Menu

zaglavlje

PROLETER PONOVO DOBIO VALIS, VALJEVO ŠOKIRALO TAŠ

PROLETER PONOVO DOBIO VALIS, VALJEV…

Posle  dvomesečne pa...

NOVA-S NAPADA, A KRUŠIK OPET MOĆAN NA TRŽIŠTU I U POTRAZI ZA MLADIM STRUČNJACIMA

NOVA-S NAPADA, A KRUŠIK OPET MOĆAN …

I pored obraćanja&nbs...

PREDSEDNIK SRBIJE  NAJAVIO IZGRADNJU DVE FABRIKE U VALJEVU !

PREDSEDNIK SRBIJE NAJAVIO IZGRADNJ…

  Predsednik Srbije...

NOVI  PODSTREK IZGRADNJI SPC DALI VATERPOLISTI VALISA

NOVI PODSTREK IZGRADNJI SPC DALI V…

Svako se na svoj način b...

SUNCE NAS OGREJA U NEDELJI "BUĐENJA" IZ ZIMSKOG SNA

SUNCE NAS OGREJA U NEDELJI "BU…

Predoslednja nedelja u ...

DOMINACIJA NOVAKA ZA DEVETI  GREND SLEM U MELBURNU

DOMINACIJA NOVAKA ZA DEVETI GREND …

Da je najbolji na svetu N...

OTIŠAO JE ČOVEK RAJSKOG SRCA I DUŠE SAŠA PAKEVIĆ(1967-2021)

OTIŠAO JE ČOVEK RAJSKOG SRCA I DUŠE…

Crni febrauar i ove 20...

VUČIĆ NAJAVIO BOKSERSKI SPEKTAKL U NOVEMBRU I  PODRŽAO REGIONALNU LIGU

VUČIĆ NAJAVIO BOKSERSKI SPEKTAKL U …

Predsednik Srbije Ale...

METALAC POBEDIO, ALI I DALJE NA 3  KORAKA OD LUKE SPASA

METALAC POBEDIO, ALI I DALJE NA 3 …

Metalac večeras nije že...

VALISU NOVO  SREBRO U KUPU, A METALCU "MIŠJA RUPA" I U ČAJETINI

VALISU NOVO SREBRO U KUPU, A METAL…

Čudan je ledeni viken...

Prev Next

Specijalistička internistička ordinacija Dr Tomić Valjevo, V. Mišića 102. Tel: 014/228-321 i 065/228-3211

Kardiolog (Dr Đorđević) Telefon: 064/9700-041

INTERNISTIČKI PREGLEDI, GASTROENTEROLOGIJA, ENDOKRINOLOGIJA, ALERGOLOGIJA, DIJAGNOSTIKA, GASTROSKOPIJA,

KOLONOSKOPIJA, ULTRAZVUK ABDOMENA, SRCA, ŠTITASTE ŽLEZDE, DOPPLER KRVIH SUDOVA ABDOMENA

KRUŠIK I VALI STOP DO 27.APRILA, GORENJE BI OD DANAS U TROSMENSKI RAD

1krusik va 08 4 2020

Pandemija korona virusa primorala je  rukovodstvo i danas ponovo najvećeg i moćnog kolektiva pored svih nevolja HK „Krušik“,sve zaposlene od 13.aprila pošalje na prinudni odmor naredne dve nedelje, odnosno do 27.aprila. Ćarapana "Vali" je na stend baju kao i Krušik, a   treći kolektiv po broju zaposlenih  Gorenje kineske kompanije Hisense bi trebalo danas  13.aprila da nastavi proizvodnju u tri smene posle tronedeljne   pauze izazvane korana virusom.Sindikat ima drugi stav.

HK Krušik    28-og dana od   proglašenja  vanrednog stanja u Srbiji za sve zaposlene zatvara kapije.

"Od uvođenja vanrednog  stanja zaposleni u HK “Krušik” su u većini pogona, ali sa manjim brojem zaposlenih izvršavali planirane radne zadatke" , kaže generalni direktor dipl. ing. mašinstva  Vladan Lukić.

"Od 3.100 u obe smenje radilo  je 830 radnika. Zaposleni su imali  obezbeđenu zaštitnu oprema, maske rukavice, dezinfekciona sredstva. Po dolasku i prilikom odlaska na  posao i u toku  proizvodnog procesa, sprovođene  su sve  mere dezinfekcije i zaštite od eventualne zaraze korona virosom", ističe Vladan Lukić.

HK Krušik je i sa 830 radnika realizovao sve poslove  u ovom periodu ugovorene   prema kupcima. Radnicima kojima su ugovori na određeno vreme istekli poslednjeg dana marta, produženi su osim nekolicine, nepoštovalaca radne discipline, neopravdano izostalih sa posla”, poruka je generalnog direkora Vladana Lukića.

U narednih 14 dana i na ovaj način HK Krušik će pokušati značajno ubrza put do pobede  ratu se nevidljivim protivnikom kovidom -19.

"VALI" STAO 23.MARTA, A KAO I KRUŠIK NASTAVLJA RAD 27.APRILA

U valjevskoj fabrici za proizvodnju čarapa i ženskog rublja, popularnoj čarapani,  u Beloševcu "Vali" (Va Ly) deo  multinacionalnog  italijanskog lanca "Goldn Lejdi" (Golden Lady) sa trenutno više od 1.500 zaposlenih prvog dana vanrednog stanja su prekinuli rad. Posle prvih sedam dana, čekanja  na razvoj situacije se radilo dva dana  po 6 sati, da bi u sredu 23.marta proizvodnja  u zvanično  obustavljena.  

Onog trenutka kada je rukovodstvo shvatilo da se sa "đavolom" nije igrati, 8-og dana od uvođenja vanrednog stanja  i pored svih mera zaštite  rukovodstvo fabrike je obavestilo  zaposlene da se vraćaju na posao 27.aprila.   

GORENJE U SRED PANDEMIJE BI OD DANAS DA SE RADI U TRU SMENE 1gorenje odozgo

Rukovodstvo  kompanije Hisense Gorenje  posle tronedeljnog  prekida proizvodnje u valjevskoj fabrici sa 1.400 zaposlenih , ODLUČILO JE da DANAS i pored  pika epidemije  korona virusa u Valjevu,  nastavi sa radom.

U onedeljak  13.aprila svi zaposleni su pozvani da dođu na posao.

Stav SSMS(Samostalni sindikat metalaca Srbije) upućen poslodavcu Upravi Hisense/Gorenje,je da se  početak rada odloži do 26.04.2020. godine, zaključno sa tim datumom, a rad otpočne 27.04.2020. godine zbog ulaska u period  vrhunca epidemije,najrizičnijeg za zaposlene.

Radnici su zabrinuti za  svoju bezbednost, uz napomenu da svako ko bude zaražen ili se zarazi, ima  pravo da protiv kompanije podnese tužbu nadležnom Sudu, zbog  neadekvatnog postupanja Poslodavca i dovođenja u situaciju da izgubi život.

Drugi bitan razlog je I policijski čas  i mogućnosti da  po prestanku policijskog časa radnici odlaze na posao, a po završetku posla u “kućni zatvor” što uskraćuje privatni život na štetu zaposlenog,

Rad u ovakvim okolnostima I  ograničenjima nije primeren, niti prioritetan istuču u   Sindikatu  navodeći da se pored preduzetih mera od strane poslodavca (dezinfekcija, maske I rukavice) jedan broj zaposlenih inficirao virusom COVID-19, te je tako doveden u situaciju da 28 dana mora da provede u javnim centrima za lečenje.

U Gorenju ima ima dovoljno zaštitne opreme, i a u fabrici dovoljno materijala za nastavak proizvodnje.

Rukovodstvo je posle samo pet dana od uvođenja  vanrednog stanja obustavilo proizvodnju u  svim svojim fabrikama u Evropi. 

Dodatna preventivna mera obustave proizvodnje je posledica  odgovorne politike  kineske  kompanija čvrsto rešene  da  na ovaj način zaštiti sačuva  zdravlje svih zaposlenih.

U Gorenju su od uvođena vanrednog stanja svi radnici u proizvodnji  imali u svakoj od  tri smene   tri para hiruških rukavica, i dezinfekciona sredstva za sebe i radnu površinu, U proizvodnji su koristili  svoje proizvodne  rukavice iz kompleta htz opreme.

Jedini dodatni problem ne od juče, u proizvodnoj hali je neregulisana, odnosno neadekvatna ventilacija.

U protekle tri nedelje bilo je dovoljno vremena da se proizvodne hale kancelarijski prostor i "menza" odnosno sve fabrike  kompanije Hisense Gorenje dezinfikuju i tako dodatno spreči i najmanja  mogućnost pojave i uticaj korone virusa.

Za očekivati je da i taj detalj bude ispoštovan. Pored dezinfekcije radnog prostora zaposlene može sačekati i merenje telesne temparature prilikom dolaska na radno mesto - u fabriku za proizvodnju rashladnih uređaja.

Read more...

NA NEZAVISNO SRPSKO NOVINARSTVO SE "PUCALO" I DANAS

radislava dada ujasinovicFOTO PRIVATNA ARHIVA     Posvećenost istini  traganju za ljudskom pravdom  nema cenu. Kada se  potegne oružje na nezavisne novinare i surovim likvidacijama  preko naručenih izvršilaca  ubijaju  časni ljudi-novinari, a  sa njima istina  i pravda, zločin je bez presedana. Još strašnije je saznanje da ubice nisu do danas kažnjene. Poslata je zastrašujuća, šta čeka nezavisno novinarstvo u Srbiji.

Danas smo svedoci vremena  u kome se sistematski guše i zastrašuju istraživači, nezavisni novinari i isto takvi mediji, dok ogrezli u političkom podaništvu pr lica-ulizice vlasti dominiraju.

Puna informisanost svih građana o svim relevantnim pitanjima u javnom interesu su uvek bila iznad svake politike mora da zna i da poštuje svaka  vlast.  

Nezavisna novinarka  "Duge" Radislava Dada Vujasinović (30) ubijena je u noći između 8. i 9. aprila  pre 26 godina u svom stanu na Novom Beogradu. Dada je izveštavala  sa ratišta 1990-ih godina pisala na svoj istraživački način o organizovanom kriminalu u Srbiji. Istraga čuva Dadine ubice od zaslužene kazne do dana današnjeg, i nameće  "istinu" da se Dada ubila.

Pre 21. godine  na najsuroviji način rafalom, sa 17 metaka likvidiran nezavisni novinar Slavko Ćurivija(50), vlasnik Dnevnog letegrafa" i nedeljnika "Evropljanin", ubijen je na Uskrs, 11. aprila 1999. godine.

ispred  kućnog  praga je mučki streljan da se zastraše svi nezavisni novinari i mediji. SlavkoCuruvija 21 10 4

Dada i Slavko su platili  glavom svoj prefesionalizam, neutoljivu glad traganja i  ukazivanja na istinu a u interesu javnosti. Pravde i istine za Slavka i Dadu, za njihove najmilije, srpsko nezavisno novinartsvo,  do danas nema, kao što nema i njih.

Danas su nezavisni novinari, ispod i 65+ uskraćeni da rade svoj teški i odgovorni posao odgovorno, profesionalno, časno i ljudski.

U danu dok čekamo ulazak u drugu polovinu  utakmice "izolacija 60 sati" u 25. danu vanrednog stanja  videsmo u Beogradu i pres konferenciju bez novinara u palati Srbija, i to samo dan posle dozvoljene gužve tokom posete Nišu predsednika Srbije.

Da osete  malo i nezavisni i pr novinari iz prestonice kako izgleda  presica  u vanrednom stanju bez  njih, i bez škakljivih pitanja.

 Izum  "nema NIKAKVIH pitanja" zaduženim  za odgovore  patentiran je na Kriznom štabu za vanredne sitaucije u gradu Valjevu.

1VA SS

Samo da se zna!

Časna, misija nezavisnih novinara i medija je na udaru političke korone.

A nezavisni novinari ispod i iznad 65+ su živi, rade, kako znaju i umeju, časno  i odgovorno.

Sa  vama strpljenjem,  i poštovanjem donetih mera iako se ova "izolacija 60 sati",  malo previše  kosi sa zdravim razumom, se trudimo da zajednički   sačuvamo baš zdrav razum, i hrabro zajednički ponosni i nasmejani,  zajednički  iz kuće sledimo put  do  istine, pobede i slobode.

Read more...

UNS, NUNS I NKD VLADI SRBIJE: INFORMISANJE JAVNOSTI O COVID 19 UGROŽENO

novinari ilustracija

Danas su se Vladi Srbije obratila dva reprezentativna Udruženja srpskih novinara i Nacionalna koalicija za decentralizaciju. 

Udruženje novinara Srbije (UNS) poziva Vladu Srbije da povuče zaključak o informisanju u vreme pandemije kovida-19, usvojen 28. marta, kojim se zabranjuje kriznim štabovima opština i gradova da daju lokalnim medijima i javnosti informacije u vezi sa zdravljem stanovništva..


uns logo

U zaključku Vlade navodi se da se ovlašćuje krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti kovid-19, na  čijem je čelu predsednica Vlade, da isključivo obaveštava javnost o stanju, posledicama i o preduzetim zdravstvenim merama u vezi sa virusom.

UNS razume brigu Vlade Srbije zbog netačnih informacija u vezi sa pandemijom, ali ističe da i lokalne vlasti, kao i stručnjaci iz opština i gradova, treba da odgovaraju na sva pitanja i iscrpno obaveštavaju NI KRIZBNjavnost o zarazi.

UNS shvata da su lokalne samouprava dužne da sve važne informacije usmeravaju i ka centralnom kriznom štabu, ali da te informacije moraju da budu dostupne lokalnim medijima i građanima upravo zbog sprečavanja glasina i netačnih informacija.

UNS ponovo podseća da je uloga novinara i medija da obezbede pravovremeno i tačno izveštavanje, a zaključak Vlade takvo izveštavanje onemogućava. Centralizovanje informacija može dovesti do širenja neproverenih vesti i izazivanja straha i zato pozivamo Vladu da zaključak hitno stavi van snage i omogući svim novinarima u Srbiji da dobiju informacije od najbliže zdravstvene institucije.

nuns

Nezavisno udruženje novinara Srbije zahteva od Vlade Srbije hitno pojašnjenje i tumačenje donetog Zaključka broj 53-2928/2020 od 28. marta 2020. godine, kojim se određuje informisanje stanovništva o stanju i posledicama zarazne bolesti COVID-19.

"Od Vlade zahtevamo pojašnjenje načina na koji će se primenjivati Zaključak, kao i obrazloženje razloga i osnova za njegovo donošenje, a samim tim i razloga i osnova za suspenziju Ustavom garantovih prava, kao i prava propisanih Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i Zakona o javnom informisanju i medijima.

NUNS podseća da Ustav Srbije garantuje pravo na potpuno i blagovremeno informisanje o pitanjima od javnog značaja, a ono se Zaključkom narušava i republički Krizni štab postaje svojevrsna centralna cenzorska služba, koja ograničava i uskraćuje protok informacija ka javnosti.

Smatramo da je pogrešno što se Zaključkom zabranjuje lokalnim i okružnim štabovima i predstavnicima zdravstvenih ustanova da direktno preko lokalnih medija plasiraju važne i proverene informacije lokalnom stanovništvu. Time su građani uskraćeni za pravovremene informacije i podatke, a istovremeno se obesmišljava rad lokalnih medija, koji ostaju bez relevantnih izvora i sagovornika i više ne mogu da pravovremeno i tačno informišu, ali ni da demantuju dezinformacije koje se šire društvenim mrežama i drugim kanalima komunikacije.

Takođe, podsećamo još jednom na zahtev novinarske zajednice da se omogući onlajn prisustvo svim zainteresovanim novinarima na pres konferencijima Vlade i Kriznog štaba sa mogućnošću postavljanja pitanja. Naša Vlada ima čitavo tim ljudi koji se bavi e upravom i novim digitalnim rešenjima te smatramo d apostoji već neophodna ekspertiza unutar Vlade da se ovakav zahtev sprovede u delo. Ovakav pristup već su preduzele određene zemlje u regionu i pokazalo se kao dobar mehanizam za pružanje informacija većem auditorijumu" stoji na kraju obraćanja Vladi SR Srbije  NUNS-a 1.04.2020.

korona ugrožene informacije

Nacionalna koalicija za decentralizaciju  izražava zabrinutost zbog  zaključka Vlade Srbije o informisanju stanovništva o stanju i posledicama zarazne bolesti COVID-19  kojim se predviđa centralizovano prikupljanje i objavljivanje podataka isključivo preko Vlade ili lica koja ovlasti republički Krizni štab.

Ovakvim postupkom gubi se na efikasnosti celog procesa prikupljanja i objavljivanja informacija. Takođe, stvara se i bojazan kod javnosti da je cilj ove mere kontrola nad procesom informisanja građana, što ne doprinosi izgradnji poverenja u objavljene informacije.

Kada govorimo o medijima, lokalne redakcije, a samim tim i njihova publika, dovode se i formalno (a do sada je bilo samo faktički) u situaciju još slabije informisanosti..

To će dovesti do potpunog prekida komunikacije između lokalnih zvaničnika i stručnjaka prema medijima, pa se bojimo da će, u nedostatku relevantnih lokalnih informacija, građani još više verovati lokalnim glasinama koje se u ovakvoj situaciji masovno šire i izazivaju stresove i paniku.

Sproveli smo mini istraživanje među urednicima i novinarima nekoliko lokalnih medija iz svih delova Srbije koje je pokazalo da je proces informisanja na lokalu i pre donošenja pomenutog zaključka Vlade Srbije u većini lokalnih sredina bio nedovoljan i nezadovoljavajući.

Obraćanje gradskih i opštinskih zvaničnika svodilo se, u najvećem broju slučajeva, na informisanje o primeni mera propisanih vanrednim stanjem, dok su stručne, edukativne i servisne informacije o neophodnim ponašanjima za suzbijanje epidemije na lokalu, uglavnom izostajale.

Pozivamo Vladu Srbije da ovaj zaključak, kojim se šalje poruka da je jedino u Beogradu, u Vladi Srbije, moguće dobiti relevantne i stručne informacije, povuče jer vanredno stanje ne sme biti blokada slobode medija i prava na obaveštenost, zagarantovanih Ustavom Republike Srbije.

Potrebno je da Vlada kreira sistem u saradnji sa lokalnim samoupravama koji obezbeđuje da kompletan proces prikupljanja i objavljivanja informacija bude transparentan, efikasan i da ne ostavlja prostor za sumnju u objavljene informacije.

Read more...
Info for bonus Review bet365 here.

VESTI

Pratite nas