Logo
Print this page

SPORTSKI NOVINARI U SRBIJI SVE VIŠE UGROŽENI Featured

SPORTSKINOVINARI

Izvršni odborAsocijacije sportskih novinara Evrope (AIPS Evropa) na sastanku u Austriji razgovarao o problemima suočava „sedme sila“ u svom radu. Predsednik Udruženja sportskih novinara Srbije Predrag Milinković informisao kolege iz AIPS Evropa o sve težem položaju sportskih novinara u Srbiji.

Sportski funkcioneri, navijači, prete novinarima. teški uslovi za rad elektronskih medija koji koji nisu nosici TV i radio prava (non-right holders), Ne poštuju se članska karta USNS, akreditacije se izdaju ljudima koji nisu članovi ni jednog novinarskog udruženja, istako je Milnković.

U izveštaju Milinkoviča matičnoj organizaciji(USNS) ne pominje se diskriminatorski polažaj novinara u Srbiji, sramotne privatizacije medija, ponižavajuće niske plate, gaženje i gašenje elektronskih medija, televizija i radija u Srbiji, pretnje, napadi, ucene...

Nestručni, udvorice i poltroni svih formata, i naravno pr lica -telali, danas vršljaju i vladaju srpskim pa i sportskim novinarstvom. To je obaveza Milinkovića da kaže na narednom skupu već na proleće u Mađarakoj, a u međuvremenu da to i svojim i delovanjem IO USNS pokuša da spreči ubuduće, konačno zašititi organizaciju od lažnih politkantski isfabrikovanih novinara.

Učesnici sastanaka Feldenu i Klagenfurtu su konstatovali da je položaj sportskih novinara posebno u zemljama tranzicije sve više ugrožen.

Neki klubovi žele da kontrolišu šta objavljuju mediji preko izdavanja odnosno neizdavanja akreditacija, što utiče na kredibilitet i slobodu izražavanja „sedme sile“. Peticija za zaštitu prava radio reportera na fudbalskim utakmicama koja je prošle godine upućena Parlamentu Evrope još uvek nije razmatrana u Briselu, ali se očekuje da uskor bude na dnevnom redu..

Sednicama u prisustvovao je predsednik Svetske asocijacije sportskih novinara (AIPS) Đani Merlo i 11 članova IO AIPS Evrope: Janis Daras (Grčka), Čarls Kamenzuli (Malta), Lev Rosošik (Rusija), Mark Ventuljak (Francuska), Ginter Pfajstlinger (Austrija), Murat Agdža (Turska), Marina Vite (Holandija), David Naert (Belgija), Eldar Ismailov (Azerbejdžan), Nastasja Marinina (Belorusija) i Predrag Milinković (Srbija). Nedostajao je samo Italijan Đanfranko Kopola. Specijalni gosti bili su predstavnici udruženja sportskih novinara Švajcarske,Žanin Žižerl, Nemačke, Hans Joakim Cvingam, Slovenije Jože Zidar, Hrvatske Nikola Lipovac i Mađarske Đerđi Sološi.

Ovom proilikom je potvrđeno Kongres AIPS Evrope u Budimpešti biti održan od 26-29. marta, a Izborni Kongres Svetske asocijacije sportskih novinara (AIPS) u Seulu i Pjongčangu u prvoj polovini maja 2017.

 

Latest from Dragan Ilić

Website Design © Filaks Music i PowerNet Solutions. All rights reserved.