Menu

zaglavlje

15.000 VIDLJIVIH, I JOŠ TOLIKO  NEVIDLJIVIH  VALJEVKI I VALJEVACA SU ŽRTVE NATO BOMBI SA  OSIROMAŠENIM URANIJIMOM!

15.000 VIDLJIVIH, I JOŠ TOLIKO NEV…

Danas se navršava četvt...

ODBOJKAŠICE VALJEVA ZASENILE LAŽNU ELITU U URUŠENOM GRADSKOM SVETU SPORTA

ODBOJKAŠICE VALJEVA ZASENILE LAŽNU …

U nikad siromašnijoj po...

NASTASIĆ OTKAZAO PIKSIJU

NASTASIĆ OTKAZAO PIKSIJU

Odlične partije u...

POSLE IZBORENOG OPSTANKA, DVOJAC NAJBOLJIH, LEŠIĆ I DAY  NAPUSTILI METALAC

POSLE IZBORENOG OPSTANKA, DVOJAC NA…

Najgledaniji i finansij...

SVE JE U SRBIJI NA PRODAJU,  ALI NE I CRNO BELI SVET!

SVE JE U SRBIJI NA PRODAJU, ALI NE…

Vreme smrti traje, što ...

SILUETA ANĐELA I LJUDSKOST ZA NADU DA SMO JAČI OD BESRAMNIH PORUKE ZLA

SILUETA ANĐELA I LJUDSKOST ZA NADU …

Silueta andjela u nebes...

NAJBOLJI U IZBORU SPORTSKOG SAVEZA ACA I MAŠA "ISPALI" IZ sns  "ŠEME"

NAJBOLJI U IZBORU SPORTSKOG SAVEZA …

I pored intenziviranog ...

VREME ZLA TRAJE, ĐAVOLJI OKOT DIVLJAO NA VIDRAKU

VREME ZLA TRAJE, ĐAVOLJI OKOT DIVLJ…

Uzdignute pesnice Stjep...

Prev Next

Specijalistička internistička ordinacija Dr Tomić Valjevo, V. Mišića 102. Tel: 014/228-321 i 065/228-3211

Kardiolog (Dr Đorđević) Telefon: 064/9700-041

INTERNISTIČKI PREGLEDI, GASTROENTEROLOGIJA, ENDOKRINOLOGIJA, ALERGOLOGIJA, DIJAGNOSTIKA, GASTROSKOPIJA,

KOLONOSKOPIJA, ULTRAZVUK ABDOMENA, SRCA, ŠTITASTE ŽLEZDE, DOPPLER KRVIH SUDOVA ABDOMENA

Items filtered by date: jul 2022

SEDMO IZDANJE KAMPA TEO-4 NA SREBRNOM JEZERU

teo 4 misa

Košarkaška bajka zahvaljujući javno  privatnom partnerstvu Miloša Teodosića i opštine Veliko Gradište, u leto 2016.godine na  Srebrnom jezeru na  “samo” 200 kilometara od Valjeva, donela je turističko sportski  bum.

Košarkaški KAMP TEO 4 ovog leta doživljava svoju SEDMU premijeru, sa uvek drugačijom, kompletnijom, raznovrsnijom, kvalitetenijom, jednostavno boljom od predhodne.

Valjevac Miša Teodosić, nestvarni košarkaški čarobnjak, plej kakvog Evropa  danas može samo da sanja, kapiten srpske repezentacije u svom kampu udaljenom tek100-tinak kilometara  od srpske prestonice okuplja decu iz celog sveta.

TEO 4 2016

Na vrhunski pripmljenim košarkaškim terenima, sa tartan podlogom, a ne izumom primenjenim na valjevskom "Zdravljaku" plastičnom podlogom nalik na podmetače za šerpe I lonce, i novoizgrađenoj trenažnoj hali dečaci I devojčice od od 10 do 16 godina svakodnevno uće i vežbaju osnovne elemente košarkaške igre.

teo 4 bobi i deca

Pored Tea svojevreno su u izgradnju terena otvorenih 12. juna 2016. srpsko ministarstvo za trgovinu i turizam Srbije  investiralo je 100.000 evra, koliko i  nemački GIZ, švajcarska agencija za razvoj i saradnju i opština Veliko Gradište.

Javno-privatnog partnerstva, odnosno saradnja Teodosića i opštine Veliko Gradište, su obrazac i neviđen pogodak za afirmacije sporta i turizma, tim pre što se iz godine u godinu povećava broj terena, ali učesnika Kampa TEO-4.

teo 4 jul 22

Novo ruho, tartan staza hala sportova pored modernog hotela čine kamp TEO 4 multfikuncinalnim.

U košarkaški kamp Teo 4 najviše je uložio naravno Miloš Teodosić, obezbedivši deci idelane uslove za rad, vrhunske trenere i demonstratore i smeštaj  sa ukupno  80 soba za boravak.

simbe teo 4

Tokom ovog leta  dečaci iz Srbije, eks Jugoslavije, Evrope i sveta imaju  priliku da u pet smena da uče i savladaju  košarkašku azbuku od najboljih srpskih trenera.

teo 4 22 treneri

Ovog , ovog leta su u Kampu TEO 4 renomirani stručnjaci Oliver Popović, Radomir Simić…  a stigao je da malo vremena posveti deci i NBA star i  reprezentavac Srbije Bobi Marjanović.

teo 4 boban s m

teo boban 22

Naravno Miša Teodosić takođe koristi priliku da se  druži sa decom I zajedni da uživaju u čarima Srebrnog jezera.

teo 4 bobi i hotel

Sve informacije, prijave i učešće na kampu TEO 4 zainteresovani mogu naći na veb adresi: https://www.teo4.rs/

Read more...

1.AVGUSTA U VALJEVU MEMORIJALNI FUDBALSKI TURNIR "ZORAN BALJAK"

  • Published in Fudbal

baljak 2022 najava

Momci velikog srca i rajske  duše, iako živimo u vremenu zla, istrajavaju u misiji ljudskosti,  poštovanja prijatelja, druga i kolege fudbalera Zorana Baljaka.

zb

U  Valjevu će 1.avgusta biti  održan turnir sećanja na tog leta 2016. godine tragično preminulog Zoran Baljaka(21), momka kome je fudbal bio najveća životna radost.

Fudbal je bio Zoranov san i tudjom rukom odneta čarolija,  posle užasa i progona porodice Baljak iz rodnog kraja. Bio je to jedni način da se  preživi najavljivani  pogrom srpskog naroda u Hrvatskoj.

U Valjevu na ušću Gradca u Kolubaru  dečačić Zoran je našao novu radost, fudbal. Učitelj Braca Radenković je prepoznao  talenat dečaka, i počela je prelepa fudbalska bajka, do tragedije u Sloveniji.

Budućnost Krušik 2014, Želja iz Lajkovca  bile su destinacije do  eksplozije mladog golgetera u prvoligašu iz Vranja.

zoran baljak 22

Usledio je  poziv iz  Maribora. Ne slučajno baš sa stadiona "Ljudski vrt".

"Ljubičasti" su u Zoranu videli naslednika jedne od beba Crvene Zvezde, stasavalih baš u Mariboru, i to Valjevca Rada Radića.

Rade Ćora je došao iz Zvzede sa Blekijem Bogićevim i Colom Jankovićem. Bio je ljubimac navijača, junak brojnih pobeda Marobora, u tada moćnoj Prvoj ligi SFRJ, od Triglava do Đevđelije, od Jadranskog mora od Panonske ravnice.

Na žalost u vremenu zla i pošasti, stigao je trenutak pakla,  i zla. Zoran je nastradao u  stravičnoj saobraćajnoj nesreći na par kilometara od stadiona, sa Damjanom Marjanovićem.

Bio je  2. avgust 2016, oko  podne, vraćali su se sa treninga.

U trenutku kada je zakucao na vrata prvog tima i  danas šampiona Slovenije, desila se  tragedija, i dva  mlada života su ugašena.

Zorana nema ali vreme ne briše poštovanje i uspomenu.

Drugari sa kojima je fudbalski odrastao  ne zaboravljaju sokola slomljenih krila.

 Zoran Baljak foto dinamo vr

Zajednički pokazaju da ljubav traje iako jednog života nema.

Na prvi turnir u Valjevo su stigli mladi fudbaleri NK Maribor i FK Dinamo iz Vranja.

U ponedeljak 1.avgusta ih neće biti. Zaigraće Zoranu u čast  omladinci , Kolubare iz Lazarevca, ubskog Jedinstva, Budućnost Krušika 2014, i  Radničkog sa Petog puka.

Porodica brat Đorđe, drugari Pera Petrović, Uroš Tomić, Raške iz daleke Finske... istrajavaju,  osmislili su i sutrađnji  dan sećanja na Zorana.

Na Senjaku je u 9 sati u ponedeljak žrebanje, a potom sledi odigravanje polufinalnih  utakmica.
Početak popodnevnog  programa na stadionu Krušik je zakazan za 15 sati utakmicom za 3.mesto.

Pre finala na teren će prijatelji i drugovi, jer  Zoran Baljak živi!

zoran baljak vranje

Porodica, delegacija klubova učesnika turnira i prijetelji posetiće  večnu kuću i položiće cveće na  Zoranov grob u ponedeljak posle polufinalnih utakmica.

Read more...

MIONICA RASPISALA TENDER ZA PULIKIN LEGAT

PULIKA LEGAT MONCAOpština Mionica je raspisala je konkurs za adaptaciju i nadogradnju objekta, Legat Slobodana Jevtića Pulike. Procena  javne nabavke je 11.236.666 dinara, a rok za podnošenje prijava je 4. avgust.

Nekadašnji stambeni prostor u centru Mionice na uglu ulica Dr Jove Aleksića i Lujze Mišić, je mesto budućeg u legata valjevskog umetnika.

Legat će se nalaziti  na površini od 150 kvadrata, i u njemu će  biti izložena umetnička dela slikara, muraliste i filmskog stvaraoca Slobodana Jevtića Pulike.

Pulikin legat nalaziće se u sklopu Kulturnog centra i Kuće Kolubarske bitke i predstavljaće zaokruženu kulturnu, istorijsku i umetničku celinu.

Ovaj projekat podržao je Kabinet ministra bez portfelja za nedovoljno razvijene opštine i opredelio osam miliona dinara, a lokalna samouprava če obezbediti jo potrebnih  5,5 miliona dinara.

Rođeni Valjevac Slobodan Jevtić-Pulika je najveći deo svog života proveo je radeći širom Evrope, najviše u Francuskoj. On je odlučio da Mionici podari 210 umetničkih dela među kojima su i umetnička dela Ljube Popovića i Dade Đurića koja će biti deo Legata.

"Godinama negujemo izuzetnu saradnju sa umetnikom Slobodanom Jevtićem Pulikom. Dugujemo mu veliku zahvalnost na vrednim umetničkim delima koja će se nalaziti u Mionici. Rekonstrukcija centralnog parka, spomenik Milanu Rakiću, Kuća Kolubarske bitke i Pulikin legat doprineće razvoju naše Mionice u kulturunom i turističkom pogledu" kaže predsednik Mionice Boban Janković.

Read more...

ZA ISTINSKU RADOST ŽIVOTA VK VALIS U LEN KUPU, A OD GRADA ...

VALIS KAPICAPred novu epizodu  besmisla, što sledi u avgustu,  u balkanskoj nedođiji patrljci i  potrčci  uvereni da  rade prave  i dobre stvari bi da pojačaju stepen  hibernacije. Trend vređanja zdravog razuma, i avgustovsko dovođenje, naravno narodnim parama “zvezda”  estrade   novosadske Beke  kume prajda,  i Želje mostarskog mobitel operatOra, izazivaju  limun  osmeh na licu svakog normalnog Valjevca i Valjevke.

Ali nije baš sve  u požarima, raskopanim trotoarima i ulicama, medijskom spinovanju o  narandžastom  i  žutom talasu vrućina, zloslutnim sirenama zla u najavi, i naravno   smeću.

Međutim stižu i VRLO  prijatne  vesti!

Grad Valjevo će  posle promocije u  ex YU,   IMATI  još veću evropsku  prezentaciju!

Zlatnim   Mediterancima  vaterpolistima  VK Valis  i tim  menadžeru nacionalne  selekcije nije   priređen  prijem  u valjevskom “Sivonji”, što je manje bitno, jer za sok sok i priču radi priče, uvek ima vremena. O ukusima i bačenom na smeće  sistemu vrednosti nema  potrebe raspravljati, iako znamo da nije teško biti pristojan.

Vreme  za preko potrebno bujanje zdravorazumske pameti i obrtanje nezdravog u zdravo je pred nama.

 Pet zlatnih  medalja jedinog  ekipnog sporta na Meditersnakom igrama su  odraz  uspeha posvećenosti, kvalitenog rada  i lične odgovoronosti.

Marginalci, patrlji   i potrčci  korisni isključivo svojim nalogodavcima, ali i samo sebi samima, iznikli  niotkud dobiše novu šamarčinu.

VK VALIS  će igrati LEN KUP naredne jeseni!

Sa Partizanom  i Zvezdom VK Valis će biti predstavnik Srbije u drugom  klupskom Evropskom, odnosno Svetskom takmičenju LEN KUPU.

U najjačoj ligi u Evropi,  zdrava ambicija da budeš medju 4 najveća kluba u svojoj zemlji, može da se rodi samo u Valjevu.

Vlast u Gradu apsurda neslućenih razmera   poslušno prihvata nametnute  voljom vrha države,  dve Nemačke investicije, za 120-130 i kusur miliona evra.

BOLI srce i duša pri  pomisli koliko će to koštati tek rođenu valjevskui decu.

A  marginalci,  patrlji  i svakorazni potrčci   asfaltiraju i kopaju gde stignu,  prave magistrale na livadima, ni do čega.

Pre nepune dve godine otvorena  saobraćajnica  od kolubarske plaže  smrti i klanice do Sepija  “se izgužvala” i mora da se “pegla”, kao I  Miloš  Veliki na delu oko prestoničke Stublenice.

U Valjevu o trošku INGRAP OMNI-a  za auto put valjda takođe izvođač  radova će snositi troškove.

Vlast, a ko drugi je uništila gigante   Srbijanku,  Stefil, Jablanicu,   MK UZor, Elind, Gradac, Kožaru "Milan Kitanović"…  Posle opljačkane i uništene trgovine Divčivare- DIVA,  Pekara 15.septembar,  VA pivara su završili u varoši ispod Vučjaka, taman velikoj  da ponese ime Grada koliko joj je ime.

Kolubaru, Obnicu, Jablanicu, planine od Povlena  Maljena, Jablanika I Medvednika ne mogu  “preneti” mada ne sumnjam da su  radi.

Niču oko Valjeva raznorazni centri.

Loznica je malo pre Uba postal centar fudbala Zapadne Srbije. Stadion sa 8.000 mesta  na Lagatoru raste ko kukuruz ovog leta. Taman da se spakuje svi ko u onoj pesmici o “torbici I Loznici”.  

U Šapcu  preksinoć otvoriše velelepan gradski bazen, sa sve reflektorima, i uz vatromet.

 Grad  bez zatvorenog bazena, moderne hale sportova, atletskih staza, hipodromčića, sa 3 fudbalska stadiončića,  bez ambicija da makar jedan bude stadion  zove se Valjevo!

GRAD VALJEVO  IMA PROJEKAT  SPORTSKO POSLOVNOG CENTRA SA ZATVORENIM BAZENOM I HALOM SPORTOVA DA 5.000 MESTA, I TO PO CENI OD 14 MILIONA EVRA. Postoji i projekat FABRIKE ARMATURA PO CENI OD 25 MILIONA EVRA., umesto švapskih  "samo" 4 puta više!

VK Valis je ponos svog grada, a vlast  bi ga se najradije  odrekla!

VK Valis nije kao VEĆINA  drugih štetočina i parazita što vređajući zdrav razum.

VK Valis nije privilegovam  apsurdnim   pravilima po kojima marginalci,  patrljci,   šačica  potrčkovića,  deli narodni novac.

VK Valis napreduje  za razliku  od   većine za svaku osudu zbog svog  postojanja i besmisla.

Porobić, Živković, Jegorov, Živojinović su razdužili kapice VK VALIS. Nove akvizicije su golman  Bulajić, i bekovi  Dimitrije Obradović, Radovanović i Bursać.

VK Valis je vicešampion  A-1 Jadranske lige sa novim snagama i svojom decom, krenuo  korak dalje, u evropski LEN KUP.

Zatvoren bazen kragujevački od -5-6 miliona evra, ma i onaj  šabački upola  jeftiniji  na bilo kojoj koti u gradu  Valjevu je preko potreban!

Na žalost faza projektovanja i preprojktovanja traje, i nikako da se završi.

Znači čekaćemo još nešto manje od dve godine, a tada  valjda znate šta VAM JE KONAČNO  ČINITI!

Read more...

ZA ČISTIJU MIONICU NOVI KAMION ZA ODVOŽENJE SMEĆA

monca kamion dzubre

Javno komunalno „Vodovod Mionica“ bogatije je za novi kamion  za odnošenje smeća, plaćen skoro šest miliona dinara.

Predsednik opštine Mionica Boban Janković sa saradnicima nastavlja borbu za zdraviju i čistuju Milonicu, a prilikom predaje klučeva novog vozila  za odvoženje smeća koje može da sakupi 22 kubika otpada, je poručio da se na ovaj način  još veći   kvalitet usluge odvoženja smeća.

„Već smo postavili dodatne kontejnere, sada smo nabavili i novi kamion. Radimo sve kako bi naša opština bila uređenija i čistija. Unapredili smo i vozni park komunalnog preduzeća. Svaka oblast nam je podjednako važna, istovremeno radimo i vodovod i kanalizaciju.  U narednom periodu biti još ulaganja u unapređenje komunalne delatnost, poručio je Boban Janković.

Zahvaljujući podršci Ministarstva za zaštitu životne sredine, JKP „Vodovod Mionica“  postavilo je dodatnih 9 kontejnera i 14 kanti za odlaganje smeća.

U Mionici i Banji Vrujci u toku su radovi na izgradnji 20 kilometra kanalizacione mreže, a uskoro počinje i izgradnja dva prečistača otpadanih voda. Za realizaciju ovog projekta država je izdvojila čak 1,2 milijarde dinara.

Read more...

KOLEGE LUKI STANČIĆU POSTHUMNO ZLATNU PLAKETU, A GRAD VALJEVO...

LUKA S

Košarkaška klinika u prestonici Srbije  održana do sad 20 puta ove godine nosi ime  Dušana-Dude-Ivkovića okupila je više od 800 trenera iz Srbije i Evrope i sveta, imala je i svečarski karkater.  Udruženje košarkaških trenera Srbije je dodelilo Nagrade za životno delo i Zlatne plakete za doprinos i razvoj košarke u Srbiji. Među leaureatima  je Valjevac Luka Stančić(1939-1999), kome je posthumno dodeljena   Zlatna plaketa za doprinos u razvoju košarke u Srbiji.

Milan Minić  član Upravnog odbora UKTS je uručiuo Lukinoj  ćerki, Nataši Stančić Ćuk Zlatnu plaketu na ceremoniji  u hali "Ranko Žeravica" na Novom Beogradu.

Luka Stančić je bio svestrani sportista, rukometaš i košarkaš  proglašen u svom gradu za sportistu Valjeva 1957. godine.

Fudbaler u pionirima Budućnosti, prekomandovao se ubrzo na  košarku, Na   teniskom terenu na “Zdravljaku” u parku „Pećina“ upoznao je i zavoleo  novi sport.

Sportska gospoda Nedeljko -Bata  Pavlović i dr Čedomir –Šeka Vidaković su Luku  za čas zarazili košarkom, i usmerili da iako još mlad razmišlja u trenerskom pozivu.

Antonije Purić, Budimirović, Vidaković, Srećković, Petrović, Orlović, Nikoljski. Đurović… igrali su sa Lukom košarku u Omladincu na terenu kod Doma omladine, na terenu u blizini sadašnje SO Valjevo,

Stančić je tada već bio u startnoj postavi   Radničkog u velikom rukometu. Osvojanjem    titule prvaka Srbije  Valjevo je dobilo  klub  u Prvoj ligi velikog rukometa FNRJ 1957.godine.

Luka je na vreme shvatio da je Beograd mesto za dalji trenerski napredak.

U  Radničkom sa Crvenog Krsta je radio sa  pionirima i kadetima.

Od Ranka Žeravice,   Bore Cenića  i Pive Ivkovića “krao” zanat, a da ga baš prihvate kao najrođenijeg Luka se postarao. Valjevski specijaliteti   domaći sir, kajmak, slanina čvarci suvo meso,  domaća “mučenica” su bili  viza za ulazak u krug  “nedodriljvih" već magova košarke.

Na Crvenom krstu je naučuo kako se i bez novca sport voli, postaje deo sistema vrednosti, ali i stvara  karakter pobednika.

Po ugledu na “krstaše” Luka je u  Metalcu tokom prve  polovine 60-tih  počeo rudatski posao od nule.

Okupljao je  momke trenirao, čistio je I obeleavao  teren, menjao sijalice iznad igrališta, kuvao čaj, nalazio saradnike, a Šiki i Dragan du  mirisom raspaljenog roštilja mamili  prijatelje, i goste na druženje  ulazak u Metalac.

Krvavi rad od jutra  do mraka  na „petnaestom“ sa mlađima i delom prvog tima,  a zatim ekspresni  odlasci u Beograd na treninge sa studenima doneli su  prve uspehe.

Već 1962.  Metalac postaje  prvak Srbije  u Čačku a  1966. nakon nove titule Metalac ide na  kvalifikacije za Prvu saveznu ligu u Slavonsko Brodu, dok je  Luka bio u vojsci.

Metalac u najjačoj ligi u Evropi je životni cilj  Luke Stančića.

„15.septembar“ postaje kultno mesto valjevske košarke, stižu valjevski privrednici uz pomoć prfedsednika opštine .

Metalac raste, iz godine u godinu. Dominacija je sve uočljivija.

Druga savezna  liga postaje tesna za u tom trenutuku jedine  iz stare garde  Ćana   Đorđevića Genija Ivkovića. Talas mladih  je nadirao poput plime. Braća Kovačević Branko I Zoća, Vojica Kecojević,  Rajko Borisavljević, Mića Jerinić, Radisavljevi', Medan, Kebac-Ružičić, Marjanović, Kole Stanojević, ubrzo su im  pridružili Voja- Koska- Ilić, Kaljević, Mihailo Poček, Marjan Đurić, Milan Đurica, Dex Dobrivojević, malo kasnije Dule Stevanović, Nebojša Matić- Rogač, Bojan Tadić... su se žestoko nametali. Pokazali su da su velikani popu kasnije pristglog  Vladimira Đokića, i poslednjeg i najvećeg  od svih, Miloša Teodosića!

KKM 1972

U sezoni 1972-73 i konačno dosanjan  san svih Valjevki  i Valjevaca što vole sport i košarku.

Metalac postaje član YU  košarkaškog krema, najjaće lige u Evropi, posle nezaboravnig trijumfa u  meču odloke protiv Vojvodine u Novom Sadu.

Uspeh košarkaša ne prlazi bez reakciju grada.

Predsednik opštine  Desimir  Maksimović ne okleva, rešava problem preko noći. Industrijska  hala  postaje rešenje. Ruše se zidovi i deo tribina. Valjevo dobija privremenu sportsku halu sportova 15. Septembar. 

Metalac  postaje sportski hit Jugoslavije.

U MK Uzor se šiju kultna  narandžasta oprema, dresovi i trenerke. Krušik, Srbijanka, Stefil, Elind, Gradac, Jablanica… su uz Metalac.

Luka Stančić vodi Metalac u debitantskoj sezoni u Prvoj ligi SFRJ. Karta za utakmice sa Partizanom, Jugoplastikom, Bosnom, Lokomotivom, Radničkim iz Beograda, OKK-om, Zvezdom. Rabotničkim, čačanskom Borcem  je privilegija. Svaki meč se igra pred  skoro 3.000 neverovatna cifra, za to vreme 3,000 vatrenih pistalica Metalca.  

Na kraju  prve sezone igra Metalac igra majstoricu u maloj Skenderiji sa zagrebačkom  Industromontažom. Zastave, sirene, trube, bubnjevi, “okupacija” na tribinama “lukanera”   izaziva šok Sarajlija  na ulasku grad na Mijacki. U paklenoj astmosferi  Metalac ruši Zagrepčane, a posle veličanstvene pobede, dok su podrhtavali svodovi dvorane Luka i svi igrači su završili na rukama egzalitanih Valjevaca.

Prenos celog toka meča na talasima Radio Valjeva i glas ispostaviće se kasnije najboljeg od svih komentatora eks Jugoslavije Jordana Ivanovića mogao se čuti u svakom domu  stotinama kilometara udaljenom Valjevu. Privliegija Valjevki i Valjevaca kakvu niko nije imao!

Doček pobednika  je bio za veličanstven. Valjevo je znalo da proslavi  uspeh.

U leto  1974. Luka Stančić napušta Metalac. Jaz  mladosti  iskustva je bio predubok.

Metalac bez Luke  još pet sezona igra u  Prvoj saveznoj ligi SFRJ.

Metaac i Luka Stančić su bili i ostali  najveći  ambasadori svog Valjeva

Luka je trenersku karijeru nastavio  u sarajevskoj Bosni. Sa “studentima” koju godinu kasnije pravcima Evrope, Delibašićem. Varajićem, Radovanovićem, Vučevićem, Đogićem, Benačkom, Hadžićem, Izićem, Karijem Pešićem, Bosiočićem.. potvrđuje svoj trenerski kvalitet.

U KSJ nastavlja rad sa mladim selekcijama  Jugoslavije.

 U periodu od 1975. do 1980. Stančić je  profesionalac u Košarkaškom savezu Jugoslavije, trener je  kadetskih i juniorskih navcionalnih selekcija Na Na četiri Evropska prvenstva i jednom Svetskom je sa najtalentovanijim „plavim“ dečacima osvojio  zlatnu i bronzanu medalju i dva srebra.

U sezoni 1980-81 trenira Vojvodinu. Od  1981.je ponovo u svom Valjevu,  u  Metalac gde do prerane i iznenadne smrti radi sa svim slekcijama.

Najveći trenerski uspeh Stančić je postigao 1982.godine. Sa Jugoslavojom i Rankom Žeravicom  na Svetskom prvenstvu u Kolumbiji osvaja bronzana medalju.

U  sezonu 1988-89 je radio u Kuvajtu, ali je ponovo u  Valjevo gde sa Metalcem kreće u novi pohod u jugoslovesku elitu  1989-90.

Luka Stančić je preminuo od posledica srčanog udara 2.januara 1990. godini u Valjevu.

Od 2012.godine  uz podršku grada poštovaoci  Luke Stančića organizovali su medjunarodni junoriski turnir u čast barda valjevske  srpske i Yu košarke. Valjevo je bilo u prilcida  vidi najtalentovanije  mlade košarkaše, danas su neki danas I NBA i zvezde Evrologe.

Ideja stara 32 godine da Hala sportova 15.septembar dobije novo ime “Dom košarke Luka Stančić”, do danas je samo neostvarena želja već vrememešnih Valjevaca, tužnih i zbog saznanja da se naredne godine navršava pet decenija od ulaska Metalca u Prvu ligu SFRJ, a valjevski  ekimi sport i dalje  “stanuje” u privemenom sporskom objektu HALI SPORTOVA 15.SEPTEMBAR, čji ime crveno crna vlast krnji bezuspešnom pokušajem  brisanja 15. Septmbar  Dana kada je Valjevo 1944.oslobođeno od namečkih pkupatora i izdajnika svog naroda, sluga fačističkih četnika., ljotoćevaca i nedićevaca.

Sporstke dvorane u košarkaškim centrima širom Evrope i eks SFRJ, Beograd je najbolji dokaz, nose imena košarkaških velikana  prrofesora Ace Nikolića, Ranka Žeravice, … sarajevska Mirza Kinđe  Delibašić, zagrebačka Dražen Petrović...

Vreme je da se   Valjevo u trodecenijskoj hibernaciji, okupirano patrljcima i potrčcima naredne godine,   “otrgne kontroli”

Iako je višedecenijski zakucano, preskočiše ga  Ub, Šabac,  Loznica, uskoro će i Mionica, Valjevo nema izbora.

I ova vlast ma koliko bila loša i protiv svojih sugrađana, mora da  pokaže poštovanje prema velikanu.

Hala sportova mora posle pola veka, da ponese novo ime.

Dom košarke Luka Stančić!

Read more...

MIONICA OBELEŽILA DAN OPŠTINE I ROĐENJA VOJVODE MIŠIĆA

monca jankovic venac

Opština Mionica jedna od šest u Kolubarskom okrugu, prostire se na površini od 330 km2, ima oko 15.000 stanovnika , 36 naselja, 18 škola, i preko 2.000 zaposlenih iako je osnovno zanimanje stabnovništva poljoprivreda dostojno je obeležila do skora varoši, a sada već jednog od najlepših  gradića u Srbiji.

monca 22 7 dan m

Na Dan rođenja vojvode Živojina Mišića u Kulturnom centru u Mionici je održana je svečana sednica Skupštine opštine.

Gradonačelnik  Boban Janković  je položio je cveće na grob vojvode Živojina Mišića u Aleji velikana u Beogradu.

„Mionica ne zaboravlja svog slavnog vojvodu. Mišić je simbol ljubavi prema slobodi i otadžbini. Zadužio je Mionicu. Zadužio je Srbiju. U čast Vojvode Mišića gradimo Kuću Kolubarske bitke. Sačuvaćemo sećanje za nove generacije na  neponovljivi trijumf hrabre odbrane, i harizmatične pobede srpskog naroda na čelu sa Mišićem “, izjavio je Janković.

Mionica najlepša na svetu poručuje pri čovek Milonice.

„Priroda i kanjon Ribnice, manastir Svetog Petra i Pavla, Banja Vrujci. I još mnogo toga je u našoj opštini . Zacrtali smo velike ciljeve. Mnogo projekte smo pokrenuli i realizovali. Danas Mionica ima novi Kulturni centar, nove sportske terene, nove škole i besplatne udžbenike. Gradimo kanalizacionu mrežu, gradimo  parkove. Nemoguće je sve pobrojati šta se radi i gradi u Mionici. Garantujem vam, razvoj Mionice je nezaustavljiv proces“, nema dilemu Boban Janković.

Na Dan opštine, a u sklopu „Mišćevih dana“ održana je i predstava „Ljubavni vremeplov“ o ljubavima srpskih velikana, među kojima je i priča Živojina Mišića i njegove Lujze.

„Mišićevi dani“ u Mionici traju do 24. jula. Posetioci imaju priliku da uživaju u brojnim kulturnim, zabavnim i sportskim sadržajima. Iz Turističke organizacije Mionica poručuju da je ove godine manifestacija veoma posećena, a do sada je najveće utiske ostavio koncert Danice Crnogorčević koji je održan na otvaranju Mišićevih dana, a za predstojeći vikend očekuje se još veća posećenost, i dolazak možda i više od 10.000  posetilaca na koncert Dragane Mirković.

Read more...

JUTROS POŽAR U CENTRU VALJEVA, SINOĆ GOREO LJUTI KRŠ NA DIVČIBARAMA

pozar lice

Puna četiri sata borili su se vatrogasci sa vatrenom stihijom u centru  Valjeva. Požar je izbio rano jutros u jednom od objekata brze hrane u Čika Ljubinoj ulici, u delu nekada zvanom “kod kasapa”. Vatrena stihija pretila je da proguta  6 lokala.

pozar 001

Prilikom dolaska na posao radnica u ćevabdžinici je primetila vatru i odmah   u 6,37   pozvala vatrogasce.  Devet vatrogasaca  sa tri   vatrogasna vozila su stigla odmah i počela je borba sa vatrenom  stihijom. Vatra se širila munjevitom brzinim preteći da zahvati pored 6 i preostale objekte preko puta Narodnog muzeja od ulice Vuka Karadžiča do Trga Živojina Mišića.

pozar glava

Iako struja nije odmah isključena vatrogasci su gasili požar ugrožavajući svoju  bezbednost.  Tek  20-ak minuta po izbijanju  požara ekipa EDB je  isključila električnu energiju u delu Čika Ljubine gde je izbio požar.

pozar 22

Devetorica   vatrogasaca  Vatrogasno-spasilačke jedinice Valjevo zaslužuju sve pohvale za izuzetno  profesonalno i uspšeno obavljen,  ni malo lak zadatak.

Ispituju se uzroci  požara, a prema nezvaničnim informacijama, najpre se zapalio odžak  u ćevabdžinici i dotrajale elektro instalacije.

poyar va 01

  Plamen je  zahvatio krov i munjevito se  proširio na okolne lokale, kafić - pekaru, menjačnicu,  zlatarsku radnju i dva butika.

pozar grand

U požaru je  šest lokala  izgorelo i načinjena je ogromna materijalna šteta. Prošle noći  Vatrogasno-spasilačke jedinice Valjevo su uspešno ugasili požar na Divčibarama, na Ljutom kršu, nedaleko od hotela Crni vrh.

Read more...

POČELI MIŠIĆEVI DANI, VUČIĆU REPLIKA VOJVODINE SABLJE

MONCA MD 26 POLAGANJE CVEXA

Na otvaranju 26.Mišićevih dana predsednik opštine Mionica Boban Janković dodelio je predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću  specijalnu nagradu, repliku sablje vojvode Živojina Mišića.

MONCA SABLJA AV

Unikatni dar je u predsednikovo ime  primio  Dejan Savić, savetnik za kulturu u kabinetu predsednika države.

Na svečanost predsednik opštine Mionica Boban Janković  je istakao da je Vojvoda Mišić sinonim borbe za narod.

"Mišić je simbol požrtvovanja, hrabrosti, poštenja, posvećenosti i strategijske genijalnosti. Nijedna reč, nijedna stilska figura, nikakva retorička bravura nisu dovoljni da na pravi način odaju počast čoveku koji je ponikao u našem Struganiku i zlatnim slovima se​ upisao u anale svetske istorije. Posebna mi je čast što ove godine uručujemo poseban poklon predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću za njegove ekonomske pobede za Srbiju i njene građane, i očuvanje mira i stabilnosti",  rekao je Janković i dodao da Mionica po uzoru na svog slavnog vojvodu mora nastaviti da radi u korist građana.

monca md bj

"Naša je obaveza da sledimo njegovu filozofiju i borbu. Upravo to i činimo. Ne odustajemo od cilja da Mionicu napravimo boljim mestom za život i u tome uspevamo zahvaljujući podršci prrdsednika Vučića i Vlade Srbije", rekao je u obraćanju Janković.

MONCA MD SABLJA 2

"Zahvaljujem se na prelepoj dobrodošlici i uručenom poklonu u ime predsednika Aleksadnra Vučića. Prenosim vam pozdrave od našeg predsednika koji podjednako misli i na Mionicu, i na Vranje i na Suboticu. Na svako mesto u našoj Srbiji. Naša država korača krupnim koracima napred i svi to osećamo", rekao je Dejan Savić, savetnik predsednika Repbulike Srbije.
Janković je zatim uručio i najveća opštinska priznanja „Zlatnu plaketu Vojvoda Živojin Mišić“​ generalu – majoru Slađanu Stamenkoviću i potpukovniku Aleksandru Dumiću za zasluge u oblasti vojne nauke i doktrine.

MONCA MD JNA

U okviru umerničko-zabavnog programa na otvaranju 26. Mišićevih dana nastupila je Danica Crnogorčević.

monca md crnogorcevic

Mišićevi dani traju od od 18. do 24. jula. Program su predviđene  književne večeri i predstavljanje dela Milana Bogojevića i Mihaila Počeka. U Mionici je  premijera dečjeg filma  „Vuk Bobice“,  23.jula snimanog u Mionici. Gledaoci će  moći da uživaju u monodrami „Lina tvrđa od kamena“ i kabareu „Najveće ljubavi srpskih velikana“. Šestog dana manifestacije, nastupiće pevačka zvezda Dragana Mirković, a u muzičkom delu koncert će održati OK BEND i Dule Lušin sa “No comment“ bendom, u četvrtak i sredu sa početkom u 21 čas.

Read more...

SVEMIRSKI GEOMETAR VREMENA SNA VALJEVAC PULIKA U MIONICI RUŠI "KULTURNI GENOCID"

monca boban pulika

 U galeriji mioničkog Kulturnog centra je otvorena izložba „Srbiji s ljubavlju“, slikara Valjevca Slobodana- Sloba-Jevtića- Pulike. Reč je delu  bogate zbirke iz Legata Mionica,  i grafike ruskog umetnika Aleksandra Viktoroviča Sorokina iz Krasnojarska.

Nesvakidašnji kulturni događaj je svojevrsna uvertira predstojećim „Mišićevim danima 2022.“,  od 18. do 24. jula.

„Sa imenima kao što je Slobodan Jevtić Pulika naša Mionica  će promeniti izgled. Dolazi era razvoja kulture i sva ova dela ostaju našoj deci, za razog više da žive ovde i da poštujući tradiciju kreiraju svoju budućnost. Uskoro u Mionica poećnje  izgradnjai legata  gde će se nalaziti Mionici poklonjena  Pulikina umetnička dela,  Verujem da ćemo po planu i veoma brzo završiti veliki projekat Kuću Kolubarske bitke i druge važne projekte čija je realizacija u toku“,  poruka je predsednika opštine Mionica Bobana Jankovića.

Po pozivu Slobodana Jevtića Pulike su izložene i grafike Aleksandra Viktoroviča Sorokina, koje u najboljoj tradiciji velikana Ilje Refimoviča Rjepina, Olega Denisenkova i Vladimira Zueva, otvaraju vrata sveta na obroncima planina Sibira, sa ogromnom tradicijom kulture i lepote življenja.

Sorokin je osvajač prostora, ukrašenog lepotom i predanošću stvaranja, koga je Pulika na otvaranju izložbe okarakterisao kao pažljivog i preciznog posmatrača arhitekture.

monca pulika boban

A Pulika je povodom 125. godišnjice Gimnazije, posle više od četrdeset godina života i i stvaranja  u Šamalijeru kod Klermon Ferana, pokrajina Overnja, u Francuskoj doživeo  je otkazivanje   svoje izložbe, do 140-e godišnjice u valjevskoj obrazovnoj instituciji, arhitektonski posebnoj, projektantskom biseru  dede Leonida Šejke. "Alfabet zvezda, 55 godina traganja za slikom"  renesansnog  i grande umetnika i Čoveka, videsmo pre 12 godina i nasta muk, na valjevski način.

Rođeni Valjevac  istrajava i odoleva  "zubu vremena. Tita će nadmašiti po broju  godina, a bez ičije  podrške  već besmrtan, hita ka  "stotki"  i ne osvrće se. Student  arhitekture, diplimac  scenografije kod Milenka Šerbana, pozorišni i filmski  scenograf, posle snimanja Dugih brodovi, postade  viking i stiže do   Amerike. Shvatio je brzo s kim ima posla i vraća se   par godina u Sredozemlje  u Šamalijer.

Za Francute Slobo,a  za nas Pulika  oslikava kosmos, murale. Kolekcionar je,  osnivač i direktor prestižnog Trijenala svetske grafike malog formata u Šamalijeru... i naravno i dalje  je Valjevac.  Prever za Puliku reče: "Pravi genije, sve zna. Slikar, vajar, aranžer, stolar ako zatreba…" a likovni kritičar Rolan Duklo ga takođe prozva: "Umetnik,  vodič kroz treperava predskazanja, geometar vremena sna, na način Aboridžina izmišlja psihoanalizu peska i kore. Slobo stvara istoriju koja će tek doći"

pulika kosmos

Kosmos, je Slobina  opsesija već pola veka. Rezultat su  123 izložene slike. Ne  misli da na svojim slikama skida masku neba, to rade naučnici, a bacanje djubreta i zagađenje kosmosa je predvideo  na  jednoj izložbu u Francuskoj  nazvanoj "Adio kosmos"

Slobo se ne bavi rasporedom planeta i prirodnim pojavama. Samo je jedan od vizionara sposoban da maštom otkrije neotkriveno. Crne rupe je slikao ‘71. godine, a 11 godina kasnije naučnici na skupu u Bostonu su konstatovali  postojanje crne rupe…

Biden je požurio, i pre par dana otkrio strogo čuvanu tajne snimaka svemira iz svemira. Malo  je zakasnio. Gomilu   milijardi uloženu u  teleskop za snimanje Valjevac je preduhitrio.

Pulika je tajnu i lepotu svemira uveliko je već oslikao! 

Na zemlji a gde bi,  oslikava murale po Francuskoj, Nemačkoj, Beogradu, i u svom Valjevu, a od danas u u srskoj  Monci".

U Beogradu, na JDP-u, mural je obrisan, da zid bude beo. Sudbina valjevskih nurala je užasavajuća, u skladu sa "genocidnom sudbinom kulture"

Šta bi mogao Pulika da uradi sa Tešnjarom, dušom Valjeva, Parkom Pećina, u parku na brdu Vidrak, na ušću Obnice i Jablanice u Kolubaru, samo on zna.

Na nesreću svih Valjevki i Valjevaca ima ko je plaćen da ne misli, da ništa ne  radi, samo da bude plaćen, na sreću sa ograničenim rokom trajanja.

Možda se nešto i desi i Pulika dojezdi vikinškim brodom Ribnicom uzvodno Kolubarom do Valjevo i pre 2024. ukoliko pre puška ne pukne.

Laju na zvezde sa obećanog kontinenta "gornjeg" da je Nole najveća opssnost za planetu, sramotnim optužbama na račun najboljeg na svetu, što  brani lično pravo kako i čime da štiti svoj život. Pulika je danas  kulturni poslenik kakvih svet nema, vanvremenski i neponovljiv.

Mudri ljudi su rekli da je ćutanje je posledica i plod blagrodnog vaspitanja. Ko je naučio da ćuti, taj zna da govori. Ćutanje  je pre plod  blagorazumnosti, nego razboriti govorenje.  I zato ko ne zna da ćuti, ne zna ni da govori.
Dobro je čutati u pravo vreme, i mati je prmudrh misli. Ali ko ne poštuje čoveka i ljudskost u lice mu valja sasusti šaku istine da se trgne i očovekoveči.
Nikada nije kasno za ljubav i poštovanje istniskih vrednosti!

..

Read more...
Subscribe to this RSS feed
Info for bonus Review bet365 here.

VESTI

Pratite nas