Menu

zaglavlje

Specijalistička internistička ordinacija Dr Tomić Valjevo, V. Mišića 102. Tel: 014/228-321 i 065/228-3211

Kardiolog (Dr Đorđević) Telefon: 064/9700-041

INTERNISTIČKI PREGLEDI, GASTROENTEROLOGIJA, ENDOKRINOLOGIJA, ALERGOLOGIJA, DIJAGNOSTIKA, GASTROSKOPIJA,

KOLONOSKOPIJA, ULTRAZVUK ABDOMENA, SRCA, ŠTITASTE ŽLEZDE, DOPPLER KRVIH SUDOVA ABDOMENA

I POSLE ĆETVRT VEKA HEROJ MILENKO PAVLOVIĆ ŽIVI Featured

 mig 4 5 24 0

"Nećete vi da ginete, ja ću!", i posle 25 godina odzvanjaju reči, pilota potpukovnika, od tada za sve slobodoljibive ljude, heroja  Milenka Pavlovića, izrečene prilikom polaska na svoj poslednji borbeni zadatak.

milenko pavlović Pre četvrt veka, 4.maja na poziv da se  zaštiti nebo nad Valjevom, jer u Krušik je stigla visoka politička delegacija SPS, komandant 204. lovačko-avijacijskog puka vojske Jugoslavije, heroj Milenko Pavlović je braneći neodbranjivo, poleteo istoriju i postao deo beskrajne nebeske svetlost.

Umesto mlađeg kolege pilota, Milenko je seo je u svoj MIG-29.

milenko pavlovic priv arhiva

Poleteo je, dobro je znao gde, zašto, ka "osinjaku". Čekala ga je u nemogućoj misiji  elskadrila najsavremenijih borbenih leletilica NATO agresora.

Mahom u Fantomima F-16 i sa lagisitikom iz Avaksa, i sa zemlje NATO  krvožedne ubice su sa bezbedne udaljenosti, vrebale, plen, svesni da ih  jugoslovenski MIG-29 ipak može ugroziti.

Milenko je znao da leti u smrt, ali bez straha, viteški je žrtvovao  sebe, u poluispravnoj letilici.

U trenu je postao meta i plen agresora. Tog oblačnog 4. maja 1999. heroj Milenko se upustio u horojsku bitku, sam protiv 16 agresorskih aviona. Kukavice, čim su sazanle da je poleteo, jurnule se iz Tuzle. Vrebale su priliku za napad, naravno s leđa, a kako bi drugačije.

Svestan šta ga čeka, Milenko je posle  12 minuta od poletanja, pošto mu je otkazao radar, radio vezom  komandi  kratko poručio „Imaju me..." Na  Milenkov MIG-29 No-181099 je iznad Valjeva udarila eskadrila moćnih najmodernijih agrsorskih aviona. Smelim jurišom, i neočekivanim manevrima, iako bez radara Milenko Pavlović je sa svojim 29-kom  napravio haos na nebu. Zbunio je višestruko moćnijeg protivnika. Kukavice, njih  ekoliko su krenule u beg ka Tuzli. Usledio i brzi kraj  neravnopravne bitke. Sa sigurne udaljenosti ispaljene su tri rakete. Iz moćnih borbenih F-16 fajting falkon aviona 3 holandska pilota, bezgrešno raketama su gađali  Milenkov MIG-29.

Milenko Pavlović je posthumno odlikovan Ordenom za hrabrost. Orden Narodnog heroja i dalje nije opcija. Srpska pravoslavna crkva je takođe posthumno dodelila heroju Orden Svetog vladike Nikolaja.

Danas, dvadeset pet godina posle neravnopravne vazdušne bitke na valjevskom nebu, u vreme NATO agresije na SRJ 1999. godine, u znak sećanja i poštovanja pilota, heroja pukovnika Milena Pavlovića, legendarnog komandant 204. lovačko-avijacijskog puka Vojske Jugoslavije tačno  u  12.04 zagrmeli su motori moćnih „migova 29” ratnog vazduhoplovstva Vojske Srbije.

mp 2 miga 24

Piloti u kokpitima potpukovnik Aleksandar Marinković i major Goran Vidić, u niskom letu su sa svojim čeličnim grdosijama leteli iznad Valjeva i odali  poštu slavnom heroju pilotu.

Porodica, prijatelj, kolege i poštovaoci čuvaju uspomenu na heroja Milenka.

24 MP VA PORODICA

O Milenku Pavloviću je snimljen i dokumentarac, a na spomen obeležja u Valjevu, i u  Bujačiću,  gde su pali  ostaci pogođenog Milenkvog MIG-a  najdraži i MIlenkovi "plavci"su položili cveće.

mp bujačić

U rodnom Gornjem Crniljevu je otvoren spomen-kompleks. Vojni aerodrom u Batajnici, kao i glavna ulica  u ovoj varošici celom dužinom do aerodroma nosi ime heroja Milenka.

Komemorativni skup je tradicionalno i danas održan u Valjevu, u prisustvu par stotina poštovalaca.

mp 24 4 maj

Ili i  danas se na času istorije, i istine o herojstvu slobodi i časti, nije se desio  masovni izlazak učenika valjevskih osnovnih i srednjih škola.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top
Info for bonus Review bet365 here.

VESTI

Pratite nas