Menu

zaglavlje

Specijalistička internistička ordinacija Dr Tomić Valjevo, V. Mišića 102. Tel: 014/228-321 i 065/228-3211

Kardiolog (Dr Đorđević) Telefon: 064/9700-041

INTERNISTIČKI PREGLEDI, GASTROENTEROLOGIJA, ENDOKRINOLOGIJA, ALERGOLOGIJA, DIJAGNOSTIKA, GASTROSKOPIJA,

KOLONOSKOPIJA, ULTRAZVUK ABDOMENA, SRCA, ŠTITASTE ŽLEZDE, DOPPLER KRVIH SUDOVA ABDOMENA

PRIPADNICI VOJSKE SRBIJE ZA NOVU SVETLOST SVETOSAVLJA I KRALJICE SPORTOVA Featured

sv trka start sviju1

Svetosavska atletska trka  prvi  put održana na Savindan 1993. godine, gradskim ulicama u Valjevu, po  mećavi, na raskvašenom snegu danas ovog 27.januara. imala je premijerno izdanje na početku četvrte decenije svog beskraja.

Idejni tvorac prve Svetosavske trke,  bio je na žalost rano preminuli biznismen, čovek svetlosnu godinu ispred vremena  u kome je živeo, Aca Milovanović. Vlasnik  Atletskog kluba “Valjevoauto“,  faktor X organizacije sa oficirom vojske Jugoslavije  Nedeljkom  Špirićem, i juniorskim šampionima SR  Jugoslavije, Goranom Đukićem i Đorđem Milakovićem, je uz podršku  atletske elite države,  napravio je sportsku manifestaciju jedinstvenu u svetu, pokazavši nasledinicima da nema nedostižnog cilja. 

Pre 31. godine osnivač Svetosavske  trke Aleksandar Milovanović uz blagoslov SPC i episkopa valjevsko šabačkog Lavrentija, svoju  vizionarsku ideju je pretvorio u delo, manifetaciju poštovanja provoslavlja i praznik Kraljice sportova.

I tadašnja gradska vlast je znala da prepozna u već poljljanom sistemu vrdnosti biser vere i sporta. Na premijeri 1993. pobednici su bili Goran Raičević, a u odsustvu Snežane Pajkić i Suzane Ćirić, u to vreme nova nada YU atletike Olivera Jevtić, i veteran Nedeljko Špirić. Đorđe Milaković je bio drugi na cilju juniorske trke!

 Premijera po  snegu i  vodi donela je za to vreme vrhunske  standarde, potvrđene sa  šampionom Goranom Đukićem 1994. Na žalost sve staje  posle smrti Ace Milovanovića. Trke nema više od pola decenije, ali "oživljena" se pretvara u tavorenje i bezosećajnost,   dvodecenijski bućkuriš svega, sve samo ne  praznik Kraljice sportova i pravoslavlja.

Razlog, nepoštovanje, nemar,  nezainteresovanost, pre svega nesposobnost  vlasti, da prepozna veru i istinske ljudske vrednosti Svetosavlja i sportsku notu Kraljice sportova. 

Trka je je obnovljena 2001. godine. Dugogodišnjeg tehničkog organizatora  AK “METALAC“ i Harija Markovića, nasledili su pre tri godine "izbegli" sa  Petog Puka, sada okupljeni oko Valjevskog atletskog klubaU(VAK). Tri godine se trude, pomaka  nabolje  ima, ali, bez identiteta manifestacije, sa medaljicama, peharčićimaa, i drugim "detaljčićima", treba će vremena, dok ne dođe onaj koji se istinski meša u organizaciju. Bitno je da VAK-ovci rade, za sada, samo za nijansu bolje od predhodnika.

Na sreću još 26.12.2003. godine Skupština Grada  Valjeva je Svetosavsku  atletsku trku  proglasila stalnom manifestacijom u oblasti kulture i sporta od značaja za Valjevo. Trka je uvrštena u kalendar takmičenja Atletskog saveza Srbije. Valja posebno istaći da je  najtrofejnija pobednica Svetsavske trke olimpijka iz Londona, naša šampionka, Valjevka   Ana Subotić, sedmostruka pobednica. Samo jednom je pobedila Amela Terzić.

Ovogodišnju manifestaciju obeležilo je učešće preko dve stotine atletičara iz srpskih atletskih klubova. Trčali su školarci, juniori, seniori i veterani, a na trku su stigli i  takmičari iz Ruske Federacije i Bosne i Hercegovine.

Kao nikada do sada bio je neverovatan odziv pripadnica i pripadnika Vojske Srbije, njih 68!

sv trka oficirke

sv trk vojska bre 1

Prvi među jednakima je na cilj stigao poručnik fregate u kasarni "Aleksandar Berić", rečne  flotile iz Novog Sada, Svetozar Ristanović, momčina velikog srca, rodom iz Bjeljine, patriota, posvećen i odgovoran srpski mladi oficir.  

SV TRKA SVETOZAR

SV TRKA V SRB1

Najbrži senior je kao i lane Uroš Gutić(AK Borac Banja Luka) drugi je Đuro Borbelj(AKz Apatin) a  treći Nikola Mijailović(AK N.Pazar). Milica Tomašević( AK C.zvezda) je najbrža seniorka, druga je bila klupska drugarica Slađana Stamenković, a treća Aleksandra Kostadinović.

Iza Svetozar Ristanovića, drugi je bio Stefan Simijonović a treći Marko Janković. Kod pripadnice VS  Srbije prva je Nataša Popović, druga Dragana Radonjić a treća Andrijana Luković. Lazar Tadić je najbrži  kadet Vojne akademije, ispred Nikole Milićevića i Mihaila Mirkova. Jovana Žirović je najbrža kadetkinja Vojne akademije, a druga Sara Nikolić.

U konkurenciji pripadnica policije, najbrža je bila Ivana Gajić. Veteran  Mirko Stanković je pobedio u  u konkurenciji  40-50 godina, ispred  Aleksandra Jovanovića i Petra Božovića, a kod vetaranki prve tri su  Jelena Đermanović, Jelena Pejović i Aleksandra Filipović.

Čestitke svima za učešće u čast Svetosavlja i Kraljice sportova. Od najmlađih medaljaša, prvačića Ene Đuković,  preko najbržeg gimnazijalca Nikole Đukića, što izgleda ipak kreće ipak stazama posutim trnjem ka zvezdama, kakav je put bio i nekada rodititelja šampiona Gorana i Tanje Đukić, do pobednika u seniorskoj, juniorskoj, konkurenciji.

ena sv trka 24 1

 SV TRKA ENA 1 3

SV TRKA 2 1

sv trka seniorka

sv tr nikola

 

SV TRKA NIKOLA 24 1

 Junaci su svakako dva  hrabra valjevska policijaca Josip Josipović i Jovica Marković, odvažni da istrče ni malo lak put od starta do cilja.

SV TRKA 24 5 panduri

sv trka trče 1

I zato na kraju valja podsetiti na reči velikog Ničea.

”Budućnost pripada onima koji se najdalje i najduže sećaju prošlosti"

sv trka krupanj1

Atletska planetarna manifestacija, jedinstvena i neponovljiva, Svetosvska trka u Gradu Valjevu, kao i pravoslavlje živi!

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top
Info for bonus Review bet365 here.

VESTI

Pratite nas