Menu

zaglavlje

Specijalistička internistička ordinacija Dr Tomić Valjevo, V. Mišića 102. Tel: 014/228-321 i 065/228-3211

Kardiolog (Dr Đorđević) Telefon: 064/9700-041

INTERNISTIČKI PREGLEDI, GASTROENTEROLOGIJA, ENDOKRINOLOGIJA, ALERGOLOGIJA, DIJAGNOSTIKA, GASTROSKOPIJA,

KOLONOSKOPIJA, ULTRAZVUK ABDOMENA, SRCA, ŠTITASTE ŽLEZDE, DOPPLER KRVIH SUDOVA ABDOMENA

Items filtered by date: januar 2024

SAMO "DALJINAC" MOŽE DA "UBIJE BESTIDNE ZAGAĐIVAČE OKUPIRANOG MEDIJSKOG NEBA

  • Published in Mediji

Košarka je počistila prljavi kriminaliozovani, bezočno nameštan i dirigovan, zna se odakle i zašto režimski fudbal, do besvesti favorizovan i hvaljen na režimskim medijima, mada ruku na srce, retki su danas novinari čistog obraza.

Ipak mrvica istine je dovoljna da se lako raskrinkane lažii pamfleti  istope kao sledoled na vrelom jeziku. Agitatori, zagađivači profesije novinara i komentatora, su ogadili sami sebi od baljezgarija i snishodljivog podanašitva.

Bestidni polusvet  što vredja profesiju novinara,  sebe bi da naziva novinarom, u biti  marionete režima, zarad malo slave, riču, muču, rokću, urlaju, vrište, dahću, stenju za potvrdu najbednijeg slugeranjstva interesu gazde, za  kap lične koristi, protivno interesu slobode, i dostojastva svakog normalnog čoveka.

Miljinici  ničega i nikoga,  ko bi se mogao nazvati čovekom, zaslužuju samo dve  reči: Fuj štakori!

Nema sportskog događaja da nismo izloženi torturi, režimskih mediokriteta, dospelih gde im nije mesto. Kao  i većina na pocizijama mnogo bitnijim, čini sve da običan  narod bude još veći gubitnik. U slučaju okupiranih medija, tv gledaoci, radio slušaoci, i "gutači" laži ispisanih u dnevnoj štampi, stupidno  ispiranje, već dobro ispranih  mozgova traje.

Mogućnost drugaćijeg mišljenja i istine za sada nudi po neia radio i tv stanica, a najviše portali i you tube kanali. Valja ipak biti  oprezan. Od laži i nametanja "istine" teško se sačuvati. Okupacija  medija traje, i sve je intenzivnija. 

I zato OPREZ, ne košta ali može da prija,  a za početak tv upravljača i "mute"ližava vas muka, kao i muzički kanali bez "vesti"

Read more...

PRIPADNICI VOJSKE SRBIJE ZA NOVU SVETLOST SVETOSAVLJA I KRALJICE SPORTOVA

  • Published in Srbija

sv trka start sviju1

Svetosavska atletska trka  prvi  put održana na Savindan 1993. godine, gradskim ulicama u Valjevu, po  mećavi, na raskvašenom snegu danas ovog 27.januara. imala je premijerno izdanje na početku četvrte decenije svog beskraja.

Idejni tvorac prve Svetosavske trke,  bio je na žalost rano preminuli biznismen, čovek svetlosnu godinu ispred vremena  u kome je živeo, Aca Milovanović. Vlasnik  Atletskog kluba “Valjevoauto“,  faktor X organizacije sa oficirom vojske Jugoslavije  Nedeljkom  Špirićem, i juniorskim šampionima SR  Jugoslavije, Goranom Đukićem i Đorđem Milakovićem, je uz podršku  atletske elite države,  napravio je sportsku manifestaciju jedinstvenu u svetu, pokazavši nasledinicima da nema nedostižnog cilja. 

Pre 31. godine osnivač Svetosavske  trke Aleksandar Milovanović uz blagoslov SPC i episkopa valjevsko šabačkog Lavrentija, svoju  vizionarsku ideju je pretvorio u delo, manifetaciju poštovanja provoslavlja i praznik Kraljice sportova.

I tadašnja gradska vlast je znala da prepozna u već poljljanom sistemu vrdnosti biser vere i sporta. Na premijeri 1993. pobednici su bili Goran Raičević, a u odsustvu Snežane Pajkić i Suzane Ćirić, u to vreme nova nada YU atletike Olivera Jevtić, i veteran Nedeljko Špirić. Đorđe Milaković je bio drugi na cilju juniorske trke!

 Premijera po  snegu i  vodi donela je za to vreme vrhunske  standarde, potvrđene sa  šampionom Goranom Đukićem 1994. Na žalost sve staje  posle smrti Ace Milovanovića. Trke nema više od pola decenije, ali "oživljena" se pretvara u tavorenje i bezosećajnost,   dvodecenijski bućkuriš svega, sve samo ne  praznik Kraljice sportova i pravoslavlja.

Razlog, nepoštovanje, nemar,  nezainteresovanost, pre svega nesposobnost  vlasti, da prepozna veru i istinske ljudske vrednosti Svetosavlja i sportsku notu Kraljice sportova. 

Trka je je obnovljena 2001. godine. Dugogodišnjeg tehničkog organizatora  AK “METALAC“ i Harija Markovića, nasledili su pre tri godine "izbegli" sa  Petog Puka, sada okupljeni oko Valjevskog atletskog klubaU(VAK). Tri godine se trude, pomaka  nabolje  ima, ali, bez identiteta manifestacije, sa medaljicama, peharčićimaa, i drugim "detaljčićima", treba će vremena, dok ne dođe onaj koji se istinski meša u organizaciju. Bitno je da VAK-ovci rade, za sada, samo za nijansu bolje od predhodnika.

Na sreću još 26.12.2003. godine Skupština Grada  Valjeva je Svetosavsku  atletsku trku  proglasila stalnom manifestacijom u oblasti kulture i sporta od značaja za Valjevo. Trka je uvrštena u kalendar takmičenja Atletskog saveza Srbije. Valja posebno istaći da je  najtrofejnija pobednica Svetsavske trke olimpijka iz Londona, naša šampionka, Valjevka   Ana Subotić, sedmostruka pobednica. Samo jednom je pobedila Amela Terzić.

Ovogodišnju manifestaciju obeležilo je učešće preko dve stotine atletičara iz srpskih atletskih klubova. Trčali su školarci, juniori, seniori i veterani, a na trku su stigli i  takmičari iz Ruske Federacije i Bosne i Hercegovine.

Kao nikada do sada bio je neverovatan odziv pripadnica i pripadnika Vojske Srbije, njih 68!

sv trka oficirke

sv trk vojska bre 1

Prvi među jednakima je na cilj stigao poručnik fregate u kasarni "Aleksandar Berić", rečne  flotile iz Novog Sada, Svetozar Ristanović, momčina velikog srca, rodom iz Bjeljine, patriota, posvećen i odgovoran srpski mladi oficir.  

SV TRKA SVETOZAR

SV TRKA V SRB1

Najbrži senior je kao i lane Uroš Gutić(AK Borac Banja Luka) drugi je Đuro Borbelj(AKz Apatin) a  treći Nikola Mijailović(AK N.Pazar). Milica Tomašević( AK C.zvezda) je najbrža seniorka, druga je bila klupska drugarica Slađana Stamenković, a treća Aleksandra Kostadinović.

Iza Svetozar Ristanovića, drugi je bio Stefan Simijonović a treći Marko Janković. Kod pripadnice VS  Srbije prva je Nataša Popović, druga Dragana Radonjić a treća Andrijana Luković. Lazar Tadić je najbrži  kadet Vojne akademije, ispred Nikole Milićevića i Mihaila Mirkova. Jovana Žirović je najbrža kadetkinja Vojne akademije, a druga Sara Nikolić.

U konkurenciji pripadnica policije, najbrža je bila Ivana Gajić. Veteran  Mirko Stanković je pobedio u  u konkurenciji  40-50 godina, ispred  Aleksandra Jovanovića i Petra Božovića, a kod vetaranki prve tri su  Jelena Đermanović, Jelena Pejović i Aleksandra Filipović.

Čestitke svima za učešće u čast Svetosavlja i Kraljice sportova. Od najmlađih medaljaša, prvačića Ene Đuković,  preko najbržeg gimnazijalca Nikole Đukića, što izgleda ipak kreće ipak stazama posutim trnjem ka zvezdama, kakav je put bio i nekada rodititelja šampiona Gorana i Tanje Đukić, do pobednika u seniorskoj, juniorskoj, konkurenciji.

ena sv trka 24 1

 SV TRKA ENA 1 3

SV TRKA 2 1

sv trka seniorka

sv tr nikola

 

SV TRKA NIKOLA 24 1

 Junaci su svakako dva  hrabra valjevska policijaca Josip Josipović i Jovica Marković, odvažni da istrče ni malo lak put od starta do cilja.

SV TRKA 24 5 panduri

sv trka trče 1

I zato na kraju valja podsetiti na reči velikog Ničea.

”Budućnost pripada onima koji se najdalje i najduže sećaju prošlosti"

sv trka krupanj1

Atletska planetarna manifestacija, jedinstvena i neponovljiva, Svetosvska trka u Gradu Valjevu, kao i pravoslavlje živi!

Read more...

SAMOBITNOST JE PREDUSLOV DA NE ŽIVIŠ U KALJUZI, I ŽABU DA NE "SKUVAŠ"

  • Published in Razno

VA G SMOG 1

U vreme čukundedova Valjevke i Valjevci se nisu gušili u zagađenju kakvo je danas u najzatrovanijem gradu na planeti. Valjevo nije  bilo ovako  kao danas,  nikada blatnjavije i prljavije, a  branioci Rio Tinto ne odustaju, da "skuvaju žabu".

Čistačem prašine blato se ne čisti, već se grad opere vodom iz cisterni. Ali kome to reći dok gledamo kako se "praško"  valja u blatu  u strogim centru Grada.

VA DULEVO FUJ 1

U  ulicama bližim i daljim od Centrala, "sivonje" i oba hrama, bez čizama nije poželjno hodati, jer možda čudovište prebeglo iz  Loh Nesa udari na vas.

Kad nema samobitnosti, Grad postane rob i talac gorih čak i od turaka, fašista i bagre što se koti poput vaški kod dece u obdaništu spasa nam nema, u  kupanju je lek. Sačuvaćemo ne samo kosu već i glavu, jer "šampon" za  vaške i gnjide je čudo.

Vodu nam još nisu uzeli, ali će je zagaditi, kao što sju već negde, gde je  Rio Tinto krenuo da kopa jadarit. 

Kompanija Rio Tinto brani se od "neistina plasiranih  u javnosti o tehnologiji prerade rude jadarita i korišćenju sumporne i fluorovodonične kiseline. Ističu da su  metodu prerade rude jadarita posebno razvili.

Nema fluorovodonične kiseline,  u procesu prerade jadarita“, samo će se raditi  u dubokom podzemnom rudniku, a ne u velikom otvorenom kopu, kako se to povremeno može čuti“, radi su da "spuste loptu"  iz RT.

Iz kompanije Rio Tinto se nadaju da će  medijskom kampanjom  "žabu skuvati " i da će priča o novoj tehnologijom "proći" u Srbiji. Imaju saveznike u samobitinima. Nakon što je tema o  iskopavanja litijuma aktivirana u Davosu, a predsednica tehničke Vlade potvrdila da je projekat samo zamrznut, meštani Gornjih Nedeljica su  ispred kompanije Rio Sava u Loznici, poručili da će životom braniti svoju imovinu, te da od borbe protiv iskopavanja litijuma neće odustati. Poruka je nedvosmislena  „rudnika neće biti“.

kreni sava 1

„Po nalogu predsednika Republike Aleksandra Rio Tinto Vučića potpisi za Narodnu inicijativu protivpravno se drže u RIK“, rekao je Manojlović.

U Loznici je 12.12.2023. počelo suđenje Rio Tintu, Guglu, Lozničkim novostima i Lotel medija grupi. Tužba je usledila  po prijavi Udruženja „Zaštitimo Jadar i Rađevinu“ zato što su protivno zakonima Republike Srbije reklamirali projekat „Jadar“ koji nema niti jednu dozvolu za bilo šta.
Prijave su podnete protiv još četiri subjekta.
Zamislite, ovako velika vest, prvo suđenje Rio Tintu u Srbiji, a tog dana je u sudnici bio samo jedan predstavnik medija, vest nije objavila nijedna novinska agencija. Možete je, ipak, pročitati na sajtu Geopolitike i Vaseljenske.
Niko od onih koji objavljuju priče o nepostojećim mašinama, nepostojećim tužbama Rio Tinta, memorandumima koje narod nije tražio nije objavio da je u toku suđenje to istom Rio Tintu. ZAŠTO?!

Rudnika neće biti, a vest je bitna da još jedan promašaj Rio Tinta ne bi prošao ispod radara

Sa narodnom voljom nije se šaliti,  a kamo li ga lagati.

Blata do guše u blatu i zatrovanog  vazduha je previše. I zato svi umišljeni da  se oko njih okreće planeta, moraće  da što pre shvate, sa narodom  i narodnom voljom mogu još uvek  kako hoće, ali ne i dokle hoće!

Read more...

У ПЛИВАЊУ ЗА ЧАСНИ КРСТ ПОБЕДИО ЈЕ ВАЉЕВАЦ БОЈАН МИЛУТИНОВИЋ

svi u kafani plivači 1000

 Пливање за Часни Крст испред Беркове бране у освештаној води ледене реке Градац, и поред инсиситрања појединаца, да не буде такмичарског карактера, остало је у борбеном духу традације Ваљевки и Ваљеваца, али и још нечем. Пред медије  са Владиком  није изашао победник!?

časni krst plivači pliavju1

Видели смо беспоштедну  борбу до победе. Чак 90  пливача  и две пливачице, најмлађи 15, а настарији 61. година, су успешно  препливали  33 метра. У одсуству последњих година непобедивог Александра Ковачевића, до Часног крста је први допливао Бојан Миловановић, а не Матија Вукосављевић, како је првобитно покушано да се  представи медијама.

bojan m1

bojan m pliva 1 prvi

 

plivanje isihije cura1000

časni k 24 peja

Ако је организтаор погрешио, а грешаке је било више од прстију на обе шаке, зашто је онај који  није први допливао до Часног крста, указао на грешку, већ се "китио туђим перјем". Нек му служи на част, ако је уопште има.

Ипак неправда је донекле "испеглана" када је све завршено, и када су се сви разишли. Бојан Миловановић је на свечаној закуски свештенства Ваљевске епархије на дар добио икону.

бојан икона

 "Драго ми је да сам учествовао у пливању за Часни крст. Сви смо ми победници. Посебно ми је драго да је било оволико људи, што пливача што људи који су дошли да нас подрже. Не знам како је дошло до грешке. Први сам допливао до Часног крста, подигао сам десну руку и три прста, целивао га. Препустио сам и  другима да целивају  Часни крст, а ја сам изашао из воде. До следећег виђења, да се окренемо вери и Господу и чекамо следеће пливање. Бог се јави" поручио је наш портал Бојан Милутиновић/25) млади човек, рођени победник, у  бизнису-грађевини, већ са репутацијом успешног, посвећен вери и Богу.

Биће да се сам  Бог побринуо да истина доплива и до нас, на велики празник Богојављење. Пливање за ЧАСНИ КРСТ је одржава од 2010. у Ваљеву. Увек је победник био КО ПРВИ ДОПЛИВА, а не ко изнесе из воде ЧАСНИ КРСТ. Троструки победник је Александар Ковачевић. Данас није пливао због повреде лакта. Рекао нам је: "Пливаћу увек када будем могао, волим да се такмилим и да побеђујем"

Ни овога пута се није пливало 33 метра, већ три пута мање. Није било правилног означавања старта, већ је то рађено на начин како не доликује  оваквој манифестацији. Све више гласова добија идеја да пливачи стартују са Беркове бране, и да пливају предвиђену деоницу од  33 метра до Часног крста.

Најгоре од свега, било је здравствено стање учесника, не малог је било неспорно спорно, тако да је прва срећа да су сви живи изашли из воде.

Бог нас је сачувао и  опоменуо шта не треба чинити. Најапсурдинији је поступак пре пливања, упућен ученицима, "да није битно ко ће победити".

За Часни крст се увек  пливало и пливаће се до ПОБЕДЕ!     

časni krst 000

Празник БОГОЈАВЉЕЊЕ се обележава у спомен на догађај крштења, дан када је  Свети Јован крстио  Исуса Христа у реци Јордану.

На Богојављење се освешетава вода и  носи се  кући. Пије се за здравље и просвећење душе и тела. Лековита је штити од нечистих сила , чува се у домовим, не квари се јер је у њој сила Духа  Светога.

Данас се поздрављамо:  
 "Бог се јави" или "Христос се јави", а отпоздравља са "Ваистину се јави".

 

Read more...

DOKLE GOD IMA MRAKA BIĆE I SVANUĆA

  • Published in Razno

 smog va1

U lošoj sadašnjosti bolja budućnost je moguća, samo bez gubutnika, jer ko gradi budućnost na lošoj sadašnjosti najveći je gubitnik. I zato prihvatanje realnosti samo inicira potragu za nemogućim, za početak samo, malo čistog vazduha!

U svetu sporta išamaraše nas Mađari u fudbalu, gunuše u ambis u rukometu, i potopiše reprezentativni  srpski vaterpolo.

Ima li jače i bolnije potvrde da nema kraja  propasti  srpskog  sporta.

Delegirani ljudski otpad, beskičmenjaci, najgore neznalice i štetočine , izlaze iz septičke jame. Potvrđuju  ono što svi znamo da su samo, nus produkt svega što pojedemo. Pogušismo smo se od smrada, goreg od ovog što je okovao najzageđenji grad  na svetu ovih januarskih  dana.

Upropašćavanje svega što je nekada  bilo najkvalitetnije, voljom pomenutog ološa unazađeno, rado je da traje  do beskonačnosti.

Neznanje, nedodgovornost i iživljavanje nesposobnih preskupo plaćamo.

Pored poljoprivrede, ekonomije, zdravstva, prosvete, kulture, sport je svakodnevno bombardovan idiotlucima i kriminalom bez presedana.

Reće prva dama srpskog sveta rukometa, predsednica RSS  Milena Delić:

“ Mi nismo krivi, sve smo im omogućili“

Posle debakla na Evropskom prvenstvu, valjda je jasno čelnicima Rukometnog saveza Srbije, pre svega predsednici Mileni Delić, šta je naredni korak.

Pevačica u  pokušaju, snimila longplejku sa 8 pesama, lepotica za Holivud, igrala je šampionskom Radničkom, sa najboljom na svetu Cecom Kitić, i ostalim „krstašicama“, već tri godine je na čelu saveza. Ružni,  nesposobni ološ, podguzne muve i neznalice,  dominiraju.  Jedna od njih nije Milena Delić, ali na žalost nije uspela, da se izbori sa sektom zla.

Đirona je prošlost srpskog reprezentativnog rukometa, kao i u vaterolu, Stevanović  i Dragana Ivković.

Sve što u sportu nosi ime Partizan vlast, „Luja 14“ skoro deceniju ipo, u svim besumučno proganja i uništava. U vaterpolu najveći navijač, i huligan u pokušaju, sa izvođačem radova „gangulom“  istrajava u zlu!

Konačno najpopuraniji fudbal, iako „ponos  srBstva“  besmisleno privilegovan,  sa svim parama ovog sveta, gle čuda počistila je  košarka!

Krađa, nameštanje utakmica i otimanje titula, kriminal bez presedana, sve  se smučilo i najzagriženijim obožavaocima opajdare iz rupe ispod tenka.

A društvo iz rupe ispod tenka, ima sve za dž,  struju, vodu, već pomenute sve pare osvog sveta, ali van granica, dobaci samo do  nivoa lica sa poternice Interpola.

U košarci bljesak uspeha Istanbulu i Milanu, zahvaljujući magiji  vanzemaljca Valjevca Tea, sinoć pomraćiše Baskijci. Oterani je ometlao zalizanog. "Ubica" Moneke je čašćen Teovim dresom, za najavu igranja u istom od leta, samo sa drugim brojem. Haurdova haubica na silno razočaranje sk-ovca, sinoć bez prođajnih muka, u trećem kvartalu,  raznela protivazdušnu odbranu crveno belih u paklenoj atmosferi Arene, iako je poslednjem kvartalu izgubljenim loptama upalio vatru nade delijama za preokret. Bezobrazno precizni partizanovac Vanja, sinoć neumoljiv sa Monekeom je odlučio pobednika. Čašćavanje YU trojke,  prvi, gle čuda dupli faul, je dosuđen na isteku 9.minuta, je ipak imalo ograničeni rok trajanja. Sudijama  je dojavljeno da prestanu sa šegačenjem, što su delimično i poslušali. Suma sumarum,  tužitelj, vrapcoljubivi nema razloga za novi  izliv gneva na Hepi, Pink, RTS, Prvoj tv, mada nikada se ne ne zna. Pojačanja sa trake stižu, ali fajnal for će i 2024. biti samo pusta želja. 

 Valja samo istaći da za  katastrofalni bilans decenijskog pohoda na Evroligu, i bačene stotine miliona evra, i nikom  ništa, odgovornosti nema.

Krivci su „cinkaroši i Izdajnici“, sada i „najobavešteniji“  od svih „vrapci“. Cvrkutom su dojavili da sledi nova pohara, ugašene pa vaskrsnule, ljubimice srpskog „Luja XIV“, armije podanika, ali i ne i najboljih i na celom svetu  naviijača,   neponovljive ljubavi i energije, PARTIZANOVACA!

 U zemlji košarke Željko Obradović je košarkaški bog.

Danas je samo Žoc  bastion odbrane znanja, časti, viteštva, spreman da kaže, ne, diktatoru Srbije, i sitnim dušama što se kao kokoške hrane na đubrištu tuđih života, čim naiđu na mrvicu naše slabosti!

Zato ga samo baš oni,  jedini na svetu preziru, mrze, vređaju,  i da mogu odsekli bi mu glavu. Sramotno nepoštovanje, od poklonika lika i dela, „usrećitelja“ „ponosa srbstva“.

Razumljivo, Žoc zlo ignoriše. Ne vređa ih, ne sluša, nije pristalica srbskog „Luja XIV“ .

Žoc  gospodski poštuje svakog „neprijatelja“, znanjem, veštinom, mudrošću,  taktikom i lukavstvom, fajterski, čeliči karakter svog tima. Dva  nesportska faula, najboljem Džejmsu Naneliju, samo su dodatno podigla moral protiv Makabija. Videlo se kakav šampionski nerv imaju Kaboklo, Pi Džej Doužer, Ognjen Jaramaz i Uroš Trufunović, Smajli. Za veličanstveni trijumf Partizana, pobrinulo sa "malo više" od 20.000 odanih, kakve niko na planeti nema, a svi bi hteli da imaju, baš ovakvu snagu gromova,  i energiju najvernije crno bele armije  na tribinama.

Borba se nastavlja, i pored sve većeg pritiska i krađa. Lopovluk prolazi, iako lopovi padaju na delu.  „Hhrabriša“ ih štiti sve otvorenije bez trunke srama, bljuje  mržnju, preti  i najavljuje besumučni  teror. Sinoć je novinar sa drugačijim stavom(sa Nove S) maltretriran i nije mogao ući u Arenu, da radi svoj posao. Obaveštena je i Evroliga, i nikom ništa.

Ništa čudno, jer  šta je novinar, u odnosu  na vod žandarmerije, "postrojen" i lane izbačen, baš voljom preCednika.

Boli najviše sraman gest RTS-a da u objavi informacije o smrti Dejana Milojevića, stavi fotku živog trenera kluba iz rupe ispod tenka, i  propusti da saopšti javnosti da je Miloje igrao za Partizan, i osvajao trofeje. Biće, da ko nije igrao za Zvezdu, nije ni u  Partizanu. Probi dno naconalni servis,  po ko zna koji put!    

Ali u ljudskom karakteru da da istrpi i da ne poklekne. Zlo ne može večno trajati.

Dok je mraka biće i svanuća.

 Niko nam ne može oduzeti pravo na veru u slobodu, pravdu, ljudskost  i ljubav!

Read more...

"GUŽVA" JE NEUGASIVI BREND VALJEVSKOG I SRPSKOG RUKOMETA

guzva svi bre

Neugasivi brend valjevskog rukometa Nikola Jevremović-Gužva i sporta u celini, kako reće na omažu posvećenom velikom Nikoli, jedan od besednika,  Vladica Spasojević, ŽIVI!

Udruženje valjevskih sportista je okupilo brojna poznata lica na manifestaciji u Valjevskoj gimnaziji, svjevrsnom omažu posvećenom sećanju na Gužvu“.

guzva 24 svi 1

Priču o Nikoli-Gužvu započeo je rukometni vanzemaljac Veselin Vujović. Govoreći o nesalomivom duhu i pobedničkom karakteru, igrača i trenera pobedniku, ali pre svega stvaraocu.

vuja guzva1

Vuja je podsetio  na istančani osećaj  Gužve, majstora, da pre svega prepozna i izbrusi talenat, posvećenog i istrajnog u svom radu, ali i boema i šereta posebnog kova, spremnog svakog da baci na pleća duhovitim opaskama, ali i da istrpi žaoku  na svoj račun. Jednostavno bio je mangup, i najpozitivnijem smislu, svog vremena, kakvih danas nema ", rekao je veliki Vuja.

Ređali su se besednici,  Mihailo- Miki- Radosavljević, Zoran Mićović, Dušan Novokmet...

Beranac Vesko Mujović se prisetio Gužvinog rada i pobeda u ledenoj dvorani, otvorenoj boks mečom Ivangrad-Metalac(februar 1983) u kvalfikacijama za Prvu ligu tadašnje SFRJ, kada je Gužva sa Novkom Savić proglašen za sportistu Grada Valjeva. Isto priznanje usledilo je dve godine kasnije.

gužva beranac1

"Nepobedivost Beranaca na svom parketu, vitezove rukometa, kalio je baš  Nikola. Bila je to jedinstvena i prepoznata poruka, pred kraj svog ovozemaljskog života. Nikola je postao  šampion Crne Gore i osvajač Kupa sa RK Budućnost", podsetio je Mićović, istakavši neizbrisiv Gužvin trag u beranskom rukometu. 

Vladica Spasojević se prisetio brojnih zajedničkih dogodovština, treninga u zoru, sklekova, šuteva sa padom, Gužvine prgavštine, psovki i sličnih vaspitnih "metoda",  zaboravljenih odmah posle treninga, ili utakmice.

vladica spas1

"Gužva je bio dobrica u koži lava,  dosledan, i uvek spreman da stane na crtu svakome ma ko bio. Na sebe nije dao, ali je bio prvi kada je trebalo stati u odbranu pravdei svoje ekipe. Sitnice od  spiska  pesama za naručiti u kafani, pivo za popiti ako već nema "soka od ribizle"  do "piši kući za odelo", činile su Gužvu posebnim i neponovljivim. Bez obzira što vreme protiče, svi ćemo se Gužvi u beskraju svetlosti pridružiti. Ponosni smo što je baš Nikola bio deo nas, i što unuk nosi dedino ime, Nikola, našeg Gužve neugasivog brenda valjevskog sporta", reči su Vladice Spasojevića.

Na kraju omaža Nikoli Jevremoviću pre zajedničkog fotgrafisanja, prof dr. matemetike Voja Andrić pozvao Branka  Kovačevića, legendarnog košgetera Metalca i Crvene zvezde, da uruči je rođendanski poklon Veselinu Vujoviću.

vuja i branko slika1

Portret Vuje, delo Brankovo, nikoga nije  ostavio ravnodušnima, a i Vuja nije krio, lično oduševljenje.  

Read more...

UMRO JE DEJAN MILOJEVIĆ

DM INDEX

Ni u najružnijim snovima, desila se stvarnost. Srce nije izdržalo, deo nebeske svetlosti postao je  velikan  i YU košarke, neponovljivi igrač Partizana Dejan Milojević(46). 

miloje pfc

Milojević je bio jedan od najtalentiranijih mladih trenera u Srbiji i svi su ga već videli kao naslednika Željka Obradovića u Partizanu.

Sa Megom je uzeo srpski Kup, da bi posle trenerinja sastava  podgoričke Budućnosti,  otišao u NBA ligu. Od 2021. radio je u Golden Stejtu,  sa kojim je osvojio i NBA ligu u sezoni 2021/2022.

Pre trenerskog poziva Milojević je bio vanserijski košarkaš. Tri puta je bio MVP ABA lige sa Partizanom i dva puta šampion Srbije. Sa reprezentacijom Srbije i Crne Gore je osvojio i zlato na Europskom prvenstvu u Turskoj 2001. godine.

Vest da Miloja više nema ošinula je kao grom sve iskrene ljubitelje košarke.

"Uz to što je bio sjajan košarkaški trener, Dejan je bio jedno od najpozitivnijih i najboljih ljudskih bića koje sam ikada poznavao, neko ko je donosio radost i svetlost svakom danu svojom strašću i energijom. Tugujemo sa njegovom suprugom Natašom i njihovom decom Nikolom i Mašom", napisao je trener Golden Stejta Stiv Ker , dodao: Živiš!

Sin Nikola je kratko poručio: "Bio si mi sve" napisao je Nikola uz zajedničku fotografiju sa tatom.

dejan i sin nikola

KK Partizan je u čast Miloja u ponedeljak  na utakmici sa Megom, u kojoj je Milojević stvorio NIkolu Jokića,  pozvao sve partizanovce da dođu i odaju počast neponovljivom Miloju. Naravno, ulaz je besplatan. U dresu Partizana, Milojević je na utakmici Evrolige, 2. decembra 2004. godine ostvario drugi  rekordni indeks korisnosti 55, svih vremena, protiv Olimpijakosa (35p, 14sk, 6 ukradenih lopti, 3 asistencije). Uz brojna individualna priznanja i kapitensku traku, Milojević je srca navijača Partizana osvojio kao beskompromisni borac i čovek koji je bio spreman da na terenu ostavi i poslednji atom snage.

Ostoja Mijailović predsednik KK Parizan je kao i svi u crno beloj porodici šokiran vešću o smrti Milojevića

"Veoma me je potresla vest o preranom odlasku velikog Dejana Milojevića. Bio je istinski borac i čovek za primer. Neko na čiji su se karakter ugledali mnogi klinci koji su kasnije postali novi košarkaški idoli. Porodici Milojević i svim ljudima kojima je Dejan prirastao srcu upućujem reči saučešća", izjavio je Mijailović

Emotivnom porukom uz crno-belu fotografiju, od Milojevića se oprostio i FK Partizan.

"Nekada zbog tuge ostaneš bez reči. Počivaj u miru, dragi Dejane i hvala ti za sve što si uradio za našu i svetsku košarku i svoju crno-belu porodicu. Sa neizrecivim bolom, FK Partizan" stoji u objavi Partizana.

"KK Mega ovom prilikom želi da izjavi najdublje saučešće porodici Dejana Milojevića. Deki, hvala ti na svemu. Nikada te nećemo zaboraviti. Neka mu je večna slava i hvala", poručili su iz KK Mega..

"Ovo je šokantan i tragičan udarac za sve...", Golden Stejt se oprašta  od Dejana Milojevića.

golden state warriors dejan milojevic

Od Milojevića se oprostio i komesar NBA lige Adam Silver.

NBA tuguje zbog smrti pomoćnog trenera Golden Stejta Dejana Milojevića, voljenog kolega i dragog prijatelja svima u košarkaškim krugovima. Osvojio je titulu 2022. godine sa Voriorsima i bio je učitelj mnogim mladim igračima. Uz to, Dejan je imao bogatu internacionalnu karijeru i bio je cenjeni trener u rodnoj Srbiji. Naše misli su uz njegovu suprugu Natašu, decu Nikolu i Mašu i organizaciju Voriorsa u ovo tragično vreme",napisao je Silver.

Saučešće povodom Milojevićeve smrti uputila je i Evroliga.

"Evroliga se pridružuje svetskoj košarkaškoj familiji u žalosti za Dejanom Milojevićem, koji je preminuo danas" stoji na zvaničnom "X" nalogu takmičenja. Od Dejana Miljojevića su se oprostii Željko Obradović, Saša Danilović, Nikolaa Jokić, Bogdan Bogdanović, Luka Dončić, Vladimir Štimac, Saša Obradović... KK  Crvena Zvezda...

Dejan Milojević ostaće upamćen po osmehu i neverovatnoj posvećenosti košarci, izzetnok umeču i ljubavi prema životu, što je danas retkost.

Read more...

VALJEVKA NIKA ČISTA DESETKA, A ZVEZDAŠKOJ SRBIJI ŠAMAR,UMESTO SVETSKOG ŠAMPIONATA

nika nemacka 24 u ajdnhovenu1

 Srbija nije izborila plasman u četvrtfinale na Evropskom šampionatu u holandskom Ajndhovenu, ni plasman na Svetsko prvenstvo u Dohi. Osvojila je tek 10.mesto.

Srpkinje su posle demonstracije sile protiv Turkinja(13:6), Rumunki (15:4), Čehinja(15:4), izgubile dobijen meč u osmini finala od Hrvatica 8:11. Kobna je bila zona u 4/4, i katastrofalnih 1:5. Usledila je pobeda nad Nemicama 12:11, da bi u meču za 9.mesto ponovjen scenario iz  meču sa Hrvaticama. Izraelke su slavile 13:12.

Srbija Izrael EP 024

Zona u odbrani, mesto proverenog oružja presinga,  odvela je Srpkinje u poraz, za novu potvrdu, da nije preporučljivo koristiti uvek  klupsko "oružje".   

Na sreću  nekoliko  mladih srpskih vaterpolistkinja je dobilo i iskoristilo šansu. Stručni rad, marljivost i posvećenost i naravno  zrnce sreće, su nada da uskoro mogu biti i uzdanice reprezentativnog ženskog vaterpola.

Jedna od njih je i Valjevka, sada članica beogradske Palilule Nika Ratković(15).

ratkovic nika anjdhoven nemacka 9 1 24

Valjeva, već podugo živi, a do ovog  januara nikada  svetu sporta nije imalo  seniorskog reprezentativca, i to, samo  sa 15 godina.

Na sreću desio se u Ajndhoven, i ženski Evropski šampionat u vaterpolu.

Sa plavim kapicom i u istoj boji dizajniranim  kupaćem kostimu, bljesnula je gle čuda, kadetkinja, pionirska šampionka u biciklizmu,  vrsna skijašica, a još tek kakva plivačica, biserčić sa performansama brilijanta NIka Ratković. Igrama je  opravdala poziv selektorke Dragane Ivković.

nika i nada m1

Sjajnom igrom, brzinom u odbrani i hitrinom i bezgrešnim i lucidnim rešenjima u napadu Nika je dokazala  da zavređuje plavu kapicu.

Šokirala je Valjevka svojim igrama, i najpozitivnijem smislu, evropsku vateropolo javnost.

Pokazala je Nika karakter, demonstrirala znanje i veštinu dostojnu poverenja  kapitena Nade Mandić.

Ponašanje zrelost, i sigurnost builo je na nivou jedne od "sedam veličanstvenih" sa plavim kapicom, zvezdašice, Kubanke sa srpskim državljanstvom Sesilije Dijaz.

Na žalost, umesto plasmana medju 8 u Evropi, i nastupa na Svetskom prvenstvu u Dohi Srbija, je šampionat u Holandniji završila na 10. mestu.

sastav srbije 24 ajdnhoven1

Pada u oči da su izostale u u Holandiji najbolje igračica srpskog šampiona Vojvodine iz Novog Sada. Očigledno je, nije im stalo da budu rezerve u reprezentaciji. Forsiranje igračica vicešampiona Zvezde baš bode oči, čak 7 ih je bilo u Holandiji.

 Motiv za preispitavanje svačije odgovornosti, jer svako samo treba da radi svoj posao, sa posebnim naglaskom na  efekte, odnosno rezulat. Nikom ništa nije večno zagarantovano. Setimo se samo ostavke najtrofejnijeg ikada selektora Dejana Savića, posle  debakla reprezentacije  u Splitu  2022. godine, i osvojenog 9.mesta

Poput zone Srbije u odbrani, protiv Hrvatica i Izraelki, iritantan je bio prepovršni i totalno nezainteresovani komenatator RTS-a.

Ubijao nas je bismislom i nebuloznim (dez)informacijama. Nedostojan čak i ime da mu se pomene, bavio se isključivo likom i delom igračica vicešampiona, na obazirući se na  zbivanja i aktere u bazenu. Spas je bioda pupt sličnih,  ali ne gorih nestajao  "zamutavljen" jednim pritiskom na taster tv daljinca, da ne kvari tv doživljaj, do naredne nebuloze.

Vrištavac sa SK, sa predporođajnim bolovoma i stenjanjem, zanimljivo baš kad igra "ponos" dela zemlje, pardon opojdara iz rupe iznad tenka, košarku u Evroligi, je za dotičnog "eksepert komenatora vaterpola  mala maca.

A naša Nika je Sunce i radost svih nas koji je poznajemo, zaslužuje čistu DESETKU!

Naravno na prvom mestu njenih najbližih, Ratkovića i Milutinovića, sestre Gale i Zoje, brata Milorada, naravno mame Ivane i tate Nikole. Svi redom su naklonjeni i posvećeni sportu, a Nika je sama  izborila za mesto gde je sada, a to ne može baš svako. 

nika r 1 bNika je maestralno koristila svaku utakmicu u Ajdnhovenu a priliku je bilo,  i zato hvala selektorki na hrabrosti da je pozove, i da joj  pruži šansu.

  Nika Ratković je delfinčić u bazenu, mudra, hrabra, vešta, da ne kažem već "namazana", za šta deo "krivice" jer pored sebe ima baš Bečejku Nadu Mandić. Bez talenta ništa, a Nika je vaterpolo azbuku počela da uči  u Valisu, Bečeju, Partizanu, i konačno u Paliluli, gde je voljena i poštovana.

Odigrala je valjevska tinejdžerka svoj  prvi seniorski  šampionat Evrope  iz snova.

  U odbrani neprelazna, lako je stizala do pozicije da spreči rivalke da stvore prostor za šut ili da asistiraju. Kad je plivala stizala je prva do lopte, na početku četvrtina. U napadu neprimetna, dok se poput torpeda ne sjuri  u zonu šuta, i dok ne grune haubica i pocepa mrežu rivalki. Na žalost nije bilo često u prilici da "puca". Tu privilegiju je imala prvi strelac reprezentacije dete Partizana Ana Milićević(čeco na slici sa Nikom i Nadom Mandić).
nika nada i1

Nika je, potvrdila bezgrančni osećaj za zajedništvo. Čim bi joj se ukazala prilika mastrealno i nesebično je asistitrala saigračicima. Upisala je svoje prve reprezentativne golove, ukupno tri u 6 nastupa, isto toliko asistencija, u solidnoj  minutaži na svakoj utakmici.  Za još bolje igre  biće vremena i prilika. 

Sledi zaslužen odmor, povratak školskim obavezama, NIka je gimnazijalka, ali i treninzi u Paliluli. Niki su već stigli pozivi Španije, Italije Holandije, Grčke, Mađarske... ali prioritet svih pririteta je Palilula. 

U Ajdnhovenu će sa saigračicama, odgledati finale Špankinja i domaćina Holandnije, meč za treće mesto Italijanki i Grkinja. Naravno skoknuće  u Mek po slatkiš, a u nedelju se reprezentacija vraća u Srbiju.

Pored najmiliih Niku čekaju drugarica iz Palilule drugovi iz VK Beograd, treneri Miloš Janković, Ognjen Jovanić i Marko Banović.

Prva epizoda bajke, da shvatiš i naučiš važnost činjenja ispravnih stvari u životu je završena, ali put do zvezda uvek je bio i biće  trnovit.

Što pre shvatiš lakše je do cilja stići, jer nikada nije lako istinski biti srećan.

Read more...

"ZAKLJUČANA VRATA" POTVRDA "USPEHA" NAJBOLJE VALJEVSKE " VLAST SVIH VREMENA"

va vlast 23 2024

Na prvoj sednici Skupštine grada Valjeva  usvojen je budžet za  2024. godinu. U godini izbora, da li u martu ili u junu, videćemo, gradonačnik je najavio rekonstrukciju Suvoborske ulice, parkinga kod Hrama Vaskrsenja Hristovog, renoviranje i sređivanje zapaljenog prostora Štedionice na levoj strani  keja Kolubare, kod hotela Grand, pored spomenika vojvodi Mišiću, zatim solarne panele, toplotne pumpe, termički omotač oko bazena u SRC Petnica. O zagađenjom vazduhu, i trovanju sugrađana, u drugom mandatu, od koga kako stvari stoje nema ništa. 

"Kapitalci" u najavi za 2024. godinu očekivano id gradonačelnika Valjeva, Lazara Gojkovića.

Rekonstrukcija Suvoborske ulice, se  radi na osnovu ugovora sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u okviru "LIID" projekta. Sredstva samo što nisu stigla, pored novca opredeljenog iz budžetu Grada, siguran je gradonačenik, uz najavu da se  završava  projektna-tehnička dokumentacija, za parking kod hrama, i  za  zgradu "pokojnog "Radio Valjeva.

"Događanja" u SRC Petnica dolaze na red,  na osnovu mera Ministarstva rudarstva i energetike, i tri mere energetske efikasnosti: postavljanje solarnih panela, toplotnih pumpi i termičkog omotača oko objekata i bazena, kako bi bio u funkciji cele godine.

Izdavajnaja za poljoprivredu nisu zanemarljiva.

Da li se pod tim podrazumeva predizborno afsaltiranje 45 mesnih zajednica, po pola kilometra svaka, ne zna se.

Da selo "neće izneveriti SNS, potvrda su decembarskih  8.000 i više glasova, taman da se Grad Valjevo ponovo "osvoji" !

Nije zgoreg podsetiti da od izbora u junu 2020. do januura 2024. godine Grad Valjevo vodi  "nestranački" Lazar Gajković.

Potvrda "uspešnog" delovanja su  Hala sportova, parking, Kongresni centar... naravno u  3D formatu.

Na mestu 1997. izgrađenih temelja Arene Valjevo, nikli su novi, Bogu hvala za  tatalno promašeni projekat, "kutiju za cipele" nikada izgrađen.

Vlastima od 2.000 do danas nije bio po meri "megalomanski" generalni projekat Vlade  Slavice Arena-Valjevo sa zatvorenim bazenom i više hiljada metara poslovog  prostora.

arena va 97 1

Dok Loznica, Zaječar i Leskovac dobiše fudbalske  stadione po UEFA standardima,  Ub prvologaša u fudbalu, terene sa veštačkom podlogom, šampiona u odbojci, pa u basketu 3X3, prvoligaša u rukometu, akva park, filmski grad, zatvoren bazen... a Lajkovac  zatvoren bazen, u Valjevu se nije sedelo "skrštenih ruku"! 

Rekonstrusan je  prekršteni DTV "Partizan". Urađeno  je basket igralište na Zdravljaku, stavljen tartan i parket na Studentu, i stolice na severnoj tribini stadionu u Parku Pećina, kao i tartan staza u vrtiću istoimenig parka.

Radovi su koštali višestruko više od najavljivanih cena, i što je najgore, ništa nije urađeno u zakonski predviđenim roku!  

Dok "planina" zvana "Sepije" raste, niče u blizni industrijska  zona.

Stigla su za sada voljom, una se koga, "samo"  2 nemačka investitora. Čaščeni su desetinama  miliona evra narodnih para. Kao što se ne zna koliko ovi aranžmani stvarni koštaju, Srbiju, Valjevke i  Valjevce,  i dalje je tajna koliko je plaćeno Nemcima za svako otvoreno radni mesto, inače toliko drskih da  prvu fabriku otvore na dan rođena firera Adolfa.

Za tri i po godine mandata nastavka SNS vlasti od Lajkovca do Divaca, ali ne i do  Valjeva je stigao je krak  auto puta Miloš Veliki, samo tri puta skuplji od najavljenih  50-ak miliona evra!

OŠ MIlovan Glišić je "prepakovna" u dva vrtića, a jedan se dograđuje u Naselju Oslobodioci Valjeva. Tehnički prijem i upotrebne dozvole kočedolazak dece u  završene vrtiće. 

Gerontološki centar započet 2009. je rekonstruisan, pošto je ceo "odran" i parama iz budžeta urađen nanovo, takođe čeka upotrebnu dozvolu. Izgrađenih devet eko parkića-dečjih igrališta su "ponos" sns valjevske vlasti.  

Krčmarska deonica ka Divčibarama je završena. Na planinskoj lepotici se radi  vodovodna mreža, a urađene su trafostanice, parking, etno tržnica, biciklistički park. Na Divčibarama se sa kanalizacionom mrežom stiglo do raspisivanja javne nabavke. Sudbinu deli i postrojenje za preradu otpadnih voda.

Umesto  NIS-ove pumpa u Tešnjaru, protivno volji građana, nova je nikla za "nedelju dana" preko puta Lukoilove na duploj traci kod Sinđelićeve ulice. Preko puta Ninka Sarača, na ulazu u Tešnjar će se graditi podzemna garaža. Nadzemna garaža sa baštom na krovu, obdanište ispod vatrogasnog doma, svoj vek završava kao besmisleni  "centri troška", poput već pomenutih i nikada realizovasnih projekata, od hale, bazena, i najnovijeg 3D "bisera"  sa bazenom i drugim 3D zezelicama  na Senjaku.

Od projektovanja se ne odustaje.

U toku je 3D izrada pešačko-biciklističke staze u forlandu Kolubare. Preko  Suvoborske  ulice biciklističkom stazom, po projektu Rajkovačkom, otvara se nova  3D "bajka". SRC Petnica i Istraživačka stanicu Petnica treba da budu povezani  kružnim tokom u Gradcu.

Korona virus, i još što šta, je omelo vlast, za koji mesec na proveri, bolje obavešteni kažu već u martu,  preponosnu, na urađeno za protekle 3,5 godine.

"Niko, nikada više za Grad Valjevo nije uradio". lični je stav gradonačelnika, još uvek bez namere da se suoči na konferenciji sa pitanjima novinara svog grada.

A jedno od njih je aerozagađenje i Toplana.

Krušik i dalje koristi ugalj, umesto da je priključen na Toplanu. "Zakačena" je kasarna, ali vojska se i dalje čeliči. Valjda tako treba, a uskoro, kada se uvede obavezno služenje vojnog roka, biće  više vojnika, i biće im toplije.   

Inače, na prvoj sednici Skupštine Grada Valjeva u 2024. čak je naprasno  "ukinuto" pravo na   pitanja opozicionim odbornicima.

Ako ne u martu, kako kažu bolje obavešteni, ono kada i dolaze na red, u junu, izbori su prilika da Grad Valjevo, se suoči sa istinom i svojom daljom sudbinom.

Za Vlejvke i Valjevce postoje dve solucije.

Prva je da potone u beznađu besmisla i ostanu gde su ada, umesto grđani samo žitelji kasabe, i predgrađe Uba!

Druga, je da konačno, u svakom pogledu "progledaju".

Započeti novi život, sa novim ljudima u vlasti, znači posle skoro 3,5 decenije  samouništenja i agonije, znači da živiš hrabro, slobodno, i dostojno, ljudi koji su u nekada živeli i stvarali Grad Valjevo!  

Read more...

NA BADNJE VEČE METALAC STIGAO NA TRI KORAKA OD CILJA

kkm badnje vece 24 1 o

Najradosniji je praznik, obeležen radosno, u talasu pozitivne energije, ljubavi i poštavanja, doneo je i prvi sportski uspeh valjevskom sportu.

Metalac je pobedio  direktnog konkurenta za opstanak u KLS, leskovačko Zdravlje sa  94:79, iako se igralo u terminu paljenja badnjaka u pravoslavnim hramovima, odnosno, kada mu vreme nije. Stoga i uzdržanost od insistiranju na svemu što nije dobro po Grad Valjevo,  a samim tim, i po sport, i jedini klub u drugom rangu, KK Metalac. U svakom pogledu Metalac je najpovlašćeniji u odnosu na sve druge klubove. Ima   "naprivilegovanijeg" predsednika, da o svom trošku u svemu  samostalno odlučuje u svoje, i ime  "Upravnog odbora. Za razliku od drugih, čast izuzecima, okrenutih isključivo sopstvenim materijalnim ineteresima,i "sitnom" ćaru Vladan Janković insistira samo da naslednik Nemanja igra što više, za sada mahom bez negativnih posledica po rezulate Metalca na terenu.

Protivnik Metalca,  Leskovčani su pristiglih dan pre utakmice, imali su dva  treninga, u okupiranoj  hali sportova besmislom(Novogodišnjo-Božićni turnur traje do Srpske Nove godine),  uu meč za spas.

Iako pod pritiskom da poraz nije opcija, Metalac je otvorio derbi na "život furionom serijom  13:0, da bi posle 15:2 stao! Uporni Leskovčani su  anulirali početnu prednosz domaćina i na poluvremenu su imali prenost 48:428, a u 25. minutu 62:57.

„Nevidljivi“  trener, zobaravan da shvati šta su čast i dostojanstvo, zarad nešto para koje će otiću kako su i došle, je možda i sebe nervirao „doslednošću“ da radi pogrešne stvari, na srećzu sa ograničenim rokom trajanja.

Metalac je ubrzo "progledao" i na terenu pokazao karakter i zajedništvo.

Do kraja trećeg kvartala se sve se polako okrenulo u korist domaćina, i 75:71 su bili najava  toliko bitnog trijumfa. U poslednja četiri minuta Metalac ulazi sa nedostižnih  90:75, pa je do kraja preko potrebna razlika, veća od 11 poena, sačuvana.

Zabeležen je 8 trijumf, a višestruko je značajan. 

Metalac je realno na tri koraka od opstanka, i u slučaju da Leskovačani dođu do istog broja pobeda kao i valjevski tim, Valjevci će biti  u prednosti, Na startu izgubilii „samo“ sa 11 razlike(90:101).

Da su nosioci igre ponovo su potvrdili Amerikanci.  Keni Dei, za 32,5 minuta je ostvario index 30, a „leteći  Armstrong je meč završio sa indeksom14. Sava  Lešić bez obzira na „samo“ 11 ubačenih  koševa i 7 skokova je bio bitan faktor uspeha. Filip Đuran sa indeksom 16 je konačno igrao na svom nivou. Dvocifren indeks 11, je imao i Miloš Grubor dok je Aleksa Popović ostvario  indeks 9. Na uštrb Marka Bajića, samo 14,5 minuta u igri, i  ključnom odbranom i koševima  na utakmici, sa 8 poena desegao je  indeksa 6. Nemanja Janković je igrao čak 26 minuta. Efekat  index 5, uz 9 poena(7:3 za tri), 3 skoka, i 1 ukradena lopta, ali i fajt sa Kalahanom sa posledicom da Amerikanac poput Đorđevića dobaci samo do indexa 23, odnosno  18 poena i osam asistencija.

Malo ko je očelivao da Metalac posle novembarskog trijumf u Novom Pazaru, biti ponižen  od Džokera u Valjevu, i u Užicu i Čačku. Pobede protiv  kragujevačkog Radničkog, i OKK Beograda u Valjevu, vratile su Metalac u život. Trijumf na Badnje veče protiv Zdravlja, osmi u sezoni doneo je preko potrebnu mir i povratio poljuljanu sigurnost. Sa osam pobeda Metalac je najverovatrnije, samo, na 3 koraka do ispunjenja cilja.

U  "cunami" sezoni, videsmo sve i svašta u KK Metalac. Poput košarakaške institucuje  "preživljava" i Hale sporova, 15 septembar. Umišljeni da su izbrisali ime valjevskoj hramu sporta, privremeno montiranom pre pola veka,   vrlo brzo, pokazaće će vreme, koliko nisu u pravu.

Potvrda će stići  krajem proleća, svima bez časti, i svojstva, prepovršnim poslušnicima, do sledećih izbora, uljuljkaniH u sitnim previlegijama. Nepokoreni građani Valjeva smestiće ih gde im je mesto.

      U preostalih 14 kola Metalcu sledi prvo gostovanje u drugom delu  sezone  u Zemunu.  Mladost je u zoni sumraka(5 pobeda) kao  Sloga i Tamiš, ali za pobedu iznad, na pragu ispadanja Zdravlja i Novog Pazara.

Do kraja januara sledi Vojvodina u Valjevu i Spartak u Subotici.

Po svoj prilici na novu pobedu čekaće se do gostovanja Vršca i Sloge u februaru u hali sportova „15.septembar“, a posao će biti okončan, tek u martu, kada u Valjevo stižu Novi Pazar, Sloboda i Čačak.

Opstanak se smeši ali nema radovanja dok se ne desi. Za izdvojen novac građana Valjeva i uložen predsednika Jankovića i „Upravnog odbora“ realno, više  i ne može.

Biti medju 10-15 klubova u srpskoj košarci, u sportu broj 1, ne od juče, fdubal je pretvoren u prćiju najvećeg navijača kluba iz rupe iznad tenka, nije mala stvar.

 Košarka živi i dalje bez  HALE SPORTOVA, dostojne 21. veka, u Gradu, pored svega drugog, sporstki devastiranom u odnosu okruženje, od "Monce, Lajpciga, Osake, Lozane" i naravno "Bau". Voljom vlasti bezobrazno privilegovani nisu "ugasili" Metalac perjanicu sporta, sa VK Valis, OK Valjevo,  i dva rukometna Metalca.

Nadu da će sport, kao i Grad Valjevo vasksrnuti, već do početka narednog leta, valja pretvoriti u pobedu i slobodu, od svega i svakoga, nedostojngo ljudskih vrednosti.

Read more...
Subscribe to this RSS feed
Info for bonus Review bet365 here.

VESTI

Pratite nas