Menu

zaglavlje

PIKSIJEVCI, DŽAJA, TERZA...MRAK, A VIDIĆ ,JOKIĆ I ARENA BEOGRAD SVETLOST SRBIJE

PIKSIJEVCI, DŽAJA, TERZA...MRAK, A …

U sveoštem bunuli i slepi...

EPILOG TUČE NA KOŠARCI U VALJEVU: KAZNE KLUBOVIMA, SUSPENZIJA TRENERIMA I J.I.

EPILOG TUČE NA KOŠARCI U VALJEVU: K…

 Komesar košarkaške ...

PRED  TRIBINU U VALJEVU 27.NOVEMBRA VANJA MARINKOVIĆ PRVI SPORTISTA, KOJI JE DAO PODRŠKU INICIJATIVI "ProGlas"

PRED TRIBINU U VALJEVU 27.NOVEMBRA…

Podrškom "ProGlasu"...

VALJEVSKI KING KOMERC POSTAJE VLASNIK FABRIKE REZNIH ALATA ČAČAK

VALJEVSKI KING KOMERC POSTAJE VLASN…

Valjevski King Komerc p...

NAJGENOCIDNIJU NACIJU NOLE BAŠ "ZABOLEO", TEK KOMŠIJE!

NAJGENOCIDNIJU NACIJU NOLE BAŠ …

  "Đoković je p...

ODLAZAK DUHOVNE SVETLOSTI SRBIJE PROFESORA DR RATKA BOŽOVIĆA

ODLAZAK DUHOVNE SVETLOSTI SRBIJE PR…

Omiljeni srpski profeso...

SRBIJA ŠAMPION EVROPE U ŠAHU POSLE 44 GODINE

SRBIJA ŠAMPION EVROPE U ŠAHU POSLE …

Šahovska reprezentacija S...

PREPONOSNI NOLE, PREBIJANJE JOKIĆA I PONIŽAVANJE KOŠARKE  NA VA NAČIN

PREPONOSNI NOLE, PREBIJANJE JOKIĆA …

Tri P obeležava vreme p...

Prev Next

Specijalistička internistička ordinacija Dr Tomić Valjevo, V. Mišića 102. Tel: 014/228-321 i 065/228-3211

Kardiolog (Dr Đorđević) Telefon: 064/9700-041

INTERNISTIČKI PREGLEDI, GASTROENTEROLOGIJA, ENDOKRINOLOGIJA, ALERGOLOGIJA, DIJAGNOSTIKA, GASTROSKOPIJA,

KOLONOSKOPIJA, ULTRAZVUK ABDOMENA, SRCA, ŠTITASTE ŽLEZDE, DOPPLER KRVIH SUDOVA ABDOMENA

RUKOVODSTVO HK KRUŠIK UZVRATILO SINDIKALCIMA FABRIKE Featured

krusik leto 22

Posle  brojnih optužbi Reprezentativnog i sindikata Sloga, rukovodstvo valjevske HK Krušik se oglasilo saopštenjem. Prenosimo  ga u celini.

Povodom poslednjeg medijskog oglašavanja sindikata Sloga i reprezentativnih sindikata, rukovodstvo je prinuđeno da se i ovog puta obrati radi objektivnog informisanja zaposlenih i javnosti.

Ironija o kojoj govore predstavnici sindikata, zapravo se odnosi na prethodni period u kom su oni bili neprikosnoveni i uživali mnoge privilegije, a kojima je dolaskom novog rukovodstva došao kraj. Period ogromnih dugova, niskog nivoa ugovaranja, sindikalnog i drugog zapošljavanja, kao i raznih nezasluženih privilegija je nešto što pripada prošlosti Krušika. Razumemo mi dobro sindikalnu gorčinu. Sa manje privilegija i ličnih koristi moraju mnogo više da rade i ubeđuju nezadovoljne članove da čine pravu stvar.

Kako objasniti nezadovoljnom radniku da u fabrici postoje četiri radna mesta „referent za sindikalna pitanja“, za svakog sindikalnog lidera po jedno, a da niko ne zna šta rade i čime se bave. Samo znamo da na godišnjem nivou fabrika mora da izdvoji oko 40.000 eura za njihove bruto plate.

Dva, od četiri reprezentativna sindikata imaju ispod 15% članova, a jedan od ta dva čak ispod 10%. Sindikalni džepovi se prazne. Nema Krušikovih neiscrpnih donacija, nema dotacija i stimulacija, nema nezasluženih povlastica…

Predsednik sindikata Sloga, više od dve godine ostvarivao je pravo na stimaluaciju od 30%, a time i zaradu veću od dobrog dela vrhunskih inženjera i rukovodilaca. Samo on zna čime je to zaslužio i kako će da ubedi poštenog radnika da se iskreno bori za njegova prava. Njegov najbliži saradnik je zaposlio pet članova svoje familije u poslednjih pet godina. Usput, tu su komšije, prijatelji… Samo on zna na koji način.

On i njemu slični, zaslužni su što u fabrici niskokvalifikovanu radnu snagu čini preko 50% zaposlenih, ali to više nije problem sindikalnih lidera. Sada je to problem novog „nesposobnog” fabričkog rukovodstva koje treba da sačuva što više radnika kroz nove poslove i razne oblike obuka i prekvalifikacija, da im obezbedi plate koje na mesečnom nivou prelaze dva miliona dolara i konačno, da očuva stabilnost fabrike.

Čak je i predsednik sindikata Sloga prošao prvi ciklus obuke organizovane u fabrici radi prevođenja u majstorski kadar, i nadamo se, shvatio da se pošten i odgovoran rad najviše isplati u Krušiku. Kreativnost sindikalnih lidera ide mnogo dalje. Nekolicinu zaposlenih koji su se oglušili o radnu disciplinu (fiktivna bolovanja, nebriga za magacinsko poslovanje i sl.) učlanjuju u sindikate, a potom im obećavaju veće grupe, nezaslužene stimulacije, razna odsustva… Nažalost, to čine u sprezi sa delom rukovodilaca koji i dalje ne shvataju svoje mesto u novom sistemu vrednosti. Razumemo mi i njih.

U nedostatku autoriteta jedina nada za opstanak je oslonac na sindikalne lidere. Na sve ovo, dodatne sindikalne muke. Do sada su mogli da dolaze i odlaze iz fabrike kad hoće, da rade koliko hoće, da nikom ne polažu račune gde i kada idu, kod koga i kakvu korist fabrika ima od toga.

Ponovićemo, to je prošlost Krušika. Privilegije polako nestaju, a gorčina polako raste. U fabrici posle dužeg vremena, zaposleni koji nije pripadnik sindikata može biti nagrađen ili unapređen. Odogovoran i posvećen rad, a ne sindikalna pripadnost, postaje ključno merilo vrednosti zaposlenog.

Fokus fabričkog rukovodstva je na jačanju poslovne stabilnosti, izmirivanju obaveza prema dobavljačima i zaposlenima, prepoznavanju i unapredjenju poštenih, odgovornih i posvećenih radnika. Rukovodstvo fabrike je u više navrata izlazilo u susret sindikalnim liderima u pokušaju da se očuva stabilnost fabrike i u okvirima mogućeg, da se zajednički borimo za rast zarada, bolje uslove rada i bezbednost zaposlenih.

Svesni smo da treba brže i više raditi na unapređenju položaja zaposlenih, te da aktuelno stanje izaziva nezadovoljstvo jednog broja, ali isto tako, molimo zaposlene da shvate da bez stabilne fabrike nema stabilnih niti sigurnih radnih mesta.

Još jednom pozivamo sindikalne lidere da zajedničkim naporima pomognemo fabrici na putu njene stabilizacije i da obezbedimo ravnotežu između interesa radnika i interesa fabrike. Način na koji rešavamo probleme šteti ugledu i fabrike i rukovodstva i sindikata, stoji na kraju  saopštenja za javnost rukovodstva HK Krušik.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top
Info for bonus Review bet365 here.

VESTI

Pratite nas