Menu

zaglavlje

Specijalistička internistička ordinacija Dr Tomić Valjevo, V. Mišića 102. Tel: 014/228-321 i 065/228-3211

Kardiolog (Dr Đorđević) Telefon: 064/9700-041

INTERNISTIČKI PREGLEDI, GASTROENTEROLOGIJA, ENDOKRINOLOGIJA, ALERGOLOGIJA, DIJAGNOSTIKA, GASTROSKOPIJA,

KOLONOSKOPIJA, ULTRAZVUK ABDOMENA, SRCA, ŠTITASTE ŽLEZDE, DOPPLER KRVIH SUDOVA ABDOMENA

ŠPANIJA "OTKAČILA" KATALONCE: KOSOVO JE SRBIJA! Featured

španija parlament

Španski parlament je velikom večin om glasovadanas  na Vidovdan 2024. godine, odbacio inicijativu katalonskih partija da srpsku pokrajinu Kosovo i Metohiju, prizna kao nezavisnu državu "Kosovo".

Od 345 parlamentaraca danas je 293 je odbacilo inicijativu za priznanje nezavisnosti Kosova, samo 25 je bilo za usvajanje, a  27 su ostali uzdržani.

Inicijativu je u španskom parlamentu predstavila stranka Zajedno za Kataloniju (Junts per Catalunya) koju vodi Karlos Pudždemon,  a pre nekoliko dana o njoj je održana parlamentarna rasprava. U pismu dostavljenom  parlamentu spominje se odluka Međunarodnog suda pravde koji je 2010. ocenio da proglašenje nezavisnosti Kosova nije protivno međunarodnom pravu. 

Nepostojeća država Kosovo je nezavisnost od Srbije proglasila 17. februara 2008. godine, nepunu deceniju nakon završetka NATO agresijena SR JUgosaviju, i  povlačenja srpskih snaga sa Kosova i MetohijeDo danas je više od 100 zemalja  priznalo nepostojeću državu  Kosovo.

 Od eks republika SFRJ pored Srbije, Kosovo ne priznaje još Bosna i Hercegovina.

 Od zemalja Evropske unije, Kosovo ne priznaju Grčka, Rumunija, Španija, Slovačka i Kipar.  

Poslednje priznanje Kosovo je dobilo od Izraela, u februaru 2021. godine, kao  deo Vašingtonskog sporazuma između Kosova i Srbije o normalizaciji ekonomskih odnosa, potpisanog 4. septembra 2020. godine u prisustvu tadašnjeg američkog predsednika Donalda Trampa. 

Kosovo od 2011. godine, pod pokroviteljstvom Evropske unije, vodi dijalog sa Srbijom o normalizaciji odnosa. Taj proces podržavaju i SAD.

U predlogu Katalonskog parlamentarca, Karlosa  Pudždemona navodi se da špansko odbijanje da prizna državu koja je iskoristila svoje legitimno pravo na samoodređenje, predstavlja prepreku evropskoj politici integracije Zapadnog Balkana u EU.

"Odbijanje je faktor destabilizacije na ovim prostorima, u vreme obeleženo  ratom u Ukrajini, od kojih ovaj deo Evrope strepi ", navodeno je u predlogu.

Španija je jedna od pet zemalja Evropske unije koje još ne priznaju nezavisnost Kosova.

Smatra se da je glavni razlog nepriznavanja povezan sa španskim stavom prema težnjama njene severoistočne regije, Katalonije, da postane nezavisna, a slični scenario se miže čuti medju Baskima.

Katalonija je u nekoliko navrata neuspešno pokušavalada se odvoji, od Španije, a zvanični Madrid se oštro usprotivio tom potezu, po potrebi i represivnim metodama. Poslednji put je dovoljan samo jedan brod sa španskim spacijalcima da "ugase požar" u Barseloni, a političare zagovornike otcepeljenja, liše slobode.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top
Info for bonus Review bet365 here.

VESTI

Pratite nas