Menu

zaglavlje

Specijalistička internistička ordinacija Dr Tomić Valjevo, V. Mišića 102. Tel: 014/228-321 i 065/228-3211

Kardiolog (Dr Đorđević) Telefon: 064/9700-041

INTERNISTIČKI PREGLEDI, GASTROENTEROLOGIJA, ENDOKRINOLOGIJA, ALERGOLOGIJA, DIJAGNOSTIKA, GASTROSKOPIJA,

KOLONOSKOPIJA, ULTRAZVUK ABDOMENA, SRCA, ŠTITASTE ŽLEZDE, DOPPLER KRVIH SUDOVA ABDOMENA

"CRVENI KARTONI" INSTITUCIJAMA, I "VUČIĆU LOPOVE" PORUKA SA PROTESTA „NE PRISTAJEMO" U BEOGRADU Featured

 

prot 30 0 1Centar Beograda je poslednje subote u 2023.godini bio mesto okupljanja učesnika potesta pod sloganom "Ne pristajemo". Skup je organizovan u  jeku postizborne krize. Zahtev je poništenje izbora održanih 17. decembra, pošto  deo opozicije levog centra tvrdi  da su izbori pokradeni. 

Protestu organizovanom  na  inicijativu ProGlas, su se pridružili i studenti posle 24 sata  blokade u centru srpske prestonice. Studenti su istrajni u zahtevu da se otvore birački spiskovi i utvrdi ko je sve,  i s kojim pravom glasao, 17.decembra u Beogradu.

Predstavnici studenata ostaju dosledni u svojim zahtevima i da će uraditi sve da Srbija bude zemlja u kojoj institucije rade svoj posao, da zakoni važe za sve, a da mladi ne moraju da znaju ko je predsednik ili premijer države.

protest studenti

foto Fonet Marko Dragosavić "Želimo da ohrabrimo ljude koji rade u institucijama da nam se pridruže, jer znamo da je veliki broj njih uz nas. Ljudi nam daju podršku gde god se pojavimo. Moramo da se izborimo za sistem u kojem se poštuje podela vlasti, institucije profesionalno rade, a oni koji krše zakon za to odgovaraju“, poruka je studenta Ivana Bjelića. Studenti su  posle 24 blokade  saobraćaj na raskrsnici Ulice kneza Miloša i Birčaninove, gde su  montirali šatore,  ozvućenje, montažne stolove, došli do Terazijske česme..

Okupljenima su se danas obratili  pokretači ProGlasa, glumica Svetlana Bojković, univerzitetski profesori Miodrag Jovanovic i Filip Ejdus, nekadašnji košarkaš Vladimir Štimac.

prot stimac1

Nije izostalo obraćanje studenata, u saradnji sa građanima, danima uspešno povremeno organizuju blokade saobraćajnica u Beogradu. Poslednja organizovana juče je trajala 24 sata.

  ProGlas  je  u izbornoj kampanji pozivao  građane na masovan izlazak na birališta, uz poruku da "Srbiji nije potreban kult ličnosti, već slobodni građani koji sami uređuju odnose u svojoj zemlji".

Na skupu kod Terazijske česme, građanima se obratio  Miroslav Aleksić,  a Marinika Tepić, od  18. decembra u  štrajku glađuje, je  poručila kratko da je cilj jedan, poništenje svih izbora u Srbiji.

Nosilac liste „Srbija protiv nasilja“ Miroslav Aleksić izjavio je da očekuje da se pojavi „barem neki sudija“ Ustavnog suda, hrabar da sudi po zakonu, moralu i časti. 

 protest miki1

 

 

protest marinika1

"Jedino što vam mogu reći je da izbori moraju biti poništeni", poručila je Tepić.

Vučiću, lopove", "Lopovi, lopovi", grmelo je više hiljada prisutnih na protesu.

Zajednička poruka skupa je da su izbori "očigledno pokradeni" i da moraju biti poništeni i ponovljeni u boljim i pravednim uslovima.

Sa crvenim kartonima u rukama, i brojnim porukama na ispisanim transperentima, akteri protesta inicijative ProGlas pod nazivom „Ne pristajemo“, je stigli do zgrade Ustavnog suda, gde su okončana današnja dešavanja.

protest bgd 30 12 1

Zahtev protesta je poništavanje svih izbora zbog „izborne krađe“, i organizovanje novih, ali ne pod dosadašnjim uslovima SNS vlasti. 

Srpska napredna stranka (SNS) predsednika Aleksandra Vučića je, prema službenim reuzultatima, osvojila 46.72 posto glasova na prevremenim parlamentarnim izborima 17. decembra. Uz to, tvrdi da je ostvarila je tesnu pobedu u Beogradu, dok opzcija  ima suprotno mišljenje. Opozicija smatra  da  je osvojila  više glasova, ali da je pokradena brojnim zloupotrebama i izbornim inženjeringom, migracijom birača i dovođenjem glasača iz BiH i gradova Srbije u kojima nije bilo lokalnih izbora.

Opozicija u Srbiji se i dalje nada da će međunarodna zajednica poslati Deda Mraza da natera Vučića na nove demokratske izbore. Ameriku i Englesku, miakd zemlju proletersku ne brinu problem opozcije u Srbiji sa  Vučićem. Samo neće sukob u rešavanje statusa Kosova i Metihije. A Vučić je tiho i neprimetno pustio  kosovske RKS tablice, da skrene pažnju sa Zapadu sa  izborne krađe. I dalje imaju  kooperativnog predsednika. Izborna krađa sigurno nije u vrhu prioriteta Amerike, jer se ne odaziva na vapaj srpkih opozivcionara. Ipak možda reakcije bude i to  mnogo odlučnije i konkretnije, tek posle praznika, ako Zapad to bude hteo.

Kad se ne oglašavaju zbog genocida u Gazi, i masovnog masakra Palestinaca, zašto bi ih ozbilnije  doticala srpska podzborna kriza.

Adut Srbije je narod,  istrajnost građana, naviklih na ulične proteste  u   2023. godini. Odgrađana i studenata sve  zavisi. Iako sigurno vlast, odnosno Vučić očekuju pobedu protiv sopstvenog naroda, snaga  građan, iako prezasiženih protestima nije za podcenjavanje. 

Grune kao zemljotres i sve počisti.

 Međunarodna zajednice ako bude htela  pomoćiće, ali ključna stvar je u ljudima, da se ni slučajno ne pomire sa epskim razmerama izbornih mahinacija.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top
Info for bonus Review bet365 here.

VESTI

Pratite nas