Menu

zaglavlje

Specijalistička internistička ordinacija Dr Tomić Valjevo, V. Mišića 102. Tel: 014/228-321 i 065/228-3211

Kardiolog (Dr Đorđević) Telefon: 064/9700-041

INTERNISTIČKI PREGLEDI, GASTROENTEROLOGIJA, ENDOKRINOLOGIJA, ALERGOLOGIJA, DIJAGNOSTIKA, GASTROSKOPIJA,

KOLONOSKOPIJA, ULTRAZVUK ABDOMENA, SRCA, ŠTITASTE ŽLEZDE, DOPPLER KRVIH SUDOVA ABDOMENA

DODIRNULI SMO DNO, UPOZORAVAJU ODGAJIVAČI "PRAMENKE", ALI NEMA PREDAJE! Featured

pricevic 22 lepota

U konkurenciji 30 odgajivača ovaca, pobednik  15-e Ovčarske izložbe u  Pričeviću  kod Valjeva je   komšija iz Valjevske Kamenice Aleksandar Stanarević.

Organizator   Ovčarske izložbe  preduzeće "Agrorazvoj-valjevske doline" pokazao da je spremno za mnogo veće izazove od izložbe na nivou Kolubarskog okruga. Grad Valjevo je  bio pokrovitelj izložbe.

pricevic 22 bina puna

Ovogodišnja izložba, 15-a po redu,  okupila je 30 odgajivača  ovaca  pramenke sjeničkog soja, a poseticoi su mogli da vide oko 3 rasnih primereka pramenke sa područja Kolubarskog okruga. 

Akteri ovčarske izložbe nagurani u drvene boksove na izložbenom placu,  pošteđeni “okretanja na ražnju” a oni bez rogova, slobodni da biraju  pored hladnoh piva,  izmedju vrele jagnejtine,  i  prasetine videše četvrti  Festival jagnjećeg pečenja.

Brojni majstori kažu bilo ih više od 50 pekli su jagnjiće, a jagnjeći i svinjski gulaš je kao i uvek bio fantastičan.

Odgajivači i akteri  izložbe nemaju dilemu.

Ovčarska proizvodnja je bez  perspektive, jer skupoća “ubija”, dok su cene poljoprivrednih proizvoda na istorijskom minimumu.

pricevic 22 1

"Sa subvencijom a od 7.000 dinara, cenom kukuruza od 45 dinara, i koncentrata od 50 dinara,  možemo da samo da zviždimo. Ali se ne predajemo”, kažu vredni domaćini i sjajni odgajivači ovaca, svesni da je cena za  kilogram žive jagnjetine realno 5 evra a  ne kao danas 2,20 evra.

Gradonačenik Valjeva Lazar Gojković  je otvorio izložbu.

Podsetio da je Grad Valjevo izdvojio 85 miliona dinara iz budžeta za subvencije u poljoprivredi, nešto manje u odnosu na  profesionalni valjevski sport za KK Metalac i VK Valis, ali i previše za sve drugo što bi da budu  bitni u sportu.

Naravno u svom maniru Gojković nije propustio priliku da  obeća.

"Narednih godina biti više novca, jer Grad Valjevo se trudi da bude pouzdan partner, i hoće da unapredi infrastrukturu, posebno da  stručne službe budu još više na  raspolaganju poljoprivrednicima", rekao je Gojković.

Aleksandar Bogićević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, potvrdio je da država, zajedno sa Gradom, čini sve da poljoprivrednicima olakša rad.

"Država čini sve što može da pomogne ovčarstvo i mlečno govedarstvojih godina, raznim olakšicamaa olakšicama” , rekao je Bogićević, zadovoljan što je je valjevski budžet za poljoprivredu Valjeva jedan od većih u Srbiji. Bogićević je najavio da će Ministarstvo več 2023. učiniti napor  da manifestacija u Pričeviću postane mesto okupljanja odgajivača ovaca iz cele Srbije.

Na jagnjijadi u Pričeviću cena jagnjećeg pečenja je bila od 2.200 dinara, da bi “skočila” pred kraj za "restlove"na 2.500 dinara. Prasetana “opstala” na 1.800 dinara

pricevic i pecenje

 A da je bilo skuplje, sve bi otišlo jer  potražnja je naglo porasla u popodnevnim satima, čemu se malo ko nadao.

pricevic branka kafana

Izložba je bila očekivano, na visokom nivou, još ostaje samo da država prepozna značaj poljoprivrede, nemerljivo veći od svih stranih investicija.

Šta bi tek bio valjevski kraj mogao da uradi u poljoprivredi i stočartsvu sa 100-tinak  miliona evra,  investicija  namenjenih, a kome drugom, najvećim "saveznicima" Nemcima.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top
Info for bonus Review bet365 here.

VESTI

Pratite nas