Menu

zaglavlje

5,5 DECENIJA OD ULASKA VALJEVSKOG METALCA U DRUGU FUDBALSKU LIGU SFRJ

5,5 DECENIJA OD ULASKA VALJEVSKOG M…

foto Dragiša Medenica...

ANTO TADIĆ ČOVEK LJUBAVI VELIKOG SRCA, DANAS JE SVETLOST  U TIŠINI BESKRAJA

ANTO TADIĆ ČOVEK LJUBAVI VELIKOG SR…

Boks je bio neponovljiv...

ŠPANIJA ŠAMPION SVETA, SRBIJA 12.U MANISI

ŠPANIJA ŠAMPION SVETA, SRBIJA 12.U …

foto fb Posle osvojenog d...

ODLAZAK LEGENDE, GOLGETERA FIKRETA KURGAŠA(1959-2024)

ODLAZAK LEGENDE, GOLGETERA FIKRETA …

Prvog dana jula, valjda...

77  SOLIDARNIH DOMAĆINA-VALJEVKI  VALJEVACA, GARANT ZA BOLJI ŽIVOT U " BRAĆI VELIČKOVIĆ"

77 SOLIDARNIH DOMAĆINA-VALJEVKI V…

  Razvaljena u maju...

ŠPANIJA "OTKAČILA" KATALONCE: KOSOVO JE SRBIJA!

ŠPANIJA "OTKAČILA" KATALO…

Španski parlament je ve...

SRPKINJAMA BRONZA NA BALKANIJADI, VALJEVKA MAGI NAJBOLJI BLOKER!

SRPKINJAMA BRONZA NA BALKANIJADI, V…

Na Balkanskom prvenstvu...

Prev Next

Specijalistička internistička ordinacija Dr Tomić Valjevo, V. Mišića 102. Tel: 014/228-321 i 065/228-3211

Kardiolog (Dr Đorđević) Telefon: 064/9700-041

INTERNISTIČKI PREGLEDI, GASTROENTEROLOGIJA, ENDOKRINOLOGIJA, ALERGOLOGIJA, DIJAGNOSTIKA, GASTROSKOPIJA,

KOLONOSKOPIJA, ULTRAZVUK ABDOMENA, SRCA, ŠTITASTE ŽLEZDE, DOPPLER KRVIH SUDOVA ABDOMENA

SAVO MANOJLOVIĆ I POKRET KRENI-PROMENI, "JURIŠAJU" NA BEOGRAD I SRBIJU

 sava m kp

Na dan rušenja Save Male, pošast se  desila u noći 24. aprila 2016, posle osam godina pokret Kreni-promeni“ je objavio da samostalno izlazi na izbore u Beogradu, a da je  Savo  Manojlović je kandidat za gradonačenika.

Manojlović je bio organizator blokade i protesta 2021. godine. Predstavnik inicijative "Kreni-promeni" je postao poznat široj kao jedan od organizatora masovnih ekoloških protesta u Srbiji protiv projekta "Jadar" za eksploataciju litijuma australijsko-britanske kompanije Rio Tinto u Zapadnoj Srbiji. Izlazak na Gazelu je potvrdio snagu Save Manojlovića, i Srbija ga  sa nestrpljenjem čeka da izađe u političku arenu.

U trenutku kada je Đilas (ne)očekivano "izdao" Beograd, dovoljna mu je valjda apanaža u republičkom parlamentu, od koje ne odustaje iako  se i kako i sam tvrdi i tamo kralo, Savo Manojlović se oglasio u svom ulasku u politiku. 

Četiri meseca posle  decembarskih izbora u Beogradu,  lista "Srbija protiv nasilja" se raspala na one što bojkotuju izbore (SSP, Zajedno, Srce). Pored beogradskih, na sve lokalne izbore idu stranke opozicije okupljene pod sloganom “Biram Borbu!” – Zeleno-levi front, Ekološki ustanak, Narodni pokret Srbije, Pokret slobodnih građana, Novo lice Srbije i Demokratska stranka. 

Međutim svi su pomalo šokirani novim licem na političkoj sceni Srbije, i samostalnim izlaskom Pokreta Kreni-Promeni na izbore i Save Manojlovića, kandidata za gradonačelnika Beograda. 

"U Beograd vlast nije pobedila. Samo svi zajedno možemo odbraniti Beograd! Jedinstvo opozicije je ključ. Demantujemo lažnu  vest već prisutni u režimskom tabloidu da navodno vređamo druge ljude iz opozicije! Jedini način da razbiju odbranu Beograda je da nas posvađaju! To im nećemo dozvoliti. Sve nas brine raskol u opoziciji. Trebalo je ili da svi bojkotuju ili da na izbore svi izađu. Momenat kada je veći deo opozicije izašao na izbore predstavlja novu političku realnost i bojkot čini besmislenim. Bojkotovati izbore na kojima veći deo opozicije izlazi, znači raditi na tome da vlast ima bolji rezultat" poruka je Pokreta Kreni-Promeni koji ima svoje razloge samostalnog izlaska.

"Sva istraživanja pokazuju da promeni i većoj izlaznosti, najviše može doprineti ukoliko Kreni-Promeni lista nastupa samostalno. Ukoliko bi svi koji žele promenu izašli na izbore uprkos svim krađama, mi ćemo odbraniti Beograd. Dakle, da li ćemo to uspeti, zavisi od svakog od vas!

Da bismo došli do što većeg broja ljudi imamo jasan plan kampanja od vrata do vrata, kućnih sastanaka i 1:1 razgovora. Postoji još puno načina na koji možete dati doprinos. Nema slobodne Srbije, ako ne oslobodimo prvo Beograd" , zaključak je prvog obraćanja novog faktora na političkoj smeni Srbije, spremnog da pruži ruku svakome čije su ruke i obraz "čisti".

 Kandidat za gradonačelnika Beograd Savo Manojlović je  detaljnije pojasnio razloge samostalnog izlaska na izbore. Problem nije samo preseljenja birača u Beograd, ni zatvoreni mediji, ni birački spiskovi... 

"Živimo u jednim od  najzagađenijih gradova, u gradu sa jednim od najviših stepena korupcije. Ali pre svega, verujem da ćemo uspeti da pobedimo apatiju kod građana i probudimo energiju koju smo pokazali u zaštiti zelenih površina u gradu i zaustavili Rio Tinto, ali mi se čini da su ključni problemi Beograda apatija koju osećamo“, skenirao je aktuelni trenutak Manojlović, siguran da je bojkot izbora postao besmislen onog trenutka kada je većina opozicicije okupljena  u koaliciji ’Srbija protiv nasilja’ odlučila da izađe na izbore.

"Očekivati da ova vlast ponudi fer izborne uslove je isto kao i očekivati da mesar postane vegetarijanac. Jedini način je da izađete svi i da ih pobedite", kategoričan je Manojlović, koliko već sutra sa odgovorom da li će Kreni - promeni izađi na  lokalne izbore, van Beogradam u Novom Sadu, Valjevu...

Pokret ’Kreni-Promeni’ debituje u izbornoj trci za Beograd, a sva je prilika i u delu Srbije što će u junu na izbore.

Ukupno 6 od  9 stranaka koalicije "Srbija protiv nasilja" odlučilo je 22. aprila da učestvuje na beogradskim izborima 2. juna.

Organizacija Ekološki ustanak podržala je odluku pokreta "Kreni-Promeni" da izađe na beogradske izbore i prva čestitala.

"Upućujemo čestitke Savi Manojloviću i njegovom timu na ovom koraku", saopštio je narodni poslanik i predsednik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović.

Kandidat liste vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića za gradonačelnika Beograda Aleksandar Šapić poželeo je sreću pokretu "Kreni-promeni".

"Zaista to nisam rekao cinično. Pohvalno je kada neko ko daje predloge kako da nešto bude bolje uđe u političku igru. Samo tako možete da promenite stvari", rekao je Šapić.

Nakon izbora 17. decembra SNS  nije uspeo  konstituiše Skupštinu Grada Beograda, koju sačinjava 110 odbornika. Vlast je  za 2. jun raspisala nove izbore u Beogradu.

"Srbije protiv nasilja" je tvrdila da je vlast pokrala beogradske izbore, da bi usledila  odluka Evropskog parlamenta da o tome zatraži istragu i preporuke Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) da Srbija unapredi izborni proces. 

Evidentno je da Pokret Kreni -Promeni predstavlja nešto novo i najpozitivnije na političkom nebu  urušene i raspamećenje Srbije.

Savo Manojlović će pokušati da otvoro oči i razgali dušu i srce naroda. Speman je da krene iz Beograda, a pobeda mu donosi i uspeh širom Srbije.

Savo je poseban jer će i sutra,  i svaki put doći u Arenu da sa svojima gleda i uživa  u najvećem košarkaškom spektaklu, i utakmicama  kluba koji voli, Partizana!

A kakva energiju i snagu nosi crno-beli svet, iako napadnut iz svih oružja od strane režima,  Savo to odlično zna i oseća!

Read more...

PRIPADNICI VOJSKE SRBIJE ZA NOVU SVETLOST SVETOSAVLJA I KRALJICE SPORTOVA

sv trka start sviju1

Svetosavska atletska trka  prvi  put održana na Savindan 1993. godine, gradskim ulicama u Valjevu, po  mećavi, na raskvašenom snegu danas ovog 27.januara. imala je premijerno izdanje na početku četvrte decenije svog beskraja.

Idejni tvorac prve Svetosavske trke,  bio je na žalost rano preminuli biznismen, čovek svetlosnu godinu ispred vremena  u kome je živeo, Aca Milovanović. Vlasnik  Atletskog kluba “Valjevoauto“,  faktor X organizacije sa oficirom vojske Jugoslavije  Nedeljkom  Špirićem, i juniorskim šampionima SR  Jugoslavije, Goranom Đukićem i Đorđem Milakovićem, je uz podršku  atletske elite države,  napravio je sportsku manifestaciju jedinstvenu u svetu, pokazavši nasledinicima da nema nedostižnog cilja. 

Pre 31. godine osnivač Svetosavske  trke Aleksandar Milovanović uz blagoslov SPC i episkopa valjevsko šabačkog Lavrentija, svoju  vizionarsku ideju je pretvorio u delo, manifetaciju poštovanja provoslavlja i praznik Kraljice sportova.

I tadašnja gradska vlast je znala da prepozna u već poljljanom sistemu vrdnosti biser vere i sporta. Na premijeri 1993. pobednici su bili Goran Raičević, a u odsustvu Snežane Pajkić i Suzane Ćirić, u to vreme nova nada YU atletike Olivera Jevtić, i veteran Nedeljko Špirić. Đorđe Milaković je bio drugi na cilju juniorske trke!

 Premijera po  snegu i  vodi donela je za to vreme vrhunske  standarde, potvrđene sa  šampionom Goranom Đukićem 1994. Na žalost sve staje  posle smrti Ace Milovanovića. Trke nema više od pola decenije, ali "oživljena" se pretvara u tavorenje i bezosećajnost,   dvodecenijski bućkuriš svega, sve samo ne  praznik Kraljice sportova i pravoslavlja.

Razlog, nepoštovanje, nemar,  nezainteresovanost, pre svega nesposobnost  vlasti, da prepozna veru i istinske ljudske vrednosti Svetosavlja i sportsku notu Kraljice sportova. 

Trka je je obnovljena 2001. godine. Dugogodišnjeg tehničkog organizatora  AK “METALAC“ i Harija Markovića, nasledili su pre tri godine "izbegli" sa  Petog Puka, sada okupljeni oko Valjevskog atletskog klubaU(VAK). Tri godine se trude, pomaka  nabolje  ima, ali, bez identiteta manifestacije, sa medaljicama, peharčićimaa, i drugim "detaljčićima", treba će vremena, dok ne dođe onaj koji se istinski meša u organizaciju. Bitno je da VAK-ovci rade, za sada, samo za nijansu bolje od predhodnika.

Na sreću još 26.12.2003. godine Skupština Grada  Valjeva je Svetosavsku  atletsku trku  proglasila stalnom manifestacijom u oblasti kulture i sporta od značaja za Valjevo. Trka je uvrštena u kalendar takmičenja Atletskog saveza Srbije. Valja posebno istaći da je  najtrofejnija pobednica Svetsavske trke olimpijka iz Londona, naša šampionka, Valjevka   Ana Subotić, sedmostruka pobednica. Samo jednom je pobedila Amela Terzić.

Ovogodišnju manifestaciju obeležilo je učešće preko dve stotine atletičara iz srpskih atletskih klubova. Trčali su školarci, juniori, seniori i veterani, a na trku su stigli i  takmičari iz Ruske Federacije i Bosne i Hercegovine.

Kao nikada do sada bio je neverovatan odziv pripadnica i pripadnika Vojske Srbije, njih 68!

sv trka oficirke

sv trk vojska bre 1

Prvi među jednakima je na cilj stigao poručnik fregate u kasarni "Aleksandar Berić", rečne  flotile iz Novog Sada, Svetozar Ristanović, momčina velikog srca, rodom iz Bjeljine, patriota, posvećen i odgovoran srpski mladi oficir.  

SV TRKA SVETOZAR

SV TRKA V SRB1

Najbrži senior je kao i lane Uroš Gutić(AK Borac Banja Luka) drugi je Đuro Borbelj(AKz Apatin) a  treći Nikola Mijailović(AK N.Pazar). Milica Tomašević( AK C.zvezda) je najbrža seniorka, druga je bila klupska drugarica Slađana Stamenković, a treća Aleksandra Kostadinović.

Iza Svetozar Ristanovića, drugi je bio Stefan Simijonović a treći Marko Janković. Kod pripadnice VS  Srbije prva je Nataša Popović, druga Dragana Radonjić a treća Andrijana Luković. Lazar Tadić je najbrži  kadet Vojne akademije, ispred Nikole Milićevića i Mihaila Mirkova. Jovana Žirović je najbrža kadetkinja Vojne akademije, a druga Sara Nikolić.

U konkurenciji pripadnica policije, najbrža je bila Ivana Gajić. Veteran  Mirko Stanković je pobedio u  u konkurenciji  40-50 godina, ispred  Aleksandra Jovanovića i Petra Božovića, a kod vetaranki prve tri su  Jelena Đermanović, Jelena Pejović i Aleksandra Filipović.

Čestitke svima za učešće u čast Svetosavlja i Kraljice sportova. Od najmlađih medaljaša, prvačića Ene Đuković,  preko najbržeg gimnazijalca Nikole Đukića, što izgleda ipak kreće ipak stazama posutim trnjem ka zvezdama, kakav je put bio i nekada rodititelja šampiona Gorana i Tanje Đukić, do pobednika u seniorskoj, juniorskoj, konkurenciji.

ena sv trka 24 1

 SV TRKA ENA 1 3

SV TRKA 2 1

sv trka seniorka

sv tr nikola

 

SV TRKA NIKOLA 24 1

 Junaci su svakako dva  hrabra valjevska policijaca Josip Josipović i Jovica Marković, odvažni da istrče ni malo lak put od starta do cilja.

SV TRKA 24 5 panduri

sv trka trče 1

I zato na kraju valja podsetiti na reči velikog Ničea.

”Budućnost pripada onima koji se najdalje i najduže sećaju prošlosti"

sv trka krupanj1

Atletska planetarna manifestacija, jedinstvena i neponovljiva, Svetosvska trka u Gradu Valjevu, kao i pravoslavlje živi!

Read more...

BEOGRAD I SRBIJA POZDRAVILI PONOS SRBIJE, SPORTSKE VANVREMENSKE ŠAMPIONE

 

nole i aleksa 0

Radosno kako i dolikuje Beograd  i Srbija pozdravili su najbolje što srpski sport danas ima. Energija radost, ljubav i poštovanje, beskrajni okean emocija obeležili su doček srebrnih košarkaša, vicešamiona sveta, zlatnih basketaša, šampiona Evrope, i Novaka  Đokovića, osvajača 24. Grend slema i najboljeg sportiste svih vremena!

Srbija je bila svedok najemotivnijeg dočeka, posebno za Novaka, na BALKONU preplavljenog emocijama i rekom suza. Grmelo je kad su na Balkon rezidencije Grada Beograda izašli basketaši. Proradio je vulkan radosti kad je na Balkon kročio Bogdan i vicešampioni sveta.

bogdan balkon

A šta reći kad se pojavio niko drugi do Novak Đoković u društvu, a kofga drugog, do Jelene. Stvorio se tu pred svojim narodom, iako je prošle noći osvajao novi Grend slem.

"Ovo je ostvarenje mog dečačkog sna. Kao klinac kao i mnogi iz moje generacije bio tu, i slavio velike medalje naših slavnih košarkaša, odbojkaša, vaterpolista, svih ljudi koji su fantastično predstavljali Srbiju. Bio sam ovde nekoliko puta, ali ovo je neprocenjivo i nezamenjivo, ovo se više nikad neće ponoviti. Da stojim pored velikih šampiona, ali velikih ljudi, sa kojima imam prijateljski odnos, sa njima sam pričao pre izlaska ovde. Osetio sam njihovu slogu i zajedništvo i taj momenat ljudskosti. Boriša je heroj nacije i zaslužujete da mu svi skandirate. Boriša, Boriša"  otvorio je dušu Novak, i nije propustio priliku da pozove sve da skandiraju jedno ime, Boriša, Boriša, Boriša!

bori ša

Nijedna nacija nema ovaj duh koji mi imamo. Živela Srbija!" završio je Nole.

Svetislav Pešić se  sa Balkona šampiona zahvalio  na podršci tokom Svetskog šampionata u Manili.

" Mi smo vas osetili da ste sa nama tamo, hvala vam"

Aleksa Avramović je pozdravio prisutne, zahvalio na podršci i čestitkama, a biranim rečima se obratio kolegi iz plave čete  Boriši Simaniću.

"Konačno vidimo plodove ovoga što smo radili. Hvala vam od srca, sve vas volimo. Boriša je momak koji nas je sve ujedinio. Dao mnogo više od svih nas. Hvala mu na tome. Živela Srbija. Slava Bogu"

Šta reći, osim ponosni smo do neba na naše  vanvremenske momke!

Read more...
Info for bonus Review bet365 here.

VESTI

Pratite nas