Menu

zaglavlje

MRAK I LED NE MOGU DA SAKRIJU PAD MILJENICE NA BOSFORU, ALI TU JE "LOV" NA KK  KRALJEVO

MRAK I LED NE MOGU DA SAKRIJU PAD M…

U danu neviđenog poniže...

POSLE  TESLE, PUPINA I MILANKOVIĆA, JOKIĆ I NOLE JAČI OD AMERIKE I "najvećeg"...

POSLE TESLE, PUPINA I MILANKOVIĆA,…

Tri najveća imena  s...

POSLE"STARE DAME" SIMANIĆEVI, I KLINCI VIĆE SIMOVIĆA "ZAPALILI"  SRBIJU!

POSLE"STARE DAME" SIMANIĆ…

Kraj marta nagovestio j...

FUDBALSKA "VALJEVSKA PODVALA" PPORADILA NA ZLATIBORU, NASTAVAK SLEDI U PARKU PEĆINA

FUDBALSKA "VALJEVSKA PODVALA…

  Trebalo je strp...

IN MEMORIAM DRAGAN VASILJEVIĆ-VASA(1954-2024)

IN MEMORIAM DRAGAN VASILJEVIĆ-VASA(…

Autentični Valjevac, ar...

RIO TINTO MARŠ IZ VALJEVA, MARŠ IZ SRBIJE" PORUKA JE  EKOLOŠKOJ BOMBI!

RIO TINTO MARŠ IZ VALJEVA, MARŠ IZ …

Sa jasnom porukom da u ...

15.000 VIDLJIVIH, I JOŠ TOLIKO  NEVIDLJIVIH  VALJEVKI I VALJEVACA SU ŽRTVE NATO BOMBI SA  OSIROMAŠENIM URANIJIMOM!

15.000 VIDLJIVIH, I JOŠ TOLIKO NEV…

Danas se navršava četvt...

ODBOJKAŠICE VALJEVA ZASENILE LAŽNU ELITU U URUŠENOM GRADSKOM SVETU SPORTA

ODBOJKAŠICE VALJEVA ZASENILE LAŽNU …

U nikad siromašnijoj po...

Prev Next

Specijalistička internistička ordinacija Dr Tomić Valjevo, V. Mišića 102. Tel: 014/228-321 i 065/228-3211

Kardiolog (Dr Đorđević) Telefon: 064/9700-041

INTERNISTIČKI PREGLEDI, GASTROENTEROLOGIJA, ENDOKRINOLOGIJA, ALERGOLOGIJA, DIJAGNOSTIKA, GASTROSKOPIJA,

KOLONOSKOPIJA, ULTRAZVUK ABDOMENA, SRCA, ŠTITASTE ŽLEZDE, DOPPLER KRVIH SUDOVA ABDOMENA

MEĐUNARODNI KOMITET ZA VRAĆANJE SLOBODE GOVORA U SRBIJI, POSLEDNJA  ODBRANA MILOVANA BRKIĆA Featured

milovan brkić

Novinar Milovan Brkić (67) prvostepenom nepravsnažnom presudom 11.jula je  u Višem sudu u Beogradu zbog krivičnog dela, verbalnog delikta, osuđen   na 14 meseci zatvora. Brkića optužnica tereti da je  8. maja na protestu Srbija protiv nasilja u Beogradu oko 18 sati  pozvao da se silom promeni njeno ustavno uređenje, svrgnu najviši državni organi i predstavnici.  Sudija je prilikom izricanja presude istakao  da su otežavajući okolnost na strani urednika Tabloida, ranije osude za krivično delo ugrožavanje sigurnosti. Olakšavajuće okolnosti su Brkićevo zdravstveno stanje, starosna dob, te da je Brkić doprineo utvrđivanju činjenica tokom suđenja. Ovo je prvostepena presuda Višeg suda, a tužilaštvo i odbrana imaju pravo žalbe Apelacionom sudu u Beogradu.

Podsećamo, Brkić je optužni predlog okarakterisao kao zlonameran i neosnovan. Negirao je, da je izrekao spornu izjavu, ali i dodao da je to rečeno figurativno i u besu zbog toga što ga Aleksandar Vučić godinama optužuje da je kriminalac. Brkić je rekao da se na protestu „Srbija protiv nasilja“ našao slučajno, te da nije znao da ga osoba sa kojom je razgovarao snima. Brkić je dodao da je uveren da je u pitanju bio agent provokator.

Po izricanju presude Brkić je rekao: "Danas ću prestati i vodu da pijem i umreću za dva dana".

Publika u sudnici je burno reagovala na izrečenu presudu.

Tužilaštvo je u optužnom aktu  predložilo sudu da okrivljenog osudi na kaznu zatvora od dve godine. 

Od izricanja presude do danas srpska javnost, udruženja novinara, mediji, opozicija se masovno distanciraju od bilo kakvog komentara posle izricanja kazne Milovanu Brkiću.

Jedino se oglasio Tomislav Kresović novinar, publicist i politički komentator. Ličnim stavom je osudio presudu Milovanu Brkiću, ali  upozorio gde  je  danas novinarstvo u Srbiji.

"Novinarska profesija u Srbiji je danas srozana i ponižena ,pretvorena u servis lažnih vesti, političke propagande i učešća u političkom rijaliti programu. Milovan Brkić plaća cenu takvom novinarstvu u kome politička i lična moć ljudi na vlasti odredjuju mere cenzure i oblika represije. Nažalost niti je stil pisanja i izražavanja Milovana Brkića "visina novinarstva", ali je još manje ponašanje vlasti i suda odraz pravde i poštovanja slobode govora, kada su za verbalni delikt novinara po metodi "prekog" suda mogu doneti presude od 14 meseci zatvorske kazne.Milovan Brkić je postao skolski primer "disciplonovanj kičme" novinarstva u Srbiji" poruka je Tomislava Kresovića.

Narodni poslanik Aleksandar Jerković je na konferenciji za novinare 14. jula  u Narodnoj Skupštini  obavestio javnost  da se posle izricanja presude Brkiću  sastao sa prof. dr. Milom Alečković. Povod je inicijitiva za pokretanje MEĐUNARODNOG KOMITETA ZA VRAĆANJE SLOBODE GOVORA U SRBIJI, protiv verbalnog nasilja. Poslanik Jerković je predstavio nacrt dokumenta novinarima, pre nego što bude upućen ambasadama, sa molbom da bude prosleđen njihovim parlamentima, njihovim predsednicma, i njihovim  kandidatima za predsednika.

"Suština je da se nad svim građanima Srbije nadvila opasnost, da su ponovo ugrožena slobode, univerzalne ljudske vrednosti, osnovne ljudske vrednosti. Radi zaštite elmentarnih civilizacijskih  vrednosti, slobode govora predstavnici parlamenta, predstavnici srpske dijaspore ugledni intelektuaci i stručnjaci a zbog dramatične situacije doneta je odluku o HITNOM formiranju MEĐUNARODNOG KOMITETA ZA VRAĆANJE SLOBODE MIŠLJENJA  GOVORA U SRBIJI.

Komitet će bez odlaganja pokrenuti intenzivnu nacionalnu  i međunarodnu kampanju, u prvom redu kroz srpsku dijasporu,  sa ciljem da Srbi sveta kontaktiraju sve javne ličnosti, kako bi  sprečili da Srbija i čitav Balkan ne postanu inspiracija za rašćenje lokalnih  tiranija širom Evrope sveta".

Narodni poslanik Jerković sa prof. dr Milom Alečković je javno pozvao sve ugledne ličnosti, čak i političke neistomišljenike, i sve borce za slobodu govora, osnovne  slobode dostojanstva  čoveka, da svi zajedno budu inicijatori Komiteta za vraćanje slobode  mišljenja i govora su Srbiji. Svi kojima  je stalo do slobode govora treba da budu zajednički nosoici buduće zajedničke borbe, ne za političke partije, već za povratak prava na nekažnjeno mišljenje i govor, što je upravo  presudom novinaru Brkiću, izbrisano iz pravosuđa Srbije", zaključio je Jerković i pozvao da inicijatori  Medjunarodnog  Komiteta, za vraćanje mišljenja i govora u Srbiji, na prvom mestu bude, osuđen zbog verbalnog delikta 1981, godine na godinu dana robije, pesnik Gojki Đogo. Slede advokati odbrane Milovana Brkića Vladimir Gajić Ivan Ninić Stevan Damnjanović i pravnik iz SAD Stefan Karganović. Poziv je  upućen uglednim javnim ličnostima prof .dr Kosti Čavoškom, Milu Lomparu, Slobodanu Antonijeviću, Slobodanu Reljiću, Mitru  Kovaču, Dejanu Miroviću, Časlavu Koprivici, Aleksandru  Fatiću, Ratku Ristiću, Slobodanu Vladušiću, Branimiru, Nestoroviću, Miši Đurkoviću, Slobodanu Komazecu, Aleksandru Đžikiću, Ćedomiru Antiću, Vladeti Jankoviću,  Vojislavu Koštunici, sudiji Slobodanu Vučetiću, advokatima Borivoju Boroviću, Zdenku Tomanoviću i Vladanu Glišiću, i novinarima Dejanu Zlatanoviću, Đuri Bilbiji, Cvjetinu Milivojeviću, Igoru Marinkoviću,  Željku Bodrožiću, Predragu Peci Popoviću, rediteljima Emiru Kusturici i Nikoli Šijanu,  dramskom  umetnicima Svetlani Ceci Bojković i Petru Božoviću, aktivistima iz srpske dijaspore Aleksandru  Tegeltiji, Đorđu Višekruni, Mlađanu Đorđeviću, kao i narodnim poslanicima Ivani Parlić Srđanu Milivojeviću, supruzi Slavka Ćuruvije Branki Prpa, novinarima Žaklini Tatalović, Jugoslavu Ćosiću,  zatim Saši  Jankoviću, Borisu Tadiću... i drugim javnim radnicima.

"Svaki  čovek koji ima potrebu da pruži otpor ovakvoj  tiraniji dobro je došao, bez  obzira na političko opredeljenje" zaključio je narodni poslanik  Aleksandar Jerković. 

 Srpska javnost, medijska udruženja, mediji, opozicija ostali su do danas nemi posle  osuđujuće nepravosnažne presude protiv glavnog i odgovornog urednika „Tabloida“ Milovana Brkića.  Oglasilo se dva novinarska udruženja u Srbiji.

Udruženje novinara Srbije  i  njegov pravni tim ne podržavaju izjave Milovana Brkića, ali smatraju da se u ovom slučaju ne radi o pozivanju na rušenje ustavnog poretka za šta je Brkić osuđen na kaznu zatvora. 

"UNS poziva na poštovanje i doslednu primenu zakona i sa pažnjom će i nadalje pratiti ovaj slučaj.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić smatra da presuda novinaru Milovanu Brkiću od 14 meseci zatvora predstavlja potvrdu urušavanja pravosudnih institucija koje su se, kako je rekao, pretvorile u produženu ruku Srpske napredne stranke.

"Presuda novinaru Brkiću doneta po političkom diktatu", rekao je  agenciji Beta Bodrožić.

"Ako je Milovan Brkić zaista kadar da sruši državu i da joj našteti sa svojim tekstovima i govorima, onda ova država nije nikakav tigar na Balkanu niti poseduje službe bezbednosti s kojima može da se diči" smatra  predsednik NUNS-a,  i istčer da je  hapšenje i suđenje Brkiću bilo organizovano da bi se „zasenile“ neke druge stvari i da se kroz jedan, kako je naveo, opskurni tabloid čiji je vlasnik Brkić, napravio pandan režimskim medijima.

"Tabloid Milovana Brkića ima veoma mali domet i uticaj, ali je non-stop istican od strane vlasti da bi se stvorila slika kako je predsednik Aleksandar Vučić stalno ugrožen. To svakako ne može da bude razlog da neko bude osuđen na 14 meseci zatvora" istakao je Bodrožić.

Rodoljub Šabić, bivši ministar i poverenik za informacije od javnog značaja, istakao je da „zatvorska kazna izrečena Milovanu Brkiću, kakvo god mišljenje imali o njemu i njegovom radu, neizbežno asocira na verbalni delikt i zloglasni član 133 Krivičnog zakonika SFRJ“. Stevan Dojčinović, glavni urednik medijske istraživačke mreže KRIK, presudu Brkiću je ocenio kao bizarnu.

"Bizarna presuda, koju je potpisao sudija Dušan Agatonović, približila je kraju Brkićev životni put, dug 67 godina, i novinarsku karijeru koju su obeležili progoni svake vlasti, od Brozove do Vučićeve. Posle svega što je pisao i izjavljivao tokom tih 45 godina, Brkić je na smrt osuđen zbog izjave koja je stala u 24 sekunde. Po tom zločinu biće upamćeni tužiteljka Ljiljana Komnenović i sudija Dušan Agatonović kao simboli beščašća srpskog pravosuđa. S druge strane, čitaoci će upamtiti Milovana Brkića po brojnim tekstovima, izjavama i bitkama za bolju i pravedniju Srbiju, za Srbiju koja sada nemoćno posmatra njegovu likvidaciju".

Brkićev branilac advokat Vladimir Gajić istakao da je Brkić osuđen  zbog verbalnog delikta, naglasivišu da u rečima Milovana Brkića nema elemenata krivičnog ili prekršajnog dela, tek da eventualno može da se govori o političkoj nekorektnosti. 

"Sudija Dušan Agatonović je, na zahtev tužiteljke Ljiljane Komnenović, odlučio da zadrži Brkića u pritvoru iako mu je zdravlje fatalno ugroženo. Milovan Brkić ne prihvata tu nepravednu presudu, pa je osim hrane, od 13. jula, prekinuo da uzima vodu i lekove. Glavni urednik našeg Magazina zvaničnim dopisom je obavestio upravu Okružnog zatvora da će štrajkovati do smrti. Milovan Brkić je za smrtonosnu torturu nad sobom optužio američkog ambasadora Kristofera Hila, ministre Bratislava Gašića i Maju Popović, kao i njenog supruga sudiju Rastka Popovića, sudije Duška Milenkovića i Dušana Agatonovića, i javnog tužioca Nenada Stefanovića" reči su  Popovića zamenika glodura Rabloid

Kada je čuo  presudu, Milovan Brkić je obećao da će objaviti sve što zna o Agatonoviću.

"Objaviću sve afere o Vama, sudija Agatonović, pre svega aferu „Kantrimen“, kao i činjenice da Vaša supruga, koja radi u Višem sudu u Beogradu, prodaje informacije i da ste smenjeni mesec i po dana pre isteka mandata, takođe zbog afera" rekao je Brkića, prenosi Tabloid i nastavlja.

Agatonović se zajapurio kao Komnenovićka posle treće „Vučje rakije“.

"Pre svega, ja nisam smenjen mesec i po dana pre isteka roka, već mi je istekao drugi mandat, Visoki savet sudstva doneo je odluku o prestanku funkcije zbog isteka mandata, a što je proverljivo preko sajta Visokog saveta sudstva"  rekao je Agatonović. Sudija je, naravno, izbegao da se izjasni o svojoj ulozi u sudskom postupku u slučaju „Kantrimen“, kad je, kako su objavili mediji, vlast montirala presudu protiv nedužnog čoveka kako bi zaštitila Anu Divac, suprugu bivšeg košarkaša Vlade Divca, od odgovornosti za ubistvo Luke Jovanovića (21) u saobraćajnom udesu 2014. godine. Sudija Agatonović nije odgovorio ni na optužbe da njegova supruga prodaje informacije iz Višeg suda.

rkićev advokat Vladimir Gajić rekao je za agenciju Beta da je njegov klijent osuđen zbog verbalnog delikta.

"Sud je imao izbor između toga da pokaže da u Srbiji ipak postoji neka nezavisnost sudstva ili da pošalje poruku da je Srbija stavila tačku na slobodu govora. Brkić je de fakto osuđen za verbalni delikt. To što je on rekao 8. maja je bila samo politički nekorektna izjava",  – ocenio je Gajić i nastavio.

Svaka pretnja kojom se ugrožava ustavni poredak zemlje, mora da bude ozbiljna u meri da može da izazove posledice. Sasvim je jasno da jedan slobodni novinar kao što je Milovan Brkić ne može nikako rečima da ugrozi ustavni poredak zemlje. Sramota je za pravosuđe što se Brkiću uopšte sudilo i što mu je i sada produžen pritvor", pojasnio ja Gajić.

Milovan Brkić je osuđen na 14 meseci zatvora. Sudija Dušan Agatonović je, prilikom izricanja presude, ponovio navode iz optužnice, koji nijednim detaljem nisu potvrđeni u dokaznom postupku. Osim toga, sudija je ignorisao medicinsku dokumentaciju koja potvrđuje da je Brkiću ozbiljno ugroženo zdravlje, pa je odbio zahtev okrivljenog i njegovih branilaca za ukidanjem mere pritvora.

S druge strane tužiteljka Ljiljana Komnenić je rekla da je Brkić odličan poznavalac prilika u zemlji, te da je bio vrlo dobro svestan šta govori i koje su posledice. 

 "Nikad nisam bio tužniji. Dolazio sam na svaki protest. Lomio sam, posvetio sam život, svake nedelje Vučić opisuje kako sam ja reketaš, kako širim lažne vesti, kako pokušavam da ga ubijem. Danas sam tužan. Srpska opozicija je pokazala svoje jadno, bedno lice. Da se nije usudila, gospođa nije pomenula glavnog krivca Aleksandra Vučića, tog zločinca koji je od nas oduzeo svaku nadu, pogledajte kako će se osećati ovi ljudi kad stoka opozicionih poslanika se krije iza leđa ovih građana. Nema nama spasa. Izgleda će morati mladi klinci da puškama reše sudbinu Srbije. Desiće se šta se desiti mora. Kakva protestna šetnja, mi treba da uđemo prema Skupštini da uhvatimo idiota i da mu otkinemo glavu… rekao je javno 8.maja u Beogradu na protestu protiv  nasilja Milovan Brkić.

Organizatore  protesta, polako sve više  dotiče "slučaj" Milovana  Brkića, iako javno deklasiran protiv vlasti i posebno protiv "lažne" opozicije, i dalje  spremnog da se do kraja života bori za istinu, slobodu i pravdu.

 

 

 

 

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top
Info for bonus Review bet365 here.

VESTI

Pratite nas