Menu

zaglavlje

PIKSIJEVCI, DŽAJA, TERZA...MRAK, A VIDIĆ ,JOKIĆ I ARENA BEOGRAD SVETLOST SRBIJE

PIKSIJEVCI, DŽAJA, TERZA...MRAK, A …

U sveoštem bunuli i slepi...

EPILOG TUČE NA KOŠARCI U VALJEVU: KAZNE KLUBOVIMA, SUSPENZIJA TRENERIMA I J.I.

EPILOG TUČE NA KOŠARCI U VALJEVU: K…

 Komesar košarkaške ...

PRED  TRIBINU U VALJEVU 27.NOVEMBRA VANJA MARINKOVIĆ PRVI SPORTISTA, KOJI JE DAO PODRŠKU INICIJATIVI "ProGlas"

PRED TRIBINU U VALJEVU 27.NOVEMBRA…

Podrškom "ProGlasu"...

VALJEVSKI KING KOMERC POSTAJE VLASNIK FABRIKE REZNIH ALATA ČAČAK

VALJEVSKI KING KOMERC POSTAJE VLASN…

Valjevski King Komerc p...

NAJGENOCIDNIJU NACIJU NOLE BAŠ "ZABOLEO", TEK KOMŠIJE!

NAJGENOCIDNIJU NACIJU NOLE BAŠ …

  "Đoković je p...

ODLAZAK DUHOVNE SVETLOSTI SRBIJE PROFESORA DR RATKA BOŽOVIĆA

ODLAZAK DUHOVNE SVETLOSTI SRBIJE PR…

Omiljeni srpski profeso...

SRBIJA ŠAMPION EVROPE U ŠAHU POSLE 44 GODINE

SRBIJA ŠAMPION EVROPE U ŠAHU POSLE …

Šahovska reprezentacija S...

PREPONOSNI NOLE, PREBIJANJE JOKIĆA I PONIŽAVANJE KOŠARKE  NA VA NAČIN

PREPONOSNI NOLE, PREBIJANJE JOKIĆA …

Tri P obeležava vreme p...

Prev Next

Specijalistička internistička ordinacija Dr Tomić Valjevo, V. Mišića 102. Tel: 014/228-321 i 065/228-3211

Kardiolog (Dr Đorđević) Telefon: 064/9700-041

INTERNISTIČKI PREGLEDI, GASTROENTEROLOGIJA, ENDOKRINOLOGIJA, ALERGOLOGIJA, DIJAGNOSTIKA, GASTROSKOPIJA,

KOLONOSKOPIJA, ULTRAZVUK ABDOMENA, SRCA, ŠTITASTE ŽLEZDE, DOPPLER KRVIH SUDOVA ABDOMENA

SLOBODA ZA DŽULIJANA ASANŽA POBORNIKA "SAJFERPANKSA"

DŽULIJAN ASANŽPosle odbacivanja  žalbe osnivača Vikiliksa na izručenje Džulijana Asanža SAD, tim advokata osnovača Vikiliksa je podneo novu žalbu. 

Pune četiri godine novinar i osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž je u zatvoru Belmarš, odakle može biti izručen Americi gde mu preti doživotna robija. Nastavlja svoju borbu za slobodu javne reči i svoju slobodu. 

Britanski Visoki sud je 7.juna  odbacio je njegovu žalbu na izručenje, uloženu  još u junu 2022. godine, a podsečamo da je Britanski Visoki sud je doneo odluku o izručenju Džulijana Asanža Sjedinjenim Američkim Državama zbog objavljivanja poverljivih dokumenata.

Stela Asanž supruga  Džulijana Asanža, je sa timom advokata  uputiti novu žalbu, sa zahetvom da  on bio saslušan pred novim sudijama.

Osnivaču Vikiliksa  žalba je jedina šansa, a konačnu odluku donosi Vlada Velike Britanije.

Kazna od 175 godina zatvora koja preti novinaru dala je povod za zabrinutost porodice i poštovalaca Džulijana, a  Asanžov otac Džon Šipton rekao je da su osnove njegovog sina za novo saslušanje "jasne, čvrste i pravedne“.

SAD traži izručenje Asanža zbog objavljivanja poverljivih dokumenata na Vikiliksu 2010. godine, a povodom slučaja Asanž, ponovo se oglasila organizacija "Reporteri bez granica“. 

"Apsurdno je da jedan sudija donese odluku na tri stranice koja će trajno uticati na novinarstvo širom sveta. Vreme je za konačnu zaštitu novinarstva i slobode medija“, smatra  direktorka ove organizacije Rebeka Vinsent, uz podsećanje su "Reporteri bez granica" pozvali predsednika Bajdena da odbaci ove optužbe i stavi tačku na slučaj Asanž.

Bajdena su mnogi kritičari optužili za licemerje u slučaju Asanž. Aktuelni predsednik Amerike je davao podršku slobodnoj štampi tokom svoje predsedničke kampanje, da bi njegovo ministarstvo pravosuđa nastavilo Trampovu politiku protiv  Asanža.

Najavljena poseta direktorke “Reportera bez granica” Rebeke Vinsent i generalnog sekretara organizacije Asanžu u Belmaršu, je otkazana, da bi posle toga krenula  globalna kampanju za oslobađanje  Džulijana Asanža.

Vlada VB, odnosno ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel treba da odobri ili ospori izručenje.

Američke vlasti žele da se Asanžu (50), rođenom Australijacu sudi po 18 tačaka. Reč je o objavljivanju brojnih poverljivih američkih vojnih zapisa i diplomatskih depeša između 2010. i 2011. godine.

U decembru 2022, SAD su dobile spor, ali je  preinačena bivša odluka Britanskog suda kojom Asanž ne može da bude isporučen Americi zbog zabrinutosti oko njegovog mentalnog zdravlja i zabrinutosti da bi mogao da počini samoubistvo.

U dokumentima Vikiliksa se navodi da je američka vojska ubila na stotine civila u nezabeleženim incidentima tokom rata u Avganistanu, dok su podaci iz Iraka pokazali da je navodno 66.000 ljudi ubijeno ili mučeno u zatvoru, i da su ih mučile iračke snage.

Osnivač sajta Vikiliks Džulijan Asanž upozorio je na promociji svoje knjige "Sajferpanks: Sloboda i budućnost interneta" pre devet godina u Beogradu, da je internet najveći potencijalni porobljivač čovečanstva.

dzulijan asanz dosije wikileaks sajferpanks

"Nikada ranije nisu sve države u isto vreme bile pod takvim predominantnim uticajem. Međutim, knjiga govori i o tome kako internet može biti upotrebljen protiv tih globalnih tendencija", rekao je Asanž u video-poruci koja je emitovana na promociji.

On je upozorio da strateški nadzor i kontrolisane tehnologije, posebno one koje primenjuje "Fajv ajz" tehnološka alijansa pod kontrolom Sjedinjenih Američkih Država, ostvaruje uticaj na države, organizacije i pojedince.

Knjiga "Sajferpanks: Sloboda i budućnost interneta" nastala je kroz razgovore Asanža sa, po njegovim rečima, trojicom vodećih virtuelnih aktivista, koji se "već godinama bore protiv tehnološkog totalitarizma". Albion Books objavom  "Sajferpanksa: Sloboda i budućnost na internet" je posldica  razgovora  Asanža sa Džejkobom Apelbaumom, Džeremijem Cimermanom i Endijem Milerom-Magunom.
Ova četvorica pobunjenika protiv vladajućeg internet ustrojstva sastala su se da razgovaraju o problemima privatnosti, onlajn komunikacije i slobode na internetu, o otporu. Krajem 1980-ih godina osnovan je Cypherpunks Electronic Mailing List pokret, a Džulijan Asanž je jedna od njegovih vodećih ličnosti od samog početka.
Izraz Cypherpunks označava aktiviste koji se zalažu za široku upotrebu kriptografije (pisanje u kodu), što je po njima jedan od načina za zaštitu privatnosti od "Velikog brata". Njihov cilj je sažet u paroli "Privatnost za slabe i transparentnost za jake".

Izraz "sajferpanks" označava aktiviste koji se zalažu za široku upotrebu šifrovane elektronske komunikacije, što je po njima jedan od načina zaštite privatnosti.

Read more...

MILOVAN BRKIĆ NIJE VIŠE U ZATVORU!

Milovan Brkic
Novinar Miovan Brkić od danas više nije u zatvoru. Zdravstveno loše i fizički iscrpljen Brkić je pušten je kući potvrdio je advokat Damnjanović, a prenosi Beta. APELACIONI sud ukinuo je danas prvostepenu presudu, donetu u  Višem sudu u Beogradu, kada je Brkić osuđen na 14 meseci zatvora zbog pozivanja na nasilno rušenje ustavnog uređenja i naložio ponovno suđenje. Pisani otpravak odluke sa obrazloženjima nije urađen, razlog, danas je  odluka doneta. Brkić bez z odobrenja suda može da napusti stan samo ukoliko je to neophodno radi hitne medicinske intervencije u odnosu na njega ili osoba sa kojima živi u stanu, odnosno radi izbegavanja ili sprečavanja ozbiljne opasnosti po život ili zdravlje ljudi, ili imovine. U tom slučajau je dužan da o napuštanju stana, razlogu i mestu na kojem se trenutno nalazi, bez odlaganja obavesti nadležno lice iz organa uprave  nadležnog za izvršenje krivičnih sankcija
Javno tužilaštvo je  tražilo da se Brkiću poveća zatvorska kazna, a  odbrana ukidanje prvostepene presude.
Vlasnik i glavni urednik magazina „Tabloid“ Milovan Brkić (67) osuđen je u Višem sudu u Beogradu na 14 meseci zatvora zbog krivičnog dela „pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja“. Građani su ispred Apelacionog suda u Beogradu danas tražili slobodu  za Milovana Brkića. Tek posle detaljnih lekarskih pregleda biće poznato zdravstveno stanje Milovana Brkića.
 
 
Read more...

DOK BRKIĆ TRUNE U ZATVORU, EU POKAZUJE KAKO NE POŠTUJE NOVINARSKA PRAVA

 

Batrovci dejan masjtorović

foto dejan majstorović Dok u  Srbiji i dalje leži utamničen novinar Milovan Brkić, zbog verbalnog delikta, 8. maja 2023. na protestu "Srbija protiv nasilja", i "ugrožavanja ustavnog uređenja Republike Srbije, pozivom na nasilnu promenu ustavnog poretka i predsednika Srbije Aleksandara Vučića", a novinarska udruženja, i neki poslanici opozicije uzalud traže slobodu za Milovana, novinaru iz Republike Srpske Danijelu Simiću, ratnom izveštaču iz UKrajine,  juče je na graničnom prelazu Batrovci, zabranjen  ulazak u Hrvatsku, inače članicu EU. Ratlog, kako navodi index.hr je širenje ruske propagande, negacija genocida u Srebrenici, i intervju sa zarobljenim hrvatskim plaćenikom Vjekoslavom Prebegom.

Novinar iz Republike Srpske Danijel Simić je izjavio je da ga je u sredu oko podne hrvatska policija zadržala na graničnom prelazu Batrovci, bi mu par sata kasnije  uručeno rešenje o zabrani ulaska u Hrvatsku.
danijel simic
 
„Prvo me granična policajka sa šaltera odvojila sa strane. Nakon detaljne policijske kontrole i pretresa vozila, pitali su za ime oca, adresu stanovanja i broj telefona. Nakon toga mi je rečeno da će ‘doći kolege da obave razgovor sa mnom’ i da sačekam malo, ali da ‘neće iz Zagreba, pa će biti brže’. To malo se rasteglo na dva sata čekanja“, rekao je Simić.
Nakon toga, Simića su pozvali u prostorije graničnog prelaza.
U policijskoj stanici dočekali su ga  ljudi  iz hrvatske obaveštajne službe.
„Zanimalo ih je kako sam se ja našao u Donbasu. Kad sam prvi put došao, ko su mi bili kontakti, a posebno kako sam napravio razgovor sa Vjekoslavom Prebegom, hrvatskim plaćenikom. U suštini, na postavljena pitanja, ja sam već više puta odgovorio u izjavama za medije. Tako da je razlog za maltretiranje i protivpravno zadržavanje isključivo moje ratno izveštavanje iz Donbasa i drugi politički stavovi, što mi je nekoliko puta naglašeno tokom intervjua“, rekao je Simić.
Kako je ocenio, u pitanju je pritisak zbog njegovog rada.
„To najbolje ilustruje koliko se u EU poštuju ljudska i novinarska prava, odnosno slobode misli i
govora“, naveo je Simić.
Na rešenju koje je dobio, nije naznačeno da li mu je trajno zabranjen ulazak u Hrvatsku, preneo je RTRS, dodajući da će Simić odgovor i objašnjenje potražiti zvanično od Konzulata Hrvatske u Banjaluci.

Posle zadržavanja i zabrane  ulaska novinara Simića  u Hrvatsku, usldila je reakcija iz Republike Srpske.

Predsednik RS Milorad Dodik je poručio je da je zadržavanje novinara Danijela Simića na graničnom prelazu u Hrvatskoj otvoreni pritisak na medijske slobode i kršenje osnovnih ljudskih prava u koja se EU zaklinje.
„Republika Srpska je nedavno bila suočena sa neviđenim pritiskom i od EU zbog želje da se uvede odgovornost za javno izgovorenu reč. Samo mesec dana kasnije, u Hrvatskoj, koja je članica EU, zaustavljen je i maltretiran novinar, samo zato što je smatrao da ima pravo i na slobodu mišljenja i slobodu izražavanja“, izjavio je Dodik za Srnu.
Predsednik Srpske je ukazao da u oči pada i ćutanje medijske zajednice u Republici Srpskoj i BiH koja se, kako je naveo, koliko juče klela u prava na slobodu izražavanja i medijske slobode.
Read more...
Info for bonus Review bet365 here.

VESTI

Pratite nas