Menu

zaglavlje

Specijalistička internistička ordinacija Dr Tomić Valjevo, V. Mišića 102. Tel: 014/228-321 i 065/228-3211

Kardiolog (Dr Đorđević) Telefon: 064/9700-041

INTERNISTIČKI PREGLEDI, GASTROENTEROLOGIJA, ENDOKRINOLOGIJA, ALERGOLOGIJA, DIJAGNOSTIKA, GASTROSKOPIJA,

KOLONOSKOPIJA, ULTRAZVUK ABDOMENA, SRCA, ŠTITASTE ŽLEZDE, DOPPLER KRVIH SUDOVA ABDOMENA

IN MEMORIAM MIROLJUB ANDRIĆ -GEDŽA Featured

GEDŽA MIROLJUB ANDRIĆValjevo i Mionica juna 2020. su je ostali bez još jednog barda fudbalskog sporta. Deo svetlosti što ćemo svi biti,  postao je fudbalski šmeker, neumoljivi golgeter, voljeni i poštovani suprug, otac i deda, boem i šarmer, naš prijatelj i drug  Miroljub Andrić-Gedža(1948-2022).

Bio je fudbaler,  nevidljivi, a neprikosnoveni topdžija  i mag tzv malih  terena.

Žario je i palio, bušio  golmanske mreže u plavo-belim dresovima Riibnice i BELIM Budućnosti i crvenim i crveno belim Krušika.

U “Monci” kraj RIbnice započeo je fudbalsku misiju pred kraj pete decenije prošlog veka i to kao bek.

U bekovskom tandemu sa čuvenim Lićom-Zebićem sredinom 60-tih   postaje standardni prvotimac. Igrao je   u društvu  Paje Simovića, Čitakovića, Kovačevića, Ćosića, Bojića, Topalovića, Pantelića

RIBNICA 67 8

Malo ko je mogao pretpostaviti da u lepuškastom omalenom čigrastom tinejdžeru iz Monce  “čuči” pakleni golgeter, više od dve decenije strah i trepet za protivničke golmane.

U godini ulaska Metalca( kasnije vraćeno ime Budućnost) u Drugu ligu, 1969. Gedža je  sa Ribnicom  izborio plasman u izuzezno kvalieitenu  Kolubarsko-podrinjsku ligu.

Gedža je već i kao bek  stizao do protivničkih odbrana i  počeo da trese mreže.

Odlaskom mega zvezde iz Ribnice Milana Simovića "Paje" u Budućnost,  Andriću se otvaraju vrata u napadačkom redu, i odmah  postaje prvi napadač Ribnice.

Izuzetan tajming, snalažljvost, hitrina, jednostavno osećaj za gol, izbacili su talentovanog momka u prvi plan.  Gedža je uvek na pravom mestu, najčeše, poput danas Mitrogola, glavom, a za glavu je bio niži i neuporedivo sitniji od Mitrovića, uvek brži od čuvara i neumoljivo pogađa metu.

Andrić je imao i moćan šut, levicom i desnicom, ali udarci "čelom" su bili specijal.

Golovi se nižu i fudbalski svet valjevskog kraja ubrzo upoznaju Gedžu.

 Specijalac uvek na prvoj stativi brži pod čuvara poput Lala Đurića nestvarno lako postiže golove glavom.

 U "Letopisu FK Ribnica piše da je Gedža bio naplaćeniji igrač u  istoriji kluba, a moralo je tako biti jer postignuti  golovi i radost Mioničana  nisu imali cenu.

Vrhunac igračke karijere prelazak u Budućnost posle dokazivanja u redovima srpskoligaša Krušika 1973.

BUDUĆNOST 75

Sa fudbalskim znalcima poput Vladete Starčevića, Tekira, Žila, Lace, Pula, Rvovića, Štace, Šuce, Šekija, Miće, Fazana, Jekare, Pante... igrača  mnogo jačeg kalibra od onih u matičnoj Ribnici, brka Andrić je “eksplodirao”

GEDŽA I VLADETA STARČEVIĆ

Golove postiže fantastičnom lakoćom, i vrlo brzo fudbalski narod masovno dolazi da gleda mioničkog čarobnajka,  naslednika Paje Simovića. U  valjevskoj Budućnosti pošto je izgubila status drugoligaša igra samo jednu sezonu.

Boem i fudbalski šarmer ponovo se vraća u  Krušik, gde nastavlja da sa Šekijem, Milosavam, Rebom,  Grolom, Bracom, Terzom, Žilom, Kurlagom, Srejom, Prejom… i koučima Balaćem i Savom Kristićem  da piše istoriju fabričkog kluba. Nastavlja da cepa mreže  rivala iz zadovoljstva i strasti, u ligi danas ništa slabijoj od elitne u državi Srbiji.

GEDZA KRUSIK 73

Da je "Gedža" golgeter Krušika svih vremena  nema nikakve dileme.

gedza gool

Pravdoljubiv, častan, i nadasve šarmantan, retko viđeni  šeret i šaljivdžija uvek za spreman časicu razgovora, “tukao” je muški vatrenu vodu”, zatezao sportski u igrama na sreću. Na svoj golgeterski način, strasno, posvećeno i kad je bilo važno, a kad to pa nije, bio je miljenik i sreće, dobio je što svako želi, pored Sranke i dece, i novčanu premiju!

Niko,  pa ni Stanka, nisu ga moglo odvojiti od druženja. Od kafane nije odustajao čak ni kada mu je zdravlje  ozbiljno narušeno, jer to je bio Gedža.

Živeo je do poslednjeg daha na svoj način, punim plućima, zadovoljan šta mu je život  pružio, i on njemu.

Supruga Stanka sin i kćer, i naravno unuci su ljubavlju i neugasivom energijom pržili sve Gedžine slabosti i poroke, vidljive i nevidljive, kojih se nije stideo, jer takav je bio.

Radio je sve od srca i sa voljom, a po pravilu znao je da u moru svakojakih prepozna čoveka, uzvrati istom merom i  i pokaže mu svoj karakter ljudine.

Otuda ne čudi što je Gedžu  na putu  u bezvremenu svetlost pored najbližih ispratilo na stotine i poštovalaca, desetine prijatelja, posebno onih iz Krušikovog sveta fudbala. Udostojiše ispraćajem svog Gedžu uz žito, domaću, i suzu što se ote, i oprži lica jače od vrelog junskog Sunca.

Za utehu Gedža je napustio svet što se prozlio,  svet nevrednosti, šljama i bagre, što hara poput kuge, ali je on, Gedža ostavio nadu da slični njemu ljudskošću, pažnjom, tolerancijom i energijom istrajnošću i ljubavlju  mogu zatvoriti vrata pakla što bi da proguta ljudski rod.

Miroljub Andrić, naš  Gedža je sahranjen na Novom groblju u Valjevu 14.juna.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top
Info for bonus Review bet365 here.

VESTI

Pratite nas