Menu

zaglavlje

Specijalistička internistička ordinacija Dr Tomić Valjevo, V. Mišića 102. Tel: 014/228-321 i 065/228-3211

Kardiolog (Dr Đorđević) Telefon: 064/9700-041

INTERNISTIČKI PREGLEDI, GASTROENTEROLOGIJA, ENDOKRINOLOGIJA, ALERGOLOGIJA, DIJAGNOSTIKA, GASTROSKOPIJA,

KOLONOSKOPIJA, ULTRAZVUK ABDOMENA, SRCA, ŠTITASTE ŽLEZDE, DOPPLER KRVIH SUDOVA ABDOMENA

NOVA 3 D IGRICA "SENJAK" U VALJEVU, I DA LI ZAGAĐIVAČ ŽIVOTNE SREDINE HANSGROHE LIVNICA Featured

va senjak 3 d ceoPre godinu dana, polovinom avgusta 2022, pred i posle lokalnih izbora 2020. i dobItnici i gubitnicu su gromoglasno najavljivali izgradnju sportskog kompleksa. Od SNS Hale sportova, Kongresnog centra, apartmana, parkinga…dalje od 3D datoteteke  nije se odmaklo. Ove 2023. stigli su nemački investitori.  Bizerba je otvorena na rođendan najveće pošasti 29.veka, firera Hitlera, i da li je zagađivač životne sredine deo fabrike otvorene uoči Vidovdna, livnica Hansgrohe d.o.o. tek treba da se utvrdi. 

Grad na Kolubari sa 10.000 školaraca, više hiljada sportista i 100-tinak klubova već  četvt veka(od 1977. godine) ima skockanu ARENU Valjevo, sa 5.000 mesta i zatvorenim  olimpijskoim  bazenom.  

spc arena va 1997

Za SPC ARENA Valjevo(vrednost radova danas bila oko 15 mulioa evra) postoji generalni projekat i studija izvodljivosti.  Urađen je i temelj, ali je vlast utvdila da je u međuvremenu "istrulio". U  međuvremenu je  ozidan  novi temelj, ali je kao i predhodni pre "ekshumacije" zarastao u travi, i teško ga je uočiti. 

va spc va 2020

  Posle tri leta, pred četvrto, poslednje u drugom mandatu SNS vlasti,  Valjevkama i Valjevcima se nudi  nešto novo,  na slovo "s" naravni u  3D datotetci. Tender za projektovanje Sportskog kompleka "Senjak" je bio je otvoren je do 24. avgusta 2022, a procena vrednosti posla je 2,5 miliona dinara. Po želji naručioca  projektovan je  zatvoreni bazen sa termalnom vodom, fudbalski teren sa atletskom stazom i strelište…

Grad Valjevo je uredno raspisao je tender za izradu urbanističko-tehničke dokumentacije za uređenje i izgradnju sportskog kompleksa "Senjak". Projektini zadatak  je  imao za cilj motivaciju mladih za bavljenje sportom, kao i poboljšanje uslova za treninge i utakmice aktivnih sporista. Gradnja je planirana na mestu sadašnjeg “sportsko-rekreativnog kompleksa Senjak" odnosno fudbalskog terena dimenzija 100X50m sa prirodnom travom, i tribinama na zapadnoj strani terena, poslovni objekat - administracija i uslužni ugostiteljski objekat i parking prostor i pripadajuće zelenilo.
Planirana je konačno  izgradnja objekta zatvorenog bazena, fudbalskog terena sa veštačkom travom, prostora za atletsku stazu i objekat za svlačionice i smeštaj pratećih sadržaja, kao i izgradnja, odnosno rekonstrukcija objekta strelišta.

va senjak 2

Prema projektnom zadatku, plniarana je gradnja objekata sa dve bazenske školjke - veliki bazen biće namenjen 25m plivanju i vaterpolu, dimenzija 25,03x33,00m, dubine 2m, sa 8 plivačkih staza sa startnim blokovima sa jedne strane bazena.
Profil bazena je projektovan sza organizovanja i održavanja plivačkih i vaterpolo takmičenja, juniorskih i seniorskih selekcija, na domaćem i regionalnom nivou, za 25m plivanje i vaterpolo.  Oko bazena planiran je horizontalni preliv u nivou bazena i prostor za postavnjanje savremene elektronske opreme za merenje vremena (touch panels). Mali bazen biće namenjen rekreaciji različitih starosnih struktura građana i služiće kao podrška u realizaciji obuke neplivača u okviru školske nastave i van nje. Predviđene dimenzije su 20x10m, dubine 1,35-0,5m, takođe sa horizontalnim prelivom.  U planu su i svlačionice sa kabinama, tuševi, plato za letnje sunčanje, garderoba, biletarnica...  Posebno je napomenuto da su u neposrednoj blizini kompleksa, na lokaciji objekta Opšte bolnice Valjevo, rađeni su istražni geotermalni radovi i urađen elaborat o količinama i karakteristikama podzemnih voda, pa u procesu projektovanja treba uzeti u obzir činjenicu da se termalne vode mogu koristiti za potrebe objekta zatvorenog bazena. Drugu zonu kompleksa činiće izgrađeni fudbalski teren, plus  atletska staza.  Naručilac projekta  inisistira na  fudbalskom terenu dimenzija 100hx50m (pogrešna dimenzija terena  prim aut,), za profesionalno i rekreativno bavljenje sportom, kao i izgradnju jednostrane tribine, u neposrednoj blizini terena objekat sa tri svlačionice za muškarce i tri svlačionice za žene, kao i kancelarijski prostor.  Oko fudbalskog terena planirana je izgradnja atletske staze standardne dužine 400m, sa najmanje 8 traka i podlogom od tartana.
U trećoj zoni predviđena je izgradnja objekta strelišta, ali se napominje da će tehnička dokumentacija za izgradnju ovog objekta biće predmet posebnog projekta.
Uz to, od projektanta je zahtevan  dovoljan broj parking mesta za korisnike kompleksa, kao i parterno ozelenjavanje kompleksa tako da on čini jedinstvenu urbanističko-arhitektonsku celinu. Dodaje se i da je predviđeno uklanjanje postojećeg objekta ugostiteljstva na katastarskoj parceli broj 2860/3 K.O.Valjevo, koji je neuknjižen i nema regulisan vlasnički status.

Posle hale sportova Valjevo, parkinga iza "socijalnog sa parkom na krovu, obdaništa ispod Petog Puka, benzinske pumpe pored Duple trake, preko puta Lukiola, na uglu Sinđelićeve i Železničke ulice, na red je došla 3D datotetka  SC Senjak".

U Valjevu je za 30 godina sagrađena škola  i obdanište u Brđanima. Neimari GP Jablanica, plaćeni poput robova u doba faraona, gradili su i izgradili nestvarnim umećem dostojnim najvećih umetnika, vizantijskih graditelja, AJA SOFIE, Antemija iz Trala i Isidora iz Mileta. Majstori Jablanice su strpljivo i predano po snegu, Suncu i kiši stvorili hram Vaskrsenja Hristovog, u srpsko vizantijskom stilu, dugačak  46 metara, širok 26, a visok  47 metara. Prizemlje hrama se prostire na 978 m2, a galerija 229 m2. Hram je projektovala Ljubica Bošnjak arhitekta iz Beograda.

Rekonstruisane su i asfalirane Karađorđeva, Dušanova, Pantićeva, Sinđelićeva, ulicu 7.Jula, Vuka Karadžića, Pop Lukina, Ljube Kovačevića,  Mirka Obradovića i obilaznica za užički put. Novi asfalt je stigao i u ulice na Petom Puku,  u Novom Naselju.

Sportska infrastruktura je jača za novoizgrađenu halicu za odbojku pored Ljubostinje "Student" i naravno iako preplaćena "skraćena je po dužini, tako da je uslovna samo za odbojku. Renovirana je zgrada DTV Partizan, kod stare zelene pijace, u sada preimenovani Dom sportova general Sveta Đukić,   od krova do parketa. Radovi su od prvobitno obezbeđenih 12 miliona su poskupeli i dostigli skor 10 puta veću cenu od prvobirnoi planirane. Radilo se i u SRC Petnica, oko bazena, ali i danas nema  novca za toplotne pumpe i adekvatni sistem grejanja vode tokom cele godine. Narodne pare nemilice arče  nebitne i neodgvorne neznalice, najprizemniji poslušnici vrha vlasti. I naravno još uvek niko ne odgovara!?

Devasitirana zgrada nekada Radio Valjeva je kap u moru zla što davi Grad Valjevo!  

Za investitore iz Nemačke novac mora se nađe!

Posle otvaranja Bizerbe, da li slučajno  na rođendan nacističkog firera Alolfa Hitlera, uoči Vidovdana, je otvorena fabrika još jednog nemačkog investitora u Valjevu. Zabrinuti za životnu sredinu traže odgovor samo na jedno pitanje. Koliko je opasna je po okolinu livnica Hansgrohe d.o.o. Na površini od 40 ari,  godišnje treba da se izlije 3 miliona mesinganih tela, odnosno  30, 4 tone mesinga dnevno, 7.296 tona godišnje. 

hansgrohe

Na otvaranju se moglo  čuti da su Nemci uložili  85 miliona evra, i da planiraju do 2028. da zaposle 1.000 radnika. Informacije o zaradama, koliko fabrika košta Valjevo i Srbiju, iznos  subvencija investitoru  po svakom zaposlenom radniku su očekivano izostale. Saznaće se kao što je  "na vreme" stiglo obaveštenje o subvencijama države narodnim parama za radna mesta u Gorenju i Valiju, i danas aktivnim, ali i dalje u potrazi za radnom snagom. Razlog "bežanije" i nezadovoljstva radnika su niske zarade. U blizni nove industrijke zone u Popučkama investitor iz Nemačke je otvorio pogon SCHOEN AUTOMOTIVE DOO VALJEVO, za proizvodnju delova od gume za auto industriju. Kako tvrde zaposleni firma je preporodata vlasniku već 50-ak sličnih firmi. Uvereni su  da im se sprema najgori scenario poput onog u Srbijanki, Stefilu, Gradcu, Elindu...

Dok ćekamo da odgovorni za uništavanje privrede u Valjevu izađu pred lice pravde valja podsetiti da su u proteklih 30 godina po nečijem nalogu  uprošaćeni i nestali nosioci razvoja valjevske privrede: prehrambeni gigant Srbijanka proizvođać nameštaja STEFIL, GP Jablanica, Elind, MK Uzor, štamparija Milić Rakić, fabrike Elind, Gradac, Milan Kitanović, "Poljokop", Mlinsko preduzeće  i pekara 15.septembar... Valjevska pivara, iako prodavana i srozavana do dna,  i danas je živa, i ponovo u prvatnom vlasništvu. Krušik sa Namenskom, Armaturama, Akumulatoruma, Lovačkim municijom, Kovačnicom, Alatnicom, Kalionicom... bio i ostao  posebna priča.

Sve pomenute fabrike su činile  Valjevo  posebnim Gradom, u eks SFR Jugoslaviji.

Valjevo je 30 godina “zaključan” Grad, prepušten na milost i nemilost, lošim ljudima, neznalicma, jednostavno bezvrednim osobama, samo vrhu vlasti pogodnim.

Lažna i nikada ispunjena  obećanja još uvek prolaze, Ističe im rok trajanja. Kuka i motika ćuti, a biće baš kako je velik Njegoš rekao:

"Budale su s očima slepe, što ljudi hoće, to i vreme trpi. Laktom vjere glupost čovjeka mjeri, a ozbiljnost djelom i vrlinom. Neka bude borba neprestana, neka bude što biti ne može"

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top
Info for bonus Review bet365 here.

VESTI

Pratite nas