Menu

zaglavlje

ĐINO VANELI ZA JUBILEJ DŽEZ FESTA  I NADU DA JE GRAD VALJEVO ŽIV U SVAKOM POGLEDU!

ĐINO VANELI ZA JUBILEJ DŽEZ FESTA …

Đino Vaneli(Gino Vannel...

MOŽE LI "SVANUĆE" I JOŠ NEKO U VALJEVU DA POBEDI REŽIM I "FANTOME"

MOŽE LI "SVANUĆE" I JOŠ N…

Gradska izborna komisij...

KADA NEVEROVATNO POSTANE MOGUĆE,JOKIĆ 3.PUT NBA MVP!

KADA NEVEROVATNO POSTANE MOGUĆE,JOK…

foto Profimedia Očekiva...

VALIS SA PARTIZANOM ZA .5 MESTO U DRŽAVI, IGRA  I U KVALIFIKACIJAMA ZA LEN KUP

VALIS SA PARTIZANOM ZA .5 MESTO U D…

FOTO VALIS VEGA U revanš ...

I POSLE ĆETVRT VEKA HEROJ  MILENKO PAVLOVIĆ ŽIVI

I POSLE ĆETVRT VEKA HEROJ MILENKO …

  "Nećete vi da gin...

VETERAN SIMKE HARA, OSVOJIO BALKAN I BEOGRAD

VETERAN SIMKE HARA, OSVOJIO BALKAN …

Čovek retko posvećen tr...

MALAGI MILION EVRA  ZA FIBA LŠ,  OSVAJAČU  EVROLIGE SAMO 754.000 EVRA  VIŠE

MALAGI MILION EVRA ZA FIBA LŠ, OS…

Kako se i očekivalo koš...

ANA LAZAREVIĆ POSLE TITULE U RUMUNIJI NA KORAK DO DESETOG  KLUPSKOG TROFEJA

ANA LAZAREVIĆ POSLE TITULE U RUMUNI…

  Navikla na titule...

Prev Next

Specijalistička internistička ordinacija Dr Tomić Valjevo, V. Mišića 102. Tel: 014/228-321 i 065/228-3211

Kardiolog (Dr Đorđević) Telefon: 064/9700-041

INTERNISTIČKI PREGLEDI, GASTROENTEROLOGIJA, ENDOKRINOLOGIJA, ALERGOLOGIJA, DIJAGNOSTIKA, GASTROSKOPIJA,

KOLONOSKOPIJA, ULTRAZVUK ABDOMENA, SRCA, ŠTITASTE ŽLEZDE, DOPPLER KRVIH SUDOVA ABDOMENA

SPAS JE LEČENJU BOLESNIH, A NE U ZIDANJU „VALJEVSKE BOLNICE NA VODI“ Featured

OB VA 1

Uzalud  su se struka, lekari, stručni, odgovorni, humani ljudi, i pre svega pacijenti nadali da obećanje iz ministarstva  zdravlja, neće biti ludom radovanje. Na Onkološko odeljenja ZC Opšte bolnice Valjevo ne stiže  najavljeni linearni akcelerator, za lečenje tumora radioterapijom.

LIN AKC

Za utehu stićiće  nešto drugo, takođe preko potrebnI skener, magnet...najavila je srpska ministarka zdravlja.

Prilikom nedavne poste OB Valjevo ministarka zdravlja i državni sekretar u pomenutom ministarstvu su šokirali svoje domaćine bisernim idejama. Posvećeni i istrajne vrhunski lekare, ali pre svega, svi koje koji biju bitku života, ostali su zatečeni!

Ministarstvo zdravlja naime, po onome što se moglo čuti prilikom posete  prof. Dr Grujičić, bi da menja fah, i postane  ministarstvo „ rušenja i zidanja“.

Ideja države je da  u Opštoj bolnici Valjevo sruši sve do sada ozidano, a da od Hiruškog bloka da ostanu samo noseći zidovi!?

Urbanistički projekat i idejno rešnje nove Opšte bolnice u Valjevu,  sa faznim rušenjem I zidanjem, koštalo bi od  90  do 110 miliona evra !?

Već urađeni i preporojektovani  projekat, rekonstrukcije dela bolnice za potrebe Onkološkog odeljenjanja  i službe za radioterapiju, vredan 200.000 evra, naravno o trošku građana Valjeva, nije dobio zeleno svetlo i završiće u košu.

Zašto, odgovor je pokušao je da pojasni državni sekretar u ministarstvu zdravlja Aleksandar Milošević.

„Trenutni se radi urbanistički projekat Opšte  bolnice Valjevo,  koja se prostire na površini blizu 17 hektara. Projekat definiše šta će se i kada raditi. Postojeći broj kvadrata OB Valjevo je oko 50 hiljada, a nova gradnja donosi još 10 hiljada kvadrata. Novca da se sve odjednom uradi nema. Ne postoji  logistika da se sve sve završi i izda nalog da počne rušenje  i gradnja“. mišljenja je  državni sekretar.

Grad Valjevo ima obavezu da obezbedi novac za izradu projekta za građevinsku dozvolu, i projekta za izvođenje za prvu fazu, nakon čega ministarstvo za javna ulaganja raspisuje tender za izvođenje radova.

„ Ako sve bude po planu već 2024. počinje rušenje i izgradnja u okviru prve faze u kompleksa  OB Valjevo“, najavio  je Aleksandar Milošević državni sekretar u ministarstvu zdravlja.

Tenutno mnogo važniji  i potrebniji od rušenja i zidanja, linearni akcelerator, sa mogućnošću zračenja  50 pacijenata dnevno, više nije u planu za Kolubarski okrug, Valjevo, Šabac , Loznicu. 

linaerni akcelerator

Umesto linearnog akceleratora,  jer nema uslova a ni stručnog kadra, obećala je  OB Valjevo   novi magnet, skener i  dva  laparaskopska stuba.

 Za neobaveštene pokloni nisu ni prići  “čudima”  što ima  OB Valjevo.

siemens magnetom avanto

 Simensov magnet Avanto tim(76x32)  kojim se obezbeđuje detaljan trodimenzionalni  prikaz struktura, sa velikim mogućnostima razlikovanja mekih tkiva. U funkciji je od 2007. godine, pri čemu je obrađeno preko 100.000 pregleda ljudi iz Kolubarskog, Mačvanskog i ostalih regiona u susedstu.

Radiološka služba ZC Valjevo u OB raspolaže  Simensovim multislajsnim skenerom Somatom go UP64- i Toshiba AQUILION PRIME 64. Slajsni. Radiološka služba ima višegodišnje iskustvo  u CT dijagnostici, jer prvi skener Somatom je instaliran 2002. godine.

Digitalni mamograf Hologic je stigao kao donacija Vlade Japana. Od 2010. Zdravstveni centar Valjevo  raspolaže i savremenom angio-salom, Siemnes.

 Najavljenim darovima mnistarstva zdravlja se u zube  me gleda, poklon se odbija, jer sledeći put bi  sugurno izostao. Ipak “Danajcima se ne sme verovati ni kad darove nose”

Ministarka je izrazila zahvalnost kolegama, što su vredni i odani humanoj i časnoj profesiji što se ne čeka na najzahtevnije i najbitnije preglede. 

Da je stanje zdravlja  Valjevki i Valjevaca alarmantno loše, povrđuju činjenice. Samo tokom 2022. otkriveno je skoro hiljadu novih maligniteta, što dovoljni govori o potrebi sprovođenja terapija kod obolelih od raka dojke i materice.

Odeljenje Radio terapije  pri ZC Valjevo bi pokrilo  Kolubaru i Podrinje odnosno 600.000 ljudi. Pored prostora spremnog za već pomenute potrebe, deficitaran je stručni kadar, lekari radiolozi, viši  tehničari i fizičari, koji bi pokrivali linearni akcelerator.

Uverenje  da  će vlast i ministarstvo zdravlja prepoznati prioritete, obzirom da u valjevskom i šabačko-lozničkom okrugu ima skoro 30.000 registrovanih onkoloških pacijenata, bilo je očigledno pogrešno.

Država je jasna u nameri da  ruši,  e ne da  rekonstruiše  sadašnji Centar za fizikalnu medicinu i rehabilataciju, nervno i odeljenja  onkologije, kao  Dečje odeljenje. Pre nekoliko godina Blic i Fondacija novinara Ivanovića, i uz pomoć građana je renovirano  Nervno odeljenje, zapušteno i devastirano. Takođe Valjevac fudbaler Matija Nastasić je donirao preko 200.000 evra za totalnu rekonstrukciju Dečijeg odeljenja. Država se nije odrekla svoj dela, i pdv je plaćen za sve što je kupljeno. Svoj doprinos  je dalo i  građevinsko preduzećea  "Greda". Vlasnik  Zoran  Stanković je spreman da uloži svoja sredstva u dodatne investicije od kojih bi bolnica imala višestruku korist. Sluha da se ideja sprovede u delo nije bilo, jer je odudarala od „zakonske procedure“.

 Najnovijim planom ministarstva predviđeno je rušenje svega postojećeg u OB Valjevo  osim Huruškog bloka,  mada je  ideja  da od njega ostanu samo spoljni zidovi.

Neko se očigledno je previše zaigrao. Trend rušenja i zidanja posle „Beograda na vodi, „Slavije“, gašenja  železničke stanice u prestionici, i rušenja svega do Gazele,  se širi.  Država bi da „zida“ i van Beograda.

u Valjevu je meta Opšta Bolnica Zdravstvenog centra.

Sumnjamo da nas  čeka bolji život u „bolnica na vodi“,  jer smo  svedoci  porasta obolelih i umrlih od malignih bolesti u Valjevu.

Ofanziva hrabrih i  savesnih građana može sprečiti rušenje i zidanje, ali i doprineti  da linearni akcelerator, deceniju i više, posle Beograda, Niša, Sremske Kamenice, Kladova i Kragujevca stigne i u Valjevo.

linear akc 3

Predizborna utakmica se zahuktava, obećanja ne koštaju, ali efekat ne izostaje.

Borba za vlast postaje sve očiglednija. Poslednja jučerašnja epozida „rata“ u Skupšitni Srbije sve govori. Ministre i premijerku  Brnabić od vuvuzela i svakojakih povika opozicije je  čuvalo naoružano obezbeđenje, dok su Skupštinske zgrade bili primetne snage  policije.

 U danu posete ministarke na Platanima je bilo najprijatnije, od  aperitiva do sikteruše za rastanak, ali i najave novog viđenje, jer eto nam izbora.

U međuvremenu Opštini Valjevo stižu penali zbog neizdatih dozvola za izgrađenje objekte na Divčibarama. U pitanju nisu desetine miliona dinara, već mnogo veći iznosi. Građani svoje zakonsko pravo ostvaruju u sudovima,   jer valjevska planinska lepotica i dalje nema kanalizaciju, vodu, struju...

Skaču akcize na gorivo, alkohoh, cigarete.. poskupljuje struja, komunalije...

Okružena  policijom, besramna  lgbd družina traži istopolne brakove, dok prekršteni  MeKitrend  u ko zna šta već, samo štancuje diplome. Diplomaca kao muva na izmetu, a to što ništa ne znaju da rade, koga je briga. Važno je da su  kao uzorni članovi „biblioteke“ uhlebljeni, da će svoju odanost „biblioteci“ potvrditi kada za to dođe vreme.

Pre zidanja nacionalnog stadiona, za milijardicu i kusur evra narodnih para, na stadion „ispod  tenka“  kao poplava u Grčkoj,  „rupu“ preplaviše pojačanja. Cifre su lude  5, 10. 20... ma nebitno koliko miliona evra. Strah je čudo, prerasta u okrutnost.

Bruka na „krovu“, novi lopovluk protiv Pazaraca, o kome dnovinari čute, su posldnja potvrda da „kukavice umiru mnogo pre smrti“ što je davno spoznao i rekao veliki Julije Cezar.

Strah od debakla, u Mančesteru, Lajpcigu, Bernu, postaje nepodnošljiv.

„Posrnula  Madona“  ne zna kud bije!

A za kraj, u OB Valjevo već 10 dana nema radioloških pregleda. „Samo“ 200 mahom onkoloških pacijenata prinuđeno je da čeka na pregled  u trenutku kada biju najvažniju životnu  bitku. Po najnovojoj proceduri, „popravka“ ide po proceduri nabavke kompresora, helijuma, i konačno alata.

Prva dva uslova su ispunjena, a na alat se još čeka. Više ne važi staro pravilo, da Siemens isporučuje opremu u roku od 72 sata. Sada su na snazi nova pravila igre, gde ta obaveza ne važi. Poslovnost Nemaca, daje nadu da će u narednih par dana stići alat, kako bi magnet ponovo vraćen u funkciju, i pregledi konačno nastavljeni. Sa Nemcima se nije šaliti. Znmali su to i naši  preci pre 80 i kusur godina. Nešto se promenilo. Nema pucanja, streljanja, ali ima izdaje više nego ikad.

Ma šta ko mislio, preživećemo i ovo zlo što traje!  

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top
Info for bonus Review bet365 here.

VESTI

Pratite nas