Menu

zaglavlje

TARI, NIKI, BOGDANU I GALI ODLIČJA NA ŠAMPIONATU SRBIJE U ČAČKU

TARI, NIKI, BOGDANU I GALI ODLIČJA …

  Na trci za šampio...

29 GODINA OD SMRTI POVLENSKOG SINĐELIĆA STOJADINA MIRKOVIĆA

29 GODINA OD SMRTI POVLENSKOG SINĐE…

29.septembra 1991.vojnik ...

PINK, INFORMER, STUDIO B I D. VUĆEĆEVIĆ  ZBOG KLEVETA OSUĐENI U CIRIHU

PINK, INFORMER, STUDIO B I D. VUĆEĆ…

foto Dragan Šolak United ...

PRIBOJ POBEDIO, VALJEVO TREĆE, A UB OSMI NA SEOSKIM  SPORTSKIM IGRAMA

PRIBOJ POBEDIO, VALJEVO TREĆE, A UB…

foto seoske sportske igre...

PREDKRSTOVDANSKA ČAROLIJA METALCA ZA NAJAVU SEZONE IZ SNOVA

PREDKRSTOVDANSKA ČAROLIJA METALCA Z…

 Samo dve nedelje pa...

PRED SNEG VIKEND DERATIZACIJE  ŠTETOČINA I UVREDITELJA ZDRAVOG RAZUMA

PRED SNEG VIKEND DERATIZACIJE ŠTET…

Dok u Evropi veje sneg vi...

ŠTETOČINAMA U SVETU SPORTA  STOTINE MILIONA A  ZA MLADOST I NAJBOLJE ĐAKE VALJEVA  MRVICE

ŠTETOČINAMA U SVETU SPORTA STOTINE…

Jedan od najgorih prime...

IMPERATIV PROMENA U SRPSKOM BOKSU POSLE HORORA U SMEDEREVU

IMPERATIV PROMENA U SRPSKOM BOKSU P…

  Posle premijerne ...

METALAC IZRASTA U  OBRAZAC USPEHA U VALJEVSKOM SVETU SPORTA

METALAC IZRASTA U OBRAZAC USPEHA U…

Za sreću i sezonu rados...

Prev Next

SPECIJALISTIČKA INTERNISTIČKA ORDINACIJA TOMIĆ VALJEVO

GASTROENTEROLOGIJA, KARDIOLOGIJA, ENDOKRINOLOGIJA, ALERGOLOGIJA

Vojvode Mišića 102, tel: 014-228-321

IN MEMORIAM LJUBISAV BRANKOVIĆ - LJUBA

ljubisav brankovic1foto Dragiša Medenica Bard valjevskog sporta, Ljubisav Branković - Ljuba(91), sportista, trener, pedagog i vizionar preselio se u večnost prošlog petka.

Pored Bebice, Micoja, Ješka,  Zore Dudić, Mila Fisa, Svete Kašikovića, Sime Katića Miće Jankovića, Mirjane Lukić,Terze, Ilije Ilića, Puće Rakića, Koraća...  pionir valjevskog sporta i učitelj brojnih generacija Ljuba Branković je bio  jedan od  najznačajnijih pedagoga fizičke kulture i sportskih radnika Valjeva 20.veka.

Ljubisav Branković fiskulturnik, medju najboljima u prvoj generaciji  čuvene Srednje fiskulturne škole u Zemunu, sa  Bebicom Miloševićem,  Micojem Vasićem  i Ješkom Vidićem  bio je stub  sporta u svom Valjevu.

Ljuba je bio  član je generacije valjevskih košarkaša pedesetih, a istovremeno rukometaš, odbojkaš, plivač, smučar i gimnastičar. Za vikend je igrao kao od šale subotom košarku, a nedelejom pre podne rukomet. Pored košarakaša Purketa  bio je najsvestraniji sportista grada Valjeva. Za izezetni entuzijazam i sportsko umeče u  izboru Napreda  1954.godine je proglašen za najsvetarnijeg sportistu u svom gradu.

Ljuba je bio pionir malog rukometa,  osnivač i prvi trener ženske ekipe Metalca koja se borila za titulu prvaka Srbije, što je donosilo učešće u kvalifikacijama za popunu Prve lige Jugoslavije. Sa Žikom Lučićem odveo rukometaše Metalca  u Prvu saveznu ligu.

ljubisav brankovic

foto Dragiša Medenica U toj ekipi bile su Goca Gvozdenić- Milošević i Mika Trifunović Milovanović (golmani), Milka Rašević-Fajfrić, Mira Beronja, Milka Ćaćić Lazić, Slobodanka Jovičić-Jakovljević, Vukica Pantelić-Krsmanović, Milica Perišić-Marković, Verica Đukić-Gojković, Dragica Đurić, Ćana Trifunović, Rada Pejić, Nada Đukić-Spasojević, Rada Kulinčević.

U nastavi fizičke kulture Ljuba  je bio briljantan, a potvrda su  izuzetna ostvarenja,  prvo mesto na Saveznom sletu pionirki DTV Partizan u višeboju 1959. godine i prvo mesto Atletske sekcije  osnovne škole Miiša Dudić na prvenstvu Jugoslavije u Sarajevu 1967. godine.

Programi obuke budućih plivača u Bijeloj,  skijaša na valjevskom planinama,  marševi, kampovanja i logorovanja su delo Ljubisava Brankovića.

Ljuba je bio čovek  vanvremenskog kova, učitelj, otac, prijatelj, ljudska gromada, džin blage naravi, duše kakvih je danas sve manje, zauvek u   sećanju  brojnih  generacija Valjevki i Valjevaca.

Ljubisav Branković se početkom 60-ih prošlog veka izborio da u krugu  četiri osnovne škole (Žikica Jovanović-Španac, Miša Dudić, Andre Savčić i Sestre Ilić), danas Gimnazije, Više škole i Narodnog muzeja, pored lipe i česme  izgradi  sportski teren što je za nastavu fizičkog vaspitanja tadašnje tri četiri osnovne škole bila posebna privilegija.

Ljubisab Branković rezultatima potvrđen prepoznat je u Jugoslaviji.

Potvrda vrednosti je Majska nagrada Sportskog saveza Srbije  1962. godinu, dodeljena iste godine  košarkaškom velikanu  treneru Aleksandru Nikoliću,  legendi košarakaškog sporta Radivoju Koraću, i pored Jordana Ivanovića  najvećem  radio reporteru eks SFRJ  Šapčaninu Radivoju Markoviću. Novčani iznos je bio toliko vredan da se mogao kupiti novi "fića" i još da ostane.

Ljubisav- Ljuba Branković  je ostavio je svom gradu i kolegama u  amenet da  temelj sporta čini školski sport.

ljuba brankovic s1

Samo sportska takmičenja  organizovana tokom cele školske godine, podignuta na nivo završne smotre u celoj državi su jedini siguran garant da će sport živeti.

Ljubisav Brankovića je  sahranjen danas (10.avgusta) na Novom groblju u Valjevu.

1ljuba brANKOIVIC groblje

Što Grad Valjevo nije udostojio komemoraciju i oproštaj od velikana sporta nije iznenađenje, imajući  u vidu ko ga je i kako vodio protekle četiri godine. Tužno je da je poslednju počast Ljubi Brankoviću odala pored članova porodice i prijatelja, tek sam mala grupica sledbenika, poštovalaca i učenika, takođe majstora sporta, i poslu kojim se bavio sa toliko ljubavi i posvećenosti mu bio odan.

Valja podsetiti Valjevo ima ženski i muški rukometni klub, oba je stvarao i sjajno vodio.

U ime svih koje je uveo u svet sporta, a mnoge u pravom smislu reći i usrećio  slava čoveku, možda nekada od neke vlasti sa normalnim sisitemom vrednosti počastvanom  da makar sokače u kome je živeo u Brđanima ponese ime Ljube Brankovića.

ljuba kraj ng 00

Read more...

IN MEMORIAM VLADIMIR PEJOVIĆ – PEJA (1949 – 2020)

PEJA VLADIMIR PEJOVIĆ

Juče je u Beogradu posle duge i teške bolesti preminuo Vladimir Pejović – Peja, jedan od najboljih rukometaša i sportista kojeg je Valjevo do danas  imalo.

Peja je rođen je 1949. godine u Beogradu, a prve rukometne korake napravio je u OŠ „Žikica Jovanović Španac“. Na prvenstvima  na osnovnih škola je dominirao etu potvrdivši raskošni rukometni dar.  Na prelazu iz osnovne u srednju školu postao jedan od najperspektivnijih igrača „Metalca“. Za prvi tim je zaigrao 1964. godine sa svega petnaest godina, a kada ga je vodio  Ljubomir Bogdanović-Ćube.
Bio je predvodnik juniorske ekipe „Metalca“ koja je 1967. godine osvojila juniorsko prvenstvo Srbije i iste godine pobedila na međunarodnom Dunavskom kupu za juniore u Bratislavi.

ORK M 1967
Za Metalac je igrao do kraja 1968. godine, kada je opet sa juniorima „Metalca“ u Bratislavi osvojio vicešampionsku titulu.

ORKM 60 IH
Na početku 1969. godine prelazi u beogradski „Partizan“, a zatim u „Dinamo“ iz Pančeva i „Kvarner“ iz Rijeke, gde mu je trener bio čuveni Vlada Štencl (trener reprezentacije Jugoslavije na OI u Minhenu, kada je reprezentacija osvojila zlatnu medalju). Igrao je i za RK „Rovinj“, a u Valjevo se vraća 1974. godine kada je trenirao žensku ekipu „Metalca“ i igrao za mušku ekipu. U sezoni 1975/76. učestvovao je u ulasku „Metalca“ u Prvu srpsku ligu, a rukometnu karijeru je prerano završio u zemunskoj „Mladosti“, gde je bio najpre igrač, a kasnije i trener. Valja napomenuti i da je levoruki Branko Štrbac – zlatni jugoslovenski olimpijac iz 1984. godine, lični trenerski „proizvod“ Vlade Pejovića (u „Mladosti“) od kod koga je mnogo naučio i mnogo pokazao.

Vlada Pejović je bio nezaustavljivi levi bek-šuter. U odbrani je bio sjajan   najčešće na pozcijama halfa i centar halfa). Igrač specifičnog, visokog skoka i razornog, nezaustavljivog šuta, izkoraka i sunožnog skoka razarao je protivničke odbrane. Jednako dobro izvodio je i specifične finte i asistirao, ali je bio odličan i u fazi kontranapada, jer se odlikovao izuzetnom brzinom, ali i pravovremenim pasovima fantastično je upošljavao saigrače u kontrama. Umeo je da „sakrije“ loptu, pa su se igrači koji su ga čuvali (a i gledaoci) često nalazili u situaciji da ne znaju zapravo gde je lopta. Bio je hrabar i borben rukometaš i odličan odbrambeni igrač, koji je rukomet i pored svojih zaista, sjajnih fizičkih predispozicija, igrao pre svega glavom sa istančanim smislom za kombinatoriku. "Imao sam tu sreću da kao dečak gledam Peju kao nestašnog, duhovitog, šarmantnog mladića i zadovoljstvo da kao već afirmisan igrač jednu sezonu igram pored zrelog rukometnog majstora. To je zaista bila lepota, jer je Vlada Pejović bio rukometni umetnik" priseća se Pejovića  Voja Andrić, takođe veliko ime valjevskog rukometnog sporta,

Novka Savić prva dama valjevskog rukometa, voljom osionih naprednjaka prisiljena na apstinenciju, nadamo se samo do postavljenja Lazara Gojkovića za gradnačelnika Valjeva  nikada neće zaboraviti  Vladimira Pejovića.

"Imala sam čast i radost da  me u svet rukometa uvede veliki čovek, trener i pedagod gospodin u svakom pogledu, Vlada Pejović. U svemu mi je bio uzor, i  hvala mu. Dan velike tuge za valjevski rukomet je osvanuo. Počivaj u miru dobri čoveče"  

Vladimir Pejović je bio ekonomista, a najveći deo svog radnog veka proveo je beogradskom „Jugodrvu“. U braku sa Lelom ima sina Petra i kćer Anu i petoro unučadi kojima je do poslednjeg dana bio jako privržen i maksimalno posvećen.

Duhovit, druželjubiv, omiljen i iskren prijatelj, šarmer i kavaljer Peja je otišao u legendu.

Valjevski sport izgubio još jedno veliko sportsko ime. Najveći od svih u svetu rukometa, nagrađen je neizmernim iskrenim poštovanjem svih koji su voleli.

Read more...

PADA ODLUKA RSS O PROŠIRENJU SVIH RUKOMETNIH LIGA

arkus skupstina 21 5 2020foto ARKUS   Nakon višečasovne rasprave u kojoj su učešće uzeli klubovi i rukovodstvo saveza, doneta je odluka da klubovi ARKUS lige ne prihvataju odluku UO Rukometnog saveza Srbije o proširenju lige sa 14 na 16 klubova

"Odluka Skupštine ARKUS lige će biti prosleđena Upravnom odboru Rukometnog saveza Srbije od koga se traži preispitivanje odluke o proširenju lige uz obrazložen stav svih klubova" stoji u saopštenju objavljne na ARKUS sajtu.

Bombastično  imenovanje Tonija Đerone za selektora rukometne reprezentacije Srbije nije gurnulo pod tepih mora se reći sramnu odluku UO RSS da se ponište prvenstva, a sve lige prošire za dva člana.

Na skupštinskom zasedanju  Asocijacije rukometnih klubova Superlige (ARKUS) klubovi su dvotrećinskom većinom rekli NE odluci UO RSS,zatražili da sve ostane po starom jer ionako očajnu Super ligu Srbije besmileno je širiti.

Današnjem zasedanju  predohodile su ostavke predsednika UO ARHUS lige i predsednika  Vojvodine Milana Đukića na  članstvo u UO, a isti potez  povukao je predsednik pančevačkog Dinama Stojan Radanović, rezigniran odlukom da se liga poništi, Zvezda ne ispadne. a Pančevcima uskrati titula jer do kraja lige ostalo je samo jedno kolo.

Kršenje Statut,  gde jasni piše da se sistem takmičenja menja dve godine unapred je osnov za moju ostavku u UP RSS je ratlog ostavke  Stojana  Radanovića.

U ARKUS ligi podsećaju na to da su bili za poništenje prvenstva, da niko ne bude proglašen za prvaka i da nema ispadanja iz lige. I da to važi i za niže lige.

UO RSS je odlučio da svaku ligu proširi za dva člana. Još prošlog petka su iz ARKUS lige poručili da imaju dve opcije: da zbog odluke UO RSS promene svoj statut ili da takmičenje vrate Savezu. Videćemo šta će odlučiti klubovi.

Članovi  ARKUS lige su: Vojvodina, Metaloplastika, Dinamo, Železničar, Partizan, Novi Pazar, Dubočica, Rudar, Spartak, Šamot, Kikinda, Obilić, Proleter i Crvena zvezda. Podsetimo, Vojvodina i Metaloplastika nisu igrali u Superligi jer su učestvovali u SEHA ligi. Tek u plej-ofu za prvaka priključili bi se Dinamu, Železničaru, Partizanu i Novom Pazaru. Ali sve je prekinuto 15. marta.

Asocijacija rukometnih klubova Super lige (ARKUS) osnovana je 2019. godine.
Po prvi put su se klubovi organizovali, osnovali svoju asocijaciju i registrovali kao posebno pravno lice. Rukometni savez Srbije je vođenje lige poverio ARKUS-u i taj potez se smatra pozitivnim iskorakom po ugledu na rukometno najrazvijenije zemlje.Prvi predsednik ARKUSa je bio Milan Đukić iz Novog Sada, koji i dalje obavllja tu dužnost. Organi ARKUSa su Skupština, Upravni odbor, Nadzorni odbor i Sekretar.Organi ARKUS lige su Direktor lige, Pomoćnik direktora lige za sudijska pitanja, Marketing menadžer.

  Opcija UO RSS da za popunu svih liga može konkurisati svako ko uplati od 400.000 do 20.000 dinara, zavisno od ranga u kome bi se u baražu borio da igra, je na udaru.

Klubovi koji bi u da igraju baraž treba da se izjasne do 26.maja za koju ligu konkurišu, i naravno da uplate kotizaciju.

Valjevski ženski rukometni klub Metalac u trenutku prekida prvi u Prvoj ligi - Centar je već uplatio kotizaciju  od 100.000 dinara za baraž koji vodi u Super B ligu.

Read more...
Info for bonus Review bet365 here.

VESTI

Pratite nas