Menu

zaglavlje

Specijalistička internistička ordinacija Dr Tomić Valjevo, V. Mišića 102. Tel: 014/228-321 i 065/228-3211

Kardiolog (Dr Đorđević) Telefon: 064/9700-041

INTERNISTIČKI PREGLEDI, GASTROENTEROLOGIJA, ENDOKRINOLOGIJA, ALERGOLOGIJA, DIJAGNOSTIKA, GASTROSKOPIJA,

KOLONOSKOPIJA, ULTRAZVUK ABDOMENA, SRCA, ŠTITASTE ŽLEZDE, DOPPLER KRVIH SUDOVA ABDOMENA

NA PARADI POBEDNIKA U MOSKVI PUTIN PORUČIO: NIKOME NEĆEMO DOZVOLITI DA NAM PRETI! Featured

 
parada avioni 24jpg
Na Crvenom trgu u Moskvi održana je Parada Pobede povodom obeležavanja 79. godišnjice pada fašizma i nacizma u Drugom svetskom ratu. Tokom Parade prodefilovalo je više od 9.000 ljudi, kao i 75 jedinica vojne tehnike i avijacije.

parada zastave

Akcija „Besmrtni puk“ je izostala danas na Crvenom Trgu, ali će do  12. maja biti  održana u različitim formatima.

Tradicionalno i ovog  9. maja predstavljeno je  najsavremenije oružje iz prebogatog arsenala ruske vojske.

Predsednik Rusije Vladimir Vladimirovič Putin je čestitao Rusima Dan pobede.

parada putin pozdrav

„Danas vidimo kako Zapad pokušava da izbriše istinu o ratu“, odmaH je upozorIo  Putin, i najavio da će Rusija učiniti sve da izbegne globalnu konfrontaciju, i da neće dozvoliti nikome da joj preti.

Ruske strateške snage su u stalnoj pripravnosti, prenela je agencija RIA Putinov govor.

putin jk

„Naši očevi i dedovi su zaštitili domovinu i uništili nacizam, oslobodili narode Evrope. Rusija poštuje hrabrost svih vojnika antihitlerovske koalicije. U prvim godinama Velikog otadžbinskog rata SSSR se borila sama protiv nacizma, jer je čitava Evropa radila u korist Hitlera“, rekao je predsednik Putin, i podsetio šta kolonijalisti danas rade.

"Oni koji su navikli da suštinski kolonijalnu politiku grade na licemerju i lažima pokušavaju da iskrive istinu o Drugom svetskom ratu. Ruše  spomenike borcima protiv nacizma, saradnici nacista koji su sada na pijedestalima, precrtvaju sećanje na herojstvo i plemenitost vojnika oslobodilaca, na veliku žrtvu koju su oni podneli u ime života“, naglasio je Putin, i dodao da  Dan pobede ujedinjuje sve generacije. 

Ruske vojnike učesnike opEracije u Ukrajini Putin je nazvao herojima, i istakao da je cela Rusija uz njih.

Predsednik Rusije Vladimir Putin i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu razgovarali su na kratko posle parade. Putin je kratko razgovarao i sa vojnicima koji su učestvovali na paradi. On je izvršio smotru kao glavnokomandujući ruske vojske, a svečanoj paradi prisustvovali su i predsednici Belorusije, Kazahastana, Tadžikistana, Turkmenistana, Kube, Laosa i Gvineje Bisao. Ruski predsednik je pre vojne parade čestitao Dan pobede, poručivši da će Rusija učiniti sve da ne dođe do globalnog sukoba, ali i da nikom neće dozvoliti da joj preti. Kako je ranije objavljeno, Rusija na paradu nije pozvala ambasadore i zvaničnike zemalja koje smatra neprijateljskim 

parada putin 1

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je za TASS rekla da zvaničnici „neprijateljskih zemalja“ nisu pozvani na paradu treću godinu zaredom.

„One nisu pozivane od 2022. godine jer režimi u tim zemljama vode, hajde da to formulišemo kao neprijateljsku politiku, to je termin koji je uveden, ali oni zapravo vode agresivnu politiku prema našoj zemlji, a mi to formulišemo kao hibridni rat“, rekla je Zaharova i naglasila.

"Rusija je na paradu pozvala boračke organizacije iz „neprijateljskih zemalja“. Širom Rusije danas se održavaju vojne parade povodom 79. godišnjice pobede nad fašizmom, a najveća se tradicionalno održava u Moskvi.

 foto Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko 
Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je za TASS rekla da zvaničnici „neprijateljskih zemalja“ nisu pozvani na paradu treću godinu zaredom.

„One nisu pozivane od 2022. godine jer režimi u tim zemljama vode, hajde da to formulišemo kao neprijateljsku politiku, to je termin koji je uveden, ali oni zapravo vode agresivnu politiku prema našoj zemlji, a mi to formulišemo kao hibridni rat“, navela je Zaharova.

Veliki otadžbinski rat je sastavni deo Drugog svetskog rata od 1939-1945. godine. U zoru 22. juna 1941. godine nacistička Nemačka, je prekršila sve sovjetsko-nemačke sporazume iz 1939. godine, napala Sovjetski Savez.

Na strani nacističke Nemačke su bidi fašiti iz Italije, a redom su se pridrživali Rumunija, Slovačka, Mađarska i Norveška. U Rusiji se ratovalo  gotovo četiri godine. Bio je to  najveći i najkrvaviji oružani sukob u istoriji čovečanstva.

Očistivši teritoriju SSSR-a od Nemaca, sovjetske snage su, u saradnji sa savezničkim vojskama, u antihitlerovskoj koaliciji, 1945. godine okončale pohod fašističke Nemačke i oslobodile Evropu od okupatora. 

Pre tačno 78 godina sovjetska Crvena armija je zauzela Berlin. Sedam dana kasnije Nemačka potpisala kapitulaciju.

Legendarni ruski general Georgij Žukov napao Berlin sa 200 divizija. U teškim borbama sa Nemcoma poginulo je 135.000 crvenoarmejaca, a u samom gradu 50.000 krasnoarmeajaca. 

Nemačkih vojnika je pogonulo 125.000 vojnika, a  izginulo je više  od 90.000 civila, tokom priprema napada. Ruska artiljerija 12 dana zasipala Berlin granatama. Nakon probijanja poslednju liniju odbrane, jedinice Crvene armije ušle su u centar Berlina 30. aprila, kada je na zgradi Rajhstaga istaknuta sovjetska zastava. Fotografija crvenoarmejca koji postavlja zastavu veoma brzo je obišla čitav svet.

Sovjetska zastava na Rajhstagu 1

Istog dana nacistički vođa Adolf Hitler je izvršio samoubistvo u svom bunkeru, a 2. maja komandant odbrane Berlina, general Helmut Vajdling, predao je grad Crvenoj armiji

Sovjetska vojska je zarobila i porazila 607 neprijateljskih divizija. Nepovratni gubici Nemačke i njenih saveznika na sovjetsko-nemačkom frontu dostigli su 8,5 miliona ljudi. Zaplenjeno i uništeno više od 75 odsto celokupnog oružja i neprijateljske vojne tehnike. BIla je to pobeda za opomenu svim osvajačima šta ih čeka ako krenu na slobodarsku Rusiju, i pravoslavne narode širom sveta.

I danas je na Crvenom Trg grmeo iz hiljada grla slobodarski poklič:
URAAA!

URAAA!

URAAA!

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top
Info for bonus Review bet365 here.

VESTI

Pratite nas