Logo
Print this page

JOVICA VASIĆ NASTAVLJA BORBU PROTIV DIKSKRIMANACIJE NOVINARA Featured

1910vasic jovica

Novinar Jovica Vasić iz Niša posle javne podrške strukovnih udružanja: UNS, NUNS, Sindikata novinara Srbije, PROUNS, Fondacije "Slavko Ćuruvija" i  AOM-a odlučio je  da prekine 10-odnevni štrajk  glađu zbog  narušenog  zdravlja, Vasić nastavlja SVOJU borbu u saradnji sa novinarskim udruženjima, sindikatom i Fondacijom,  ne zna se iz koga razloga slepim na nezabeleženu otmačinu medija i diskriminaciju i harangu  srpskog novinartsva.

Prvi korak biće je hitan prijem u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike, sa zahtevom  revizije svih inspekcijskih kontrola medija u vlasništvu porodice Radomirović iz Niša.

Vasić je, zaahtevao da garancije za ličnu bezbednost, koja mu je, kako je istakao, više puta prethodnih dana dok je štrajkovao, bila ugrožena, a o čemu je obavestio i policiju.

Ovom pirlkom je je zatražen  sastanak sa načelnikom policije Ninoslavom Mitićem, posle  obaveštenja da  će “u okviru svoje nadlženosti, patrole MUP-a obilaziti kuću gde obitava Vasić i javljačei mu se telefonom“.

Jovica Vasić se neće vraćati  u „Narodne novine“ i  od  novinarskih udruženja, sindikata i Fondacije finansijsku podršku zatražio je finansijsku pomoć, što je i obaćeno, dok ne pronađe novi posao.

Vasić insistira da se u saradnji sa novinarskim udruženjima i sindikatom, istraži i kontroliše trošenja novca za projektno sufinansiranje u svim medijima  u vlsništvu Vitka Radomirovića.

Dogovoreno i da udruženja, sindikat i Fondacija zatraže hitan prijem u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike kako bi zahtevali reviziju svih inspekcijskih kontrola medija u vlasništvu porodice Radomirovića na koje je skretao pažnju. Uslediće i odlazak u Ministarstvu kulutre i informisanja kako bi razgovarali o teškom materijalnom položaju novinara i medijskih radnika.

Među prisutnima na razgovorima Jovice Vasića i predstavnika novinarskih udruženja, sindikata i Fondacije bio je vlasnik „Narodnih novina“ Vitko Radomirović, kao i predstavnik Misije OEBS u Srbiji Miroslav Janković.

Jovica Vasić je zapretio da ukoliko njegovi zahtevi ne budu ispunjeni, ponovo stupa  u štrajk gkađu.

Vasić je započeo štrajk glađu „ogorčen  položajem novinara” i postupcima inspekcije rada, gluve na sve njegove dopise o radu na crno u ovom niškom mediju”

Vasić je u više navrata upozoravao  da se u “Narodnim novinama” „materijalni položaj i uslovi rada novinara izuzetno pogoršali otkako je pre desetak godina porodica Radomirović kupila ovaj medij“.

Vitko Radomirović, je vlasnik  „Narodnih novina“  i RTV Belami, TV Soko Banja, TV Blace i novina  „Sloboda“  iz Pirota i „Timok“ iz Zaječara.

"Gazde" privatizovanih medija u Srbiji tokom 2015. doveli su novinare u većini kupljenih medija  u  sitaaiji, da sa "platom na dođem ti minimalac" da posle  sramnih privatitacija, napuste svoja radna mesta.

Radio Valjevo kupljeno  27.novembra 2015. je jedan u nizu  primera "uspešne" privatizacije državnih medija u Srbiji! 

Svi zaposleni, njih 11 su   pritisnuti  "lepim životom i  praznim obećanjima napustili ovu medijsku kuću osnovanu 27. novembra 1967. godine, i svoja prava na nesiplaćene zarade ostvaruju sudskim putem. Radio Valjevo  emituje "specijalni" program  sa nepoznate lokacije van Valjeva.

Na kraju valja primetiti, da su se zaštitnici" novinara obreli u Nišu tek 10-ok dana od početka štrajka, Jovice Vasića, i da danas osim izdavanja saopštenja nema ni jednog validnog dokaza da pokušavaju da štite interese i prava srpskog novinarstva,uz napomenu da dobro žive, čak šta više,  na visokoj nozi kao zaštitinci novinarskog esnaga.

Latest from Dragan Ilić

Website Design © Filaks Music i PowerNet Solutions. All rights reserved.