Menu

zaglavlje

Specijalistička internistička ordinacija Dr Tomić Valjevo, V. Mišića 102. Tel: 014/228-321 i 065/228-3211

Kardiolog (Dr Đorđević) Telefon: 064/9700-041

INTERNISTIČKI PREGLEDI, GASTROENTEROLOGIJA, ENDOKRINOLOGIJA, ALERGOLOGIJA, DIJAGNOSTIKA, GASTROSKOPIJA,

KOLONOSKOPIJA, ULTRAZVUK ABDOMENA, SRCA, ŠTITASTE ŽLEZDE, DOPPLER KRVIH SUDOVA ABDOMENA

KORAK KA SLOBODI, ODLUKA VIŠEG SUDA :"NEMA IZRUČENJA DŽULJANA ASANŽA SAD! Featured

aSANŽ BRE 1

Foto: picture-alliance/dpa/D. Lipinski  Visoki sud u Londonu danas je odlučio da  Džulijan Asanž može da uloži novu žalbu,  na zahtev SAD za izručenje.

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž ipak neće biti izručen SAD po optužnici za špijunažu, saopštila je britanski sudija Vanesa Baretser, uz objašnjenje da bi to bila represivna mera zbog njegovog mentalnog stanja.

Tužilaštvo SAD će se žaliti na presudu.

Osnivač Vikiliksa  je dobio je dozvolu da uloži žalbu na nalog da bude poslat u SAD da mu se sudi zbog odavanja vojnih tajni, za koje tužioci kažu da je ugrozilo živote.

Ova odluka potvrđuje da Asanž može da ospori američka uveravanja o tome kako će se voditi njegovo buduće suđenje i da će njegovo pravo na slobodu govora biti povređeno.

Dvoje sudija Višeg suda su Asanžu dali dozvolu da uloži žalbu kako bi se saslušao njegov argument, jer bi mogao da bude diskriminisan na osnovu toga što je rođen u Australiji i strani je državljanin.

Više stotina pristalica Asanža okupilo se ispred suda uoči ključne presude. Pravna bitka traje 13 godina.

Od dvoje sudija je zatraženo da se izjasne da li su zadovoljni uveravanjima SAD da Asanž (52) može da se osloni na pravo na Prvi amandman ako mu se sudi za špijunažu u Sjedinjenim Državama.

Odluka sudija Višeg suda u Londonu je ispred suda dočekana erupcijom oduševljenja okupljenih i pozdravljena je skanidaraenm i pesmom. Asanžov pravni tim rekao je da je kojim slučajem  izgubio, u avionu za Ameriku bio u roku od 24 sata. 

Asanžov advokat Edvard Ficdžerald  je upozorio sudije da ne bi trebalo da prihvate uveravanja američkih tužilaca da Asanž, rođen u Australiji, može da traži da se osloni na prava i zaštitu koja postoje u okviru Prvog amandmana, jer američki sud neće biti obavezan ovim.

„Mi kažemo da je ovo očigledno neadekvatna garancija“, rekao je Ficdžerald sudijma.

Ficdžerald je prihvatio odvojeno uveravanje da se Asanž neće suočiti sa smrtnom kaznom, rekavši da su SAD dale „nedvosmisleno obećanje da neće optužiti ni za jedan prekršaj za koji može da bude propisana smrtna kazna“.

SAD su saopštile da je njihovo uveravanje o prvom amandmanu bilo dovoljno. Džejms Luis, predstavnik američkih vlasti, rekao je da je jasno stavio do znanja da Asanž neće biti diskriminisan zbog svoje nacionalnosti ni na jednom suđenju ili pretresu u SAD.

Asanžov pravni tim smatra da bi mogli da prođu meseci pre nego što se sasluša žalba.

Sudbina osnivača WikiLeaksa, DŽulijana Asanža, potvrđena odlukom  Visokog suda, protiv brzog izručenja Americi se menja u korist Asanža. U vojoj poslednjoj pravnoj bici u Velikoj Britaniji Asanž je dobio odluku o  izbegavanje izručenja Sjedinjenim Državama.

Australijski  novinar je  tražio  dozvolu da se  žali na presudu o  mogućnosti na američko suđenje za optužbe za špijunažu.

Dvoje sudija  Visokog suda u Londonu  prihvatili su  Asanžov zahtev,  da se  advokati  američke vlade vrate sa “zadovoljavajućim garancijama” o zaštiti slobode govora i da se on neće suočiti sa smrtnom kaznom ako bude osuđen.

Danas  je i zvanično doneta odluka, i Australijanac će imati priliku da  se argumentima brani sudovima Ujedinjenog Kraljevstva. 

Asanž je u zatvoru Belmars u jugoistočnom Londonu od aprila 2019. godine.

Uhapšen je nakon što je sedam godina proveo u londonskoj ambasadi Ekvadora kako bi izbegao izručenje Švedskoj, zbog odbačenih  optužbi za seksualni napad. 

Američke vlasti žele da sude Asanžu zbog odavanja američkih vojnih tajni o ratovima u Iraku i Avganistanu, prenosi “RTL Today”

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top
Info for bonus Review bet365 here.

VESTI

Pratite nas