Logo
Print this page

BIVŠEM PREDSEDNIKU OPŠTINE GROCKA DRAGOLJUBU SIMONOVIĆU PET GODINA ROBIJE! Featured

grocka krimi sim

Bivši predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović, osuđen je 20.marta.2023.godine u Višem sudu u Beogradu na pet godina zatvora, zbog podstrekivanje drugih lica na krivično delo izazivanje opšte opasnosti(u pitanju klasičan pokušaj ubistva(prim.aut.) Tri druga lica, su u noći između 11. i 12. decembra 2018. zapalila automobil supruge novinara portala „Žig info“ Milana Jovanovića, a vatra se potom proširila na garažu i kuću, dok su Jovanović i njegova supruga spavali.

Simonović je danas u Višem sudu u Beogradu prvostepeno osuđen na pet godina za podstrekivanje drugih lica na krivično delo izazivanje opšte opasnosti, dok su kao izvršioci osuđeni Aleksandar Marinković na četiri i po godine, Vladimir Mihajlović na četiri i Vladimir Novaković na tri i po godine zatvora.

Tužiac je tražio veće kazne za osuđenje.

U kaznu im se računa i vreme provedeno u pritvoru. Na ovu presudu strane imaju pravo na žalbu Apelacionom sudu u roku od 15 dana nakon čega čega sledi izricanje pravosnažne presude.

Sudija Luka Pantelić je obrazlažući presudu rekao da je sud od otežavajućih okolnosti za Simonovića uzeo u obzir da je kao predsednik opštine koristeći svoj položaj i uticaj podstrekivao druge okrivljene da zapale imovinu Jovanoviću kao opomenu da prestane da piše o njemu.

Oštećeni su radi ostvarivanja imovinsko-pravne koristi upućeni na parnični postupak.

Nakon suđenja tužilac Predrag Milovanović izjavio je da „očekuje da Apelacioni sud uskoro potvrdi presudu“, jer je „sudija Luka Pantelić uvažio sve primedbe Apelacionog suda“

Novinar portala Žig info Milan Jovanović ocenio je danas specijalni dan, da počinje proleće.

"Nova prvostepena presuda bivšem predsedniku Opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću zbog paljenja moje kuće 2018. godine  predstavlja presudu za sve kriminalce koji su ušli u svet politike".

Jovanović je, nakon današnjeg ročišta kazao da se nada da dolaze bolji dani za slobodu medija u Srbiji i da novinari sada mogu slobodnije da rade.
"Za mene više nema nade, ja sam svoje odradio. Vama želim da istrajete u borbi za slobodu medija", rekao je Jovanović okupljenim novinarima, a prenelo Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Prvostepenom presudom "dobijena je bitka, a ne rat. Mlađi  moraju da dobiju rat", bez dileme je Jovanović.

Danas je doneta druga prvostepena presuda. Prvu presudu Simonoviću na četiri godine i tri meseca zatvora ukinuo je Apelacioni sud i naložio ponavljanje suđenja.

Simonović je od početka procesa negirao optužbe, dok je novinar Jovanović tvrdio da je napadnut isključivo zbog svog pisanja o aferama predsednika Opštine Grocka.
Istragom je utvrđeno da je predsednik Opštine Grocka policajcu Interventne jedinice policije Vladimiru Mihailoviću naložio da novinaru zapali kuću da bi mu zauzvrat zaposlio ženu. Mihailović je potom angažovao Igora Novakovića koji je Aleksandru Marinkoviću i Bojani Cvetković Šijacki dao adresu, a Marinković je u noći 12. decembra 2018. ubacio dva "Molotovljeva koktela" u kuću.

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić je podsetio da je sramno što proces protiv Simonovića i izvršilaca odgovornih za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića traje duže od četiri godine, ali smatra da je kazna zadovoljavajuća.

"Poznato je da su Milan i njegova supruga teže oboleli tokom procesa. Drago mi je što je viša zatvorska kazna, očekujem da se ovaj žalbeni postupak što pre završi kako bi apelacija potvrdila presudu i započeo proces naknade štete".

Latest from Dragan Ilić

Website Design © Filaks Music i PowerNet Solutions. All rights reserved.