Menu

zaglavlje

Specijalistička internistička ordinacija Dr Tomić Valjevo, V. Mišića 102. Tel: 014/228-321 i 065/228-3211

Kardiolog (Dr Đorđević) Telefon: 064/9700-041

INTERNISTIČKI PREGLEDI, GASTROENTEROLOGIJA, ENDOKRINOLOGIJA, ALERGOLOGIJA, DIJAGNOSTIKA, GASTROSKOPIJA,

KOLONOSKOPIJA, ULTRAZVUK ABDOMENA, SRCA, ŠTITASTE ŽLEZDE, DOPPLER KRVIH SUDOVA ABDOMENA

MACIN NAJLEPŠI SVET ODRASTANJA SA ICOM MAŠTALICOM Featured


ica foto korice knjige

Marija Škornički, pesnikinja iz Valjeva, Iznedrila je  jedno prelepo delo za decu, knjigu pesama Ica maštalica.

Ica decu i odrasle uvodi u svet detinjstva i maštanja. To  čini i pisanom rečju, odnosno pesmama, kao i likovnom stranom, divnim ilustracijama Milice Radojević, koje savršeno odgovaraju opevanom svetu a i senzibilitetu naše pesnikinje Marije.
Knjigu čine tri ciklusa: „Ica maštalica u savani“, „Ica maštalica na Petom Puku“ i „Ica maštalica na snegu“.

Uvod u svaki ciklus predstavlja jedan grafičko-stihovni lavirint, koji zapravo govori kome je sve knjiga posvećena: to su devojčice čija se imena završavaju na -ica („Za sve Milice, Dragice, Danice, Zorice... ali i deminutivi: Ljiljice, Nevenice, Vesnice, Kaćice itd), kao i dečaci sa imenima gde je sufiks -ica, odnosno u množini - ice (Jovice, Ivice, Perice...).

U širem smislu ovaj spiralni ringišpil (pa zaista i dete i svaki čitalac okreće knjigu da bi ta imena pročitao i oseća se kao da ga nosi čarobna vrteška) jeste beskrajan niz koji čine sve devojčice i dečaci. A redukcijom ostalih slova iz navedenih ženskih imena nastala je junakinja ove knjige – Ica, koja je uz to jedna maštalica, čije maštarije i zgode čine svet ove knjige.

foto Marija Škornički
Prvi ciklus „Ica u savani“ proističe iz Icinih snevalica.

Ica je zadremala i njeni radosni snovi uvode nas na pozornicu zbivanja pesama koje slede, a ta pozornica je savana. Junaci ovog ciklusa i jesu stanovnici savane: slonić Duško, žirafa i zebra, krokodil Živko, račić Kosta, lavić Laza i ostali. Nekima od njih posvećeno je više pesama u nizu. Na primer o sloniću Dušku govore čak tri pesme, a takođe slonić se javlja i u pesmi o laviću Lazi kao lavićev drugar. I račić Kosta glavni je lik u jednoj pesmi: on je poznati frizer koji doteruje kosu stanovnicima savane, a ovaj račić pominje se i u drugim pesmama, tako da mali čitaoci mogu da prate iste junake kroz različite pesme, a mogu i da saznaju koji sve to stanovnici naseljavaju savanu (pesma „Doček šampiona“ sadrži katalog brojnih životinja koje se raduju pobedi malog fudbalera Duška). Isto tako mogu da maštaju o moru zajedno sa lavićem Lazom u istoimenoj pesmi, i da uživaju u glumačkoj slavi krokodila Živka koji je, uzgred, i vegan, pa tako stiču i znanje šta ta reč znači i kakva je to hrana i način ishrane. Jer, poezija za decu ne samo što ima ulogu da zabavlja, nego i podučava. Naravno, ne samo ova pesma nego i brojne druge, gde Marija Škornički koristi leksiku iz različitih oblasti znanja a kroz vesele rime (često monorime) takve reči upijaju i školska deca ali i predškolci koji su ponajviše u carstvu igre i učenja kroz igru.
Drugi ciklus, „Ica maštalica na Petom Puku“ oživljava ulice pune dečjih igara. (Valjevsko gradsko naselje Peti Puk dobilo je ime po kasarni Petog pešadijskog puka.)

Kada u nenaslovljenoj pesmi pesnikinja kaže: „Na Petom puku ima malih ulica / gde se još uvek igraju deca“, mi odrasli prepoznajemo dozivanje onih igara našeg detinjstva, onog doba kad nije vladala invazija mobilnih telefona, i kad su se igrale jurke, žmurke i ostale igre i sportovi koje pesnikinja ovde navodi a dalje razgranava kroz živahne rime u pesmi „Igra - Ice“, punoj bezbrižne radosti i pojava kakve su i „rolerice“, „skrivalice“, „klackalice“, „lizalice“ (...), „cipelice“, „pitalice“, itd. A poenta pesme („samo nema – dokolice, / dosade i besposlice / ispale su iz pesmice“) jeste punoća dečijeg vremena i ono carstvo radosnog uživanja, suprotno „smaranju“ današnje dece koja su umnogome zaboravila na igre „van mobilnog telefona“.
Već smo pomenuli da je odlika Marijine-Macine  knjige povezanost pesama, pa tako i u ovom ciklusu postoji pesma/priča u tri dela o tome šta sve ima „Kod Montoje Mike“. To su pesme: „U servisu“, „U bašti“ i „Maša i ćubaste koke“. Dok prva govori o servisu gde Ica odvozi bicikl poniku na podmazivanje (a kao što postoji naselje Peti puk, tako postoji i ovaj servis, a postoji i Montoja Mika, te će čitaoci iz Valjeva pronaći lokalnu draž i čar poznatog; no i čitaocima koji ne znaju te podatke to ne smeta u doživljaju poezije, jer svako književno delo nosi plan univerzalnosti), druge dve su usmerene na prirodu, odnosno svet biljaka i životinja – idilični tonovi boje ove stihove gde cveće miriše, a ptice pevaju, a pufnasta Maša je pas koji čuva koke. I vrabac Danilo jeste junak jedne pesme, i on svojim glasom oživljava Peti puk, kao i svraka Mica u istoimenoj pesmi, koja opet i nije toliko vesela pesma jer je svraka ostala bez svog ptića pa leči tugu tako što grakće na mačke. Ali u redu je da pesmu čine i setni tonovi, jer književnost za decu nije samo i jedino dosetka i igra, nego je i upoznavanje sa različitim osećanjima. No zato, pesma „Jutarnji natpevi“, koju čine dve pesme, dva dana, sva je u znaku radosti i oglašavanja različitih ptica. Ona je kao jedna mala idilična pozornica koja nastaje kad Ica po buđenju otvori prozor i pogleda u dvorište. Uči ova pesma i decu i odrasle pažljivom posmatranju i slušanju, a i podsetnik je koje sve ptice postoje, jer zaista je dragoceno podsetiti se ptičjeg cvrkuta nasuprot buci saobraćaja u današnje brzo doba...
„Ica maštalica na snegu“ je treći ciklus ove knjige i donosi pesme u znaku zimskih radosti i zajedništva. Pre nego što se Ica otisne na sneg i led, mala nenaslovljena pesma uvodi narodnu pesmu Božić Bata i pojašnjava značenje glagola batati, što je važno i za mlađe osnovce i za njihove učitelje na časovima srpskog jezika gde se uče i pesmice i značenja reči. A razigrana Ica, dok se sanka, oseća miris vanilica iz mamine rerne, i zajedno sa veselom družinom devojčica i dečaka uživa i u sankanju i u pravljenju Sneška Belića i potom u noćnoj žurci, kada oživljavaju tri Sneška (Sneško Belić, Sneško Musketar i Sneškica Nena) i brojne životinje stižu na zabavu, dok Božić Bata pravi grudve. A po danu, nastavlja se igra na snegu, i Ica poziva drugare u radionicu kod Montoje Mike, gde ima svega, da se odmore od zimske igre. Pesmom „Zagrevanje kod Montoje Mike“ završava se i knjiga, a ova pesma, kao i neke ranije, sva je u znaku monorima na sufiks -ice (na primer, „zenice“, „šarenice“, „tacnice“, „bombonice“), i predstavlja jedan razigrani muzički završetak ove knjige čije strofe bez obzira na broj stihova koji čine strofu i na broj slogova u stihovima (više ili manje silabičnim) plene veselim i raznolikim rimama, živopisnim slikama i lepim osećanjima što mame da se ovoj knjizi i njenoj radoznaloj, ljupkoj i maštovitoj junakinji više puta vraćamo.
Nije lako pisati o knjigama za decu, a još je teže pisati – knjige za decu. Pesnikinji Mariji Škornički želimo čitanost ove knjige i da što veći broj mlađane publike uživa u stihovima i ilustracijama. I da poželi da se igra, onako neumorno, i da mašta, onako neprestano... kao što to čini Ica maštalica.

Marija Škornučki je autorka osam knjiga poezije (prva knjiga Drobnjački zapisi izašla je 2006. godine, potom se nižu ostale knjige, a najskorija U jednoj ruci fenjer, u drugoj poezija objavljena je 2019. godine), pisac književnih i likovnih prikaza.

Maja Belegišanin Ivanović

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top
Info for bonus Review bet365 here.

VESTI

Pratite nas