Menu

zaglavlje

PREDIVAN  RC AIR SHOW" NA DIVAČKOM AERODROMU

PREDIVAN RC AIR SHOW" NA DIVA…

 Stara garda valjevs...

ODBRANA, ZICERI, SUDIJE I ĐORDI ODNELI 10-U KRUNU ŽOCU

ODBRANA, ZICERI, SUDIJE I ĐORDI ODN…

Kraljevski klub je osvo...

DIVČANI ŠIJU SRPSKOLIGAŠKO ODELO DRINI

DIVČANI ŠIJU SRPSKOLIGAŠKO ODELO DR…

Kod pravih igrača ne prol...

FUDBALSKI TURNIR VALJEVSKOG RADNIČKOG OBRAZAC ZA SRBIJU

FUDBALSKI TURNIR VALJEVSKOG RADNIČK…

  Fudbalski turnir ...

JEDAN PORAZ ODNEO SAN O MEDALJI

JEDAN PORAZ ODNEO SAN O MEDALJI

Poraz u drugom kolu od be...

SVI U DIVCE NA "RC AIR SHOW"

SVI U DIVCE NA "RC AIR SHOW…

Posle višegodišnje neak...

JUNIORI MLADOSTI TREĆI NA ŠAMPIONATU DRŽAVE  U SOMBORU

JUNIORI MLADOSTI TREĆI NA ŠAMPIONAT…

U Somboru je na juniors...

FUDBAL, VATRA, MUZIKA, LOM I ZEZ: BG, ZR, VA I NARAVNO DIVCI

FUDBAL, VATRA, MUZIKA, LOM I ZEZ: B…

To ima samo u zemlji Sr...

ŽOC NA KORAK DO DESETE KRUNE  U EVROLIGI

ŽOC NA KORAK DO DESETE KRUNE U EVR…

Fajnal for Evrolige centr...

JABLANOVI SA KOLUBARE VEČERAS  ZA PLASMAN U KVARTET NAJBOLJIH  U SRBIJI

JABLANOVI SA KOLUBARE VEČERAS ZA P…

U prvoj utakmici završn...

Prev Next

PETAR DENDA IZ VALJEVA POVEO SPORTSKE NOVINARE U BOLJU BUDUĆNOST

1dendA

Na vanrednoj sednici  Skupštine USNS(Udruženja sportskih novinara Srbije) održanoj danas u Valjevu za novog predsednika izabran je dugogodišnji novinar  i urednik sportske RTS-a,  Petar Denda. Novoizabrani predsednik je prihvatio  težak zadatak da pokuša da vrati stari sjaj esnafu, nikada više degradiranom i devastiranom.

Danas je  zahvaljujući poremećenom  sistemu vrednosti i negativnoj selekciji sportsko novinarstvo  u najtežem položaju.

U sportsko novinarstvo su se uvukle  i haraju podobne neznalice, probisveti, jajare, klošari i poslušni glasnogovornici. Svako ko pomisli da bio mogao da bude novinar, bez ikakavih problema dobija statsu navinara.

Osloboditi se uništitelja srpskog sportskog novinarstva, i obezbediti uslove za normalan rad novinari, pre svega pravo da rade svoj posao,  biće prvi  korak Petra Dende i novog rukovodstva USNS rešenog kao nikada pre da se izbore da konačno noviinari dobiju licence, da budu priznati i  zaštićeni.

1usns delegati

1denda petar

usns glasanje

1USNS BLgojeDosadašnji predsednik USNS Predrag Milinković podneo je neopozivu ostavku posle dodele priznanja za ostvarenja u sportskom novinarstvu  2017. godini.

Po završetku skupštinskog zasedanja novinari su posetili pored Krušika, danas u Valjevo najuspešnije državno preduzeće Valjevsku pivaru.

1denda va piv

usns pivara

Od generalnog direktora Aleksandra Rajevca su saznali  kako živi, radi, šta proizvodi  205 valjevskih pivara, odanih svom pozivu. Zahvaljujući svom radu i stručnosti i nvereovatnoj ljubavi i entuzijazmu  istrajavaju da Valjevsko bude  najveći brend srpskog pivarstva.

usns valj pivara aca

usn s pivara

1DEND 1Da novinarima boravak u Valjevu ostane u prijatnoj uspomeni potrudio se i poznati ugostitelj Gaja gurmanlucima na valjevski način.

1usns rucak

usns kod gaje

Read more...

PET MINUTA GROMOGLASNE TIŠINE NA DAN SLOBODE MEDIJA

 MEDIJI

Danas se obeležava Svetski dan slobode medija, ustanovljen 3. maja 1993. godine na zasedanju Generalne skupština Ujedinjenih nacija (UN).

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Granski sindikat kulture, umetnosti i medija “Nezavisnost”  su pozvali sve novinare/ke i medije da na Svetski dan slobode medija   U PET DO DVANAEST isključe ton, zamrače ekrane i ćutke se pridruže međunarodnoj simboličnoj akciji PET MINUTA GROMOGLASNE TIŠINE kako bi nadležne i najširu javnost još jednom upozorili na katastrofalan položaj novinarske profesije, medija i medijskih radnika u Srbiji danas.

Koliko su slobode medija i javnog izražavanja ugrožene, a time i pravo građana na nepristrasno, objektivno i fer informisanje, pokazuju i sve meritorne međunarodne organizacije, uključujući Evropsku komisiju i Reportere bez granica, koje su u svojim najnovijim izveštajima upozorile na zabrinjavajuće nazadovanje Srbije.

Povodom Svetskog dana slobode medija, NUNS i “Nezavisnost” podsećaju da je Srbija već dugo bez medijske strategije kojom bi se trasirao razvoj medija i stvorili uslovi za neometan rad redakcija i novinara. Svedoci smo, međutim, da je vlast sebi dozvolila da se utvrđivanje strateških pravaca razvoja u medijskoj oblasti odvija bez učešća najznačajnijih novinarskih i medijskih udruženja, pa je potom i tako pripremljen dokument povukla bez ozbiljnog obrazloženja.

Istovremeno, na svim nivoima predstavnici vlasti najčešće zloupotrebljavaju novac namenjen za projektno sufinansiranje medija, formirajući nestručne komisije koje ogromna sredstva dodeljuju mahom poslušnicima bliskim vlastima, ostavljajući tako većinu nezavisnih medija bez izvora prihoda.

Na naš međunarodni dan, podsećamo i da su plate novinara u Srbiji na samom dnu lestvice među svim profesijama koje traže visok nivo znanja i integriteta, a mlade kolege i koleginice koji/e su u honoraranom odnosu najčešće rade volonterski ili za svoj rad dobijaju ponižavajuće male naknade, bez ikakvih drugih radnih i socijalnih prava.  

NUNS i “Nezavisnost” pozivaju sve kolege/ice da se zajedno suprotstavimo daljem uništavanju naše profesije, vratimo ugled novinarstvu i poverenje građana u naš rad. Naš posao je da ih odgovorno i neprostrasno informišemo. Nije posao novinara i medija da budu portparoli i megafoni političkih i ekonomskih moćnika, već da pomogu stvaranje kritičke javnosti, koja može kvalitetno odlučivati samo ako dobija kvalitetne informacije.

Zadatak svake vlasti, pa i aktuelne u Srbiji, jeste da obezbedi uslove za slobodan rad novinara i medija, za slobodnu i fer utakmicu na medijskom tržištu, bez pritisaka i cenzure, zloupotrebe javnog novca i javnog prostora, klevetanja i omalovažavanja novinara/ki i medija.

Na Svetski dan medija NUNS i “Nezavisnost” još jednom zahtevaju od nadležnih organa da rasvetle ubistva Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, te da nalogodavce i krivce privedu pravdi. Zahtevamo i da se rasvetle napadi na ostale koleginice i kolege, posebno da se unapredi zaštita novinara/ki od sve češćih sajber-pretnji i pritisaka. Novinari/ke koji rade u strahu za sopstveni život, sopstvenu egzistenciju i opstanak svojih porodica i medija ne mogu biti objektivni.

U Beogradu, 03. maja 2018.

NEZAVISNO UDRUŽENJE NOVINARA SRBIJE

GRANSKI SINDIKAT KULTURE, UMETNOSTI I MEDIJA “NEZAVISNOST”

SRBIJA PALA NA 76.MESTO  NA LISTI MEDIJSKIH SLOBODA

Srbija je pogoršala poziciju na rang listi zemalja međunarodne organizacije "Reporteri bez granica", pala je za deset mesta na listi medijskih sloboda koju je objavila organizacija Reporteri bez granica u svom novom izveštaju.

Srbija je  na 76. mestu od ukupno 180 ispitanih zemalja prema izveštaju za 2018. godinu. U izveštaju za prošlu godinu bila je na 66. mestu. To je, uz Maltu, Češku i Slovačku, najveći pad u Evropi, a samim tim i na celokupnoj listi.

"Pod predsednikom Aleksandrom Vučićem Srbija je postala zemlja gde je nebezbedno biti novinar, što je jasno prema alarmantnom broju napada na novinare koji nisu istraženi, rešeni ili kažnjeni i agresivnoj kampanji blaćena koju vode provladini mediji protiv istraživačkih novinara", navodi se u delu izveštaja o Srbiji.

Srbija želi da se pridruži Evropskoj uniji, ali za sada ne uspeva da ispuni standarde Evropske unije za slobodu medija, što je jasno po iskustvu novinara koji rade na terenu", navodi se u sažetku izveštaja.

Kako se navodi, neki hrabri novinari i dalje pokrivaju opasne teme kao što su kriminal i korupcija, ali njihovi izveštaji su često objavljivani preko onlajn medija sa ograničenim pristupom.

Dosluh između političara i medija, visok nivo koncentracije vlasništva i nedostatak pluralizma u štampanim i radio televizijskim medijima, kako se navodi, takođe predstavljaju razlog za zabrinutost.

Od zemalja regiona ispred Srbije su BiH (62), Hrvatska (69) i Albanija (75), a iza Kosovo (78), Crna Gora (103) i Makedonija (109).

Osim Srbije sve zemlje su napredovale u odnosu na prošlu godinu - Albanija je napredovala za jedno mesto, BiH za tri, Hrvatska za pet, Kosovo za četiri, Makedonija za dva, Crna Gora za tri i Slovenija za pet mesta.

U izveštaju se navodi da se u Evropi, regionu gde je sloboda medija najsigurnija, najviše pogoršao regionalni indikator ove godine. Četiri od ovogodišnjih najviših padova na indeksu zemalja su zemlje EU.

Malta je pala za 18 mesta na 65. mesto i zabeležila je najveći pad na indeksu, Češka za 11 na 34. mesto, Srbija za 10 na 76. mesto i Slovačka za 10 na 27. mesto.

Veći pad od Srbije zabeležili su samo još Malta i Češka, dok je Slovačka takođe pala za deset mesta, ali je sada 27. na listi.  "Lagana erozija evropskog modela se nastavlja", zaključuju u sveobuhvatnoj analizi Reporteri bez granica, upozoravajući na opšti trend porasta neprijateljstva prema novinarstvu koje, kako navode, preti demokratiji.

"Svetski indeks slobode medija 2018. godine pokazuje rastući animozitet prema novinarima. Neprijateljstvo prema medijima, koje otvoreno potiču politički lideri i napori autoritarnih režima da predstave svoju viziju novinarstva predstavljaju ozbiljnu pretnju za demokratiju", navode Reporteri bez granica.

Takav stav prema medijima više nije samo odlika autoritarnih režima, nego i demokratski izabranih čelnih ljudi, koji ih više ne vide kao neophodan deo demokratije, nego kao protivnika prema kojem otvoreno iskazuju odbojnost, navodi se u izveštaju.

Prvak slobode medija ponovo je Norveška, a slede Švedska, Holandija, Finska, Švajcarska, Jamajka, Belgija, Novi Zeland, Danska i Kostarika.

Na dnu su zemlje koje su tu bile i prethodnih godina: Severna Koreja, Eritreja, Turkmenistan, Sirija, Kina, Vijetnam, Sudan, Džibuti, Kuba i Ekvatorijalna Gvineja.Razlog pada Malte, najvećeg na listi, je ubistvo istraživačke novinarke Dafne Karuane Galicije prošlog oktobra,

Read more...

DAMOKLOV MAČ PRETI BEZGRANIČENOM BEZOBRAZLUKU I NEZNANJU NADOBUDNIH

 

GROM1

foto Zoom

U vreme kada nebitni dokazuju transparentno postojanje svoju nebitnost, a braća, niko i ništa, nižu uspehe bezobrazalukom i minhaunzenskim  istinama i obećanjima, uredno prezentiranim   u podaničkim tabloidnim kvazimedijima. Ko kod  se usudi da zagrebe i pokuša da skine nataloženu rđu zla, pošasti i laži bez kraja, odmah biva upozoren da se "dozove pameti" i da ne "čačka mečku".

Ali Damoklov mač neprestano vreba da kazni grešnike! 

Narod je čudan, lako ga je prevariti slatkorečivošću, obećanjima nikad ispunjenim, i ko zna još kakvim obmanama.

Ali taj isti narod kad tad prepozna gubitnike i ruši ih  ih  bez pardona, za šansu svima žele arenu da kada je najteže, pobede, i opstane dok ne potvri ili demantuje da vredi.

Tako to biva, osim u uspostavljenom sistemu dvostrukih standarda, i negativne selekcije.

Svedoci smo beskrupulozne pljačke, svega narodnog, a bez reakcije naroda.

Politika je srušila privredu, opustošila i devasitirala kulturu i umetnost, život svela na preživljavanje. U svetu sporta je nametnuta psihozu da sve što nije  simbol srpstva i radosti  naroda ne valja, i  mora da nestane.

Zanimljivo je da i dalje nema  vesti da je makar jedan od kriminalaca iz sveta sporta “uhapšen i procesuiran”.

Vreme vladavine prepovlašćenog sloja malobrojne elite za koju  je pravilo u životu samo deo poznate izreke: “Mogu  šta   hoću”, traje.

Samo "nezamenljivi" zaboravljaju, ili nisu svesni da izreka ima nastavak “Možeš kako hoćeš, ali i ne i dokle hoćeš”.

A dok se izreka ne ostvari slušaćemo, gledati i doživljavati, sve i svašta.

Baš to sve i svašta se desilo uoči današnjih Zadušnica.

Čusmo odvažnog “julovskog Eliota Nesa” da su njegovi predhodnici u FK Partiza  “neviđenim javašlukom, nemarom, neznanjem, nebrigom, nagomilali dug sa 15 na 20 miliona evra” . Za divno čudo u novom milenijumu najuspešniji srpski  fudbalski  klub je pokazao moć i  samo igrom na terenu  preoteo  titulu simbolu srpstva i sreće naroda. Međutim  sve zarađeno na terenu  minnhaunzenskim  istinama, naslednici Đure frizure su pretvorili i  mehur od sapunce.

Posao policije, tužilaštva u sudova po intervjuisanom E.N.   treba da rade novinare, umesto da kada zna, baš. Predsednik FK Partizan nije saopštio jaavnosti ko to namešta utakmice, što zna i UEFA, ali   ćuti.

Umesto saopštenja očigledno je “prozvanog” blizanca, čiji bosovi stotinak miliona evra duga "tope" kao poput neimara gvožđe u železari u Smederevu, javio se arkanovac Dragiša da zapreti Vučeli da će u policiji morati da ponudi svoja saznanja o nameštanju, da ne kažem kriminalu.

I dalje nema pitanja za nedodirljivog što sa bratijom i naravno sinom razbija Partizan, prodajući najvrednije iz crno belog sveta fudbala, a dovedeći  suma sumarum škart po ceni od samo 10 posto sveukupnog duga. Nema odgovora kako to da nema para kad je zarada u 2017. dobacila do neverovatnih 15 miliona evra! Koja je to maca pojela  milione. Toliko sigurno ne zavređuju putovanja u Podgoricu, Atinu, Mađarsku, Švajcarsku, Albaniju, ili  ovo što sledi, u Češku.

O transferima blizanaca ne treba trošiti reči.

Poručene priče dnovinara o prodaji   za desetine miliona evra bisernih crnaca iz Ljutice Bogdana, prolaze u tabloidnim medijima, ali ne i na fudbalskoj pijaci

U svom stilu a  kako bi drugačije do urnebesno, glasnogovornici iz “miljenice nacije“ su potvrdili minhaunzenskom istinom da su preko noći dugove  pretvarili u prah i pepeo.

Istina je međutim da su se "proslavili" trošenjem ne njihovih para, dovođenjen 50-ak igrača, šamaranjem ofkove dece što bi da ih pobede, pa redom svih detaljima, penalima, i crvenih kartonima protivnicima najčešće.

Mora se priznati ipak jedno, konačno su pogodili trenera

A i izboriše se, svaka čast predsedniku, da igraju na “Rajku” 13. februara.

Za ljubav bez granice častiše zvezdaše paprenom cenom ulaznica za CSKA, od 2.000 do 5.000 dinara!

Čudno, iznos je samo duplo veći od onog što odrediše devastirane, opljačkane i unižene komšije za češku Viktoriju iz Plzena !?

Razlika je što  pored ljubavi za novcem i to što prepovlašćeni igraju u 18 sati, a uvek na nišinu UEFA u 21,05 u sred februara.

Da li baš sve mogu vlast i politika sve da reše, demantovaće ili potvrditi nebo, narednog utorka i  četvrtka kad padne mrak.

Zanimljivo je da je razgovor sa Vučelom, sa sinom neformalnim gazdom FK Partizan, usledio posle postavljanja “skener” kapija na stadionu JNA.

Došlo je vreme izgleda da od četvrtka  konačno  počne  brojanje crveno belih krvnih zrnaca svakog ko kroči u hram fudbala. A da se zna,  navijači na tribinama ne žele da budu prozivani i kuđeni za dela koje im ne  pada na pamet da čine.

"Skener"   pravilo ne važi  u komšiliku, na "Rajku Mitiću"  fudbalskom  bastionu Srbije i srpstva.

O kamerama na JNA ne treba trošiti reči, kao ni toaletima za navijače. Dok se istinski navijači bezobzirno gaze, krimosi se i dalje baškare u maršalovoj loži. Ali baš te povlašćene podilazi jeza,ne zbog snega već zvog ustanka u najavi.  Društvu sa šipke na jugu je najteže pred sve glasnijiom najavom povratka proteranih partizanovaca.

U srpskom svetu košarke bitke redom dobija lagano FMP, prepakovan u simbol srpstva, toliko moćan da državljanstva može da dobije svako potreban za pobedu i “radost naroda”, ma koje boje i nacije bio. Samo da čovek siđe iz aviona. 

Stvari međutim po  malo izmiču kontroli. Podignuta je optužnica protiv predsednika.

A, piscima transparenata na mečevima Evrolige su pored Turaka sad su sporni bošnjaci, hrvati,  ali i svi drugi, posebno oni što  imaju veze sa crno belim svetom.

Na političkoj sceni dva košarkaška barda Duda Ivković i Dule Vujošević daju podršku Đilasu, ovih dana okačenom na stub srama, iako mu je svako krvno zrnce zvezdaško,  crveno belo.

Poliitički je protivnik na martovskim izborima za Beograd, zna se kome,  već sada je već jasno sa kakvim izbornim epiligom.

Za razliku od crveno belog, crno beli svet kaže da nije rekao poslednju u predstojećoj bici za Beograd.

I baš ovako na talasu aktuelne sportske politike, dvostrukih standarda i negativne selekcije živi i radi Srbija.

Za Beograd “centar galaksije” Valjevo živi svoju “bajku”!.

Divčibarski doček 2018-e, pa kao i stara vremena ledena predponoćna žurka sa Šabanom, na trgu Maršala Tita, prekrštenog uskoro možda u  Kalabićev ili čiča Dražin, bila je svojevrsni uvod u 2018-u.

Narod je navikao da trpi, pa Valjevke i Valjevci neće trošiti energiju, i redom  sve  po spisku "pozdraviti"  odluku bez presedana onog ko ga zastupa da po svom nahođenju podeli  narodnih, a ne  svojih 80 miliona, za sportske igre bez granica.

Najviše su dobili na sposrtskom borilištu gubitnici, a od sličnih sebi povlašćeni,  spremni samo da uzmu, a nikada nešto svoje daju.

Kriterijumi raspodele su ovovremenski, za jednokratnu upotrebu.

 Pa otuda i normalno bude da prvobitno rešenje gradonačelnika Valjeva Bobe Gvozdenovića za godišnje programe sportskih klubova, saveza i udruženja sa 69 miliona dinara iz budžeta, bez obrazloženja, bude prinačeno  na 79.845.000 dinara.

Potpis odgovoronog lica je stavljen na sve ugovore, a novac je već na računima, nekima čak i za dva kvartala.

Valja vraćati kockarske dugove, basnoslovno plaćati adminstrativne radnice, a i peglati dugove jednom plaćenog i u uvek preplaćanog precednika, ispunjavati želje fudbalskog zgubidana samo sada uključenog da "pobede" beleži i u politici.

A to što su stvarno najbolji, tamo gde to treba i da budu, na sportskom terenu, dobili tek po koju platu, koga još dotiče

I sve to ima, može  samo u Valjevu !?

Digli su međutim  glas "seljaci” iz Divaca. Oni  bi iste uslove kao valjevski klub u istom rangu.

Neće moći, imaju aerodrom, a na Peti Puk mogu da sleću samo padobranci.

Valja novce ulagati u poluprivatne šahovske priče, totalno privatne malofudbalske, pa prepovlašćeni ženski odbojkaški klub , iako u nižem rangu od nepovlašćenog.

Kome danas sme da  bodu oči 15 miliona za KK Metalac, 12 miliona za FK BK 2014, pa 8 miliona za VK Valjevo. ŽOK Srbijanka je bolje obavešteni kažu dobacio do 4,5 miliona, a privatni KMF R(ade)B(egović) je skočio na 2,5 što je manje od FK Radnički sa 2.650.000 dinara.

Ljutnja traje što je nepovlaćeni ženski RK Metalac zavredeo 120 posto manje od muškog kluba,odnosno samo 900.000 dinara.

Prvoligaš u odbojci ženski što nosi ime grada  je  prošao "odlično", sa  2.770.000 dinara.

Najbolji i u svakom pogledu najorganizovaniji i najugledaniji OK VA 014 za mesec ipo dana član Superlige, za neobaveštene a sklone procenama, sa najboljim sportistom grada pored Aleksandra Vasića, Nikolom Crnim Ražnatovićem, je u društvu milionera sa 4,5 miliona za 2018. Cifra je duplo i malo više veća od drugog po gledanosti i   popularnosti, boksa . Četvrti    u Regionalnoj ligi BK Metalac  stimulisan  je   sa blizu dva miliona dinara, odnosno  osam puta manje od prepododbnog KK.

Sve čisto jasno i transparentno, sa ukusom bezobrazluka, neznanja i minhaunzenskih  istina nadobudnih, ali  samo dok vlast traje.

 

Ali Damoklov mač vreba!

foto profimedia

FOTO PROFIMEDIA

 Dobrota je danas obezvređena i uzvišene i neopipljive vrednosti ljudskog duha - hrabrost, poštenje, vera, bezuslovno prijateljstvo i ljubav,  žive još u filmovima.

U današnjem  sistemu (ne)vrednosti dobrota se graniči sa glupošću.

Ali kad tad uslediće  povratak  pravim vrednostima, jedinom temelju ljudskog postojanja.

Znači ima nade, i valja se ipak boriti.

I pobediti,  zar ne!

 

Read more...
Info for bonus Review bet365 here.

VESTI

Pratite nas