Menu

zaglavlje

CRVENA ARMIJA I PARTIZANI SU DONELI SLOBODU VALJEVU PRE OSAM DECENIJA

CRVENA ARMIJA I PARTIZANI SU DONELI…

Umišljeni da se istorij...

TIHI ODLAZAK VELEMAJSTORA KIČICE RADOVANA-MIĆE TRNAVCA (1950-2024)

TIHI ODLAZAK VELEMAJSTORA KIČICE RA…

foto đorđe đoković Slik...

ALEKSA DA, A NE "MIŠ BELI ŠTO SREĆU DELI"!

ALEKSA DA, A NE "MIŠ BELI ŠTO …

Foto TILA U odsustvu bi...

BIOLOŠKI FAKULTET: JEDINA  MERA JE ODUSTAJANJE OD PRERADE JADARITA U JADRU

BIOLOŠKI FAKULTET: JEDINA MERA JE …

Foto(BETAPHOTO/SAŠA ĐOR...

MADRID NOVA DESTINACIJA MATIJE NASTASIĆA

MADRID NOVA DESTINACIJA MATIJE NAST…

Matija Nastasić je novi...

VALJEVO ISPRATILO BESMRTNOG ĆAMIJA U SVETLOST NEBESKU

VALJEVO ISPRATILO BESMRTNOG ĆAMIJA …

U vremenu neljudstva i ...

LAZARE, NIJE DOBRO BITI "SATURN"  AKO SI  ČOVEK  POGURAJ  ŽIVOT "MALO" I U VALJEVSKOM SVETU SPORTA!

LAZARE, NIJE DOBRO BITI "SATUR…

Dođe vreme da gradonače...

PROF.DANICA POPOVIĆ:"G-dine JAKOBE ŠTAUSHOLM, PRESELITE KOMPANIJE RIO TINTA IZ LONDONA I MELBURNA U GORNJE NEDELJICE"

PROF.DANICA POPOVIĆ:"G-dine JA…

fotodiplomacyandcommerc...

I NA PREOBRAŽENJE NE KOPANJU LITIJUMA, ALI "IGRE BEZ GRANICA“ TRAJU

I NA PREOBRAŽENJE NE KOPANJU LITIJU…

Uoči i na Preobraženje,...

Prev Next

Specijalistička internistička ordinacija Dr Tomić Valjevo, V. Mišića 102. Tel: 014/228-321 i 065/228-3211

Kardiolog (Dr Đorđević) Telefon: 064/9700-041

INTERNISTIČKI PREGLEDI, GASTROENTEROLOGIJA, ENDOKRINOLOGIJA, ALERGOLOGIJA, DIJAGNOSTIKA, GASTROSKOPIJA,

KOLONOSKOPIJA, ULTRAZVUK ABDOMENA, SRCA, ŠTITASTE ŽLEZDE, DOPPLER KRVIH SUDOVA ABDOMENA

Items filtered by date: avgust 2024

LAZARE, NIJE DOBRO BITI "SATURN" AKO SI ČOVEK POGURAJ ŽIVOT "MALO" I U VALJEVSKOM SVETU SPORTA!

kkm grb

Dođe vreme da gradonačelnika Lazara Gojkovića, na ovaj način pošto drugog oćigledno nema, suočimo sa istinom, a danas je dan D ne "samo" za nešeg šampiona KK Metalac, jer bude li što biti ne može, ostadosmo izmešu ostalog i bez  košarke.

Ali da krenemo od rudarenja u Valjevu, Lazare  kategorično ste i kazali.

 "U Valjevu se neće kopati, što je potvrdio i predsednik SR Srbije".

Valjevo je mnogo širi pojam od Grada. Iako se deceniju i duže  gura u okvire samo kasabe na domak Uba, pod Valjevom se podrazumeva mnogo više od table postavljene na više ulaza u Grad, počev one iz pravca Petnice  pa redom.

Valjevo čini i venac valjevskih planina.

Čist vazduh, šume izvori bistre i vode za piće,  potočići, livade, šume, lekovito bilje... Nepresušno bogatstvo, izvor života i zdravlja su na Jablaniku, Medvedniku, Maljenu Povlenu sa Maglešom, na Suvoboru. Valjevski brilijanti su vredniji od svih dijamanata, i istraživanja litijuma započetog devedestih prošlog veka, pa nastavljenih 2011.godine, nedaleko od Grada  niz Kolubaru. Mnogo su veće zlo od Sepija kod Ćatine brane, bušotine od Lukavca ka Divcima. Rio Tinto,  pa sad Euro litium  "buškaju li buškaju". I kad im istekne rok, stiže nova dozvola za nastavak istraživanja.

Trenutno traje nikad agrsivnija medijska ofanzivi, da  opravda namera "bezbednog" kopanja, ali i onih "tričavih" koliko li milijardi-dolara svejedno, "penala" što slede ne bude najcrnjeg rudarenja u Srbiji. Rudarenja, št bi da nam od Srbije  napravi što nisu mogli Turci, Austrogori, Nemci... Tu su nam ponovo na vratima.

Ali "Neće proći, nema kopanje", kaže narod!

Dešavanja na Kosovu, gde genocid i obespravljivanje srpskog naroda traje , sa jasnim ciljem da nestane sa okupiranog Kosova i Metohije, promiču ispod "radara".

Kroz Beograd defiluju visoki predstavnici od  "najprijateljskije " Amerike, "gospodara" planete, do "večitog prijatelja" Srbije Nemačke. Stiže nam i Emanuel Žan-Mišel Frederik Makron, trenutni  predsednik i su-knez Andore.  "Rafal" po ceni od koje uši otpadaju, Ima još niz tema od metroa, Rusije, Kosovo i Metohija, BiH,  energetika... Makron sa sve "rafalima" skupim "ko otrov", i još nekim "ponudama", za nova zaduženja, naravno naroda. 

Danajaca se čuvaj, i kada darove nose",  jer njih v dar je oduvek bio "opasan i poguban"

Da se vratim na povod, a to je "krečana"  u valjevskom svetu sporta.

Ovoga puta bez 3D "čarolija".

Realnost je surova, štetočine svih formata dolaze i odlaze.

Valjevo se bruka u svetu sporta, četvrt veka i duže.

Za, jednu a možda i dve milijarde, "samo" dinara, narodnog novca,  u novom milenijunu videsmo bljesak košarke, dve sezone Metalca u ABA ligi, boks stiže do prve klupske titule, jedino vaterpolo "ispod vigvama" istrajava. Valis je treću sezonu zaredom u Evropi. U septembru će posle u kvalifikacije za LEN Kup, pa sledi debi u Regionalnoj Premijer ligi. Ali, najbolji, samo ne u svom Gradu Aleksandar  Kovačević ode da igra za Šabac, a da li je baš tako moralo biti!?

Fudbal je u Srbiji  devastiran do korena a private, ono  ponos zaslepljenih od u LŠ, da ga čerupaju Inter, Milan, Barsa, Benfika, Štutgart, Jang Bojs... da odbrani prošlogodišnji "uspeh" jedan bod.

Začet je u Kini u 3.veku p.n.e. Pravila su  izmišljena su u Kembridžu 1848. godine, a usvojena stvaranjem prvog fudbalskog saveza 1863. godine. 

FIFA je objavila da preko 250 miliona ljudi igra fudbal, po 17  Pravila fudbalske igre. Primena fudbalskih pravila, fudbalski zakoni, su ogledalo svake utakmice.  Svako novo pravilo i izmenu potvvrđuje IFAB, a (NE)mešanje države u sport je uzrok. 

Najpopurarniji sport, je otvoreno podređen interesima jednog kluba, bolej rečeno jednom čoveku, a  posledice su pogubne.

Čaušeskov koncepet je okončan brutalnim smaknućem diktatora, a rumunska "Zvezda" je 2017. promenila ime u FCSB zbog sukoba sa vojskom. Danas  je privatizovana i opet igra.

U Srbiji se apsurdi nižu.

Superliga sa  16 klubova, ima tek 3-4 "podobna" stadiona, a novac se nemilice troši na rušenje starih  i zidanje  novih stadiona. Posete na utakmicama su katastrafalne, mere se stotinama posmatrača,   sa  izuzetkom "Rajka"  gde bude i po nekoliko hiljada navijača,a protiv "velikana" Bodea, kiša je zalila više od 45.000 prisutnih.

 "Državnom neprijatelju" FK Partizan UEFA zbog vređanja rodne ravnopravnosti i pominjanja pedera se zabranjuje prisustvo gledalaca, već dva puta ovog leta. Pored svih zala što mu pravi trener, skauti  i nesmenjivo  rukovodstvo, i pre svih, ovo, Partizan je ispao iz svih kvalfikacija, tone sve dublje,a  jadoju ne pada na pamet da ode već jednom u pm!  I ne samo on!.

Na drugoj strani u podbanjički kolektor se trpaju desetine miliona evra. Efekat je dominacija  u nameštenoj domaćoj ligi,  i "redaljka"  u Evropi.

U komšiluku 30-ak km od Valjeva se igra fudbal u najvišem rangu, a kakvi  su rezultati, bolje da se ne igra.

U Valjevu sa decom svojom, ali  i ubskom mutant sa tendencijom da konačno prestane da bude klub sa dva pisma u grbu, Stara dama" se ne predaje.

Iako "vezanih ruku" po pitanju nastavka radova na sređivanju stadiona Krušik, mutant pokazuje "znake života".

Decenija pohare štetočine veka, ostavija  je duboke tragove. Tek ove 2024. stvari počinju da dolaze na svoje mesto.  Valjevska i ubska deca sa Kostom Markovićem na klupi i Ilijom "Gromovnikom" su dokaz da se  fudbal igra,  bez ovog i onog, naravno kurte i murte. Startovali su klinci  dobro iznad svih očekivanja. Srčano, hrabro i napadačkom igrom srušili su čajetinske Zlatiborce. Juče su drljali njivu od terena u Podunavcima,  dostojnom  za igre  između dve vatre osnovaca u seoskoj školi "Branko Radičević". Od fudbal ni "f" ali je zato sudija brojao do "stotke". Samo  10 minuta se igralo posle 90-og minuta. Trener Kosta je potrošio sve živce ovog sveta da iskontroliše svoje pulene, bez prepoznatljive agresije i napadačkom ritma. Real je imao 3-4 dobre prilike, da bi Valjevci tek po koji put zapretili. U svojoj trećoj srpskoligaškoj sezoni Real je na startu srušio, pre godinu dana, Supeligaša Metalac i G. Milanovca, narednog gosta  u Parku Pećina. Vezni red Valjevaca će biti pojačan, koliko videćemo naredne subote. Ambicije rastu, avgustovska vrelina prži, a šta  na to kažu gradski oci, ništa naravno. A mogu da daju mig, makar da se stadion Krušik stavi u funkciju fdubala.  

Gradonačelnik košarkaški nastrojen, ponovo ima priliku da se suoči sa stvarnošću, i to u sportu koji baš voli.

Vladan Janković je svojim novcem sprečio gašenje KK Metalac pre godinu dana, a radio je slične "gluposti" još od vremena kada je klub vodio neko drugi.

Hvala za dobročinstvo, ne postoji, ali iste "čorba" kao i lane,  po svoj prilici neće biti, jer "hoću, neću. hoću neću... i tako u  nedogled, "overeno" ke jučerašnjim  javnim priznanjem u "Napedu" o odlasku.

Košarkaško Valjevo je ogorčeno prošloletošnjom i ovoletošnjom Jankovićevom strategijom.

Ali ovog leta talentovana deca  "zapalila" iz Metalca.

Klub je danas sa jednim igračem, Nemanjom Jankovićem, sinom "u mene malog" što bi rekao pokojni Dule Bukača, Vladanov otac, "lud" za fudbalom, boksom i pred kraj prerano okončanog života i za košarkom. naravno zbog svog unuka.

Janković je jesenas spasavao klub svojim novcem, niko mu ne može osporiti.

"Nema puno vremena za bilo šta..."  rekao je Mladen Delić na Poljudu kad je Radanović i glavom zakucao  loptu u mrežu, i Jugoslaviju oodevo na EP u Francusku, ražalostivši Bugare i Velšane. Bilo na je na Poljudu. 1983. godine.

Mladenova "Ludnica, šta je ovo" danas je ponovo aktuelna u košarškom Valjevu. Desetak dana traje agonija, hoću, neću...

Gradonačelnik, do sada sa toliko šansi da pokaže karakter i hrabrost čoveka. Dočekao je još jednu, da li poslednju za KK Metalac odgvor ćemo dobiti danas u petak 30.avgusta.

Lazare Gojkoviću, nije sramota pitati kad nisi siguran u svoju odluku, pa makar i predsednika. A, pitanje glasi:

Sme li u Valjevu makar  košarka da izađe iz tamnog vilajeta?

Za početak je dovoljna jedna,  garancija da može.

A to je Vladimir Đokić, pored Željka Obradovića, najbolji trener danas  u srpskoj klupskoj košarci. Lazar je imao priluku da uči   košarku i život od Vladimira, i prvo i najvažnije pravilo: Samo najbolji mogu da ostvare što su naumili.

Ali, nema više "ničija do zore" Sveće su pogorele, mrak je.

Kucnuo je čas, pali svetlo, ili krpe  Lazare Gojkoviću!

Potvrdi da sve u životu počinje  isključivo sa mladima. Mogu i  "starci" da pomognu, ali tu su,  tek  za po koji udarac.

Danas je dan D!

Rešava se sudbina KK Metalac, ili živi ili se gasi.

Kako i s kim može i mora da proceni gradonačelnik, u ime svih nas.

Tri opcije su na talonu.

Nastaviti po starom, igrati rulet i dovoditi igrače na 6,7,8 meseci, čuvati rang i bacati svoj(Vladan Janković) i novac  naš, građana Valjeva.

Druga opcija je da "čuvar pečeta" opravda novce uzete za aktuivnosti KK METALAC. Hoće li to Vladan Janković i učiniti, saznaćemo danas i mi i čovek spreman da preuzme klub.

Put u bolju budućnost  vodi samo sa mladim igračima i Vladimirom Đokićem.

E baš taj Vladimir je garant da će svako talentovano dete  u Srbiji poželeti da igra u Metalcu.

Već viđeno ide nam u prilog.

Mlad, a ne skup tim je nešto što se dešava  u valjevskom svetu fudbala.

Ostaje i najgora treća opcija za KK Metalac, ugasiti klub!?

Ipak realnost je Metalac može da živi novi život, samo  Vladimirom Đokićem, a  da bi Vladmir radio, zna valjda Lazar Gojković  šta mu je činiti!

Ako postoji diilema, oko izbora opcije  odresa je  ipak  predsednik.

A bez imalo lažne skromnosti u Gradu Valjevu postoji još neko ko se meša u svoj posao,  i razume MALO više i u košarku.

Dakle  "otac i sin" ili totalni zaokret i neko drugi novi put do sistema i nećege što nam fali od vremena Luke Stančića i Zoće  Kovačevića.

Uslovi za  rad, dodatni novac, pored onog iz budćeta Grada,  nov mladi tim sa perspektivom da se klub za par godina, može da se  samofinansira, a ne da ga nova dugovanja odvedu u nestajanje što danas preti, je način daKK Metalac živi i radi.

Najlakše je biti čovek, ali danas izgleda sve teže i teže. 

Francisko Goja je naslikao  "Saturna koji prožidre svog tek rođenog sina". 

Reč je mitu iz starog Rima. Saturn (grčki Hron) bio je otac Jupitera/Zevsa. Kada je sa trona vrhovnog božanstva svrgnuo svoga oca Celusa, Saturnu je prorečeno da ga čeka očeva sudbina. U strahu da ne izgubi moć, svako dete koje mu je žena Rea rodila Saturn je odmah po rođenju proždrao. Skrhana bolom, Rea spasava i krije svoje šesto dete - Jupitera - Zevsa, da bi se  kasnije proročanstvo i ispunilo, i Zevs je preuzeo Saturnov tron.
Danas je neko čudno vreme u vreloj Srbiji. Selo se gasi, preti nam baš vreme proždiranja,a voda, zemlja, vazduh su sve više ugroženi.
Način da nas gtrećina nestane  trovanjem i zagađenjem, trećina da se iseli, a poslednji deo da "uživa"
Sa ljudima se nije igrati, jer Srbin je čudo!
I zato poštvanje, da bi bio poštovan!
 
Read more...

PROF.DANICA POPOVIĆ:"G-dine JAKOBE ŠTAUSHOLM, PRESELITE KOMPANIJE RIO TINTA IZ LONDONA I MELBURNA U GORNJE NEDELJICE"

  • Published in Svet

Danica Popovic

fotodiplomacyandcommerce.rs Povodom najakturelnije teme u Srbiji kopanja litijuma, tema okupacije Kosova i Metohija se i ovog leta se sve više "topi", posle predaja Bora  Majdanpeka, svedosci smo nikad agresivnije kampanje da se Srbiji "ukinu" zemlja, voda, vazduh, zdravlje i sloboda, stižu reakcije.

Protesti su pokazali vollju naroda, a konkretnu akciju je nudi Danica Popović, redovni profesor Ekonomskog fakulteta, Univerziteta u Beogradu, u penziji.

Reč je o "Sposonosnom predlogu", kako kaže  profesor  Popović, a prenosi Radar. Prelog vam ga predočavamo u  celini.

"E Imam spasonosni predlog za Jakoba Štausholma: da se obe centrale kompanije Rio Tinto, i ona iz Londona i ona iz Melburna, lepo presele u Gornje Nedeljice. To za Vašu kompaniju ne bi bio nepremostiv trošak, a postigli biste punu transparentnost, koja Vam neprestano i nadasve nezasluženo izmiče. Tamo su Vam hrana, vazduh i voda savršeno čisti, a od trenutka kad se doselite – tako će i ostati

Poštovani gospodine Jakobe Štausholm, pišem Vam ovo otvoreno pismo, budući da mi je od celog personala kompanije Rio Tinto jedino Vaše ime bilo dostupno. Znate, kod nas u Srbiji se Vaši činovnici oglašavaju isklјučivo anonimnim saopštenjima, tako da ne znam kome da uputim sledećih par pitanja i dobronamernih predloga:

  1. Koja je to minimalna cena litijuma na svetskom tržištu, ispod koje Vam se ne isplati rudarenje litijuma u Srbiji? U poslednje dve godine cena mu je pala više od 80 odsto, a padaće, kažu procene, najmanje do 2030. Očekujem da od Vas stigne rutinski odgovor – da je litijum za Rio Tinto strateška sirovina, pa da cena u narednih desetak godina kompaniji nije presudna. Ali onda moje pitanje postaje: šta je presudno u Vašoj poslovnoj politici u Jadru?
  2. Koja je interna stopa prinosa ovog projekta? Da pojasnim čitaocima: pitam gospodina Štausholma, koliku profitnu stopu Rio Tinto očekuje od ovog posla. A još više me zanima – koliko se ta profitna stopa menja sa padom cene litijuma?
  3. Koji bi deo profita u projektu Jadar pripao Srbiji? Pošto govorimo o internoj stopi prinosa, naš udeo se lako računa i iznosi – nula. E sad, kad smo to razjasnili, ostaje pitanje – koliko novca Rio Tinto planira da izdvoji u cilju zaštite zdravlja, čiste vode i vazduha u Srbiji? Kada, u kom iznosu i za koje namene? I da, u kojoj dinamici? Zabrinuti smo, jer uporedo sa padom svetske cene litijuma, padaju prihodi i zarada Vaše kompanije, pa se pitam, čime ćete onda finansirati sve ove naše potrebe?
  4. Ima li šanse da činovnicima Vaše kompanije objasnite da je pogrešno to što se, govoreći o budućnosti, pozivaju na „naučno utvrđene činjenice“, umesto, kako je nobelovac Robert Lukas davno napomenuo – kad govorimo o budućnosti, postoje samo očekivanja! Dakle, postoje procene (spekulacije), i projekcije, uz pridodate verovatnoće ostvarivanja. Bilo bi lekovito ako bi Vaši činovnici to usvojili, umesto da uglednim osobama zbog iznetih stručnih komentara prete „svim pravno raspoloživim sredstvima“ koja Vam stoje na raspolaganju.
  5. Kako ocenjujete izjavu Vaših neimenovanih činovnika o doktorki Dragani Đorđević, naučnoj savetnici Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Univerziteta u Beogradu, da njeni „neistiniti navodi dovode građane u zabludu“? Jesu li takvi odgovori, poslati uglednim srpskim ekspertima, umetnicima, ali i široj javnosti, zaista primereni Vašoj kompaniji, koja se trudi da spere sa sebe ljagu posle ogromne štete koju je Rio Tinto naneo Aboridžinima, razorivši svetilište u klisuri Jukan staro, kažu, 46.000 godina, gde su u jalovinu pretvoreni svi ljudski tragovi, uključujući pronađene pramenove kose, delove skeleta, itd?
  6. Na kraju, imam spasonosni predlog: da se obe centrale kompanije Rio Tinto, i ona iz Londona i ona iz Melburna, lepo presele u Gornje Nedeljice. To za Vašu kompaniju ne bi bio nepremostiv trošak, a postigli biste punu transparentnost, koja Vam neprestano i nadasve nezasluženo izmiče. Tamo su Vam hrana, vazduh i voda savršeno čisti, a od trenutka kad se doselite – tako će i ostati. Zašto? Zato što će se sve odvijati „na održiv način i u skladu sa najvišim standardima Republike Srbije i Evropske unije“, kako nas Vaša kompanija svakodnevno uverava. Možemo li Vas, onda, očekivati u Nedeljicama?

U očekivanju odgovora od Vas lično, ili osobe sa imenom i prezimenom i navedenom školskom spremom, koju Vi ovlastite da mi odgovori, zahvaljujem na izdvojenom vremenu i iskazujem Vam svoje poštovanje.

Danica Popović, redovni profesor Ekonomskog fakulteta, Univerziteta u Beogradu.

.

Read more...

I NA PREOBRAŽENJE NE KOPANJU LITIJUMA, ALI "IGRE BEZ GRANICA“ TRAJU


va rt sever1

Uoči i na Preobraženje, i „preobraćanja „gore i vode“,  politika i najprizemnije politakanstvo nas zapljusnuše, „istuširaše“, ali preživesmo.

 Sinoć na Preobraženje na Gradskom trgu  Valjevke  i Valjevci, i ne samo oni, dodjoše da pokažu koliko im je stalo do čistog vazduha vode i zemlje, zdravlja i do slobode, ali i da su svi do jednog, protiv okupacije i okupatora.

Poruka svih je bila nedvosmislena.

 Kompanijo Rio Tinto „NEĆEŠ KOPATI“.

Tek na momenete su pomenuti odgovorni za nepočinstva, kršenje zakona,  i guranje Srbije u kolonijalni status.

Stigli su i gosti  iz Gornjih Nedeljica, Loznice, Šapca, Užica, Beograda...

Iako pozvan na skup narodni poslanik Aleksandar Jovanović-Čuta je upozoren od debelovratih bradatih klipana, u belim majicama da „ćuti“.

 „Nisam došao da govorim“  spustio je Ćuta loptu. Prepoznao je nameru provokatora, od kamermana i paradaizdžija, spremnih da snime unapred režiran incident, kao dokaz nesloge i raskola na protestu.

 Takođe za neke (ne)željeni gost, ali pozvan, kako reče od Branka i Saše, stigao je i Užičanin Milovan Petrović, diplomirani hemijski inženjer, uhapšen proteklog vikenda, posle „grmljavine“ na protestu u Užicu 7.avgusta.

milovan petrovic uzice1

oto:Slavica Panić/Nova.rs Čovek  bistrog uma, hrabar i britke reči, ali pre svega stručan, i posvećen borbi za istinske vrednosti, nije prihvatio ponuđene uslove obraćanja na skupu. Kako reče u video klipu snimljenom prilikom povratka kući, Milovan je odbio da se prilagodi „pravilima“ i da govori 180 sekundi. Prepoznao je Era sa ovog sveta lako plavušu "dirigenta". Srećan je reče zbog susreta sa mladim čovekom ocem  četvoro dece, za koga reče da bi se borio dok je živ. Okupljeni na Trgu Slobode  nisu  mogli da čuju obraćanje Milovana da je „ova zemlja u većoj opasnosti nego 1914, jer satanistička g..na i domaći izdajnici sprremaju da nam spale Srbiju, pobiju decu, i da od zemlje naprave evropsku deponiju, da nam sve unište. Nećemo dozvoliti, opstaće Srbija sa Srbima koliko nas ima. Samo 20 posto Srba je dovoljno da spasimo Srbiju“ rekao je sinoć, Petrović u video obraćanju, svima koji ga prate.

Pošto je utvrdio da je Valjevo izašlo na skup sada je već jasno novog imena, Trg Slobode, organizator filmski reditelj Zoran Đorđević je pozdravio Zlokućance, Gračane, Petopukovce... nisam čuo da je pomenuo Kolonijaše( izvinjavam se, ako grešim), i svoje Brđance. Obratio se prisutnima  pitanjem  „Ko vas je naterao da dođete ovde“.

Usledio je odgovor  iz hiljada grla: Rio Tinto!

va rt preobrazenje

Đorđević je rekao da je sa ljudima kojima nije interes politika i novac, već je sa narodom spremnim da brani  ZEMLJU, VODU, VAZDUH, I ŠTA DRUGO DO SLOBODU I SVOJE ZDRAVLJE.

 Đorđević je posebno insistirao na valjevskom „šipku“ autora nadaleko poznatog Valjevca Dušana Arsenića. Legendarni  “šipak” Pavla Vujisića ponovo je oživeo.

 “Šipak je samo poruka za Rio Tinto, za korumpirane političare i sve one koji ne cene naše živote – Nećete kopati, Valjevo vam šalje šipak”  rekao je Đorđević.

Od svih govornika najimpresivnije je bilo obraćanje  mladog čoveka oca četvoro dece Živojina MIloševića iz Lukavca.

“Pored mog i imanja prvog  komšije, ali i u dva susedna sela,  Euro litijum je izbušio 52 bušotine u potrazi za  borom  i litijumom. Komšijama je naneta  nepovratna šteta. Ugroženo im je vodosnabdevanje, a voda je zatrovana, i  koncentracija bora je 10.000 puta veća od dozvoljene. Zemlja sa kostima naših predaka koji su branili, nije za prodaju,  ne može se kupiti. Kolubarci će braniti svoje, našu vodu i zemlju, od ovih što bi da je uzmu, zatruju i ostave pustoš, planine jalovine. Jedna kuća ne može odbraniti selo, ali što nas je više njihove akcije padaju dole. Mi smo narod Novaka Đokovića, mi igramo u pet setova i pobeđujemo”, poručio je ovacijama pozdravljeni Živojin Milošević.

Pažnju prisutnih je privuklo vatreno obraćanje glumice Bojane Novaković, i poruka.

 „Srbi su se konačno složili da se neće kopati“.

 va bojana novaković n 1

 FOTO N.1 Bojana je poručila da se prekine sa hapšenjem  i zastrašivanjem aktivista i mladih ljudi zaštitnike svoje zemlje. “Hapsite lopove koji kradu izbore” rekla je Bojana Novaković.

Profesor Hemijskog fakulteta dr Dragana Đorđević, veliki borac protiv “kopanja” litijuma u Srbiji, je upozorila na užas po živi svet što nosi rudarenje, ali da  bajka  kompanije koja trrdi da radi  po  najvišim ekološkim standardima i "ne“pije vodu”, iako se naši zakoni prilagođavaju “trovačima”.

“Srbija je poljoprivredna zemlja. I mora se sačuvati od  pogubne eksploatacije” upozorila je profesor dr Dragana Đorđević.

Sinoć nije bilo protesne šetnje, ali je jedan organizator Zoran Đorđević je poručio da će naredni protest biti  istovremeno organizovan  svim gradovima u Srbiji, i da borba traje sve dok je Rio Tinto u Srbiji”.

U danima pre  protesnog okupljanja posle oglašavanja Kondora 19  o nenadležnosti Grada Valjeva u vezi kopanja litijuma, i  neizjašnjavanju o Dekaraciji koalicije “Svanuće”, usledio je odgovor “Nadležno nenadležnom ispred sivonje"

va rt opstina

Uz podsečanje na narodnu poslovicu  “U strahu su velike oči“ „Svanuće je upozorilo da se vladajuća većina uplašila, ne samo da glasa za Deklaraciju, već i da se u Skupštini grada Valjeva čak i govori o opasnostima što nosi potencijalni rudnik litijuma i bora na području Valjeva.

Usvajanjem Deklaracije Svanuće  je tražilo   da Skupština grada Valjeva da negativno mišljenje i ne usvoji prostorne planove ukoliko u njima bude predviđeno istraživanje, eksploatacija i prerada ruda litijuma i bora na teritoriji Valjeva, shodno svojoj  nadležnosti i  Zakonu o lokalnoj samoupravi.

Svanuće konačno podseća da u valjevskom kraju  deceniju iduže  traju istražni radovi, a namera je otvoranje rudnik litijuma i bora u „režiji“  Euro litijum Balkana iz Kanade. Potvrda su  brojne bušotine  kao uvod u otvaranje rudnika nadomak Valjeva. Građani  Valjeva, meštani okolnih sela gde se „buši“, ekološki aktivisti su mahom sve prekinuli, blokadom puteva i pravnom borbom od  2022. godine, iako je  maju 2023. godine, Euro litijum Balkan je od nadležnog ministarstva dobio  dozvolu za hidrogeološka istraživanja na istom području sa navodnim ciljem da istraži mogućnost korišćenja geotermalne energije.

Rio Tinto  je pre nekoliko meseci pokušao i nije uspeo da organizuje prezentaciju projekta “Jadar” namenjenu “lokalnoj zajednici u Valjevu” zaključak je Svanuća, kao i konstatacija.

„Gvozdenović(alijas Konrad-19 prim aut) je vezano za nadležnost  u pravu kada kaže da valjevski naprednjaci nikada i nisu bili nadležni za Valjevo. Gradom upravljavljaju delom  Ub i delom Beograd, što samo potvrđuje Gvozdenović, i   ne laže kada kaže da on odgovara samo Vučiću i Darku Glišiću. Do danas je aktueni predsednik Skupštine Grada Valjeva nesankcionosan zbog (ne)odgovornog  i nezakonitog povećanja plate sebi dok je bio gradonačenik Valjeva.

Kobačno kolacija Svanuće je  podržala svaki vid protesta i sinoć je u punom broju izašla na Gardski trg.

Na zahtev Svanuća oglasio se i godišnjeodmorac 3D gradnočelnik.

Poznat po neispunjem obećanjima, jedno je „sigurno“ sve što obeća  3D gradonačelnik, neće se desiti, a opet što ne obeća sigurno će biti urađeno.

„ U Valjevu se neće eksploatisati litijum i nema nikakvog rudnika“ reče čovek, na „zahtev“  opozicije.

U  saopštenju  „jednog od vas  jednakog među vama“ stoji da 3D gradonačenik nikada nije bežao od odgovorosti.

„Ceo svoj život vezao za ovaj grad, nikada nisam bežao od odgovornosti“

 Odgovorno je potvrdio da  sve ono što je lično ili u saglasnosti sa svojim timom ljudi inicirao i  obećao, podržan od strane odbornika Skupštine grada u saradnji sa Vladom Srbije i ministarstvima, je i realizovao“.  

 3D-eovac je istakao kako deli  dobro i loše sa građanima, da mu je interes građana Valjeva, svih građana bez razlike, prioritet, i da nikada ništa sa ekipom nije radio na štetu građana Valjeva, a da su mu ekologija,  zdravlje ljudi i zdrava životna sredina prioritet svih prioriteta.

Na pitanja o rudarenju 3D gradonačenik izvlači  „keca iz rukava“ nudeći  najpre, izjavu predsednik Srbije, da  "U Valjevu neće ništa da se kopa jer nema šta da se kopa"

Kopanje oko Valjeva  nije pominjao. 

Usledio jenovi neoborivi dokaz da nije pre desetinu godina potpisivao  ugovore u ime države vezane za rudarenje, a uostalom  kao gradonačelnik, na to nema ni pravo. Uveren je da će o rudarenju, svoju reč dati obrazovana lica i i stručni timovi, jer veruje u Zakon i struku.

Dolazak gasovoda, subvencije za energetsku efikasnost,  pa deponija Sepije, i nastavak sage o početku  rada  regionalne deponije Kalenić, naravno tender za izgradnju kanalizacisje i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na Divčibarama nisu zaobiđeni, u novoj „bujici“ su i dalje samo neispunjena obećanja 3D gradonačelnika.

Vara se samo samo  ako misli da je zaboravljen cirkus oko  rekonstrukcije dela ulice Vuka Karadžića, DTV Partizan, terena i sale na Studentu, košarkaškog igrališta na Zdravljaku trim staze u Parku Pećina. Konačno ulična besramna zamena  ulične rasvete, vredna samo SPC Arena Valjevo sa zatvorenim bazenom.  Suma sumarum, učinak je  mnogo veći od  predhodnika.

 Konrad -19 i osvajač Dušanove ulice  „proslavio“ se radovima na regionalnom  putu u cetru Grada, sa sečenjem  završenog kolovoza i naknadnim ubacivanjem  „bankina-ivičnjaka, pa ponovim asfalitranjem isečenog  asfalta.

 Talenat je kasnije potvrdio otvaranjem radova na izgradnji, do danas nazavršenog koš terena na Zdravljaku, asfaltiranjem venecijanske Sinđelićeve, i konačno i danas već raspadnute i „peglane“ obilaznice od Mirka Obradovića do Sepija. Da ne zaboravimo biserno prvomajsko asfaltiranje staze u Parku Pećina, desno orijantisanog naci-faci četnika.

A 3D naslednik je za sada stao samo na 2  „fascinantna“ dela. Prvo je Hala sportova  a drugo 3D delo je SC Senjak.

Ugušiše nas „Sepije“, kamioni za transporni kamioni đubreta „parfemišu, grad. Pranje ulica je luksuz. „Popismo“ Gradac dok talog ispred brane raste li raste.

Ulični kolovoz u centru, užem i širem, propisno „iznabadan“ a nova rasveta mrači li mrači, za sve pare građana Valjeva.

„Neće kopati“ je reklo  Valjeva 22.jula, i sinoć ponovilo, kao i i Ivanjica i Prijepolje. Suočavanja sa  istinom se nastavlja.

Proteste su podržale brojne javne  ličnosti, i univerzitetski profesori Ivanka Popović, Tamara Džamonja-Ignjatović, Dragana Đorđević, Duško Brković, Milo Lompar, Ratko Ristić, Branimir Jovančićević, Duško Kuzović, Lazar Kričak, Jovo Bakić, Ljiljana Tomović, Dejan Šoškić…  akademik i dramski  pisaca Dušan Kovačević, ljudi iz košarakašog miljea,  Vladimir Šitmac i Duško Vujošević, ali i navijači Radničkog iz Kragujevca, pred najglasnijih i za sada u „manjini“ najvatrenijih i pravih Partizanivaca.

Protiv kompaniji Rio Tinto i otvoranja rudnika litijuma u dolini Jadra osudili su i pojedini velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve: mitropolit australijsko-novozelandski Siluan, mitropolit zvorničko-tuzlanski Fotije, episkop dizeldorfski Grigorije i nekoliko sveštenika.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da bi rudnik litijuma kompanije Rio Tinto u Jadru trebalo da počne s radom 2026. godine, samo pod uslovom „da se  obezbede garancije da neće biti ugrožavanja životne sredine i zdravlja ljudi“,

Od 5.avgusta i prvog hapšenja u Subotici do  danas, vlasti su uhapsile i na policijsko ispitivanje privele više od 40 ekoloških aktivista. Terete se za „nasilno rušenje ustavnog poretka“. Nekima su oduzeti mobilni telefoni i pretreseni stanovi i kuće u kojima žive.

Read more...

KO JE KLOVN POBEGAO IZ CIRKUSA, 17+1, NACIFACI ČETNIK I "JAHAČI APOKALIPSE" ILI...

VA S 2

Deklaracija koalacije Svanuće" o zabrani kopanja litijuma u valjevskom kraju, i zaštiti naroda, zemlje, vode i vazduha,  nije došla na Dnevni red u "sivonji u danu Preobraženjskog posta na vodi.

O odluci odborničke grupe "keca" opozicija  zahteva da se do ponedeljka u 10 izjasni i gradonočelenik. Novi protest naroda u Valjevu zakazan na Preobraženje u 19 sati na Gradskom trgu.    

Maneken grotesknog zla, naci-faci četnik u pokušaju, poznat i kao "Konrad 19", posle  proterivanja 2020.  nastavlja je gde je stao pre 4 godine. Sada na novoj dužnosti, po povratku "na mesto zločina" i ovog vrelog avgustvskog dana je "briljirao".

Ekspresno je konstatovao da sve u vezi kopanja prerade bora litijuma nije nadležnost Grada, već isključivo  Narodne Skupštine i Vlada Republike Srbije. Predsednika SR Srbije nije pomenuo. Odmah zatim 26 istomišljenika je preglasalo predlagače Deklaracije, 17 odbornika  iz koalicije  Ujedinjeno Valjevo može, i Miloša Savića iz Pokreta Mi–snaga naroda.

Odsustvovalo je sedam "kečevih" odbornika.

Pre  "gašenja" svetla u skupštinskoj sali, usledile su glasne poruke odbornika opozicije, uz podignute  transparante sa zajednikim sloganom "RioTinto Marš iz Srbije".

Tokom nepunih 600 sekundi trajanja sednice i pfilikom  izlaska iz sale  "jahačima apokalipse" je upućena jasna poruka:  "Sram vas bilo... Šta će vam reći deca i unuci... 

Koji minut kasnije usledilo je javno obraćanje opozicije okupljenim građanima ispred "sivonje".

Poručeno je "pobednicima" da će svako Bogu na istinu.

Povodom Deklaracije, upućen je zahtev za izjašnjavanje odsutnog sa skupštinskog zasedanja,"prvog među jednakima" u Gradu Valjevu, i to u naredna 72 sata, odnosno do ponedeljka u 10 sati: "Izjasni si, ili daj ostavku"

va lazar izjsani se

Podsećamo u Deklaraciji se zahteva zaštita života i zdravlja građana Valjeva, zaštita zemlje vode i vazduha, odnosno izvora zdrave hrane!

VA S 1

Treba biti strpljiv i videti šta će donete nastavak posta, na ribi, umesto na vodi u ponedeljak. Ne bude li reakcije najavljen je novi i mnogo oštriji nastavak borbe.

va s narod

Na kraju obraćanja građanima odbornicima Svanuća je prišao Zoran Đorđević, formalni organizator prvog protesta protiv kopanja litijuma u Srbiji.

VA S DJ I

Zahtevao je da svi podnesu ostavke u SO Valjevo, jednog odbornika je i blago odgurnuo, da bi se "sukob mišljenja" mirno okončao.

va protest preobraženje

U  toku dana je preko društvenih mreža najavljen novi mirni  protest građana na Gradskom trgu. Potpisuje ga Zoran Đorđević.

Read more...

IN MEMORIAM LAZAR LEČIĆ “Grk” (1939-2024)

lazar lećic
 
Košarkaška  porodica Evrope i sveta ostala je bez barda igre pod obručima Jugoslovena i Makedonca  Lazara Lečića(85), prepoznatljivom i po nadimku "Grk".
Lečič je rođen 30.januara 1939 godine u Skopju. Košarku je počeo da igra kao mladić u KK RABOTNIČKI, da bi kao i grač bio aktivan od 1957. do 1962. u svom Rabotničkom.
U  23.godini počinje da se bavi trenerskim pozivom.
Punu deceniju radi u Skoplju kao trener Rabotničkog, koga vodi do Prve YU lige. Trenersku  karijeru nastavlja u Borcu iz Čačka, i četvti je u sezoni 1972/73. u Prvoj ligi SFRJ. Sledi Olimpija iz Ljubljane, pa novi povratak u svoj  Rabotnički i finale Kupa SFRJ u sezoni 1975/76, kao i polufinale Kupa pobednika  Kupova. PO drugi put je u Olimpije gde radi 4 sezone, a zatim odlazi u  novosadsku Vojvodinu i skopski MZT-a sa kojim stiže do Prve lige. Sledi  odlazak u grčki Aris, i titula šampiona  1990/91, a naredne sezone je pobednik Kppa Grčke. Pred kraj karijere vodi MZT i Gostivar.
Kao mlad, talentovan i ambiciozan angažovan je u juniorskoj reprezentaciji

Za "Grka" su vezane neverovatne anegdote koje su obeležile sport 20. veka, među kojima je i čuvena priča kako je igrač morao da čuva sudija. Rekao je igraču da prati sudiju jer je najbolji igrač protivničkog tima i na taj način nasmejao sve prisutne.
Lečić je dobitnik državne nagrade "8. Septembar" za životno delo 2015. godine u oblasti sporta u Makedoniji. Lečić je jedan je od utemeljivača moderne jugoslovenske i evropske košarke.

Sa grčkim Arisom četiri puta je stigao do Fajnal fora u Evroligi, a dva puta je trijumfovao u grčkom prvenstvu.

lazar l

Sa Rabotničkim je stigao do polufinala Kupa pobednika kupova (KPK), gde je na gostovanju od milanskog Cincana izgubio sa 24 razlike, a u Skoplju ih je pobedio sa 19, u periodu kada su poraženi i CSKA iz Moskve, i Olimpijakos...
Sa grčkim Arisom četiri puta je stigao do Fajnal fora u Evroligi, a dva puta je trijumfovao u grčkom prvenstvu. 
Bio je pomoćni trener u reprezentaciji Jugoslavije, osvajačem zlatne medalje na SP 1970. u Ljubljani.
Lazar LEČIĆ je bio poznat po nadimku “Grk” a nadimak je dobio po majci Aleksandri, poreklom Grkinji.
Lečić je bio trener posebnog kova,  temparamentan, vrhunski motivator i znalac, drugačiji od svih jer je bio "vatra" pored terena, ali u biti ljudina i borac bez mane i straha, retko duhovot, čovek vica, britke misle,   ni malo sladak na jeziku, ali i šeret i čovek za pravljenje atmosfere.
Decenija u RABOTNIČKOM, godine u čačanskom  Borcu sa Kićanovićem i Mišovićem. Sa Arisom je bio prvak Grčke 1991. godine, a finale i pobeda protiv  PAOK-a  Dude Ivkovića. su kruna karijere.
"Grk” je bio trener-šmeker, uvek spreman za šalu, na dobru atmosferu u svlačionici i van nje. Na treninzima je bio  strog, nije popuštao nikome a poznavao je košarku kao malo ko.
Mnogi ga nisu shvatali ozbiljno zbog njegove, na prvi pogled, neozbiljnosti, neodoljivog šarma, temperamenta i spletki kako i na koji način nalazi put da dobije utakmicu. Grk je zadužio makedonsku i YU košarku a i YU košarku.
Besmrtni Lazar Lečić neće biti zaboravljen.
Read more...

MUSKETAR JOVA PIMIĆ ŽIVI SA DUCIJEM I MIŠKOM... ALI BEZ KAPLARA...

  • Published in Fudbal

jovan pimić 1999 1

Pre četvrt veka 11.avgusta 1999. u godini tek okončanog zločinačkog bombardovanja SR Jugoslavije, godini zla, u mraku pred svitanje i danu obeleženog pomračanjem Sunca, deo beskrajne svetlosti postao je Jovan Pimić, uspešni rukovodilac u UNIP-u, u to vreme predsednik valjevskog FK ZSK.

Porodica, sportisti, ljudi  od morala i integriteta, najbiliži, prijatelji, novinari, poštovaoci, a bilo je i "ubačenih" elemenata da provere motive okupljanja, prisetiše se vremena kada su i kako su se hrabri, posvećeni, istrajni i nesalomivi  neustrašivo borili za fudbal.

D Aratnjan - vanvremenski  Jova Pimić prvi od četiri musketara, pored Atosa i Portosa i Aramisa, reinkarnacije u Ducija Žerajića, Miška Ratkovića, Lasketa-Lazića, a i najbližeg mu kuma Gorana iz "Živinarstva", je musketarski  vojevao i pobeđivao.

"Jedan za sve svi za jednoga"  musketarski slogan, bio je putokaz kako pobediti protivnike gde god da su.

Zlokučanci su bili u zenitu fudbalske moći, između ostalog oslonjeni na najharizmatičnijeg od svih ljudi iz kraja, svetskog, na našeg, Mišu Pavića. 

U trenutku dok se spremao napad na Prvu ligu, sa terena  iznad jezera tople vode, nazirala se izgradnja  otvorenog i zatvorenog bazena na mestu danas samo pomoćnog terena na Senjaku, zla kog je učinila svoje. Odustalo se najpre od bazena, jer zabrinuti kaplar je  plašio sudbine SRC Petnica, i mogućeg "gašenja". A zla kob, novi pritisak i briga hoće li stadion ispuniti uslove FSS, bili su posldnji, na žalost kobni stres.  

Jova je otišao sa Senjaka u sredu uveče, u četvrtak je već bio deo svetlosti.

Dočekao je četvrtak, ali ne i jutro. Pred zoru je postao deo beskrajne svetlosti.

Čovek, ljudina, nežan suprug,  kakav tek supreg i otac Ace i Tanje, fanatik u svetu sporta kakav se ne rađa, živi!

Jovan je posle prljave igre sa ubačenim "kapetančičem  od Ducija Žerajića preuzeo mesto  predsednika  FK ZSK.

  "Kaplar" je naravno vukao konce iz senke, o svemu je dobijao informacije od  vernog tastera,  lica što danas kad se igra fudbal na Senjaku sedi bez lisica na rukama, u mermernoj zgradi preko puta barske pruge.

U proceni mogućnosti i snage ambicioznog Jovana Pimića, presudila je "kaplarova loša preocena. Bila je to jedna u kobnih grešaka bez kraja.

JOvan Pimič se nije da,  iako je predhodno usledio prekid izgradnje SPC Arena sa zatvorenim olimpijskim bazenom, predaja Lasti svega u vlasnuštvu stare dobre Strele, sa sve novom autobuskom stanicom, pljačkaškim privatizacijama  MK UZOR, REMONTA...  

Jovan se otrgao kontroli, i u pravom smislu reči preuzeo FK ZSK.

Kruna decenijskog rađanja terena ne Senjaku, od kopanja panjeva, i čiščenja šikare, bilo je rađanja modernog fudbalskog stadiona i kluba visokih  drugoligaških  dometa.

ZSK je sa "blatuše iza  Remonta, početkom devedesetih prošlog veka  "uskočio" na novoizgrađeni stadion na Senjaku. Građen je na delu nekada valjevskog hipodroma. Usledio je, brzinom svetlosti, uzlet ZSK-a. Pretekao je  za kratko vreme čak i "Staru damu" iz Parka Pećina.

Ko zna koji bi dometi ZSK-a bili, da se  nije desio tog kobnog četvrtka odlazak najvećeg od svih.

Epilog je bio očekivan, neizbežni sunovrat, jer  Bog je tako hteo.

Jovan Pimić je bio  poseban i drugačiji od svih.

Nikada nije  klonuo  duhom, duboko svestan težine trenutka, prepun vere bez straha je išao napred, tražeći samo snagu od Boga da ostvari zamišljeno.

Bog je očigledno sve prepoznao i shvatio da svom vernom Jovanu nije mesto u okruženju lažnih oficira, pododficira i kaplara, i drugih gnjida.

Poveo ga je u najsvetiju svetlost.

Da li na nama najsvetiji crno beli Jug, na Istok ili Zapad,  na Sever sigurno nije, samo Bog i Jova znaju.
Iako nije, a jeste, i posle četvrt veka  najverniji drug “Jedan za sve – svi za jednoga” je sa nama. Čuvamo ga u srcima i i Jova živi.

Ovog 11.avgusta na Senjaku su deca igrala fudbal, a i momci iz poslednje generacije, iz vremena kada  ZSK harao Srbijom.

jovan p 2 svi1

Bio je i Jova, gledao nas je iz nebeske svetlosti sa Miškom i Ducijem.

Neka nam oprosti ako baš sve nije bilo po njegovoj zamisli. Poštovanja i ljubavi sigurno nije manjkalo.

Jova Pimić živi, u srcima  najbližih od unuka dva Jovana, Maše, Ace, Tanje, do svih nas koji si mo znali ko je, i kakav je čovek bio!

Read more...

SRBIJA SA ČETIRI ZLATA( JEDNO JE OTETO) KOŠARKAŠIMA, ZAVRŠILA SRAMNE OI U PARIZU

  • Published in Svet

Srbija je "samo" sa tri zlata, Mikec-Arumović(streljaštvo), Novak Đoković (tenis) vaterpolistima je  treće zlato u nizu na IO , četvrto su nam oteli FIBA i MOK košarkašima, na žalost samo bronzanima, i srebrom Aleksandre Perišić je okončala nadmetanja najboljih sportista  sveta u Parizu.

Olimpijske igre su kao nikada do sada ponižene.

Počelo je već na samom otvaranju, dovoljno je reći, neljudskošču, satanističkom  predstavom omalovažavanja hrišćanstva. Besramno ismevanje religije i ruganje hrišćanskoj veri, nametanje lgbt vrednosti, do najcrnjeg da  nosioc Olimpijske baklje u Parizu bude "ponosni" transvestit "svetionik" "pokreta, a ne najbolji ikada u svetu sporta NOVAK ĐOKOVIĆ.

Srbija na sve načine, posebnu u sportu devastirana deceniju i duže podređena interesima, najpre premijerove, pa predsednikove "ljubimice" uspela da najugroženijem sportu, vaterpolu, posle neupspešnog  pokušaja gašenja VK Partizan, baš predvođena momcima poniklim i afirmisanim u crno beloj vaterpolo porodici, bilo ih samo OSAM,  da prođe scilu i haridbu.

Preko Grčke se "ugurala" do borbe za medalju. Usledili su furiozni nastupi  "delfina".

Na spektakularan način je srušena Amerika, i dana su u finalu i "komšije" Hrvatska "narakude" zgažene, kao retko kada.

Donose nam vaterplisti zlato vrednosti brilijanta, samo ako znamo kakve uslove danas ima srpski vaterpolo, sveden na Šapičićevu "kasicu ptrasicu" i naravno "ljubimicu".  Pariraju im Kragujevačani i Šapčani, kako znaju i umeju.

Nesalomivi i neuništivi Partizan, sl e klub  neverovatne stvaralačke energije i izdržljivisti,  " maleni"  VK VALIS.  Klub ispod "vigvama" u gradu bez  zatvorenog olimpijskog bazena igra ex XU ligu, sa klubovima iz zemalja olimpijskih šampiona i vicešampiona.

Novak Đoković je najbolji sportista svih vremena planete zemlje, a  sa Olimpijskim komitetom  Srbije, ima dodirnih tačaka, samo zato što je iz Srbijei što voli svoj narod.

Košarkaškim bogovima Jokiću i Bogdanoviću,  sa sjajnim Aleksom, Vanjom, Dobrim... su posle nameštenog žreba, bezočno prljavih  igara FIBA, MOK-a, i domaćina Francuske, je oteto zlato u polufinalu, sramnom odlukom da meč sa Amerikom sude dripci i bitange, bez trunke časti i dostojanstva.

Srbi su dokazali su dominaciju juče protiv aktuelnog Svetskog prvaka Nemačke.

Damir Mikec i Zorana Arunović su otvorili zlatni trougao, i finalu sa turskim pištoljašima, u okršaju kakav se viđa jednom na Olimpijskim igrama. Pobedili su tek u poslednoj 15 seriji nadmetanja za nezaborav.

Tekvondistkinja Aleksandra Perišić je osvojila srebro u kategoriji do 67kg. U finalu je ipak bila bolja Mađarica Vivijane Marton.

Posle svega viđenog 5 medalja je dokaz da smo neslamiv slobarski narod, i na u Srbiji NEMA KOPANJA litijuma! 

Read more...

JANKOVIĆ ODLAZI, METALAC ŽIVI, NEKA BUDE ŠTO BITI NE MOŽE!

kkm grb

Za početak vest je da je po svemu što je uradio od 1948. do danas, prvi klub devastiranog valjevskog sporta, KK Metalac živ!

Dužno poštovanje za novog člana elitne vaterpolo lige eks Jugoslavije, a tamo igraju Srbija i Hrvatska finalisti OI u Parizu,  VK Valis, bez obzira što je pustio niz vodu najboljeg u  Šabac,  Acu Kovačevića

KK METALAC JE NAŠ ŠAMPION!

Predsednik Vladan Janković je izašao iz kluba, i za divno čudo dugova nema, i  vreli avgustovski vazduh  miriše, i nosi  nešto novo, a instikt starog vuka, kaže, i nešto  dobro.

Krenimo redom.

Po dolasku formalno otišlog, jer platu je primao svakog meseca, i od od 2014. do 2016, "spasitelj" za sve pare, KK Metalac, inače štetočine veka, dug klub je visio kao Domaklov mač, i pretio...

Giljotina je izostala, a posle "čišenja"  nedostojnog.

Klib  je zatim vodio legendarni plej Mihailo Počeka.

Bez pompe, kao i Poček isključivo iz ljubavi, a ne   lične koristi došla so posldnja dva neplaćena i "grešna" predsednika Donela su  4 sezone igranje KK Metalac u KLS, ali i nezamislivo. Dok je Teodosić vodio klub Metalac je napustio Vladimir Đokić.

A,danas je NAŠ ŠAMPION METALAC,  i bez poslednjeg  neplaćenog predsednika, Vladana Jankovića, "malog" Bukija, ŽIV!

U vremenu apsurda i pošasti, radiš, grešiš, ali daješ svoje, i naravno  "NE VALJAŠ"!

Veličati skoro dvodecenijsku "štetočinu" i priželjkivati  povratak, "najboljeg" se graniči sa pomanjkanjem elementarne pristojnosti, i dobrog ukusa.

Mali "Bukača"  je naravno uz pomoć Grada,  i svojim novcem čuvao i sačuvao  Metalac u KLS.

Renoviran je Hram košarke u Tešnjaru, a "Buki" je bio zahvalan domaćin u svom domu nekolicini igrača i poslednjem treneru, koga je ruku na srce malo ko gotivio.

Jankoviću se opravdano zamera, što nije dovoljno imao strpljena, i nije čuvao okupljeni  mlađi  valjevski naraštaj!

Ali ko radi taj i greši 

Vladan nije bio plaćeni predsednik  kao ni predhodnik Jovan Teodosić, ali je živeo da sin Nemanja igra što više, i to mu je bio još jedan "neoprostiv greh"

I kao takav je bio  "loš" predsednik.

Nije dobar, a  nije ni zao!

Ali je čovek shvatio, konačno gle  čuda,  da treba da voli MALO VIŠE  sebe, i da  poštuje svoj duševni mir, ali i pravo da bira kako će da živi!

Predsednikovanje ga ja debelo koštalo, i kako čujemo ostavlja Metalac bez "kostura u ormanu".

To "što je platio predsednikovanje kešom na mostu", ne traži da mu se vrati "na ćupriji".

Izlazi iz kluba čiste savesti i uzdigunog čela.

Sezona je godišnjih odmora, i pred početak promema,  za novu sezonu  vrata klupske kancelarije su zaključana.

"Kroz kljačaonicu" se probija  zračak svetlost, hoće nadjaćati  najavljeno pomračenje i  "mrak" , videćemo.

Malo strepljenja ne škodi, naprotiv prija.

I zato sačekajmo,  da vidimo hoće li se desiti što biti ne može.

Može li Metalac dalje bez "eksperata", neradnika, grebatora, podobnih klimoglavaca, neznalica, zelenaša i naravno, (ne)ljudi?.

Naravno da može, a preporuka važi samo dostojne, uspešne, odgovorne, stručne, posvećene. i Posebno one što vole košaraku i i Metalac.

Ljubav nema cenu, jer kada VOLIŠ sve možeš!

Read more...

IN MEMORIAM NEBOJŠA BOGOJEVIĆ- ČARLI

čarli oo
Nakon duge i teške bolesti, decenijama najvažniji i najprodorniji, najosećajniji, prvi glas, na utakmicama KK Partizan, Nebojša Bogojević-Čarli(65), grmljavina, i  tvorac ludog slogana "NAŠ ŠAMPION PARTIZAN" je postao deo nebeske svetlosti.
Dobacio do punoletstva ispred mikrofona na utakicama KK Partizan.
Čarli, a mnogi su ga zvali Čak, nije bio spiker, već neponovljivi komentator spekatkularnih i svih kultnih mečeva Parizana. Čovek sa glasom groma, Čarli je bio na svoj način bio neevidljivi  dirigent navijačkog hora na svakoj utakmici  Partizana. Kao takav postao je zaštitni znak vanplanetarne atmosfere u Pioniru, i Beogradskoj Areni!
čarli1
Čarli je voleo je Valjevo, Neverne bebe, svoje prijatelje  braću Đurđević, i posebno se radovao kada je bio u prilici da bude sa nama i na utakmicama našeg šampiona Metalca. Znali smo da popušimo po jednu poluvremenu ispred Pionira i Arene, za sreću napeg Partizana, i na svoj način okrenemo igricu u tih 5-10 minuta neobaveznog časkanja. Nadali smo se novom susretu i nekim novim pričama. Na žalost, otišao si, ali samo da znaš, uvek sam se radovao dobrim vestima, i tvom optimizmu pobednidika, uveren da ćeš pobediti.  
čarli lopta
  Čarli, svoj glas, telo, srce i dušu posvetio  si Partizanu. Beskrajni  trag svetlosti ostavljaš u srcima PARTIZANOVACA.
Dostojni, ljudino, smrt ne postoji, samo si se vratio u neku prethodnu energiju, da ponovo radiš što želiš i što voliš. Sada se ispred mikrofona u nebeskoj Areni. Grmi Čarli, sa timom besmrtnih,  ŠAMPIONE NAŠ!
Vreme i mesto sahrane biće objavljeni naknadno  saopšeno je iz KK Partizan
Read more...

KOALICIJA SVANUĆE ZAHTEVA ZABRANU ISTRAŽIVANJA I RUDARENJA LITIJUMA U VALJEVU!

SVANUĆE FOTO

Koalicija sVAnuće – Ujedinjeno Valjevo može, odnosno 17 odbornika podnela je zahtev za zakazivanje vanredne sednice Skupštine grada na kojoj će biti doneta deklaracija o zabrani istraživanja, eksploatacije i prerade rude bora i litijuma na teritoriji grada Valjeva. 

Usvajajući sledeće stavove i ciljeve kooalcija SVanuće u deklaraciji zahteva:

koalicija Ujedinjeno Valjevo Moze sVAnuce1

  1. ZAŠTITA ŽIVOTA I ZDRAVLjA GRAĐANA GRADA VALjEVA – U cilju zaštite života i zdravlja građana Grada Valjeva, koji je i ovako jedan od gradova sa najvećim nivoom aerozagađenja u Republici Srbiji, shodno čl. 37 stav 1 tačka 44 Statuta grada Valjeva Skupština grada Valjeva se obavezuje da će dati negativno mišljenje i neće usvojiti republički i regionalni prostorni plan, te eventualne prostorne planove nižeg ranga, ukoliko se u tim dokumentima predviđa istraživanje, eksploatacija i prerada ruda bora i litijuma na teritoriji Grada Valjeva. Rudarske kompanije koje rade sa litijumom nemajutehnologije koje garantuju zdravu životnu sredinu, niti postoji ijedan rudnik litijuma u svetu koji ispunjava ekološke standarde.
  1. ZAŠTITA IZVORA ZDRAVE HRANE, VODE I VAZDUHA – U cilju zaštite izvora zdrave hrane, vode i vazduha na teritoriji grada Valjeva, Skupština grada Valjeva će od Vlade Republike Srbije i nadležnog Ministarstava rudarstva i energetike tražiti da se trajno ukinu svi dalji istražni geološki radovi na otkrivanju ruda bora i litijuma na teritoriji Grada Valjeva. Zaštita izvora zdrave hrane, vode i vazduha na teritoriji Grada Valjeva je prioritet u budućnosti. Ova deklaracija u svom tekstu sažima i predočava opravdane strahove svih građana Valjeva za buduća pokoljenja.
  2. NEUČEŠĆE GRADA VALJEVA – Skupština grada Valjeva obavezuje izvršnu vlast i sve zvaničnike, organe i službe Grada Valjeva kao i javna komunalna preduzeća čiji je osnivač Grad Valjevo da ne učestvuju u bilo kakvim aktivnostima koje se odnose na ili doprinose istraživanju, eksploataciji i preradi ruda bora i litijuma na teritoriji Grada Valjeva.
  3. RAZVOJ GRADA VALjEVA – Razvoj Grada Valjeva se mora bazirati na aktivnostima koje ne dovode u pitanje bezbednost života i zdravlja građana a posebno budućih naraštaja. Razvoj Grada Valjeva mora biti usmeren ka savremenim tehnologijama i principima održivosti koji će očuvati zdravu životnu okolinu i garantovati zdravu budućnost našoj deci u našoj zemlji i našem gradu." stoji u deklaraciji  Koalicije SVAnuće – Ujedinjeno Valjevo može, o zabrani istraživanja, eksploatacije i prerade rude bora i litijuma na teritoriji grada Valjeva.
Read more...
Subscribe to this RSS feed
Info for bonus Review bet365 here.

VESTI

Pratite nas