Menu

zaglavlje

OTIŠAO JE BESMRTNI DIJEGO  "BOŽJA RUKA"

OTIŠAO JE BESMRTNI DIJEGO "BO…

FOTO:MARTIN ZAPALA/EPA&nb...

ARANĐELOVDANSKA POBEDA, RASTANAK, SUZE ZA NADU U DOBRO ZDRAVLJE I BOLJU BUDUĆNOST...

ARANĐELOVDANSKA POBEDA, RASTANAK, S…

Mutanat sa Kolubare pobed...

DECA SA ZVEZDARE I SISTEM ZA LEKCIJA I U KUPU MILIONERKAMA I "DOŽIVOTNOM"

DECA SA ZVEZDARE I SISTEM ZA LEKCIJ…

U finalu Kupa Centralne...

SEDAM KOŠARKAŠA U IZOLACIJI, METALAC LOKAUT  DO DALJNEG

SEDAM KOŠARKAŠA U IZOLACIJI, METALA…

KK Metalac je od juče d...

KOMPLET UŽIČKA LEPINJA MUTANTU ZA KRAJ KATASTROFALNE ERE MILANA MILINOVIĆA!

KOMPLET UŽIČKA LEPINJA MUTANTU ZA K…

Agonija fudbala u Valjevu...

VEROM I  ISTRAJNOM BORBOM DO POBEDE I SLOBODE PROTIV  ZLA I POŠASTI  PLANETE

VEROM I ISTRAJNOM BORBOM DO POBEDE…

  "Prokleta je Amer...

MARŠAL ISTRČAO NA "CRVENO" I "UGASIO" SRPSKI FUDBAL NA "RAJKU"

MARŠAL ISTRČAO NA "CRVENO…

Škotska je pored Hrvats...

TEOVA MAGIJA U KAZANJU  ZA TOP 16 VIRTUSA U EVROKUPU

TEOVA MAGIJA U KAZANJU ZA TOP 16 V…

foto eurocup  Virtus...

SLAVA SRPSKIM JUNACIMA OSLOBODIOCIMA  SRBIJE U PRVOM SVETSKOM RATU

SLAVA SRPSKIM JUNACIMA OSLOBODIOCIM…

 Danas obeležavamo...

Prev Next

SPECIJALISTIČKA INTERNISTIČKA ORDINACIJA TOMIĆ VALJEVO

GASTROENTEROLOGIJA, KARDIOLOGIJA, ENDOKRINOLOGIJA, ALERGOLOGIJA

Vojvode Mišića 102, tel: 014-228-321

IN MEMORIAM MILAN KORAĆ Featured

milan korać

Zaštitini znak valjevske ženske, ali i muške odbojke   profesor ovog sporta  i pedagog  fizičke kulture, tvorac koliko li odbojkaških bisera u svojoj OŠ Sestre Ilić  Milan Korać(74) na Mitrovdan u zoru je postao deo svetlosti  što nas je obasjavala i grejala kao retko kog dana kad se hajduci rastaju.

Milan je bio hajduk posebnog kova. Nikada nije odustajao od svojih ideala i neravnopravne borbe da sirotanska odbojka dobije mesto koje joj i pripada, i bude u  egalu sa  fudbalom, košarkom, rukometom...

     Na desetine  školskih prvenstva  organizovao je Milan Korać. Izgarao je u teđnji da dečake i devojčive omađija odbojkom. Mora se priznati išlo mu je od ruke.

Ostavio je u amenet sa deceniju starijima Ljubom Brankovićem, Bebicom Miloševićem, Ješkom Vidićem, Micojem Vasićem kako  se radi sportu, i na koji način se    sistematičnošću  dolazi do  uspeha.

Uvek je isticao da je isključivo školski sport organizovan kroz takmičenja tokom cele školske godine  jedini put  za uspeh i afirmaciju mladih. Bio je veliki proitvnik svih škola i školica, odnosno praznih priča, gubljenja vremena i bezdušnog  čerupanja roditelja.

Rođeni pobednik je sa svojom dečicom sejao klicu odbojkaškog sporta. Koliko je samo devojaka napravilo velike karijere zahvaljujući časovima ljubavi i učenju odbojke na katedri Milana Koraća u "petoj školi".

Krajem prošlog  i početkom novog milenijima Koraćevi osnovci od petog do osmog razreda dominirala su u "igrama  bez granica" najvećoj sportskoj smotri mladosti grada Valjeva.

Ne slučajno, njihov talenat  je prepoznat i samo MALO izbrušen, za vremena buduća da postanu vrhunski sportisti  i korisni članovi zajednice.  

Milan Korać rodjen je u Tomislavcima 11.juna 1946. godine. Završio je  Učiteljsku, a na Višoj  Višoj pedagoškoj u Zrenjaninu diplomirao pre više od pola veka. Nije izostala i diploma odbojkaškog trenera na Višoj strkovnoj školi.

Milan je  u OŠ Sestre Ilić  stvorio  kult odbojke. Svoje iskustvo je prenosio nesebično na mlađe, znao je da usmeri svoje znanje  i  energiju i  odbojka je  postala  baš zahvaljujući Koraću bitan sport. U odbojku umesto košarke koju je neizmerno voleo je "uskočio"  družeći se u školskim danima sa braćom Grbić, Milošem i Slobodanom, ocem i stricem čuvene braće  Vanje i Nikole Grbić.

Otuda i saznanje zašto je baš možda baš i zbog ovog detalja "peta škola"  skoro 3 decenije harala u školskim odbojkaškim prvenstvima Grada Valjeva, održavanim od septembra do proleća. odnosno tokom školske godine.

Krajem  sedamdesetih prošlog veka  Milan Korać je radio kao trener je  sa odbojkašima i odbojkašicama valjevskog Partizana.

Sa   devojkama je  izborio drugoligaški status sredinom devedesetih godina na kvalifikacijama u Požarevcu. Ime OK Partizan je nestalo, jer  zvezdašima nije bilo po ukusu. Iako i sam vatreni navijač crveno belih Milan je  bio protiv takve odluke.

Ostao je veran ženskoj odbojci. 

Postava  YU prvoligaša  Srbijanke sa trenerom Miroslavom Aksentijevićem- Kremićem je potekla u  Koraćevoj  odbojkaškoj "radionici".

Milan je bio osnivač je  muškog kluba VA-014, jednu sezonu i člana  Superlige Srbije kao i ženskog kluba istog imena kasnije preimenovanog u Srbijanka 014.

Bio je oženjen Oliverom,  i ponosni otac Tamare i Dejana. Poored njih u unuka sport  i odbojka su bili život Milana Koraća.

Za svoj pionirski stvaralački rad,posvećnost  i nadahnuće  nagrađivan brojnim priznanjima od Nagrade Grada Valjeva, Plakate  Vuk Stefanović Karadžić  za izuzetne rezultate u obrazovanju, Plakete fizičke kulture Jugoslavije, do  Plakete najboljeg sportskog radnika u svom gradu Valjevu.

Po ličnoj želji Milan Korać će biti sahranjen na Gradskom grobolju u Vršcu i ponedeljak 9.novembra. Sahrana je u 15 sati.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top
Info for bonus Review bet365 here.

VESTI

Pratite nas