Menu

zaglavlje

15.000 VIDLJIVIH, I JOŠ TOLIKO  NEVIDLJIVIH  VALJEVKI I VALJEVACA SU ŽRTVE NATO BOMBI SA  OSIROMAŠENIM URANIJIMOM!

15.000 VIDLJIVIH, I JOŠ TOLIKO NEV…

Danas se navršava četvt...

ODBOJKAŠICE VALJEVA ZASENILE LAŽNU ELITU U URUŠENOM GRADSKOM SVETU SPORTA

ODBOJKAŠICE VALJEVA ZASENILE LAŽNU …

U nikad siromašnijoj po...

NASTASIĆ OTKAZAO PIKSIJU

NASTASIĆ OTKAZAO PIKSIJU

Odlične partije u...

POSLE IZBORENOG OPSTANKA, DVOJAC NAJBOLJIH, LEŠIĆ I DAY  NAPUSTILI METALAC

POSLE IZBORENOG OPSTANKA, DVOJAC NA…

Najgledaniji i finansij...

SVE JE U SRBIJI NA PRODAJU,  ALI NE I CRNO BELI SVET!

SVE JE U SRBIJI NA PRODAJU, ALI NE…

Vreme smrti traje, što ...

SILUETA ANĐELA I LJUDSKOST ZA NADU DA SMO JAČI OD BESRAMNIH PORUKE ZLA

SILUETA ANĐELA I LJUDSKOST ZA NADU …

Silueta andjela u nebes...

NAJBOLJI U IZBORU SPORTSKOG SAVEZA ACA I MAŠA "ISPALI" IZ sns  "ŠEME"

NAJBOLJI U IZBORU SPORTSKOG SAVEZA …

I pored intenziviranog ...

VREME ZLA TRAJE, ĐAVOLJI OKOT DIVLJAO NA VIDRAKU

VREME ZLA TRAJE, ĐAVOLJI OKOT DIVLJ…

Uzdignute pesnice Stjep...

Prev Next

Specijalistička internistička ordinacija Dr Tomić Valjevo, V. Mišića 102. Tel: 014/228-321 i 065/228-3211

Kardiolog (Dr Đorđević) Telefon: 064/9700-041

INTERNISTIČKI PREGLEDI, GASTROENTEROLOGIJA, ENDOKRINOLOGIJA, ALERGOLOGIJA, DIJAGNOSTIKA, GASTROSKOPIJA,

KOLONOSKOPIJA, ULTRAZVUK ABDOMENA, SRCA, ŠTITASTE ŽLEZDE, DOPPLER KRVIH SUDOVA ABDOMENA

IN MEMORIAM LJUBISAV BRANKOVIĆ - LJUBA Featured

ljubisav brankovic1foto Dragiša Medenica Bard valjevskog sporta, Ljubisav Branković - Ljuba(91), sportista, trener, pedagog i vizionar preselio se u večnost prošlog petka.

Pored Bebice, Micoja, Ješka,  Zore Dudić, Mila Fisa, Svete Kašikovića, Sime Katića Miće Jankovića, Mirjane Lukić,Terze, Ilije Ilića, Puće Rakića, Koraća...  pionir valjevskog sporta i učitelj brojnih generacija Ljuba Branković je bio  jedan od  najznačajnijih pedagoga fizičke kulture i sportskih radnika Valjeva 20.veka.

Ljubisav Branković fiskulturnik, medju najboljima u prvoj generaciji  čuvene Srednje fiskulturne škole u Zemunu, sa  Bebicom Miloševićem,  Micojem Vasićem  i Ješkom Vidićem  bio je stub  sporta u svom Valjevu.

Ljuba je bio  član je generacije valjevskih košarkaša pedesetih, a istovremeno rukometaš, odbojkaš, plivač, smučar i gimnastičar. Za vikend je igrao kao od šale subotom košarku, a nedelejom pre podne rukomet. Pored košarakaša Purketa  bio je najsvestraniji sportista grada Valjeva. Za izezetni entuzijazam i sportsko umeče u  izboru Napreda  1954.godine je proglašen za najsvetarnijeg sportistu u svom gradu.

Ljuba je bio pionir malog rukometa,  osnivač i prvi trener ženske ekipe Metalca koja se borila za titulu prvaka Srbije, što je donosilo učešće u kvalifikacijama za popunu Prve lige Jugoslavije. Sa Žikom Lučićem odveo rukometaše Metalca  u Prvu saveznu ligu.

ljubisav brankovic

foto Dragiša Medenica U toj ekipi bile su Goca Gvozdenić- Milošević i Mika Trifunović Milovanović (golmani), Milka Rašević-Fajfrić, Mira Beronja, Milka Ćaćić Lazić, Slobodanka Jovičić-Jakovljević, Vukica Pantelić-Krsmanović, Milica Perišić-Marković, Verica Đukić-Gojković, Dragica Đurić, Ćana Trifunović, Rada Pejić, Nada Đukić-Spasojević, Rada Kulinčević.

U nastavi fizičke kulture Ljuba  je bio briljantan, a potvrda su  izuzetna ostvarenja,  prvo mesto na Saveznom sletu pionirki DTV Partizan u višeboju 1959. godine i prvo mesto Atletske sekcije  osnovne škole Miiša Dudić na prvenstvu Jugoslavije u Sarajevu 1967. godine.

Programi obuke budućih plivača u Bijeloj,  skijaša na valjevskom planinama,  marševi, kampovanja i logorovanja su delo Ljubisava Brankovića.

Ljuba je bio čovek  vanvremenskog kova, učitelj, otac, prijatelj, ljudska gromada, džin blage naravi, duše kakvih je danas sve manje, zauvek u   sećanju  brojnih  generacija Valjevki i Valjevaca.

Ljubisav Branković se početkom 60-ih prošlog veka izborio da u krugu  četiri osnovne škole (Žikica Jovanović-Španac, Miša Dudić, Andre Savčić i Sestre Ilić), danas Gimnazije, Više škole i Narodnog muzeja, pored lipe i česme  izgradi  sportski teren što je za nastavu fizičkog vaspitanja tadašnje tri četiri osnovne škole bila posebna privilegija.

Ljubisab Branković rezultatima potvrđen prepoznat je u Jugoslaviji.

Potvrda vrednosti je Majska nagrada Sportskog saveza Srbije  1962. godinu, dodeljena iste godine  košarkaškom velikanu  treneru Aleksandru Nikoliću,  legendi košarakaškog sporta Radivoju Koraću, i pored Jordana Ivanovića  najvećem  radio reporteru eks SFRJ  Šapčaninu Radivoju Markoviću. Novčani iznos je bio toliko vredan da se mogao kupiti novi "fića" i još da ostane.

Ljubisav- Ljuba Branković  je ostavio je svom gradu i kolegama u  amenet da  temelj sporta čini školski sport.

ljuba brankovic s1

Samo sportska takmičenja  organizovana tokom cele školske godine, podignuta na nivo završne smotre u celoj državi su jedini siguran garant da će sport živeti.

Ljubisav Brankovića je  sahranjen danas (10.avgusta) na Novom groblju u Valjevu.

1ljuba brANKOIVIC groblje

Što Grad Valjevo nije udostojio komemoraciju i oproštaj od velikana sporta nije iznenađenje, imajući  u vidu ko ga je i kako vodio protekle četiri godine. Tužno je da je poslednju počast Ljubi Brankoviću odala pored članova porodice i prijatelja, tek sam mala grupica sledbenika, poštovalaca i učenika, takođe majstora sporta, i poslu kojim se bavio sa toliko ljubavi i posvećenosti mu bio odan.

Valja podsetiti Valjevo ima ženski i muški rukometni klub, oba je stvarao i sjajno vodio.

U ime svih koje je uveo u svet sporta, a mnoge u pravom smislu reći i usrećio  slava čoveku, možda nekada od neke vlasti sa normalnim sisitemom vrednosti počastvanom  da makar sokače u kome je živeo u Brđanima ponese ime Ljube Brankovića.

ljuba kraj ng 00

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top
Info for bonus Review bet365 here.

VESTI

Pratite nas