Menu

zaglavlje

15.000 VIDLJIVIH, I JOŠ TOLIKO  NEVIDLJIVIH  VALJEVKI I VALJEVACA SU ŽRTVE NATO BOMBI SA  OSIROMAŠENIM URANIJIMOM!

15.000 VIDLJIVIH, I JOŠ TOLIKO NEV…

Danas se navršava četvt...

ODBOJKAŠICE VALJEVA ZASENILE LAŽNU ELITU U URUŠENOM GRADSKOM SVETU SPORTA

ODBOJKAŠICE VALJEVA ZASENILE LAŽNU …

U nikad siromašnijoj po...

NASTASIĆ OTKAZAO PIKSIJU

NASTASIĆ OTKAZAO PIKSIJU

Odlične partije u...

POSLE IZBORENOG OPSTANKA, DVOJAC NAJBOLJIH, LEŠIĆ I DAY  NAPUSTILI METALAC

POSLE IZBORENOG OPSTANKA, DVOJAC NA…

Najgledaniji i finansij...

SVE JE U SRBIJI NA PRODAJU,  ALI NE I CRNO BELI SVET!

SVE JE U SRBIJI NA PRODAJU, ALI NE…

Vreme smrti traje, što ...

SILUETA ANĐELA I LJUDSKOST ZA NADU DA SMO JAČI OD BESRAMNIH PORUKE ZLA

SILUETA ANĐELA I LJUDSKOST ZA NADU …

Silueta andjela u nebes...

NAJBOLJI U IZBORU SPORTSKOG SAVEZA ACA I MAŠA "ISPALI" IZ sns  "ŠEME"

NAJBOLJI U IZBORU SPORTSKOG SAVEZA …

I pored intenziviranog ...

VREME ZLA TRAJE, ĐAVOLJI OKOT DIVLJAO NA VIDRAKU

VREME ZLA TRAJE, ĐAVOLJI OKOT DIVLJ…

Uzdignute pesnice Stjep...

Prev Next

Specijalistička internistička ordinacija Dr Tomić Valjevo, V. Mišića 102. Tel: 014/228-321 i 065/228-3211

Kardiolog (Dr Đorđević) Telefon: 064/9700-041

INTERNISTIČKI PREGLEDI, GASTROENTEROLOGIJA, ENDOKRINOLOGIJA, ALERGOLOGIJA, DIJAGNOSTIKA, GASTROSKOPIJA,

KOLONOSKOPIJA, ULTRAZVUK ABDOMENA, SRCA, ŠTITASTE ŽLEZDE, DOPPLER KRVIH SUDOVA ABDOMENA

NA 777. KM OD VALJEVA ČEKA VAS PRESTONICA SITONIJE NEOS MARMARAS I HOTEL STAR PARADISE Featured

neos m 0

Letovanje u Grčkoj, posle tri godine postaje ponovo realnost, bez zdravstvenog zelenog kartona, maski, pcr testa, vakcine ….

Za vlasnike  novčanika, izložene pretnji od  pljačke, još u Beogradu u sred autobusa što vas vozi do   destinacije zemaljskog raja u Grčkoj, na obali Egejskog mora Neos Marmaras je retko viđena radost i doživljaj za reprizu.

NM SPOMENIK2

Seoce pretvoreno od 1970. do danas  u prestonicu Sitonije, gradić Neos Marmaras, star  samo jedan vek,  sa predgrađem Paradiso, naseljen je Grcima što stigoše 1922. posle trogodišnjeg  rata iz Turske. Danas je raj za turiste!

Na putu  do Egejskog mora pored moguće pljačke,  prete  i druga neprijatna bus iskušenja.

lopovluk

Biserne su “sačekuše” i usputno prikupljenja putnika što kasne,  besmislene  puš i piš pauze. Vrhunac neprofesionalnosti je petosatno putovanje  od srpske prestonice do Niša. Zastoji,naravno (be)smileni, na prelazima  iz Srbije i Makedenije, sa proverom, očitavanjem i pečatarinjem pasoša, su neminovnost na putu do ovozemaljskog raja.

Bez magle, hladne noći, mrgudnih samobitnih carinika eks YU,  čim  pređete granični  prelaz  Bogorodica-Evzoni, sve ružno i neprijatno briše  miris i ukus,  late kafe.

carina grcka

Ako vam se ukaže iznenadni susret sa prijateljem, eto radosti i najbolje najave,  svega i što sledi, po dolasku na unapred rezervisanu destinaciju.

Bezobrazno navučena zavesa u “kok pitu”  busa ekipe što klikće i urla, u klimatizovanom smradu sa ukusom paljevine, dok uši para dranje  pinkovih  pevaljki i naduvanih im koleza, na glasni zahtev putnika zastor se sklanja.

Oči se otvaraju, pogled puca u nedogled  svim putnicima donjeg doma, dupke punog dabl dekera.

Grčkaaaa!

more centar

Miris i šum mora, dobri putevi, drvene rasušene bandere i već jarom spržene livade dokaz su da je leto odavno stiglo u Grčku. Gologlavi motorciklisti, pogašeni farovi na automobilima što jezde, dokaz su prednosti EU.

Topli, iskreni i srdačni osmesi, ljubaznih domaćina, ali i nestvarno poštovanje novog vodiča, korpulentne i preljubazne cure, brišu u trenu muku turobne noći, vampirskog putovanja bez kafe, toaleta, ali i ogorčenost  opljačkanih zbog nepredviđenog problema.

STAR PRADISE HOTEL postaje naš dom narednih 10 dana. Shvatamo na prvi pogled da jeizbor bio odličan!

PARADISE 1

Komforna čista i svetla soba-studio sa terasom, ili apartman su VAŠ zbor. Neisključujući friz, topla voda, u gospodskom toaletu, mirišljavi beli peškiri, udobran “francuz” na srpskom ispasan kućni red, besprekoran net, popravljaju odmah raspoloženje posle besmileno dugog iskušeničko-prenapornog putovanja drndavim busom, sa posadom, bezosećajnih i samo sebi bitnih ljudi,  tera u zaborav sva loša dešavanja, i  potvrđuju realnost slede dani uživanja.

Posle susreta na recepciji STAR PARADISE hotela l tuširanja letovanje počinje u kristalno čistom bazenu naših domaćina,  sa prijatnom temparaturom vode +28 Celzijusovih.

RECEPC PARADIZ H TOTAL

 

hotel paradiso

bazence p

Prvi susret sa plažom Paradizo 100-tinak metara ispred hotela, jednog u nizu načičkanih  pored obale, i već popunjenih,  je impresivan.

BIC PARADOSIS

Iako vrelo leto tek sledi, plaža je  uređena čista, peskovita, sa suncobranima i ležaljkama. More  smaragdne  boje već ima radnu temparaturu, i samo što ne zove “uskači i probaj me”

PARADIZ PLAZA 2

Desetodnevna bajka nestvarano kratko traje kažu stari turisti I odmah dele savete gde, šta i zašto kupiti, probati i uštedeti, ako se već može. Brojni su sadržaji u ponudi, od vožnji  vozićem i brodićem, do karnevala, folklornih festivala i neizbežnih vatrometa.

drvo nm

SIMBOILI NEOS MARMARASA

Ali bez Valjevaca ne može.

Susret na grčkoj granici sa mužem Lele Kijac,  najbolje i najlepše odbojkašice,  što je igrala u Valjevu, vlasnikom kampa i odmarališta nedaleko od Soluna, u rezidinciji Star Paradisos hotela usledilo je slučajno upoznavanje sa Krijišnikom Stevom Kesičem-Surčincem. Teča  Milana Borjana se spremao upravo da krene nazad u Srbiju. Popismo par piva, Steva reče da su hotel i mesto predivni, a da kod Ane, glavne kuvarice  u STAR Paradiso hotelu  na istoimenioj plaži, mnogo lepšom  od "glavne"  u Neos Marmarasu  ima jela po našem ukusu. i najvažnije  da su cene prsitojne, a jela preukusna. Pomenu i market u vlasništvu Leskovčanke Zorice. Pozdravisimo se, posle  popušene zvezdaško- partizanovske lulu mira, zakazasmo viđenje u Srbiji.

Odmor od ubitačnog putovanja završen je đirom po savetu Steve  preko"Zorice na brdu"  do mora i tri trga u Neos Marmarasu. Dužina rute od hiljadu-dve koraka je baš zahtevna, ali prija u svakom pogledu.

U centru prestonice Sitonije  ukaza se Valjevac Bane Amer u trenu.  

Runda ćaskanja okončana je najboljom hladnom nes kafom, u “skrivenoj” poslastičarnici- pekari  “ELPIDA”, gde Bane inače ima i parking za svoju alu od motora.

elpida basta

"Elpida" je smeštena je  u bočnoj uličici na kraju prvog od tri trga živopisno gusto naseljenog gradića na srednjem prstenu Egejskog mora.

Mala cvetna bašta domaći slodaled, ceđeni sok od narandže, kraljica  orijenta baklave, torte… Paste i peciva su posebna priča u "ELPIDI!.

 Upoznasmo  domaćine kraljicu Elpidu i gospodina Sotirisa Topolia.

elpida

Sutradan na ugovorenoj nes kafi, pošto je prva “položila ispit” dama širokog iskrenog osmeha i  gospodin Sotiris, menadžer porodičnog carstva se pohvališe  najvećim blagom porodice Topoli, sinom i tri ćerke, od kojih je jedna sa njima u slatko-slano-ledeno-sočno- moćnom biznisu.

 

sladza

elpida kolaci

Osvežavajuće ledeni nes, flaša raslađene vode, neizbežna baklava… ublažiše tugu  trećeg pristiglog po dojavi da smo tu, Valjevca doktora Kiša.

va 2

Očigledno pogođen posle demoliranja Zvezde i 2:2 sa Partizanom nije mogao da veruje u ludi ishod 4. utakmice.

Utešiše ga  reči  da Evroliga  i titula neće izmaći u ponedeljak, pa makar se igralo do ponoći, a t u je bude li  šoka i plan B, odnosno akcija poreske uprave..

“Ne daj bože izgubi li “ljubimica” odmah će biti aktivirana rezervna opcija, i dug za porez Partizana od 5 miliona, I eto otvorenih vrata za  prolaz Zvezde. Ali i  opcija “Rusi aut ” a Partizan i Zvezda u eliti je gotova stvar, jer crno beli su i parket kupili posle nedavno održanig Fajnal fora u Beogradu, tako da nema sekiracije”, tresnuh u licedoktoru  dijagnozu srpske klupske košarke.

Zvezda je pobedila posle 3,5 sata svega osim košarke, u petoj utakmici.  kako potvrdiše i jednostrani  i "nepristrasni" hrvatski mediji u tekstu naslovljenog sa: Cirkus u kojem hrvatski klubovi imaju status korisnih budala, a frka sa Zvezdom se stalno ponavlja!

Hrvati su ragovali, "histerično" istakoše srpski fejk njuz mediji o košarkaškom skandalu tokom 5. meča  Zvezde i Partizana. Potegnuli su izjavu Hajdukovog predsednika Lukše Jakobušića: "Nikada se nemojte rvati sa svinjama jer ćete oboje završiti u blatu, ali u tome će uživati samo svinja."

Inače potvrda da CRNO BELO nije omiljeno u kritički nastrojenoj prema zlu, bilo koje vrste, ni u lijepoj njihovoj, potvrdiše "gostoljubivi"  iz Makarske. Partizanovci su napadnuti jer su se slikali u crno belim  obeležjima.  U Neos Marmarasu tih ludosti nema. Paokara je omiljena pa valjda zato nije greh istaći boje omiljenog kluba, čiji su navijači naklonjeni  zna se kome.

paok nm

Ceđena narandža u "ELPIDI" osvežava grla i duše nehrvatske, zvezdaša i partizanovca. Prijatelji  nisu "navijači" ma ko da pobedi. I samo da se zna,  gledaćemo 2 srpska tima u Evroligi, dok je borba za tululu u srpskom šampionatu nije pod znakom pitanja. Silovanje zdravog razuma nastavlja. Pion Čovićev, preti praznom puškom da će Partizan u Treću ligu. Faktički dva prekrštena efemepea simuliraće  borbu na nacionalni trofej, jer Mega nastupa bez samo tri najbolja igrača. Vreme ze metlu u KLS i vraćanje pod kapu  KSS-a je prvi naredni korak i "lečenje" kriminala i hilganstva bez granica. 

A na 777. km u Valjevu druge  junske subotnje večeri haost napraviše  izgleda baš  krimosi i hulagani iz miloše zvani “navijači”.

Slomljen nos,  odgrižen prst, posekotine i masnice su epilog krvavog pira slobodnih ludaka i krimosa. Žrtve lukada umalo nisu bili legendarni Dule Vujošević i samo "zašiveni" senior  Koprivica, sa prijateljima očigledno u pogrešno vreme na pogrešnom mestu. Ludilu pobesnelih nema kraja. Poprište krvave tuče bio je u utorak uveče i Tešnjar, što inače nije prvi put da pršti,  da leti perje u istom lokalu. .

Tih nesretnika bez granica nema u Neos Marmarasu.

Prestonica Sitonije je poznate  po moćnom hotelskom kompleksu Porto Karas gde je braćni par Elpida i Sotiris  Topoli radio dugi niz godina. Pre pola decenije  su odlučili da da svoje umeće iskoriste i svojim proizvodima snabdevaju turiste Neos Marmarasa i hotelski kompleks sagrađen  1973.godine.

porto karas

Vizionoar nestvarne priče je  otkupio od crkve skoro 2000 hektara neplodnog i močvarnog zemljišta. Pretvorio ga je u raj sa  45.000 stabala maslina i velikim vinogradom.

porto karas1

Gost Porto Karasa je bio Fransoa de Miteran, a Salvador Dali je dizajnirao kupatilo u vili Galini, a sam imao svoju takozvanu „crvenu sobu“ u hotelu.  Grčka je bila domaćin  Evropskog samita 2003. U Porto Karasu, kada predstavljena ideja Evropske Unije uz učešče predsednika 25 evropskih zemalja.

porto karas

Luksuz je šifra hotela, mesta značajnih istorijskih događaja, nečeg što je pokrenulo ovaj deo Halkidikija. Porto Karas vina su simbol, a da su u vrhunska potvdili su nam prijatelji, doktori iz Valjeva učesnici Kogresa.

doktori

Za većinu je Porto Karas je misaona imenica, ali nikad se ne zna, možda se i tamo nekada stigne na letovanje.

Na par stotina metara ispred gradske plaže u Neos Marmarasu je spomenik prvim doseljenicima Neos Marmarasa pristiglim tačno pre jednog veka.

NM 100

Gostima  ne sklonim troškarenju, sve potrebno za jelo i piće nudi "bermudski trougao iznad iznad  centralne gradske plaže.

nm super market

U strmoj ulici su dva marketa, jedan pored drugog. Imaju sve kao i druge radnje, svež hleb, voće i povrće, meso, ribu,vodu vino, pivo... Uporediti cene ne škodi, samo može da prija. Različite su od radnje do radnje.

Kod “KOMŠIJA” cene su niže u odnosu na sve druge od marketa kod Zorice na ulazu iz Paradiza do najveće trgovine kod Porto Karasa. Pametnom dosta!

Tik uz pomenute štediše našeg novca je snek bar sa baštom  JANAKIS( GIANNAKIS)!

GIROS 3

Šije konkurenciju kvalitetom, brzinom, usluge, odnosom prema gostu. Cena  girosa i drugih specijaliteta je niža u odnosu na druga mesta.

meos m klopa j

Giros svinjski,  pomfrit salata, prepečen hleb su samo 3,70 evra, slično kao i kod naše Ane pored plaže u Paradisu !

Za sve koje ne mogu bez pijace I buvljaka, četvrtak je pazarni dan i sve je u ponudi, od igle do lokomotive.

pijac nm 0

Za evro vas čeka suvenirčić za frižider, privezak, oklagijicica, maska Leonide…Letnje haljine, made in Italy, mame dizajnom i kvalietetom,a ako ste vešti u cenkanju  možete ih kupiti, za 10, pa čak i koji evro manje. Maslinovo ulje vina, med, voće, začine, sveža riba… imaju svoju cenu.

pijac med

pijac kolacici

pijac nm voce

pijac oktopod

Afrositonac sa suprugom takođe dvometrašicom, poliglota i šarmer poozdraviće vas na srpskom i ponudiće vam nešto iz svoje mini "robne kuće",a što drugo sigurno nemaju.

pijac pokretna rk

Posebno prija saznanje da ste lišeni lošeg vremena, kiše i hladnoće,  ali  čudni kontrasti u centru prestonice, sa  fudbalskim  igralištem su posebnost Neos Marmarasa.

nm djubre

NM TRAKTOR

nm miris proslosti

IGRALISTE NM

macan bre

Kiša padne, zagrmi, zabrundaju  i avioni, ali sve to traje kratko, i Sunce se ponovo vraća. par kisa

neos marm 10

Od medija dostupan je nacionalni tv servis, a ima  i komaraca. Tu su upravljač i 10 tableta( 1evro) da neželjeni gosti nestaju.

Najpoznatije letovalište na Sitoniji, Neos Marmaras je  od ribarskog seoceta sedamdesetih godina prošlog veka izrastao u  turističku destinaciju za poštovanje. Danas su u Neos Marmarasu u ponudi sobe, apartmani, mali hoteli. Izbor mesta za jelo je ogroman. Tu su i zanimljive i interesantne radnjica. Dom zdravlja, pošta i banka, su na raspolaganju. Internet je dostupan i kvalitetan.

mn srce

Pravoslavna crkva je najlepšem mestu u gradu. c nm

crkva m

crkva nm

Na tri centralna trga  kafići sa visećim terasama. Gradska plaža nalazi se na izlazu iz Neos Marmarasa, prema Porto Karasu, pored fudbalskog igrališta. Duga je, ima prirodnu hladovinu, sitan šljunak, postepen ulaz u more.

gerijatrija

Ista je, ali  čistija i lepša plaža u Paradizu na ulazu sa južne  strane u Neos Marmara.

PARADIZ PLAZA 2

Pekara-kafić sa uvek  svežim pecivom i besprekornim espresom je lako uočljiva u Paradisu i ne treba je zaobići.

PARADIS PEKARA

Zalazak Sunca čini Neos Marmaras i Paradizo svaki dan dugim, sunčanim i posebno romantičnim, a leto tek stiže.

neos m 11

neos m sun z

Preporuka je, posle viđenih čari Neos Marmarasa i Paradisa, vrati se i ponovo uživaj!

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top
Info for bonus Review bet365 here.

VESTI

Pratite nas