Menu

zaglavlje

Specijalistička internistička ordinacija Dr Tomić Valjevo, V. Mišića 102. Tel: 014/228-321 i 065/228-3211

Kardiolog (Dr Đorđević) Telefon: 064/9700-041

INTERNISTIČKI PREGLEDI, GASTROENTEROLOGIJA, ENDOKRINOLOGIJA, ALERGOLOGIJA, DIJAGNOSTIKA, GASTROSKOPIJA,

KOLONOSKOPIJA, ULTRAZVUK ABDOMENA, SRCA, ŠTITASTE ŽLEZDE, DOPPLER KRVIH SUDOVA ABDOMENA

DOK BRKIĆ TRUNE U ZATVORU, EU POKAZUJE KAKO NE POŠTUJE NOVINARSKA PRAVA Featured

 

Batrovci dejan masjtorović

foto dejan majstorović Dok u  Srbiji i dalje leži utamničen novinar Milovan Brkić, zbog verbalnog delikta, 8. maja 2023. na protestu "Srbija protiv nasilja", i "ugrožavanja ustavnog uređenja Republike Srbije, pozivom na nasilnu promenu ustavnog poretka i predsednika Srbije Aleksandara Vučića", a novinarska udruženja, i neki poslanici opozicije uzalud traže slobodu za Milovana, novinaru iz Republike Srpske Danijelu Simiću, ratnom izveštaču iz UKrajine,  juče je na graničnom prelazu Batrovci, zabranjen  ulazak u Hrvatsku, inače članicu EU. Ratlog, kako navodi index.hr je širenje ruske propagande, negacija genocida u Srebrenici, i intervju sa zarobljenim hrvatskim plaćenikom Vjekoslavom Prebegom.

Novinar iz Republike Srpske Danijel Simić je izjavio je da ga je u sredu oko podne hrvatska policija zadržala na graničnom prelazu Batrovci, bi mu par sata kasnije  uručeno rešenje o zabrani ulaska u Hrvatsku.
danijel simic
 
„Prvo me granična policajka sa šaltera odvojila sa strane. Nakon detaljne policijske kontrole i pretresa vozila, pitali su za ime oca, adresu stanovanja i broj telefona. Nakon toga mi je rečeno da će ‘doći kolege da obave razgovor sa mnom’ i da sačekam malo, ali da ‘neće iz Zagreba, pa će biti brže’. To malo se rasteglo na dva sata čekanja“, rekao je Simić.
Nakon toga, Simića su pozvali u prostorije graničnog prelaza.
U policijskoj stanici dočekali su ga  ljudi  iz hrvatske obaveštajne službe.
„Zanimalo ih je kako sam se ja našao u Donbasu. Kad sam prvi put došao, ko su mi bili kontakti, a posebno kako sam napravio razgovor sa Vjekoslavom Prebegom, hrvatskim plaćenikom. U suštini, na postavljena pitanja, ja sam već više puta odgovorio u izjavama za medije. Tako da je razlog za maltretiranje i protivpravno zadržavanje isključivo moje ratno izveštavanje iz Donbasa i drugi politički stavovi, što mi je nekoliko puta naglašeno tokom intervjua“, rekao je Simić.
Kako je ocenio, u pitanju je pritisak zbog njegovog rada.
„To najbolje ilustruje koliko se u EU poštuju ljudska i novinarska prava, odnosno slobode misli i
govora“, naveo je Simić.
Na rešenju koje je dobio, nije naznačeno da li mu je trajno zabranjen ulazak u Hrvatsku, preneo je RTRS, dodajući da će Simić odgovor i objašnjenje potražiti zvanično od Konzulata Hrvatske u Banjaluci.

Posle zadržavanja i zabrane  ulaska novinara Simića  u Hrvatsku, usldila je reakcija iz Republike Srpske.

Predsednik RS Milorad Dodik je poručio je da je zadržavanje novinara Danijela Simića na graničnom prelazu u Hrvatskoj otvoreni pritisak na medijske slobode i kršenje osnovnih ljudskih prava u koja se EU zaklinje.
„Republika Srpska je nedavno bila suočena sa neviđenim pritiskom i od EU zbog želje da se uvede odgovornost za javno izgovorenu reč. Samo mesec dana kasnije, u Hrvatskoj, koja je članica EU, zaustavljen je i maltretiran novinar, samo zato što je smatrao da ima pravo i na slobodu mišljenja i slobodu izražavanja“, izjavio je Dodik za Srnu.
Predsednik Srpske je ukazao da u oči pada i ćutanje medijske zajednice u Republici Srpskoj i BiH koja se, kako je naveo, koliko juče klela u prava na slobodu izražavanja i medijske slobode.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top
Info for bonus Review bet365 here.

VESTI

Pratite nas