Menu

zaglavlje

Specijalistička internistička ordinacija Dr Tomić Valjevo, V. Mišića 102. Tel: 014/228-321 i 065/228-3211

Kardiolog (Dr Đorđević) Telefon: 064/9700-041

INTERNISTIČKI PREGLEDI, GASTROENTEROLOGIJA, ENDOKRINOLOGIJA, ALERGOLOGIJA, DIJAGNOSTIKA, GASTROSKOPIJA,

KOLONOSKOPIJA, ULTRAZVUK ABDOMENA, SRCA, ŠTITASTE ŽLEZDE, DOPPLER KRVIH SUDOVA ABDOMENA

VALJEVO OBELEŽILO 215 GODINA SLOBODE OD TURAKA I 75 OD FAŠIZMA Featured

so va Dan va 2109

Dan Valjeva u novom milenijumu voljom "demokratske žute vlasti" preinačen na  20.marta,  i oslobađanje Valjeva od Turaka pre 215 godina, umesto 15. septembra kada su pre 7,5 decenija proterani  fašisti i domaći  izdajnici  obeležen je u Centru za kulturu svečanom akademijom i  dodelom priznanja za dostignuća u  2018.

Specijana nagrada, za životno delo pripala je dr Miroslavu Miši Srećkoviću, i Društvu istraživača “Vladimir Mandić Manda” za afirmaciju Grada Valjeva.

Nakon intoniranja himne Srbije u izvođenju Gradskog mešovitog hora Abrašević, prisutnima se obrattio gradonačelnik dr Slobodan Gvozdenović.

so va boba 2109

“Danas slavimo 215 godina od oslobođenja od vekovnog osmanlijskog ropstva i danas je veliki jubilej  grada Valjevo. Nije samo ovo vezano za Valjevo, jer je naš grad istorijski grad, grad koji je duboko urezan u srpsku istoriju, sa svojim velikanima. Današnji trenutak obeležava poraz svih dosadašnjih politika koje su sprečavale građane da pronađu vlastitu meru koja bi ih čuvala od lutanja i kolebanja između megalomanije, sa jedne strane, i prizemnosti sa mediokritetstvom, sa druge strane. Ova današnja vlast i današnji trenutak su pobeda politike rada, politike realnih i dostižnih ciljeva, i potvrda onoga što svi misle da je politika veština mogućeg. Valjevo je istorijski grad  duboko urezan u srpsku istoriju, sa svojim velikanima. U  Prvom svetskom ratu su se na ovim prostorima odvijale najznačajnije bitke, a  Kolubarska je najslavnija. Valjevo je bio i “grad bolnica”, oda humanosti u kojem su se lečili i prijatelji i neprijatelji. I Valjevo je grad gde se faktički prelomila srpska istorija u Prvom svetskom ratu. U Drugom svetskom ratu sa ovih prostora je dignut prvi ustanak u Evropi. Draža na Ravnoj gori, Žikica Jovanović u Beloj Crkvi, podigli su pobunu protiv nemačkog okupatora. Posleratna istorija obeležila je dinčan razvoj grada,a  Krušik je nosilac svih privrednih aktivnosti da Valjevo bude  jedan od najznačajnijih gradova u Jugoslaviji ’80. godina”, rekao je dr Slobodan Gvozdenović, i komentrisao eks SFRJ i vreme danas.

“Jugoslavija je stvorena isključivo kao “baj-pas” za premošćavanje složenih vremena, spoljnih opasnosti i imala je svoj rok trajanja. Nakon raspada Jugoslavije doživeli smo i sankcije i bombardovanje i mnogo kroz šta su ovaj grad i država prošli" rekao  je gradonačelnik Grada Valjeva.

Za najvrednija dostignuća u 2018 lauratima je pripala novčana nagrada u iznosu od 50.000 dinara.a  sa po 100.000 dinara nagrađeni su  dobitnici specijalnog priznanja za životno delo i afirmaciju grada.

U oblasti privrede vlasnik i direktor kompanije "Bosis" Bogoljub- Boban  Pantelić se odrekao novčanog dela nagrade i novac donirao udruženju "Rodi se na lepom mestu".

Nagrada u oblasti nauke, inovacije i pronalazaštva dodeljena je najmlađem doktoru nauka Valjevske bolnice, dr Dušanu Ružičiću.

U oblasti medicine i brige o zdravlju nagrada je dodeljena dr Nebojši Stojakoviću. . Udruženje “Rodi se na lepom mestu” i predsednik tog udruženja dr Nenad Dimitrijević nagrađeni su za humanost.

Dragoljub (Milana) Dragojlović, diplomirani agronom u penziji je nagrađen za uspehe u i poljoprivredi.

Za oblast obrazovanja i vaspitanja u ime OŠ “Andra Savčić” nagradu je primio direktor Zoran Simić. Diplomirani inženjer građevine Stefan Ž. Mitrović nagrađen je u oblasti stvaralaštva i postignuća učenika i studenata.. Za oblast zaštite životne sredine nagrađena je dr Branka Miholjčić. Za oblasti socijalne zaštite i humanitarnog rada nagrada Grada Valjeva protojerej-stavroforu Milinko Jović.

Za dostignuća u umetnosti i kulture i informisanja i društvenog angažovanja nagrađeni su Ljiljana Isidorović, i penzionisani novinar Jovan Stojič.

Za čuvanja i negovanja tradicije valjevskog kraja nagrada je pripala KUD “Đerdan”, a za sportska ostvarenja dvanaestogodišnja plivačica učenica Maša Cvetković(na slici ispod).

so va masa
                    U ime nagrađenih  zahvalio se dr Miroslav Miša Srećković.

so va misa s"Poručio bih mladim ljudima da treba da sagledaju sve okolnosti u kojima živimo, da dobro razmisle koje su to prave vrednosti i da odrede pravce svog delovanja, i to tako da svojim radom doprinesu da Valjevo bude što lepši, što bogatiji grad, a život u njemu što udobniji. Nemojte mi zameriti, ali ovu nagradu ja posvećujem svojim unucima Nikoli i Maši sa željom da ceo život provedu u Valjevu, kao što sam i ja – poručio je  dr Srećković. istakavši zadovoljstvo što je Grad  Valjevo grad darovitih i uspešnih, vrednih i radnih ljudi.

U programu svečane Akademije pored Gradskog hora Abrašević, pod dirigentskim vođstvom profesora Dragana Vasiljevića učestvalali su glumac, Valjevac Nebojša Milovanović, kvartet Žiksovci, iz Srednje muzičke škole “Živorad Grbić”."Ovo je Srbija" u Domu kulture na kraju svečanosti otpevao je Dečji hor “Abrašević”.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top
Info for bonus Review bet365 here.

VESTI

Pratite nas