Menu

zaglavlje

Specijalistička internistička ordinacija Dr Tomić Valjevo, V. Mišića 102. Tel: 014/228-321 i 065/228-3211

Kardiolog (Dr Đorđević) Telefon: 064/9700-041

INTERNISTIČKI PREGLEDI, GASTROENTEROLOGIJA, ENDOKRINOLOGIJA, ALERGOLOGIJA, DIJAGNOSTIKA, GASTROSKOPIJA,

KOLONOSKOPIJA, ULTRAZVUK ABDOMENA, SRCA, ŠTITASTE ŽLEZDE, DOPPLER KRVIH SUDOVA ABDOMENA

MIONČANIMA EKO PARK ZA ĐURĐIC, A DEPONIJA U KALENIĆU MOŽDA I DO KRAJA 2023.GODINE Featured

MONCA IRENA

MONCA IRENA

Na Đurđic  2021.godine još preciznije za 43 dana na devastiranoj ledini  pored leve obale Ribnice preko puta fudbalskog stadiona  istoimenig kluba,  Mioničani će dobiti park “zelenu oazu za decu i rekreativce". Ovo je jedan od 28  infrastrukturnih projektata, ambicioznog rukovodstva, na čelu sa Bobanom Jankovićem, predsednikom opštine Mionica.

MONCA IRENA I BOBAN

Danas je gradilište pored Ribnice  u  Mionici posetila ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

MONCA IV I B 1

"Zadovoljstvo mi je što sam danas u opštini koja je dobila sredstva za zaštitu zemljišta zahvaljujući konkursu Ministarstva, kroz koji smo podržali više od 40 lokalnih samouprava širom Srbije. Ideja je bila da devastirano zemljište i klizišta uredimo tako da građani budu zadovoljniji i da istovremeno unapredimo standard života. I prostor u Mionici pored reke Ribnice je bio devastiran i pretvoren u smetlište. Sada je očišćen i tu se pravi zelena oaza sa kutkom za rekreaciju. Na priobalju Ribnice imaćemo pešačku i biciklističku stazu, kao i igralište za najmlađe. Mobilijar u parku će biti od ekološki prihvatljivih materijala, a biće posađena trava i nove sadnice", rekla je ministarka Vujović.

MONCA IRENA FOTO1

Radovi su u toku, nema više smeća, a gradiće se  pešačka i biciklističkih staza.

MONCA B I V I P1

Ministarka je podsetila  da je ministarstvo zaštite životne sredine sufinansira projekat uređenja zemljišta u Mionici sa više od deset miliona dinara, a odvojena su sredstva i za projekte čišćenja tri divlje deponije u ovoj opštini.

MONCA IV B PARK

Boban Janković je najavio završetak radova u roku, odnosno da će potrajati još samo 44 dana. Već za Đurđic zelena oaza sa kutkom za rekreativce i biciklističkom stazom biće na raspolaganju Mioničankama i Mionačanima.

“Pored 119,5 miliona dinara iz Ministarstvo za zaštitu životne sredine za izgradnju linijskog parka sa dečijim igralištem duž Ribnice, kao i rekultivisanje zemljišta koje će biti iskorišćeno u rekreativne svrhe  Mionica  učestvuje sa 6,2 miliona dinara. Izgradnja zelene oaze pored  Ribnice je značajna investicija za Mionicu, njene građane i turiste koji nam dolaze u goste Uskoro počinje  gradnja prečistača otpadnih voda u Mionici i Banji Vrujci, kao i gradnja 10,5 kilometara kanalizacije, i nastavak radova na asfaltiranju puteva u mioničkim selima”.

U godini samo  investicija za Mionicu uz  podršku Vlade Republike Srbije u sva naselja na teritoriji opštine biće uloženo  viiše od 1,5 milijardi dinara.

“ Ove godine asfalitiraćemo puteve i više od 30 sela. Mionica zahvaljujući podršci Vlade Srbije postaje moderan turistički centar i ekološka oaza. Zaštita prirode i životnog okruženja su, uz nove puteve i radna mesta, Mionica je jedan od prioriteta Vlade Republike Srbije. Zajedno sa kupalištem, uređenim   prošle godine, linijski park i igralište će predstavljati  rekreativan kompleks za naše građane gde će moći kvalitetno da provode vreme sa svojim prijateljima i porodicom, a naša deca će dobiti novi kutak za boravak u prirodi. Uz podršku države gradimo bolju Mionicu za sve nas”, rekao je Janković.

MONCA BODZI IRENA1

Mionica i još 10 opština  su obuhvaćene projektom izgradnje regionalnog modernog sistema za upravljanje otpadom, „Кolubara – Кalenić“, koji biti realizovan uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj i Francuske agencije za razvoj.

“Otpad  "Kalenić" je kapitalni projekat od suštinskog značaja za očuvanje životne sredine i unapređenje kvaliteta života građana. Nedavno smo na Ubu  svim predatvnicima Kolubarskog I Mačvanskog okruga,  I grada Beograda uključene u ovaj projekat najavili da  izgradnja Regionalnog centra za upravljanje otpadom "Kalenić" krene početkom naredne godine. Sredstva za radove, u iznosu od 26 miliona evra, obezbeđena su iz kreditne linije Evropske banke za obnovu i razvoj.

"Projekat obuhvata  500.000 stanovnika. Potrebni je  vreme da se spremi  nedostajuća dokumentacija", rekla je Vujović.

"Zna se  šta gradovima i opštinama nedostaje od planske i tehničke dokumentacije i na tom poslu se  uveliko radi. Do kraja godine biće  potpisan  ugovor, a zatim  u   prvom kvartalu 2022.  nakon sprovedene procedure  i zakonskih rokova počeće    radovi u Kalniću. Pred nama su tri meseca intenzivnog i timskog rada. Nophodno je da budemo jedinstveni i da sve probleme zajednički otklanjamo. Lokalne samouprave su u obavezi da do 31. decembra reše imovinsko pravne-odnose, izrade i usvoje lokalne planove upravljanja otpadom i završe plansku i tehničku dokumentacije.

Radovi u Kaleniću su planirani u dve faze.

Prva je izgradnju Regionalnog centra za upravljanje otpadom na lokaciji Kalenić, odnosno izgradnju regionalne sanitarne deponije sa potrebnom infrastrukturom, linije za separaciju otpada, pristupne saobraćajnice i dalekovoda. U toj fazi biće obuhvaćeno 11 gradova i opština prvobitno uključenih u projekat: Valjevo, Obrenovac, Lazarevac, Barajevo, Ub, Vladimirci, Lajkovac, Mionica, Koceljeva, Osečina i Ljig.  

Za drugu fazu   odnosno uspostavljanje regionalnog sistema za upravljanje otpadom na teritoriji lokalnih samouprava koje će gravitirati ka Regionalnom centru "Kalenić" u toku je dopuna i izrada neophodne planske i tehničke dokumentacije. Druga faza podrazumeva izgradnju potrebnih transfer stanica, linija za separaciju, kompostana, reciklažnih dvorišta i nabavku opreme za separaciju, sakupljanje i transport otpada. U ovoj fazi regionu "Kalenić" će se pridružiti  grad Loznica i opštine Mali Zvornik, Ljubovija i Krupanj.

Izgradnja regionalne  deponiji u Kaleniću aktuelna je više od jedne decenije, a kako je najavila ministarka Vujović  počeće se radom 2023. ili najkasnije 2024. godine.

MONCA IV 1

Vredni je istaći da se trenutno u Mionici realizuje 28 projekata.

monca i irena i b

Iz oblasti vodovodne infrastrukture je 13 projekata. Čak  15 projekata obuhvataju sanaciju škola, proširenje obdaništa, rekonstrukciju trotaora u varošici, podizanje  mosta u Šušeoci, brane Struganik, izgradnju zatvorenog bazena, industrijske zone,  igrališta u Vrujcima...

monca vojv lice

Kulturna dobra biće bogatija za  Kuću Kolubarske bitke, Pulikin legat, paviljin savremene umetnosti i spomenik Milanu Rakiću.

 

 

 

 

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top
Info for bonus Review bet365 here.

VESTI

Pratite nas