Menu

zaglavlje

Specijalistička internistička ordinacija Dr Tomić Valjevo, V. Mišića 102. Tel: 014/228-321 i 065/228-3211

Kardiolog (Dr Đorđević) Telefon: 064/9700-041

INTERNISTIČKI PREGLEDI, GASTROENTEROLOGIJA, ENDOKRINOLOGIJA, ALERGOLOGIJA, DIJAGNOSTIKA, GASTROSKOPIJA,

KOLONOSKOPIJA, ULTRAZVUK ABDOMENA, SRCA, ŠTITASTE ŽLEZDE, DOPPLER KRVIH SUDOVA ABDOMENA

U 2016.UBIJENO 66 NOVINARA! Featured

PRES1

Pod okriljem Ujedinjenih nacija danas se obeleževa 2. novembar Dana borbe protiv nekažnjavanja zločina nad novinarima.

Međunarodna federacija novinara(International Federation od Journalists — IFJ), najveća svetska novinarska organizacija sa 600 hiljada članova, poziva vlade svih zemalja sveta da pokažu političku volju u rešavanju problema nekažnjavanja nasilja nad medijskim profesionalcima širom sveta.

Saopštenje IFJ prenosimo u celini:

“IFJ i je zabeležio 66 ubistava od početka godine, jer je danas smanjena bezbednost novinara, krivci su vlade koje ne kažnjavaju one koji prete, napadaju i ubijaju profesionalce u medijima.

Ovaj Dan Ujedinjenih nacija označava početak jednomesečne kampanje IFJ-a i njenih partnera da se nekažnjavanje okonča. Posebno skreće pažnju na četiri zemlje: Indiju, Meksiko, Pakistan i Jemen.

‘Veoma mali broj istraga i postupaka pokrenutih zbog nasilja nad novinarima doveo je do nekažnjavanja, što je još pojačalo postojeće krvavo nasilje’, kaže predsednik IFJ-a Filip Lerit i dodaje:

‘Sve dok galama predstavnika vlada u salama za sastanke Ujedinjenih nacija tokom usvajanja rezolucija o zaštiti novinara nema odjeka i u stvarnim akcijama, malo je verovatno da će se situacija poboljšati’.

Federacija novinara, koja ima status saradnika sa Uneskom, vodećom agencijom u Akcionom planu UN-a za bezbednost novinara i problem nekažnjavanja, navodi najnovije podatke, koji prikazuju sumornu sliku.

Prema Unesku, u proseku se manje od jednog od 10 ubistava novinara procesuira pred nacionalnim sudovima — preciznije, u 92 odsto incidenata u kojima je nasilje korišćeno za gušenje slobode izražavanja nije ni došlo do postupka, čime se kriminalcima dao potpuni imunitet.

Kao deo višegodišnje globalne kampanje za okončanje nekažnjivosti, IFJ će o ovoj temi 7. novembra organizovati veliku konferenciju u Briselu, pod nazivom: ‘Iz reči u dela’. Konferencija će okupiti novinare, profesore, predstavnike međunarodnih organizacija, kao i rodbine stradalih novinara. Oni će diskutovati o strategijama primene zakona na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou, kako bi se osigurala pravda za žrtve.

Lista zemalja u kojima je ove godine najviše medijskih radnika poginulo uključuje ratne zone poput Avganistana (11), Iraka (7), Sirije (5), Jemena (5) i Pakistana (5). Novinare su ubijali i kriminalci, kao i oni koji zloupotrebljavaju moć u Meksiku (8), Indiji (5), Gvatemali (5) i Brazilu (3).

‘Ovaj nivo nasilja je neprihvatljiv i vlade moraju da se suoče sa svojom odgovornošću i preduzmu drastične mere protiv onih koji napadaju novinare’, dodao je Antoni Belonže, generalni sekretar IFJ-a.

‘IFJ ostaje posvećena rasvetljavanju nasilja u novinarstvu, a ova konferencija će naći načine da se vlade angažuju da primenjuju zakon u cilju veće zaštite medija’”.

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top
Info for bonus Review bet365 here.

VESTI

Pratite nas