Logo
Print this page

DUH NEUGASIVE SVETLOSTI BESMRTNE SPORTSKE HEROINE CECE RADOJEVIĆ ŽIVI Featured

CECA RADOJEVIC 2006

U čast valjevske heroine karate sporta, i sportskog radnika neiscrpne energije, rano preminule Svetlane Cece Radojević(39), Grad  Valjevo već 12 godina zaredom organizuje Memorijalni internacionalni karate turnir posvećen sećanju na Cecu.

ceca r 1

A naša nezaboravna Valjevka Svetlana Ceca Radojević je preminula 17.jula 2006.godine, u 39.godina. Rođena pobednica posle lavovske borbe izgubila je najvažniju bitku, iako se nije predavala do poslednjeg trenutka.

A, mogla je mnogo toga da učini za svoje najdraže ćerku Vanju i sina Nemanju. U omiljenom karateu takođe, gde  je prepoznata, kao  uspešan trener i priznata, ne samo u svom  grada Valjeva, već i mnogo šire. 

Ceca potiče iz poznate  valjevske sportske porodice. Majka Mirjana je bila  talentovana gimnastičarka a otac Živojin Žoja Radojević vrsni gimnastičar i majstor karatea, a najveća ljubav mu je pored porodice bio fudbal. Postao je  legendarni golman ubskog Jedinstva, a kasnije i valjevskog Metalca. Takođe je bio omiljeni trener i pedagog. Isticao se u radi sa mladima. Lično ga je Miljan Miljanić angažovao da bude u stručnom štabu mladih selekcija Srbije i Jugoslavije. 

Ceca je karate je zavolela od malih nogu, a prvi učitelj joj je bio Duško Sopčić u Omladincu 1981. godine. Prve medalje stigle su već 1983,  da bi 1986. prešla u novosadsku Vojvodinu. U velikom klubu je sarađivala sa najboljim srpskim  karatistom svih vremena Dušanom Dačićem, koji je prepoznao Cecine sportske  vrline i fanatičnu predanost karateu.

Ogromno znanje i iskustvo Ceca prenosi po povrataku u Valjevu 1989. na mlade u KK "Španac" i KK "Zvezda". Ujedinjenjem sa karate sekcijom  Ilija Borčanin" nastaje Karate klub "Budućnost". Slede vanserijski uspesi u Karate Srpskoj Uniji. Ceca obavlja dužnost trenera i direktora. Studiozan i stručan rad donosi uspehe, nikada više ne ponovljene. Cecina stručnost, posvećenost i neizmerna ljubav uticali su da pored talenta mladih karatista, do punog izražaja dođe formiranje zdrave ličnosti, ključnog faktora u stvaranju šampiona poput Kristine Živanović Katarine Kraljević, Miloša Kovačevića, Jelene Kostić, Jelene Joksimović, Saše Uroševića... Ceca je ulivala veru u soptstvene vrednosti mladim karatistima da postanu šampioni na državnom nivou i osvajači evrpskih i svetskih odličja.

ceca 3

Ceca je kao retko ko znala da svojstvenim fanatizmom i harizmatičnom magijim da "zarazi" svoje učenike i decu. A ući sa Cecom u svet karatea, boriličke  veštine "golim rukama", nastale u Japanu bila je privilegija i čast za svako dete. Za učenje odbrane šakama, jedinim "oružjem" trebalo je na prvom mestu pored talenta biti hrabar, strpljiv i istrajan. Cecin rad i uspesi su prepoznati na najvišem nivou, i ubrzo je postala savezni trener Srpske karate Unije, i  internacionalni  karate sudija. Ceca se stručno usvršavala. Poslednju  godinu svog mladog života, kao diplomirani pravnik posvetila je radu u Sportskom savezu Valjeva  od njegovog osnivanja 2005.godine. Posebno se isticala u brojnim aktivnostima UFK Valis kao stručni saradnik u realizaciji brojnih sportskih programa.   Ceca je bila nosilac  crnog pajasa, Treći dan  u karateu, a bavila se i drugim sportovima. Volela je fudbal i košarku, a  sjajno je igrala tenis, čak je bila u jednoj sezoni najbolja teniserka Vojvodine.

U podršku  Karate Federacije Srbije, i pokroviteljstvo  Grada Valjeva, proteklog vikenda turnir je realizovao  Karate klub 014.

Ovoga puta za odličja se borilo više od 350 karatista i karatistkinja iz 40 klubova iz SR Srbije i Republike Srpske. Našu državu su predstavljali takmičari  Karate  saveza Vojvodine, Kosova i Metohije, Beograda i uže Srbije.

ceca 12 mem

Predsednik Karate federacije Srbije Slavoljub Piper, je u svojoj besedi izrazio zadovoljstvo što u Valjevu zahvaljujući i besmrtnom duhu Cece Radojević  karate sport živi. Gradonačelnik Lazar Gojković je otvorio turnir, pozdravio učesnike i poželeo im uspeh i prijatan boravak u našem gradu.

Najuspešniji od svih je bio  Karate klub Bor. Karate klub Borac-Čačak je bio drugi, a Karate klub Knjaz Miloš iz  Aranđelovca treći. Nagrađeni su i najuspešniji pojedinci.

Takmičari Karate kluba „Kopaonik“ vratili su se u svoj Leposavić sa tri odličja. U kategoriji pionirki, kate 2013. godište, klase ED, Emilija Bošković osvojila je treće mesto, kao i u klasi E, Emilija Jezdić(2015) i Novak Milanović(2012) u kategoriji nada, kate. Rezultati u Valjevu su potvrda  kontinuiteta u radu mladog kluba, posvećenosti mladih i stručnog rada.

KK LEPOSAVIC KARATE 1

"Šampioni" iz Banje Koviljače, su došli u Valjevo sa 6 takmičara. Osvojili su  3 zlatne, 1 srebrnu i 3 bronzane medalje.

kk sampioni banja k

 Junior Marko Vukašinović( do 61kg) Marko Vukašinović, i u senioroskoj konkurenciji do 67kg,  senorka Valentina Vukašinović(do 55kg) osvojili su  prva mesta.  Pionir Dušan Jakić(35kg) je bio  drugi a bronza  je pripala: Tijani Mijajlović, konkurencija nade, poletarcu Veljku  Avramoviću i poletarski – Katarini Tomićević.  KK "Šampioni sa Drine" vratio se  Mali  Zvornik sa 5  bronzanih odličja.

 

Latest from Dragan Ilić

Website Design © Filaks Music i PowerNet Solutions. All rights reserved.