Menu

zaglavlje

Specijalistička internistička ordinacija Dr Tomić Valjevo, V. Mišića 102. Tel: 014/228-321 i 065/228-3211

Kardiolog (Dr Đorđević) Telefon: 064/9700-041

INTERNISTIČKI PREGLEDI, GASTROENTEROLOGIJA, ENDOKRINOLOGIJA, ALERGOLOGIJA, DIJAGNOSTIKA, GASTROSKOPIJA,

KOLONOSKOPIJA, ULTRAZVUK ABDOMENA, SRCA, ŠTITASTE ŽLEZDE, DOPPLER KRVIH SUDOVA ABDOMENA

NOVAK ĐOKOVIĆ PODRŽAO NAROD U BORBI ZA MAJKU PRIRODU I ZDRAVLJE! Featured

Novak dokovic 2 protest

Najbolji sportista planete teniski bog Novak Đoković sa kolegama nije izborio finale Devis Kupa u Madridu,  za “salataru” pa će  Hrvati će u nedelju na megdan Rusima, ali se oglasio sasvim drugim povodom, prvi put javno protiv aktuelne sns vlasti.

Povod je reakcija naroda da se suprotstavi bahatoj vlasti.

Na poziv ekoloških organizacija  građani su u najmasovnijim protestima u 2021. godini iskazali  svoj stav prema Rio Tintu, i zakonu o ekproprijaciji i dalje bez potpisa predsednika SR Srbije, kao i potpisanom  zakonu o referendumu i narodnoj incijativi.

Povodom današnjih protesta Novak Đoković, i je na Instagram priči podelio dve poruke.

Čist vazduh, voda i hrana su ključevi zdravlja. Bez toga, svaka reč o zdravlju je suvišna”, napisao je Đoković.

Novak Dokovic1 protest

“Priroda je naša majka. Provodimo više vremena u prirodi. Sa njom i uz nju je nam je život bogatiji”, dodao je prvi reket svetam slobadan i hrabar kao i uvek da se suprotsavi javno svemu što ne valja.

Najmasivovnijih protesti u Srbiji posle onih 7.jula protiv "brnjičenja" i "zaključavanja"  doneli su dvočasovnu blokadu puteva, mostova i trgova, (ne)očekivano su izazvali  i veliku reakciju u svetskim medijima.

Pored  protesta podrške  u Njujorku, Parizu i Berlinu, vodeći svetski mediji Asošiejted pres, Rojters, Vašington post, Frans pres, i drugi izvestili su javnost o protestima u Srbiji.

Uprkos upozorenjima od policije u kampanji zastrašivanja koju su vlasti pokrenule protiv demonstranata, narod se nije uplašio, izašao je na ulicu. Jedan huligan je teško pretučen u Novom Sadu, posle napada na protestante,  navodi AP i dodaje da su u Beogradu maskirana lica bacali baklje na demonstrante.

Uniformisana policija nije bila vidljiva tokom dvočasovnih protesta, „najmasovnijih demonstracija protiv populističke vlasti u Srbiji u mnogo godina“, ocenjuje AP.

Agencija podseća da je današnji protest drugi takav širom zemlje na koji su pozvale ekološke grupe „u vreme sve većeg nezadovoljstva javnosti autokratskom vladavinom srpskog predsednika Aleksandra Vučića“.

Ekološke grupe kritikuju „Vučićevu populističku vladu“ da se ne bori dovoljno protiv rasprostranjenog zagadjenja, navodi AP i dodaje da su aktivisti „naročito protiv dva usvojena zakona koje vide kao temelj za projekat iskopavanja litijuma kompanije Rio Tinto, na zapadu Srbije“.

Prkoseći demonstrantima, Vučić je istog dana ignorisao proteste i otputovao na lokaciju, gde ​​kompanija Rio Tinto planira da počne iskopavanja, navodi agencija.

Vučić i drugi srpski zvaničnici kritikuju proteste i kako se navodi, tvrde da su „finansirani od Zapada radi destabilizacije zemlje i dovodjenja opozicije na vlast“.

Mnogi demonstranti su se požalili da su im policajci dolazili na vrata domova i upozoravali, da protesti nisu odobreni i da  bi mogli da se suoče sa pravnim posledicama i kaznama ako budu učestvovali na ekološkim skupovima, piše AP.

Agencija Rojters  navodi da su hiljade ljudi blokirale puteve širom Srbije tokom antivladinog protesta koji predstavlja „glavobolju za vladajuću Srpsku naprednu stranku predsednika Aleksandra Vučića uoči parlamentarnih i predsedničkih izbora sledeće godine“.

Dominirali su transparanti i parole „Rio Tinto, marš sa Drine“,  „Zaustavite investitore, sačuvajte prirodu“, „Ne damo prirodu u Srbiji“ i „Za zemlju, vodu i vazduh“, "Marš s Kolubare" navodi Rojters.

Demonstranti su gnevni, kaže Rojters, „zbog zakona o referendumu usvojenog u novembru, koji će ljudima otežati proteste zbog zagadjujućih projekata, kao i zbog novog zakona o eksproprijaciji, koji državi olakšava prisvajanje privatnog zemljišta“.

Rojters navodi i da je Vučić danas na Instagramu objavio fotografiju iz sela Gornje Nedeljice, „gde je kompanija Rio Tinto već počela da kupuje zemljište za svoj budući projekat“.

Francuska  agencija Frans pres piše da su hiljade demonstranata danas blokirale glavne puteve u Srbiji, „dok raste gnev zbog plana, podržanog od vlade, da se rudarskom gigantu Rio Tinto dozvoli da iskopava litijum“.

U Beogradu su demonstranti zauzeli autoput i most koji povezuje centar grada sa periferijom, uzvikujući antivladine slogane, dok su neki istakli natpise protiv projekta rudnika litijuma, navodi Frans pres.

Demonstracije su organizovane i prošle nedelje, kada su maskirani hulgani napali demonstrante u Šapcu, što je izazvalo gnev na društvenim mrežama i optužbe da vlast koristi huligane za suzbijanje ekološkog pokreta, piše AFP.

Agencija navodi da je predsednik Vučić „naširoko kritikovan zbog projekta“ i dodaje da se njegova administracija suočava sa optužbama da otvara put nezakonitom oduzimanju zemljišta i da zanemaruje strahovanja aktivista za životnu sredinu.

Protesti traju, intenzivirani su  nekoliko meseci pred opštie izbore. Protivnici demonstranata optužuju organizatore da koriste situaciju kako bi oslabili Vučića i njegovu administraciju, piše Frans pres.

Dok su uniformisani policajci po završetku protesta uzalud "lovili" usamljene protestante, jer čim bi ih uočili građani su prilazi i sminali telefonima, "čudne" razgovore "plavaca" i legitmisanih lica,  pre nego što bi "organi" nestajali u trenu.  Srpski mejsnstrimaši i fejknjuzeri  sa nacionalnom frekvencijom  snimajući polupuste ulice bez učesnika  protesta, zamenom teza i praznim pričama uzalud su pokušavali da  “friziraju”  i boje istinu.

Narod se "probudio i pokazao zube"

Bez  šabačkih čekičara i  motkadžija, pokušaj napada  iste huliganske fele  u Novom Sadu narod je sasekao u korenu.

U Popučkama kod Valjeva pravni zastupnik pokreta "MarŠ SA Koluare", advokat Sreten Djordjević je proglasio “prvu” institucionalnu pobedu, obavestivši  prisutne o  privremenoj zabrani rada  kompaniji  Euro Litium Balkan u Srbiji, nakon okončanja postupka.

Reakcija je bila  kontraproduktivna po Đorđevića.

 "Nekome očito nije odgovaralo da protest bude ekološki, jer su oni su imali očito neke druge političke, finansijske i koje god druge motive“ bio je komentar  Đorđevića posle neuspešnog pokušaja  “odjave” blokade, sa obrazloženjem da  policija nije prihvatila zahtev za održavanje protesta.

Narod je istog momenta  blokirao magistralni putu u Popučkama.

Tokom blokade lice u alkoholisanom stanju, onemogućeno je da prođe svojim vozilom. Lice je  izašlo iz svog vozila, razbilo kameru  i udarilo snimetelja  TV VA PLUS, nakon čega je usledilo lišavanje slobode i privođenje.

Posle trežnjenja u nedelju ga čeka saslušanje u   tužilaštvo Osnovnog suda u Valjevu.

UNS je osudilo napad na novinare Agencije  Fonet, Novosadskog Istraživačkog centra i snimatelja TV VA plus izveštače sa događanja u Beogradu, Novom Sadu  u Popučkama kod Valjeva.

Proteste je policija pratila  u civilu, a u Popučkama  sa bezbedne udaljenosti.

Ne budu li ispoštovani zahtevi ekoloških udruženja  sledi za 7 dana novi  protest, u trajanju od 3 sata!

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top
Info for bonus Review bet365 here.

VESTI

Pratite nas