Logo
Print this page

FORMULA 1 LETELA SRPSKOM PRESTONICOM POSLE 83 GODINE Featured

formula bgd 1

Foto Gale Stena. Kišni novembarski dan, u sred septembra doneo je “ludilo” u Prestonici Srbije. Hladnoću i kišu što kosti ledi, zakazanu, pa otkazanu, i ipak održanu paradnu šetnju, Beogradom,  vožnja bolida formule 1 je bacila u 10 plan.

Šetnja odonosno "sprovod"  evroprajdera,  provokacije albanskog učesnika, nakazne face, "obespravljenih", jek zvona sa crkve Svetog Marka, što tera sotonu, incidenti policije i antiglobalista, jedan teže povređeni policijac stigli su  posle kontradiktorno suprotstavljenih odluka nadležnih organa. Dodbismo u danu potvrdu kako  država na institucionalnom nivou  funkcioniše. Uvidesmod a  ključne odluke odnose  pojedinci i centri moći.

Iako je MUP zabranio šetnju,  a Upravni sud je potvrdio odluku,  Ana Brnabić  je dala „zeleno svetlo“. Kontradiktornost je potvrđena  reakcijom i protestom  inostranih ambasada, ali i susret  predsednika Aleksandra Vučića i  amasadora SAD u Srbiji, Kristofera Hila. Država je neustavnom odlukom zabranila šetnju. Ipak  odluka nadležnih institucija – MUP-a i sudstva je  pogažena,ličnom voljom Ane Brnabić, da prozebli pederi i lebejki prošetaju, i pored tuče hulagana i policije.

Šampionski bolid Formule 1 iz 2011. godine, Red Bulov RB7, kojim je Sebastijan Fetel osvojio jednu od 4 titule, po kiši, kao d aje bio novembar, u sred septembra, kalendarski još traje leto, vitlao je  ulicama Beograda. Za volanim je bio  legendarni Dejvid Kultard.

formula bgd 2

Leteći Škotlanđanin, je u formuli je vozio od 1994. do 2008. godine, a u prestonici Srbije je u sklopu Red Bull Show Run programa vozio formula 1 pred ljubiteljima ovog sporta. Pored  Kultarda, gume su "palili" i Red Bull Driftbrothersi, kao i Aras Gibiježa na svoja dva stunt motora.

Kultard je vozio do Studentskog  trga – Vasininom  - preko Trg Republike – Kolarčevom do  Terazija i nazad.

Formula se vratila u Srbiju posle 83 godine, prvi put  nakon 1939. godine, kada se u Beogradu oko Kalemegdana tatdašnji asovi vozili  Gran-pri, štp je bio  najveći automobilski događaj u svetu.

formula bgd 4

Uz jake mere ozbezbeđenja, Red Bull Show Run organizovan je u Beogradu posle Dalasa, Tokija, Meksiko Sitija, Belfasta, Kopenhagena, Džede i drugih gradova širom sveta.

Latest from Dragan Ilić

Website Design © Filaks Music i PowerNet Solutions. All rights reserved.