Menu

zaglavlje

Specijalistička internistička ordinacija Dr Tomić Valjevo, V. Mišića 102. Tel: 014/228-321 i 065/228-3211

Kardiolog (Dr Đorđević) Telefon: 064/9700-041

INTERNISTIČKI PREGLEDI, GASTROENTEROLOGIJA, ENDOKRINOLOGIJA, ALERGOLOGIJA, DIJAGNOSTIKA, GASTROSKOPIJA,

KOLONOSKOPIJA, ULTRAZVUK ABDOMENA, SRCA, ŠTITASTE ŽLEZDE, DOPPLER KRVIH SUDOVA ABDOMENA

IN MEMORIAM DUŠAN RUŽIČIĆ-DULE KEBAC Featured

1kebac11 Još jedan iz najslavnije generacije valjevskih košarkaša preselio se u večnost. Dušan Ružičić –Dule Kebac (60), preminuo je iznenada u petak ujutru, a danas poslednjeg ponedeljka u 2016, biće sahranjen na Novom groblju u Valjevu u 14 sati. Opelo je u 13,30

Dule Kebac je najmlađi prvotimac u dugoj istoriji KK Metalac. Debitovao je sa 15, godina, odigrao sve prvoligaške sezone u periodi od 1973/79. Kao trener radio je sa mlađim sekekcijama u matičnom klubu, bio trener Gimnazijalca i Uba.

Već sa devet godina „otkrio“ je teren na „petnaestom “

1klincikkm

Zahvaljujući bardu valjevske košarke neponovljivom Luki Stančiću posle jednog od brojnih skautinga po valjevskim školama Dule Kebac je pozvan je pošto je primećen u OŠ Žikica Jovanović-Španac da dođe u otvoreni hram sporta. Usledila je mukotrpna, iscppljujuća škola košarke kod Luke, da bi u 15-oj godini Ružičić postao najmlađi prvotimac Metalca u istoriji kluba dugoj skoro 7 decenija.

Valjalo je raditi žestoko da bi se stiglo do društva braće Kovačević, Vojice Kecojevića, Rajka Borisavljevaća, Ćana Đorđevića, Genija Ivkovića Dragana Medana –Pudlice, Milana Đurice, Miće Jerinića, Darka Marjanovića, Kola-Stanojevića, kasnije Marjana Đurića, Dula Stevanovića, Deksa Dobrivojevića...1kebackkmMeka ruka, vrhunska tehnika, ali i sluh za igru i osećaj za ritam uveli su Ružičića na velika vrata u svet košarke, i orkestar predodređen samo za najbolje „muzičare“

Kepcu manjak santimetara, i koje kilo viška nisu smetali da sa 15 godina počne da sanja svoj košarkaški san.

U martu 1971. godina debitovao je za Metalac u Smederevskoj Palanci.

Na juniorskom prvenstvu Jugoslavije u Zadru u januaru 1973. Metalac je osvojio četvrto mesto, što je do sada neponvoljnem uspeh, i pobedama u kvalifikacijama u Valjevu protiv Crvene zvezde, a zatim u Zadru nad  Radničkim(Bg)m i Oriolikom. Dule Kebac Kole Stanojević i Milan Đurica –Đura nos bili vedete tima, koji je vodio Ružičić je bio i kadetski reprezenativac Jugoslavije i juniorski reprezentativac Srbije 1975. godine na turniru u slovenčkom Dravogradu.

Pored Voje Ilića –koske i Borisavljevića nije bilo lako izboriti minutažu, ali je Dule igrač zadatka „hapsio“ protivničke organizatore igre, i svojim preciznim šutem prašio protivničke koševe. Odigrao je šest sezona za Metalac u najjačoj ligi u Evropi, a zatim „plesao“ i u Studentu, i "Monci" (OKK Mionica). gde tačno na pola svog života stavlja tačku na svoj igračku karijeru.

Kao trener je radio sa klincima Metalca: Milošem Teodosićem, Maksimom Kovačevićem, Aleksandrom Vasićem, Igorom Đukovićem, Markom Tomićem, Ivanom Mladenovićem..

„Netalentiovani “ su ubrzo napustili Metalac i postali su članovi KK Gimnazijalac. "Prijatno“ razočarali“ eksperte i i dalje aktuelne Centre troška valjevske košarke, i ostvarili se kao košarkaši, a pre svega kao ljudi. .

Poslednja destinacija Dula Ružičića bio je Ub.

KK Metalac i danas organizovan da ga svojom voljom nametnuta ličnost spasava gašenja. ostaje večni dužnik Dulu kepcu, odbačenom i zaboravljenom.

Međutim neće Kepca niko sprečiti da igra nebesku utakmicu sa svojim učiteljom Lukom Stančićem, Zoćom Kovačevićem, Darkom kukicom, Draganom –pudlicom, svojim takođe u jednom trenutku učiteljima Brankom Kecojevićem- Kepom i Banom Aleksićem.

Dule Kebac je ostavio dve sveće da gore kao svetionici.

Kći Ana gaji blizance, buduće košarkaše ai sin Vlada je bubnjar u Nevernima bebama.

Jedan Kepčev prijatelj reče: "Bio je dete zarobljen u telu čoveka, duše anđela".

Počivaj u miru majstore, sjaj zvezda u noći kazaće nam da sa besmrtnima, sličnima sebi, ponovo igraš nikad završenu utakmicu.1kebac4

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top
Info for bonus Review bet365 here.

VESTI

Pratite nas