOVIĆA, JOKIĆ I NOLE JAČI OD AMERIKE I "najvećeg"...

POSLE TESLE, PUPINA I MILANKOVIĆA,…

Tri najveća imena  s...

POSLE"STARE DAME" SIMANIĆEVI, I KLINCI VIĆE SIMOVIĆA "ZAPALILI"  SRBIJU!

POSLE"STARE DAME" SIMANIĆ…

Kraj marta nagovestio j...

FUDBALSKA "VALJEVSKA PODVALA" PPORADILA NA ZLATIBORU, NASTAVAK SLEDI U PARKU PEĆINA

FUDBALSKA "VALJEVSKA PODVALA…

  Trebalo je strp...

IN MEMORIAM DRAGAN VASILJEVIĆ-VASA(1954-2024)

IN MEMORIAM DRAGAN VASILJEVIĆ-VASA(…

Autentični Valjevac, ar...

RIO TINTO MARŠ IZ VALJEVA, MARŠ IZ SRBIJE" PORUKA JE  EKOLOŠKOJ BOMBI!

RIO TINTO MARŠ IZ VALJEVA, MARŠ IZ …

Sa jasnom porukom da u ...

15.000 VIDLJIVIH, I JOŠ TOLIKO  NEVIDLJIVIH  VALJEVKI I VALJEVACA SU ŽRTVE NATO BOMBI SA  OSIROMAŠENIM URANIJIMOM!

15.000 VIDLJIVIH, I JOŠ TOLIKO NEV…

Danas se navršava četvt...

ODBOJKAŠICE VALJEVA ZASENILE LAŽNU ELITU U URUŠENOM GRADSKOM SVETU SPORTA

ODBOJKAŠICE VALJEVA ZASENILE LAŽNU …

U nikad siromašnijoj po...

Prev Next

Specijalistička internistička ordinacija Dr Tomić Valjevo, V. Mišića 102. Tel: 014/228-321 i 065/228-3211

Kardiolog (Dr Đorđević) Telefon: 064/9700-041

INTERNISTIČKI PREGLEDI, GASTROENTEROLOGIJA, ENDOKRINOLOGIJA, ALERGOLOGIJA, DIJAGNOSTIKA, GASTROSKOPIJA,

KOLONOSKOPIJA, ULTRAZVUK ABDOMENA, SRCA, ŠTITASTE ŽLEZDE, DOPPLER KRVIH SUDOVA ABDOMENA

SVEMIRSKI GEOMETAR VREMENA SNA VALJEVAC PULIKA U MIONICI RUŠI "KULTURNI GENOCID" Featured

monca boban pulika

 U galeriji mioničkog Kulturnog centra je otvorena izložba „Srbiji s ljubavlju“, slikara Valjevca Slobodana- Sloba-Jevtića- Pulike. Reč je delu  bogate zbirke iz Legata Mionica,  i grafike ruskog umetnika Aleksandra Viktoroviča Sorokina iz Krasnojarska.

Nesvakidašnji kulturni događaj je svojevrsna uvertira predstojećim „Mišićevim danima 2022.“,  od 18. do 24. jula.

„Sa imenima kao što je Slobodan Jevtić Pulika naša Mionica  će promeniti izgled. Dolazi era razvoja kulture i sva ova dela ostaju našoj deci, za razog više da žive ovde i da poštujući tradiciju kreiraju svoju budućnost. Uskoro u Mionica poećnje  izgradnjai legata  gde će se nalaziti Mionici poklonjena  Pulikina umetnička dela,  Verujem da ćemo po planu i veoma brzo završiti veliki projekat Kuću Kolubarske bitke i druge važne projekte čija je realizacija u toku“,  poruka je predsednika opštine Mionica Bobana Jankovića.

Po pozivu Slobodana Jevtića Pulike su izložene i grafike Aleksandra Viktoroviča Sorokina, koje u najboljoj tradiciji velikana Ilje Refimoviča Rjepina, Olega Denisenkova i Vladimira Zueva, otvaraju vrata sveta na obroncima planina Sibira, sa ogromnom tradicijom kulture i lepote življenja.

Sorokin je osvajač prostora, ukrašenog lepotom i predanošću stvaranja, koga je Pulika na otvaranju izložbe okarakterisao kao pažljivog i preciznog posmatrača arhitekture.

monca pulika boban

A Pulika je povodom 125. godišnjice Gimnazije, posle više od četrdeset godina života i i stvaranja  u Šamalijeru kod Klermon Ferana, pokrajina Overnja, u Francuskoj doživeo  je otkazivanje   svoje izložbe, do 140-e godišnjice u valjevskoj obrazovnoj instituciji, arhitektonski posebnoj, projektantskom biseru  dede Leonida Šejke. "Alfabet zvezda, 55 godina traganja za slikom"  renesansnog  i grande umetnika i Čoveka, videsmo pre 12 godina i nasta muk, na valjevski način.

Rođeni Valjevac  istrajava i odoleva  "zubu vremena. Tita će nadmašiti po broju  godina, a bez ičije  podrške  već besmrtan, hita ka  "stotki"  i ne osvrće se. Student  arhitekture, diplimac  scenografije kod Milenka Šerbana, pozorišni i filmski  scenograf, posle snimanja Dugih brodovi, postade  viking i stiže do   Amerike. Shvatio je brzo s kim ima posla i vraća se   par godina u Sredozemlje  u Šamalijer.

Za Francute Slobo,a  za nas Pulika  oslikava kosmos, murale. Kolekcionar je,  osnivač i direktor prestižnog Trijenala svetske grafike malog formata u Šamalijeru... i naravno i dalje  je Valjevac.  Prever za Puliku reče: "Pravi genije, sve zna. Slikar, vajar, aranžer, stolar ako zatreba…" a likovni kritičar Rolan Duklo ga takođe prozva: "Umetnik,  vodič kroz treperava predskazanja, geometar vremena sna, na način Aboridžina izmišlja psihoanalizu peska i kore. Slobo stvara istoriju koja će tek doći"

pulika kosmos

Kosmos, je Slobina  opsesija već pola veka. Rezultat su  123 izložene slike. Ne  misli da na svojim slikama skida masku neba, to rade naučnici, a bacanje djubreta i zagađenje kosmosa je predvideo  na  jednoj izložbu u Francuskoj  nazvanoj "Adio kosmos"

Slobo se ne bavi rasporedom planeta i prirodnim pojavama. Samo je jedan od vizionara sposoban da maštom otkrije neotkriveno. Crne rupe je slikao ‘71. godine, a 11 godina kasnije naučnici na skupu u Bostonu su konstatovali  postojanje crne rupe…

Biden je požurio, i pre par dana otkrio strogo čuvanu tajne snimaka svemira iz svemira. Malo  je zakasnio. Gomilu   milijardi uloženu u  teleskop za snimanje Valjevac je preduhitrio.

Pulika je tajnu i lepotu svemira uveliko je već oslikao! 

Na zemlji a gde bi,  oslikava murale po Francuskoj, Nemačkoj, Beogradu, i u svom Valjevu, a od danas u u srskoj  Monci".

U Beogradu, na JDP-u, mural je obrisan, da zid bude beo. Sudbina valjevskih nurala je užasavajuća, u skladu sa "genocidnom sudbinom kulture"

Šta bi mogao Pulika da uradi sa Tešnjarom, dušom Valjeva, Parkom Pećina, u parku na brdu Vidrak, na ušću Obnice i Jablanice u Kolubaru, samo on zna.

Na nesreću svih Valjevki i Valjevaca ima ko je plaćen da ne misli, da ništa ne  radi, samo da bude plaćen, na sreću sa ograničenim rokom trajanja.

Možda se nešto i desi i Pulika dojezdi vikinškim brodom Ribnicom uzvodno Kolubarom do Valjevo i pre 2024. ukoliko pre puška ne pukne.

Laju na zvezde sa obećanog kontinenta "gornjeg" da je Nole najveća opssnost za planetu, sramotnim optužbama na račun najboljeg na svetu, što  brani lično pravo kako i čime da štiti svoj život. Pulika je danas  kulturni poslenik kakvih svet nema, vanvremenski i neponovljiv.

Mudri ljudi su rekli da je ćutanje je posledica i plod blagrodnog vaspitanja. Ko je naučio da ćuti, taj zna da govori. Ćutanje  je pre plod  blagorazumnosti, nego razboriti govorenje.  I zato ko ne zna da ćuti, ne zna ni da govori.
Dobro je čutati u pravo vreme, i mati je prmudrh misli. Ali ko ne poštuje čoveka i ljudskost u lice mu valja sasusti šaku istine da se trgne i očovekoveči.
Nikada nije kasno za ljubav i poštovanje istniskih vrednosti!

..

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top
Info for bonus Review bet365 here.

VESTI

Pratite nas