Menu

zaglavlje

GORENJCI SRUŠILI KLEK, NA REDU JE PARTIZAN!

GORENJCI SRUŠILI KLEK, NA REDU JE P…

Eks Superligaš Klek-Srb...

RATKOVIĆA "BANDA POHARALA" I ADA HUJU!

RATKOVIĆA "BANDA POHARALA…

Na jednoj od poslednjih...

VIKEND ZAKLJUČUJE DERBI: OK VA 014 GORENJE -KLEK

VIKEND ZAKLJUČUJE DERBI: OK VA 014 …

Vikend obeležen drugom ...

TEO ČAROLIJA VEĆ OPSEDA AMERE

TEO ČAROLIJA VEĆ OPSEDA AMERE

foto:twitter/@laclippers ...

METALAC U ČAJETINI 15.OKTOBRA TV PRENOS(ARENA)

METALAC U ČAJETINI 15.OKTOBRA TV PR…

  Pošto su obavešte...

ODBOJKAŠKI HEPENING NA OTVORENOM U VALJEVU

ODBOJKAŠKI HEPENING NA OTVORENOM U …

Dan odbojke na otvoren ...

Prev Next

"BOG JE SILAN LJUBAV SVE MOŽE"

POP1

Foto:Protojerej-stavrofor Nenad Andrić sa ocem Nektarijem u Grčkoj

Na međunarodnom književnom konkursu "Miloš Crnjanski “u Austriji, organizatori su : Kulturno društvo „Zlatna reč“ – „Srpska kruna“ Austrije i Srpsko slovenačko kulturno humanitarno društvo „Sretenje“ iz Slovenije, u konkurenciji 354. autora sa 1062. rada, za najuspešnijeg je proglašen  rad Olivera Jankovića “Poslednji san SAN – Milošu Crnjanskom"). U kategorija – Kratka priča priznanje je pripalo Valjevcu Nenad Andriću za “Kosovsku brojanicu”

Stručni žiri u sastavu: dr. Vjera Rašković- Zec( Beč), prof. dr Volfgang Rorbah( Beč), prof. dr. Kaplan Burović – akademik( Ženeva) je je odabrao 200. autora čiji će radovi biti objavljeni u Zborniku „Miloš Crnjanski“ – Austrija.

Zainteresovani za prisustvo promociji Zbornika „Miloš Crnjanski“ u Beču, 1 i 2 decembra 2017. godine, mogu se prijavti na mejl Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. .

Protojerej-stavrofor Nenad Andrić je rođen 1976. godine u Valjevu. Osnovnu školu „Braća Nedić“ je završio u zavičajnom selu Dragijevici i u Osečini. Petogodišnju Bogosloviju Svetog Save završio je u Beogradu 1996. godine, pet godina kasnije postaje nastavnik verske nastave. Rukopoložen je u čin đakona 5/18. februara 2001. godine u manastiru Soko Grad od strane Episkopa šabačko valjevskog g. Lavrentija, a zatim iste godine u čin jereja u manastiru svetog Nikolaja u Leliću. Bio je starešina crkve i paroh u Banji Vrujci i Valjevu gde je vršio dužnost i sekretara Crkvene Opštine.

Trenutno je na dužnosti urednika i voditelja radio emisije manastira Ćelija „Tavorski Zvuci“, u realizaciji Radio Istočnika, medijskog glasila Eparhije valjevske. Sabrat je hrama Pokrova Presvete Bogorodice u Valjevu i saradnik Svetog manastira Ćelije. Njegovo Preosveštenstvo Episkop valjevski g. Milutin odlikovao ga je činom protojereja-stavrofora 2008. godine. Član je Udruženja književnika Srbije (UKS).POP2

Protojerej-stavrofor Nenad Andrić Objavio je knjige: „Život čuda, akatist i molitve Sv. Nektarije Eginski“, Zadužbina „Sveti otac Justin Ćelijski“, (2012), Putopis „U sretanje svetom Nektariju Eginskom Čudotvorcu“, (autorsko iz- danje, Valjevo, 2015), „Iscelitelj“, (autorsko izdanje, 2016, Valjevo). „Svetac i vodeničar“, autorsko izdanje, Valjevo, (2017) Dobitnik je prve književne nagrade na Regional nom takmičenju „Glasovi Melpomene“, u Beogradu 2017. godine. Oženjen je Katarinom Ninković sa kojom ima sina Nemanju

Nenad Andrić ostaje dosledan u svojoj filosofiji života i svog delovanja.

Trudi da propoveda i ličnim gestom da ukaže  na dobro, i da sa kolegama sveštenicima ima ljubav za sve, i zato u svakom čoveku gleda dobro. Greh osuđuje ali i grešnika voli kao sve ljude, jer greh je zlo.

"Bog je silan i ljubav može sve", poručuje Nenad Andrić.

Read more...

KRENULA AKCIJA “ZA SLOBODU MEDIJA”

mrak mediji

U prvoj akciji Grupe za slobodu medija - Stop medijskom mraku učestvovalo je preko 300 medija i organizacija. Samo na društvenim mrežama, kampanju je videlo 482.000 građana (izvor: Brand 24.com)

Više od 300 medija i nevladinih organizacija u okviru grupe "Za slobodu medija" 28.septembra je u podne je zamračilo ekrane, odnosno obeležilo svoja štampana izdanja crnim znakom medijskog mraka.

Za kratko vreme  kampanje  javnost je upoznata sa katastrofalnim stanjem u srpskim medijima.

"Veoma smo zadovoljni akcijom, jer je njen cilj bio upravo to da se javnost probudi. Samo do 14 časova više od 160 sajtova bilo je zamračeno, a preko ekrana je pisalo "Ovako izgleda kad nema slobodnih medija". To su sirovi podaci kojima raspolažemo. Broj onih koji su učestvovali u akciji do kraja dana sigurno je bio znatno veći", rekao je predsednik Fondacije "Slavko Ćuruvija" Ilir Gaši, i naglasio da akcijom stanje u medijima neće automatski popraviti, ali je tek počela.

"Uspeli smo da ujedinimo medije i civilni sektor, ali i da probudimo javnost, što jeste bilo najvažnije. Bez šire podrške u društvu ništa ne možemo da uradimo. I ono malo slobodnih medija može da očekuje sudbinu Vranjskih" a poruka bila je - buđenje", naglašava Gaši.

Grupu "Za slobodu medija" pokrenulo je 27 medija, novinarskih udruženja i organizacija civilnog društva, a broj priključenih raste. Oko 160 medija i nevladinih organizacija već su članovi ove grupe, kojoj se priključuju i brojni pojedinci, putem društvenih mreža. Direktan povod za osnivanje grupe je gašenje Vranjskih novina, jednog od najznačajnijih lokalnih medija u Srbiji, nemoćnog da se odupre stalnim političkim i finansijskim pritiscima.

"Ovom kampanjom želimo da skrenemo pažnju javnosti na činjenicu da je sloboda medija u našoj zemlji na izdisaju i da moramo svi zajedno da se borimo da je sačuvamo", stoji u saopštenju organizatora, spremnog na nove akcije cilju poboljšanja položaja novinara i borbe za slobodu medija. "Da li možemo nešto da promenimo? Zapravo, mislimo da možemo - prvo da vidimo koliko nas ima i da to pokažemo onima koji ne žele da u Srbiji postoje slobodni mediji. Odatle počinjemo", poručili su organizatori.

Novinari redakcije Insajder odlučili su da podrže akciju zato što su mediji koji promovišu odgovorno novinarstvo ozbiljno ugroženi, jer se predstavnici vlasti otvoreno se zalažu za tabloidno novinarstvo, sa građanima komuniciraju isključivo preko medija koji ih promovišu umesto da im postavljaju pitanja, predstavnici vlasti na pitanja svih ostalih medija odgovaraju samo na konferencijama za novinare gde jednostavno nije moguće, dodatnim pitanjima, insistirati na odgovoru."Gotovo da nije moguće dobiti bilo kakav odgovor od bilo koje nadležne institucije ili ministarstva osim po Zakonu o dostupnosti informacija. To znači odgovor na aktuelnu temu novinari mogu da dobiju u najboljem slučaju za 15 dana a možda i nikada. Predstavnici vlasti podelili su novinare, sada i otvoreno, na građane prvog i drugog reda", navodi redakcija Insajdera. 

Liga socijaldemokrata Vojvodine je podržala akciju "Stop medijskom mraku!"

"Iole zdravo, a kamoli demokratsko, razvijeno društvo je nezamislivo bez nezavisnih medija. A mi smo danas svedoci da je njih sve manje, da su novinari sve češće izloženi otvorenim pretnjama, uvredama i zastrašivanju, kao i da u Srbiji dominiraju tabloidi koji iz dana u dan gaze novinarski kodeks i vređaju ljudsko dostojanstvo", navodi se u saopštenju.

Izražavajući podršku inicijativi Grupe za slobodu medija, Nova stranka ukazuje da je "sistematskim uništavanjem medija od strane režima - zastrašivanjem novinara, represivnim merama i finansijskim ucenama, ozbiljno devastiran fundament demokratskog društva". "Još jednom podvlačimo da je medijska scena danas duboko zagađena kvazinovinarima dresiranim za beskrupulozno blaćenje političkih neistomišljenika", saopštila je Nova stranka

Read more...

SVE BRUTALNIJE GUŠENJE MEDIJSKIH SLOBODA I ZASTRAŠIVANJA NOVINARA!

 

PRESSNovinarska i medijska udruženja upozoravaju građane i međunarodne institucije da je vlast u Srbiji ušla u novu, brutalnu fazu gušenja medijskih sloboda i zastrašivanja novinara, sa ciljem da u potpunosti onemogući kontrolnu ulogu medija i slomi bilo kakav slobodni kritički glas.

U samo dva dana desilo se nekoliko više nego zabrinjavajućih događaja: portal Krik i njegov urednik Stevan Dojčinović izloženi su zastrašujućem napadu vladajućeg Pokreta socijalista i pojedinih medija zbog objavljivanja istraživačkih priloga o stanu ministra odbrane Aleksandra Vulina; pod političkim pritiskom ugašen je jedan od najznačajnijih lokalnih medija, nedeljnik Vranjske,  a njen vlasnik i urednik Vukašin Obradović započeo je štrajk glađu; novinarke Antonela Riha, Nataša Mijušković i Jelena Obućina brutalna su meta današnjeg „Informera“, koji ih naziva „žutim RTS licemerkama“ i praktično poziva na obračun sa njima. 

Iako na prvi pogled različiti, ovi događaji imaju nedvosmisleno jasan zajednički sadržilac, a to je vlast koja je u obračun sa nepodobnim medijima i novinarima upregla sve državne institucije i sebi bliske medije, kao i nepostojanje adekvatne reakcije građana, domaćih i međunarodnih organizacija na konstantne pritiske na medijske slobode. 

Novinarska i medijska udruženja pozivaju građane i organizacije civilnog društva da se u većoj meri uključe u borbu za medijske slobode i slobodu izražavanja, jer to svakako nije samo pitanje koje se tiče samo medijskih profesionalaca, već preduslov bilo kakvog demokratskog procesa i zaštite ljudskih prava. 

Pozivamo i međunarodne organizacije da prestanu da ignorišu veoma ozbiljne probleme koje novinari i mediji u Srbiji imaju, i aktivnije se uključe u zaštitu demokratskih vrednosti za koje se zalažu.

 Beograd-Novi Sad-Niš-Kragujevac, 19. septembar 2017.

 Nezavisno udruženje novinara Srbije – NUNS
Nezavisno društvo novinara Vojvodine – NDNV
Asocijacija onlajn medija – AOM
Asocijacije nezavisnih elektronskih medija – ANEM
Asocijacija Lokal pres – LP

NOSEĆI na majici natpis "Štrajk glađu zbog zaštitnika lopova i derikoža", novinar niških "Narodnih novina" Jovica Vasić već pet dana štrajkuje glađu ispred zgrade Policijske uprave u Niš

Read more...
Info for bonus Review bet365 here.

VESTI

Pratite nas