Menu

zaglavlje

ISTOK I ZAPAD CRNO BELI

ISTOK I ZAPAD CRNO BELI

Proteklo veče na Istoku...

JEDRILIČAR BOBAN ANDRIĆ DONEO NOVO SREBRO AK VALJEVO

JEDRILIČAR BOBAN ANDRIĆ DONEO NOVO …

Zaključak doajena Srpsk...

RUKOMETAŠI METALCA ULAZE  U SERIJU POBEDU

RUKOMETAŠI METALCA ULAZE U SERIJU …

Posle dva startna neuspeh...

EVROLIGAŠKI TRENER I DECA NA ČAROBNOM ĆILIMU POBEDE UDAHNUŠE ŽIVOT VALJEVSKOJ KOŠARCI

EVROLIGAŠKI TRENER I DECA NA ČAROBN…

 Nekome su potrebne ...

VALISOV VRTIĆ DERE  BRE!

VALISOV VRTIĆ DERE BRE!

  Premijerni nast...

SRAMAN PORAZ MUTANTA OD TAKOVA, ŠTA SLEDI?

SRAMAN PORAZ MUTANTA OD TAKOVA, ŠTA…

Kad izgubiš od boljeg, ...

BOKSERI METALCA PO NOVU TITULU KREĆU IZ SOMBORA

BOKSERI METALCA PO NOVU TITULU KREĆ…

Valjevski Metalac šampion...

PODRŠKA MLADOSTI I VALJEVCIMA ZA POBEDNIČKU ENERGIJU VEČERAS  ĐOKIĆEVOM METALCU

PODRŠKA MLADOSTI I VALJEVCIMA ZA PO…

KK Metalac na terenu s...

Prev Next

SPECIJALISTIČKA INTERNISTIČKA ORDINACIJA TOMIĆ VALJEVO

GASTROENTEROLOGIJA, KARDIOLOGIJA, ENDOKRINOLOGIJA, ALERGOLOGIJA

Vojvode Mišića 102, tel: 014-228-321

AERODROMU VS U BATAJNICI IME HEROJA, NEBESKOG VITEZA MILENKA PAVLOVIĆA Featured

1mp mig 29

Aerodrom Vojske Srbije "Batajnica" kod Beograda od danas  nosi ime heroja "Pukovnik - pilot Milenko Pavlović" u znak sećanja na komandanta 204. lovačkog puka koji je poginuo u 4.maja 1999. godine, prenosi specijalizovani vazduhoplovni portal "Tango six".

aerodrom batajnica izvorn1

fotogradije  iz knjige Život i smrt Mlenka Pavlovića i N-1

Kako navodi taj portal, odluku o preimenovanju aerodroma doneo je načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, 6. juna, stupila je na snagu i pa je novo zvanično ime najvećeg namenskog aerodroma na prostoru ex SFRJ ne kao do sada geogarfski pojam već nosi ime slavnog pilota, lovca u modernoj istoriji  jugoslovenskog i srpskog RV i PVO.

Pukovnik Milenko Pavlović(1959-1999) je odlikovan Ordenom za hrabrost, a SPC je njegovoj porodici dodelila Orden Svetog vladike Nikolaja za junačko delo.

Za narod Milenko Pavlović je heroj od dana junačke žrtve u svom Migu-29 u neravnopravnoj bici sa kukavicama i zlikovcima bez ljudskog dostojanstva poslatih da unište mali častan i dostojantven narod. Mlenkov Mig- 29 pogođen je sa beznedne razdaljine projektilima iz eskadrile NATO zlotvora  što su se obrušila na Valjevo i vojnu fabriku Krušik u sred bela dana. Ispalili  su smrtonosne projektile  i dali u beg kad su ugledali ko im ide u susret.

1mp sam

1mp rusi

U vreme NATO agresije na SR Jugoslaviju 204. lovačka eskadrila raspolagala je sa 14 Migova 29, a po naređenju vrhovne komande u susret agresoru Pavlović je iz kokpita izvukao mlađeg kolegu uz obraćanje: „Majku vam dečju, nećete vi da ginete, ja ću!

Sve do poslednjeg trenutka je bio u radio vezi sa operativnim centrom i ta komunikacija govori o njegovoj nestvarnoj hrabrosti. Na pitanje da li je uočio avione agresora, pukovnik je mirnim glasom odgovorio: „Vidim ih, ali vide i oni mene“. Zavladao je tajac, a pre nego što će biti pogođen i oboren i nestati sa radara rekao je: „Imam ih, ali imaju i oni mene“.

Državni i vojni vrh su davanjem imena heroja Milenka Pavlovića vojnom aerodromu "Batajnica" ispunili samo deo duga.

Valjevke i Valjevci  i narod Podgorine od 1999. do danas zahtevaju da se MIlenko Pavlović odlikuje ordenom Narodnog heroja, ali država još ne reaguje.

1mp famU Valjevu i selu Bujačić je podignut spomenik i spomen obeležje heroju našeg vremena, u rodnom Gornjem Crniljevu je otvoren muzej posvečen životu i delu heroja. Centralna ulica u Batajnici koja vodi do aerodroma nosi ime pilota Milenka Pavlovića. Takođe i jedan avion VS Mig-29 evidencijskog broja 18351 nazvan po Milenku Pavloviću, kao i još dva MIG-a po herijima poput Milenka, Životi Đuriću i Zoranu Radosavljeviću.

Heroj Milenko Pavlović je drugo muško dete Milorada i Radmile Pavlović. Sa suprugom Slavicom ima sinove Srđana i Nemanju.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top
Info for bonus Review bet365 here.

VESTI

Pratite nas