Menu

zaglavlje

I POSLE ĆETVRT VEKA HEROJ  MILENKO PAVLOVIĆ ŽIVI

I POSLE ĆETVRT VEKA HEROJ MILENKO …

  "Nećete vi da gin...

VETERAN SIMKE HARA, OSVOJIO BALKAN I BEOGRAD

VETERAN SIMKE HARA, OSVOJIO BALKAN …

Čovek retko posvećen tr...

MALAGI MILION EVRA  ZA FIBA LŠ,  OSVAJAČU  EVROLIGE SAMO 754.000 EVRA  VIŠE

MALAGI MILION EVRA ZA FIBA LŠ, OS…

Kako se i očekivalo koš...

ANA LAZAREVIĆ POSLE TITULE U RUMUNIJI NA KORAK DO DESETOG  KLUPSKOG TROFEJA

ANA LAZAREVIĆ POSLE TITULE U RUMUNI…

  Navikla na titule...

MALAGA VEČERAS  SLAVI, TENERIFE SAMO UKRAS NA  TROFEJU FIBA LŠ

MALAGA VEČERAS SLAVI, TENERIFE SAM…

Polufinale plej-ofa F...

CRNO BELA LJUBAV SA ŽOCOM, NAJVEĆIM TRENEROM EVROPE IKADA, RASTE

CRNO BELA LJUBAV SA ŽOCOM, NAJVEĆIM…

Bez premca na Starom ...

SAVO MANOJLOVIĆ I POKRET KRENI-PROMENI, "JURIŠAJU"  NA BEOGRAD I SRBIJU

SAVO MANOJLOVIĆ I POKRET KRENI-PROM…

  Na dan rušenja Sa...

ILIĆI, ILI JESTE ILI NISTE...

ILIĆI, ILI JESTE ILI NISTE...

  foto Instagram....

Prev Next

Specijalistička internistička ordinacija Dr Tomić Valjevo, V. Mišića 102. Tel: 014/228-321 i 065/228-3211

Kardiolog (Dr Đorđević) Telefon: 064/9700-041

INTERNISTIČKI PREGLEDI, GASTROENTEROLOGIJA, ENDOKRINOLOGIJA, ALERGOLOGIJA, DIJAGNOSTIKA, GASTROSKOPIJA,

KOLONOSKOPIJA, ULTRAZVUK ABDOMENA, SRCA, ŠTITASTE ŽLEZDE, DOPPLER KRVIH SUDOVA ABDOMENA

SLIKAR BRANKO KOVAČEVIČ SAČUVAO DUH PRIJATELJA ZA VEČNOST Featured

 


kkm b svi1Sticajem (pre)srećnih okolnosti u sred Valjeva za sve Valjevke i Valjevce jeedinstvenog i neponovljivog Grada,  desio se vanvremenski susret prijatelja. Čovek koji je košarkom zaludeo Valjevo i Jugoslaviju, mogao je i šire, ali nije hteo, Branko Kovačević velemajstor igre pod obručima, slikama je "teleportovao" nestvarnu lepotu duša svojih prijatelja u stvarnost. Ispred ruine, zgrade nekada ponosa Grada Radio Valjeva i spomenika muzi srpskog pesništva Desanki, priređena je izložba. Nazvana je "prijatellji", Četkicom i bojama,  rukom  zlatne desnice oslikani su  portreti prijatelja. 

Sinoć je Branko ponovo, pred valjevskom publikom, ali na jedan nov do sada nikada viđen način, potvrdio zašto je i danas vanzemaljac.

Valjevke i Valjevci, porodica i brojni prijatelji videli su nestvarne portrete kapitena, nekada koš mašine, a zauvek slikara umetnika. Na svoj način Branko je oslikao i pokazao samo 14 prijatelja.

branko sreja

Od svih malo je reći prelepo oslikanih, subjektivno dominanat je Zoćin portret. Po mom skromnom mišljenu fascinantna je Zoćin izraz. Otkriva najfamozniji, najintrigantiji najtajanstevniju, najmoćniji i najtananiji odraz duha.

zoća 04

Topao, iskren i moćan  Zoćin osmeha, doziran šarmom neodoljivog n šmekera, oslikava karakter i snagu Kovačevića, lepotu srca i toplinu duše sestre Ljije, ćerke, sestričina, bratića, samog Branka i unuke Irine, koja je u društvu dede i otvorila  izložbu.

ljilja kovač

irina i b

Sinoć, viđeni na slikarskom platnu, još 13 prijatelja, su veličanstevni,  bajkoviti, i moćni.

kkm branko luka

kkm b bangeJa

KKM BRANKO VOJa b

kkm b 4

tri

U Metalcu i Crvenoj zvezdi Branko Kovačević je nosio na dresu broj 14.

kkm branko bre

Ma šta ko mislio, sa ove distance, usudiću se da kažem da je Zvezda bila promašaj karijere. 

Ali ljubav je slepa. Koliko sportske radosti Branko je doneo  Valjevu  za decenijku igranja, ne može se izmeriti. Defincija "čovek tim" svi su govorili.  Luka Stančić je san pretvorio u javu.

Sa bratom Zoranom-Zoćom, Kelom, Vojom Koskom, Dulom-mečkom, Marjanom, Rajkom, Počekom, Mićom, Đurom, Kepcom, Dragim... Branko je Valjevu doneo poštovanje i slavu. Grad je postao centar sveta!kkm branko poček kele

A Branko se posle vojske odlučio za klub sa Malog Kalemegdana, gde je igrao i bio, kao i u Metalcu kapiten PET prvoligaških sezona. I danas bole događaji u sezoni 1983-84.  Zvezda je častila Cibonu titulom, a u Kupu  Koraća,  Branko je u polufinalu ubacio rekodrnih 34 koša Saragasi. U pariskom finalu Ranko Žeravica  je napravio pićvajz. Promešao karte, i Branko je odigrao samo  9 minuta u katastrofi 73-97, a svih 5 šuteva promašio. Sa 33 leta je dočekao da budu uvedene uvedene trojke. Artiljerac i to najdalekometniji bio je neumoljiv. Po košarkačkim kanonima bek-krilo poigravao se sa rivalima. U duetu sa Peterom Vilfanon, znao da ubaci više poena od svih igrača protivničkog tima, u povratku "zmajčeka" u elitu YU košarke. Igrao je do 1986. godine u Olimpiji. Pedantni statističari su brojali Brankove koševe. U  Prvoj saveznoj ligi ubacio je 4.808 poena, sa prosekom od 17,5 po meču.

Ne sumnjam da će se većina  Brankovih "prijletelja"  naći u muzeju valjevskog  sporta.  To je siguran sam ključni  korak u misije Voje Mađara -Merlina što čuva bajku sporta i sportiste Valjeva od zaborava.

kkm madjar

A na Branku je obaveza, mala, a za nas bezmerno značajna. MALO pažnje i energije trebalo bi da usmeri, na  danas ponovo razbucani Metalac. Sitnica, dovoljna je i reč, vanzemaljca, ali korist i radost će biti nemerljivi. A to život znači, Metalcu, i  svim Valjevkama i Valjevcima.

Za kraj samo tri reči, Hvala, bravo Branko!   

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top
Info for bonus Review bet365 here.

VESTI

Pratite nas