Menu

zaglavlje

15.000 VIDLJIVIH, I JOŠ TOLIKO  NEVIDLJIVIH  VALJEVKI I VALJEVACA SU ŽRTVE NATO BOMBI SA  OSIROMAŠENIM URANIJIMOM!

15.000 VIDLJIVIH, I JOŠ TOLIKO NEV…

Danas se navršava četvt...

ODBOJKAŠICE VALJEVA ZASENILE LAŽNU ELITU U URUŠENOM GRADSKOM SVETU SPORTA

ODBOJKAŠICE VALJEVA ZASENILE LAŽNU …

U nikad siromašnijoj po...

NASTASIĆ OTKAZAO PIKSIJU

NASTASIĆ OTKAZAO PIKSIJU

Odlične partije u...

POSLE IZBORENOG OPSTANKA, DVOJAC NAJBOLJIH, LEŠIĆ I DAY  NAPUSTILI METALAC

POSLE IZBORENOG OPSTANKA, DVOJAC NA…

Najgledaniji i finansij...

SVE JE U SRBIJI NA PRODAJU,  ALI NE I CRNO BELI SVET!

SVE JE U SRBIJI NA PRODAJU, ALI NE…

Vreme smrti traje, što ...

SILUETA ANĐELA I LJUDSKOST ZA NADU DA SMO JAČI OD BESRAMNIH PORUKE ZLA

SILUETA ANĐELA I LJUDSKOST ZA NADU …

Silueta andjela u nebes...

NAJBOLJI U IZBORU SPORTSKOG SAVEZA ACA I MAŠA "ISPALI" IZ sns  "ŠEME"

NAJBOLJI U IZBORU SPORTSKOG SAVEZA …

I pored intenziviranog ...

VREME ZLA TRAJE, ĐAVOLJI OKOT DIVLJAO NA VIDRAKU

VREME ZLA TRAJE, ĐAVOLJI OKOT DIVLJ…

Uzdignute pesnice Stjep...

Prev Next

Specijalistička internistička ordinacija Dr Tomić Valjevo, V. Mišića 102. Tel: 014/228-321 i 065/228-3211

Kardiolog (Dr Đorđević) Telefon: 064/9700-041

INTERNISTIČKI PREGLEDI, GASTROENTEROLOGIJA, ENDOKRINOLOGIJA, ALERGOLOGIJA, DIJAGNOSTIKA, GASTROSKOPIJA,

KOLONOSKOPIJA, ULTRAZVUK ABDOMENA, SRCA, ŠTITASTE ŽLEZDE, DOPPLER KRVIH SUDOVA ABDOMENA

IZLOŽBA MIĆE TRNAVCA ZA JUBILEJ UMETNIČKO STUDIJA "TRNAVAC" U VALJEVU Featured

Radovan Trnavac 22 26 9

Retrospektivnom  izložbom 15 slika i objekata Radovana Trnavca Miće naslovljenom  „Realno-Nadrelano“, Internacionalni umetnički studio obeležava  jubilej 25 godina postojanja.

Brojni  ljubitelji likovne umetnosti, prijatelji  i poštovaocima Mićnog stvaralaštva i Internacionalnog studija, uvelićali su  jubilej,  četvrt veka uspešne   misije spajanja  umetnika različitih kultura i nacija pod okriljem galerije u Valjevu putem umetnosti.

Jubilej  i reputaciju, afirmisanog, priznatog i u svetu prepoznatljivog naziva Internacionalnog umetničkog studija Mića  je obeležio izlaganjem  15 dela, nastalih u periodu od 1976. („Glava bika“, ulje na platnu, 90×60 cm) do 2017. godine („Raspeće“, ulje na platnu, 190×142 cm)

.Za idejnog tvorca Studija i autora izložbe, Radovana Trnavca Miće, Kultura i Umetnost nemaju granice i nemaju nacionalnost, jer govore univerzalnim, najrazumljivijim jezikom na celoj planeti. Taj segment Mića je uspešno usadio i u Internacionalno umetnički studio, koji od 1997. godine sa ponosom nosi njegovo ime,

U emotivnom govoru na svečanosti otvaranja svoje  retrospektivne izložbe je podsetio na  rađanje ideje o galeriji koja  u Valjevo dovodi umetnike iz celog sveta.

„Pre 25 godina, ova insitucija je trebalo da bude moj legat. Čelnicima grada Valjeva sam tada rekao da želim da pokažem svoj grad celom svetu. Tada sa živeo u Americi i znao sam koliko je lepo moje Valjevo, grad u kojem sam odrastao. Govorio sam im da ćemo dovoditi umetnike iz celog sveta i da ćemo ovde napraviti jednu divnu galeriju. Tu moju ideju o osnivanju Internacionalnog umetničkog studija čelnici grada su prihvatili i odlučili su da se zove „Radovan Trnavac Mića“, što mi je, naravno, vrlo prijalo. Sada, posle 25 godina, mogu da kažem svima vama, da je Internacionalni umetnički studio jedna od retkih institucija kulture i umetnosti koja je prikupila kolekciju 245 umetničkih umetničkih dela, plus dve velike skulpture koje se nalaze ispred Studija. U našoj galeriji izlagalo je preko 500 umetnika iz celog sveta. To je, naravno, velika vrednost. Vrlo sam ponosan, uradili smo nešto što je dobro i idemo dalje. Radićemo još, organizovaćemo još izložbi i pokazaćemo svetu ko smo mi. Mi nećemo da ratujemo, mi nećemo da se mrzimo. Mi hoćemo da se volimo. Kako? Pa, komunikacijom! Komunikacijom putem umetnosti, kulture i sporta, jer to je ogledalo svake nacije“, istakao je Mića Trnavac.

Mićinu retrospektivnu izložbu „Realno – Nadrealno“ otvorila je istoričarka umetnosti Marina Cvetanović, istakavši da svaka retrospektiva lista neku istoriju., a da je kulturna istorija sveta ustvari konstanta likovne poetike Radovan Trnavca Miće.

trnavac Marina Cvetanovic

Cvetanović je istakla da je Mićina slika sačinjena iz realnih segmenata, iz viđenog, iz izmaštanog, iz realnog, do nadrealnog, ali da nas sadržaj njegove slike i upozorava, sakuplja u sebi neke zaboravljene momente iz prošlosti, otvara nam pitanje gde je granica između onoga što vidimo i čega se prisećamo.

„Mićina estetička, ili je možda bolje reći etička svest, stvorila je likove koji su simbol ove civilizacije, simbol egzistencijalne neizvesnosti, likova okrenutih ka sebi i svetu, oko sebe. On prosto lagano, stvarajući svoju umetnost, realizujući tu svoju umetničku sliku, teži suštinskom značenju, ideji, čak i pre nego što je uzeo četkicu u ruke. Dakle ideja je njegov identitet. U njegovu sliku se ulazi mišlju, rotirajući se kao oko svoje ose, jer jedino na taj način čovek može da pročita prošlost, shvati sadašnjost, možda nasluti budućnost, tako da se možda poistovetimo sa nekim od likova sa Mićinih slika. Moj prvi susret sa Mićinim slikama bio je sa njegovim kosmonautom na slici „Šta bi bilo da je Eva Adamu dala tikvu?“, preko ideja o prasku, početku sveta, o budućnosti, našoj nacionalnoj, ali i svetskoj istoriji… U svakom slučaju, kako god smo krenuli ili „ušli“ u njegovu sliku, možda treba skinuti povez sa očiju tih likova koji nas ne gledaju u oči, možda preuzeti deo odgovornosti istorije, kojoj mi sami pripadamo, i možda od ovog malog vrapca postati veliki i snažni orao i pogledati u svet“, rekla je istoričarka umetnosti Marina Cvetanović, koja je i napisala likovnu kritiku za katalog koji prati izložbu

„Značajan jubilej 25 godina postojanja poslužio nam je da se nostalgično osvrnemo na prošlost i podsetimo na sve realizovane ideje, izložbe i aktivnosti. Ujedno nam je i podstrek za ostvarivanje novih, još daljih dometa koje smo pred sebe zacrtali. Kako smatramo da Kultura i Umetnost i dalje igraju glavnu ulogu u razvoju i budućnosti civilizacije, predstojeća misija Internacionalnog studija, svojevrsnog umetničkog svetskog putnika dobronamernika, nikada nije bila jasnija – vraćenje Kulture i Umetnosti na pijedestal kakav zaslužuju“, kazala je Mirjana Vojić, direktor Internacinlanog umetničkog studija.

Muzički program  Kamernog gudačkog orkestra „Feniks“ valjevske Muzičke škole, upotpunio je svećanost.

tranavac 25

Dela  Miće  Trnavca ljubitelji umetnosti će moći da vide do kraja oktobra, svakokoga dana od 10 do 18 časova.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top
Info for bonus Review bet365 here.

VESTI

Pratite nas