Menu

zaglavlje

METASTAZIRANI SRPSKI SPORT OŽIVEO RUKOMETNI PARTIZAN, UZ DOPRINOS VALJEVCA MIKIJA RADOSAVLJEVIĆA

METASTAZIRANI SRPSKI SPORT OŽIVEO R…

Kao u svim sferama ži...

MRAK I LED NE MOGU DA SAKRIJU PAD MILJENICE NA BOSFORU, ALI TU JE "LOV" NA KK  KRALJEVO

MRAK I LED NE MOGU DA SAKRIJU PAD M…

U danu neviđenog poniže...

POSLE  TESLE, PUPINA I MILANKOVIĆA, JOKIĆ I NOLE JAČI OD AMERIKE I NARAVNO "najvećeg"...A NAROD JOŠ ČUTI

POSLE TESLE, PUPINA I MILANKOVIĆA,…

foto vikipediaTri najve...

POSLE"STARE DAME" SIMANIĆEVI, I KLINCI VIĆE SIMOVIĆA "ZAPALILI"  SRBIJU!

POSLE"STARE DAME" SIMANIĆ…

Kraj marta nagovestio j...

FUDBALSKA "VALJEVSKA PODVALA" PPORADILA NA ZLATIBORU, NASTAVAK SLEDI U PARKU PEĆINA

FUDBALSKA "VALJEVSKA PODVALA…

  Trebalo je strp...

IN MEMORIAM DRAGAN VASILJEVIĆ-VASA(1954-2024)

IN MEMORIAM DRAGAN VASILJEVIĆ-VASA(…

Autentični Valjevac, ar...

RIO TINTO MARŠ IZ VALJEVA, MARŠ IZ SRBIJE" PORUKA JE  EKOLOŠKOJ BOMBI!

RIO TINTO MARŠ IZ VALJEVA, MARŠ IZ …

Sa jasnom porukom da u ...

15.000 VIDLJIVIH, I JOŠ TOLIKO  NEVIDLJIVIH  VALJEVKI I VALJEVACA SU ŽRTVE NATO BOMBI SA  OSIROMAŠENIM URANIJIMOM!

15.000 VIDLJIVIH, I JOŠ TOLIKO NEV…

Danas se navršava četvt...

Prev Next

Specijalistička internistička ordinacija Dr Tomić Valjevo, V. Mišića 102. Tel: 014/228-321 i 065/228-3211

Kardiolog (Dr Đorđević) Telefon: 064/9700-041

INTERNISTIČKI PREGLEDI, GASTROENTEROLOGIJA, ENDOKRINOLOGIJA, ALERGOLOGIJA, DIJAGNOSTIKA, GASTROSKOPIJA,

KOLONOSKOPIJA, ULTRAZVUK ABDOMENA, SRCA, ŠTITASTE ŽLEZDE, DOPPLER KRVIH SUDOVA ABDOMENA

PRAZNIK RADA 1. MAJ NI JEDNA VLAST NE MOŽE IZBRISATI Featured

Prvi maj 2

Prvi maj,  svetski  praznik rada,  obeležava se u znak sećanja na velike demonstracije u maju 1886. godine. Radnici su u Čikagu  stupili u štrajk, tražeću da   dnevni rad sa  12 pa čak ii neverovatnih 18 sati, bude smanjen na 8 sati, a nadnice dostignu nivo dostojan života  čoveka.

Zahtev 40.000 čikaških predstavnika radničkog pokreta: 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati kulturnog uzdizanja i danas posle 136 godina je aktuelan!

Vlast je 1886. reagovala policijskom odmazdom.

Šest radnika je ubijeno a pedesetak ranjeno. Petoro vođa štrajka je osuđeno na smrt, a trojica na dugogodišnju robiju. Samo tri godine kasnije 1889. na prvom kongresu Druge internacionale odlučeno je da  se svakog 1. maja održavaju  demonstracije dok život ne postane  dostojan truda i  rada radnika.

Od 1890. do danas svet  slavi 1.maj Međunarodni dan opšte solidarnosti radništva. Obeležava se  demonstracijama, kao načinom borbe za radnička prava!

U Beogradu je organizovan protesni marš protiv siromaštva, izrabljivanja, povampirenog  fašizma…

1.maj 2022 bgd

Izvor: Nova.rs/Filip Krainčanić

Predstavnici koalicije „Moramo“ i političke platforne „Solidarnost“ su  pozvali na solidarnost  u borbi za dostojanstven život radničke klase.

“Naša vrata su otvorena i ruke raširene da prigrlimo sve one koji zaista žele da napravimo jednu ozbiljnu političku organizaciju levog centra, da probamo i uspemo da učinimo Srbiju prema našim snovima“, poruka je Nebojše Zelenovića iz parlamentarne koalicije „Moramo“  uverenih da  će “san za koji se vredi boriti biti ostvaren već idućeg 1. maja kada će Beograd biti preplavljen radnicima i ljudima koji veruje da je moguć bolje živeti nego danas”.

Predsednički kandidat koalicije „Moramo“ Biljana Stojković je poručila da  levo-zelena koalicije  „stoji uz radnike.

„Zakon o radu je pisan u multinacionalnim kompanijama, u Privrednoj komori Srbije, i taj zakon brine o profitu a ne o radnicima. Živimo u zemlji gde je radnik roba“, poručila je Biljana  Stojković.

Predstavnik političke platforme „Solidarnost“ Miloš Baković Jadžić je rekao da  obeležavanje Međunarodnog dana rada ima svoj smisao ako se borba za radnička i socijalna prava vodi svakog dana, “ispred   skupštinskih govornica a protiv antiradničkog režima“, koji traje više od trideset godina.

Ujedinjeni granski sindikat “Nezavisnost”  (UGS)  je pozvao radnike na sindikalno oganizovanje u borbi za zaštitu svojih prava. Srbiji i svetu je poslata poruka da bez obzira na sve probleme radnika u Srbiji se 1. maj obeležava borbom za zdravo i bezbedno radno mesto, kvalitetne kolektivne ugovore i dostojanstvenu zaradu, ali i  odgovornost. Uoči 1.maja  u prvomajskom proglasu  Udruženi sindikati Srbije Sloga upozorio je da će organizovati demonstracije ukoliko Vladane bude ispunila zahtev o usvajanju novog zakona o radu.

U protesnoj šetnju do spomenika Dimitriju Tucoviću su bili i predstavnici Nove komunističke partije Jugoslavije (NKPJ) i Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) koji su tu položiii venac i skandirali „nećemo vlast buržuja nego radnog naroda“ i „marksizam-lenjinizam srušićemo kapitalizam“.

Do spomenika Dimitriju Tucoviću, učesnici skupa protiv siromaštva i fašizma  došli su u protesnoj šetnji od Trga Nikole Pašića.

Nešto ranije na Trgu Nikole Pašića prvomajski skup je organizovao UGS „Nezavisnost“ čiji su predstavnici pozvali radnike da se sindikalno oganizuju.

„To je jedini način za radnici zaštite svoja prava“, rekla je predsednica tog sindikata Čedanka Andrić na skupu pod nazivom „Opasulji se – organizuj se u sindikat“, navodeći da ovaj izraz u narodu znači poziv da se neko dozove pameti, u ovoj slučaju radnici organizuju u sindikat.

U Srbiji je bilo burno i u Leskovcu. Fabrika Jura je simbol gaženja radničkih prava, ali radnici i sindikalci i radnici su spremni da se bore samo za puko radnog mesti i  lošu platu. Ana Stamenković je  povređena na  radnom mestu. Problem je zataškan i Ana je dobila otkaz.  Ana Stamenković, samohrana majka, je na ulici i  fabriku je tužila sudu.

„Oni peru pare preko nas, otpuštaju… Bitno je da se radnik nalazi na evidenciji nezaposlenih, povlače ga, uzimaju novac od države, ugovor je na tri meseca, ili bude nedelju-dve na poslu, a zatim ga pošalju na plaćeno odsustvo do kraja isteka ugovora i kreću opet ispočetka“, priča Stamenković o Juri. U Juri postoji sindikat ali je ne štiti interee radnika.

Put do pravde i ostvaraivanja prava radnika postoji.

Jedinstvo, radnička hrabrost, istrajnost, odgovornost su ključ ostvarivanja političke snage i moći ključnih faktora boljeg sutra radničke klase, srozane u ne malom broju slučajeva na težak robovski rad i puko preživljavanje.

1.MAJ PLAKAT

Prvi maj je dan ISTINSKE nade i vere i ljubavi u bolje sutra svakog radnika i čoveka!

Do pre 30 godina  praznik rada u Jugoslaviji obeležavan je  programima i slavljima na ulicama gradova. Promovisana su dostignuća radničke klase, stuba Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, a skupovima su prisustvovali i najveći državni zvaničnici, na čelu sa predsednikom Titom. Čak se i pod okupacijom 1941. godine održao protest na poziv Komunističke partije Jugosalavije. Pozivom KPJ rečeno je: „Na okup! U ovim sudbonosnim danima potrebno je ujediniti sve vaše snage u borbi za vaš opstanak. Vaš opstanak i vaše nacionalne tekovine ugrožene su od vaših vekovnih neprijatelja. Oni teže da vas zbrišu sa lica zemlje, da vas odnarode, da vam oduzmu pravo na nacionalni i kulturni život"

A to što su vrh države Srbije, sve pozicione i oni drugi, gotovo kompletna tzv opozicija zaboravila 1.maj, priznati praznik rada, valjda  nešto znači radničkoj klasi Srbije !

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top
Info for bonus Review bet365 here.

VESTI

Pratite nas