Menu

zaglavlje

Specijalistička internistička ordinacija Dr Tomić Valjevo, V. Mišića 102. Tel: 014/228-321 i 065/228-3211

Kardiolog (Dr Đorđević) Telefon: 064/9700-041

INTERNISTIČKI PREGLEDI, GASTROENTEROLOGIJA, ENDOKRINOLOGIJA, ALERGOLOGIJA, DIJAGNOSTIKA, GASTROSKOPIJA,

KOLONOSKOPIJA, ULTRAZVUK ABDOMENA, SRCA, ŠTITASTE ŽLEZDE, DOPPLER KRVIH SUDOVA ABDOMENA

Euro Lithium Balkan BI DA GREJE VALJEVO I DA SMANJI ZAGAĐENJE!? Featured

Euro Lithium Balkan ima u planu da istražuje  geotermalne resurse u Valjevsko – mioničkom basenu. Razlog je da se na osnovu tih istraživanja utvrdi da li postoje uslovi  za priozvodnju toplotne eneregije. Ako je to moguće smanjila bi se cena daljinskog grejanja u Valjevu, i zagađenje, smatraju  u ovoj  kompaniji, usmereni pre svega da hidrogeološkim istraživanja dobiju rezultate vezane za geološka istraživanja mineralnog resursa bora i litijuma na prostorima Valjevsko – mioničkog basena.

Iz Euro Lithium Balkana  ističu da je ideja  zasnovana na rezultatima Studije o hidrogeotermalnom potencijalu Valjevsko – mioničkog basena koju je uradio Departman za Hidrogeologiju Rudarsko – geološkog fakulteta u Beogradu.

„Shodno tome je i započeta izrada projekata za istraživanje mogućnosti iskorišćenja geotermalnog resursa u svrhu proizvodnje toplotne energije koja bi mogla biti iskorišćena u sistemu daljinskog grejanja u Valjevu, kao i za eventualnu upotrebu u procesima vezanim za tehnološke procese mogućeg ležišta mineralnih sirovina. Potencijal je, prema Studiji, dovoljno veliki i može prevazići kapacitet Toplane u Valjevu”, smatraju u Euro Lithium Balkanu.

Projektnu dokumentaciju predatu MInistarstvu, tehničku kontrolu i izvođenje radova na istraživanju, izradu istražno-proizvodnih bunara, kao i Elaborat o rezervama geotermalnog resursa, preduzeće Euro Litijum Balkan  finansira iz svojih sredstava.

„Sve rezultate i objekte nakon istraživanja prema projektu vrednom oko milion eura, predočićemo gradu na raspolaganje, bez ikakve naknade. Ova istraživanja su poseban vid hidrogeoloških istraživanja i ne koriste se za dobijanje rezultata vezanih za geološka istraživanja mineralnog resursa bora i litijuma kojima se naše preduzeće bavi na prostorima Valjevsko – mioničkog basena“, zaključak je ove kompanije.

Projekti su predstavljeni u Privrednoj Komori Srbije, kao i u Regionalnoj Komori Mačvanskog i Kolubarskog okruga.

Mogućnosti koje se otvaraju realizacijom projekata, su naišle na razumevanje u obe Komore. U kontaktima sa USAID-om i EBRD, definisano je da postoji zainteresovanost i sa njihove strane, da podrže stavljanje u funkciju geotermalnog resursa.

“S obzirom da je za uspešnu realizaciju projekata neophodna i saradnja gradskih institucija, Euro Lithium Balkan je obavestio gradsku upravu i zatražio sastanak, ali i dalje bez odgovora”, saopšteno je iz Euro Lithium Balkana,  uvereni da bi stavljanje u funkciju ovog resursa  donelo nezavisnost gradske toplane energentima.

Prelaskom sa fosilnih goriva na ovaj potpuno ekološki bezbedan izvor energije, obezbedilo bi se značajno smanjenje zagađenja vazduha u gradu Valjevu, ali i okolini.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top
Info for bonus Review bet365 here.

VESTI

Pratite nas