Menu

zaglavlje

PIKSIJEVCI, DŽAJA, TERZA...MRAK, A VIDIĆ ,JOKIĆ I ARENA BEOGRAD SVETLOST SRBIJE

PIKSIJEVCI, DŽAJA, TERZA...MRAK, A …

U sveoštem bunuli i slepi...

EPILOG TUČE NA KOŠARCI U VALJEVU: KAZNE KLUBOVIMA, SUSPENZIJA TRENERIMA I J.I.

EPILOG TUČE NA KOŠARCI U VALJEVU: K…

 Komesar košarkaške ...

PRED  TRIBINU U VALJEVU 27.NOVEMBRA VANJA MARINKOVIĆ PRVI SPORTISTA, KOJI JE DAO PODRŠKU INICIJATIVI "ProGlas"

PRED TRIBINU U VALJEVU 27.NOVEMBRA…

Podrškom "ProGlasu"...

VALJEVSKI KING KOMERC POSTAJE VLASNIK FABRIKE REZNIH ALATA ČAČAK

VALJEVSKI KING KOMERC POSTAJE VLASN…

Valjevski King Komerc p...

NAJGENOCIDNIJU NACIJU NOLE BAŠ "ZABOLEO", TEK KOMŠIJE!

NAJGENOCIDNIJU NACIJU NOLE BAŠ …

  "Đoković je p...

ODLAZAK DUHOVNE SVETLOSTI SRBIJE PROFESORA DR RATKA BOŽOVIĆA

ODLAZAK DUHOVNE SVETLOSTI SRBIJE PR…

Omiljeni srpski profeso...

SRBIJA ŠAMPION EVROPE U ŠAHU POSLE 44 GODINE

SRBIJA ŠAMPION EVROPE U ŠAHU POSLE …

Šahovska reprezentacija S...

PREPONOSNI NOLE, PREBIJANJE JOKIĆA I PONIŽAVANJE KOŠARKE  NA VA NAČIN

PREPONOSNI NOLE, PREBIJANJE JOKIĆA …

Tri P obeležava vreme p...

Prev Next

Specijalistička internistička ordinacija Dr Tomić Valjevo, V. Mišića 102. Tel: 014/228-321 i 065/228-3211

Kardiolog (Dr Đorđević) Telefon: 064/9700-041

INTERNISTIČKI PREGLEDI, GASTROENTEROLOGIJA, ENDOKRINOLOGIJA, ALERGOLOGIJA, DIJAGNOSTIKA, GASTROSKOPIJA,

KOLONOSKOPIJA, ULTRAZVUK ABDOMENA, SRCA, ŠTITASTE ŽLEZDE, DOPPLER KRVIH SUDOVA ABDOMENA

SUTRA “ REALNO NADREALNO” ZA JUBILEJ UMETENIČKOG STUDIJA TRNAVAC Featured

Radovan Trnavac Mica

Značajan jubilej četvt veka uspešnog delovanja  obeležiće u  ponedeljak, 26. septembra  Internacionalni  umetnički studio Trnavac.

U čast jubileja u 19 sati će biti otvorena retrospektivna izložba slika i objekata akademskog slikara Radovana- MIće-Trnavca  „Realno Nadrealno“.

Internacionalni studio retrospektivnom izložbom,  idejnog tvorca,  ponosno obeleževa  četvr veka  uspešnog  spajanju različitih kultura i nacija.

Dve i po decenije postojanja je i 25 godina međunarodne reputacije, afirmisanog, priznatog i u svetu prepoznatljivog Studija,  renomirane ustanove umetnosti.

 Na izložbi će biti prezentovano 25 Mićinih dela, nastalih u periodu od 1976. do 2017. godine .

U likovnoj kritici posvećenoj Radovanu-Mići-Trnavcu, istoričarka umetnosti Marina Cvetanović, kaže da je Mića likovni stvaralac za  koga je misao najvažniji momenat kreacije. Marina Cvetanović ističe da Mića pravi likovnu dokumentaciju o prolaznosti, o važnosti i neophodnosti pojedinih socioloških momenata.

„Konstanta slikarske poetike Radovana Trnavca Miće jeste kulturna istorija sveta, nekada metaforički, a nekada doslovce ispisana simbolima boje i pojavnih oblika. Klasicista po jednostavnosti izraza i harmoničnosti, kako boja tako i oblika, ali postmodernista po duhovnosti i intelektu koje stavlja ispred svega, pokazuje kompleksnost svoje ličnosti i stabilno izgrađene stavove o sebi, čoveku i planeti. Time prevazilazi okvire nacionalnog u svom poimanju sveta, iako svojim delom i zalaganjem u svakom trenutku promoviše ono najbolje u srpskoj kulturi i umetnosti uopšte… Teškim radom, neiscrpnom pozitivnom energijom, praštanjem i žrtvovanjem, može se doći do renesanse koju tako priželjkuje i proriče Mića Trnavac. On zna da između čoveka i ostatka sveta postoji vreme koje čovek treba da ispuni i oboji“, kazala je u likovnoj kritici Marina Cvetanović.

Kultura i Umetnost za Miću Trnavca nemaju granice i nemaju nacionalnost. Govore univerzalnim, najrazumljivijim jezikom na celoj planeti. To je uspešno kao klicu usadio i u Internacionalno umetnički studio, koji sa ponosom od 1997. godine nosi njegovo ime.

Za protekle dve i po decenije Studio je ispunio  misiju spajanja ljudi i nacija, upravo posredstvom Kulture i Umetnosti, uprkos svim poteškoćama, i vratio  veru i nadu u svetlu budućnost civilizacije.

U Internacionalnom studiju do sada je izlagalo preko 500 umetnika sa svih 6 kontinenata. Stidio raspolaže i  kolekcijom dd 245 umetničkih dela, što predstavlja jednu od najznačajnijih zbirki savremene internacionalne umetnosti s kraja 20. i početka 21. veka na Balkanu.

Sva dela iz zbirke pripadaju kulturno-umetničkoj baštini Valjeva.

Studio četvrt veka uspešno ostvaruje kulturne veze sa inostranim ambasadama, ministarstvima kulture,a zavidna saradnja ostvarena je i sa brojnim galerijama i muzejima širom Srbije na razmeni izložbi i prezentaciji srpskih slikarskih velikana koji su obeležili 20. vek.

Internacionalni umetnički studio dobitnik je Povelje za izuzetan doprinos razvoju likovnog stvaralaštva i kulture 2015. godine, koju dodeljuje Kulturno-prosvetna zajednica Srbije.

Od Ambasade Belorusije u Srbiji, Internacionalni studio je 2012. godine dobio Zahvalnicu za aktivnu saradnju i predstavljanje savremene beloruske umetnosti u Srbiji i uspostavljanje međuljudskih odnosa među dobrim narodima širom sveta, posredstvom umetnosti. Za svoje aktivnosti i izložbe u 1998. godini Internacionalni studio dobio je nagradu RTS-a za Kulturni događaj godine. Osvedočen i u humanitarnom radu, Studio je u više navrata, svojim donatorskim akcijama, pomagao deci bez roditeljskog staranja u valjevskom kraju i inicirao i učestvovao u prikupaljanju značajnih sredstava za opremanje Dečjeg odeljenja Opšte bolnice Valjevo.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top
Info for bonus Review bet365 here.

VESTI

Pratite nas