Menu

zaglavlje

METASTAZIRANI SRPSKI SPORT OŽIVEO RUKOMETNI PARTIZAN, UZ DOPRINOS VALJEVCA MIKIJA RADOSAVLJEVIĆA

METASTAZIRANI SRPSKI SPORT OŽIVEO R…

Kao u svim sferama ži...

MRAK I LED NE MOGU DA SAKRIJU PAD MILJENICE NA BOSFORU, ALI TU JE "LOV" NA KK  KRALJEVO

MRAK I LED NE MOGU DA SAKRIJU PAD M…

U danu neviđenog poniže...

POSLE  TESLE, PUPINA I MILANKOVIĆA, JOKIĆ I NOLE JAČI OD AMERIKE I NARAVNO "najvećeg"...A NAROD JOŠ ČUTI

POSLE TESLE, PUPINA I MILANKOVIĆA,…

foto vikipediaTri najve...

POSLE"STARE DAME" SIMANIĆEVI, I KLINCI VIĆE SIMOVIĆA "ZAPALILI"  SRBIJU!

POSLE"STARE DAME" SIMANIĆ…

Kraj marta nagovestio j...

FUDBALSKA "VALJEVSKA PODVALA" PPORADILA NA ZLATIBORU, NASTAVAK SLEDI U PARKU PEĆINA

FUDBALSKA "VALJEVSKA PODVALA…

  Trebalo je strp...

IN MEMORIAM DRAGAN VASILJEVIĆ-VASA(1954-2024)

IN MEMORIAM DRAGAN VASILJEVIĆ-VASA(…

Autentični Valjevac, ar...

RIO TINTO MARŠ IZ VALJEVA, MARŠ IZ SRBIJE" PORUKA JE  EKOLOŠKOJ BOMBI!

RIO TINTO MARŠ IZ VALJEVA, MARŠ IZ …

Sa jasnom porukom da u ...

15.000 VIDLJIVIH, I JOŠ TOLIKO  NEVIDLJIVIH  VALJEVKI I VALJEVACA SU ŽRTVE NATO BOMBI SA  OSIROMAŠENIM URANIJIMOM!

15.000 VIDLJIVIH, I JOŠ TOLIKO NEV…

Danas se navršava četvt...

Prev Next

Specijalistička internistička ordinacija Dr Tomić Valjevo, V. Mišića 102. Tel: 014/228-321 i 065/228-3211

Kardiolog (Dr Đorđević) Telefon: 064/9700-041

INTERNISTIČKI PREGLEDI, GASTROENTEROLOGIJA, ENDOKRINOLOGIJA, ALERGOLOGIJA, DIJAGNOSTIKA, GASTROSKOPIJA,

KOLONOSKOPIJA, ULTRAZVUK ABDOMENA, SRCA, ŠTITASTE ŽLEZDE, DOPPLER KRVIH SUDOVA ABDOMENA

FONDACIJA ALEK KAVČIĆ, NADA ZA SPS KORUPCIJOM OKUPIRANOG OBRAZOVNOG SISTEMA SRBIJEI Featured

kavcic

NIJE BOGAT ONAJ ŠTO SE BOGATSTVOM HVALI, VEĆ KOJI KOJI SVOJIM BLAGOM GLADNE HRANI!

Profesor i naučnik inženjer dr Alek Kavčić, čove koji je svojim izumom stekao basnoslovno bogatstvo u Americi,je u Srbiji poznat kao neko ko delima potvrđuje značaj obrazovanja, i to od početka do kraja besplatnog!

Jedan od vodećih informatičara na planeti, prof. dr Aleksandar Kavčić, pozvao je nastavnike u Srbiji da pišu udžbenike čije će izdavanje finansirati njegova fondacija, a zatim će biti besplatno objavljeni na internetu.

Sa svojom Fondacijom Alek Kavčić  radi više od svih, da roditelji đaka  ne plaćaju skupe udžbenike, već da osnovno, srednje i fakultetsko obrazovanje  zaista bude ono kako ga javnost zove – besplatno. U nameri da obezbedi besplatno školovanje, Kavčić je preko svoje Fondacije je podelio besplatno više od 50.000 originalnih štampanih izdanja udžbenika za osnovnu i srednju školu, i na taj način roditeljima uštedeo milione.

Dok vlast u Srbiji još uvek odoleva i ćuti, bolje rečeno ne sprečava svake godine profitere da uzmu 100 MILIONA DOLARA.  FONDACIJA ALEK KAVČIĆ, SE BORI ZA UNAPREĐENJE I BESPLATNO OBRAZOVANJA DECE U SRBIJI!

Na tribini u Valjevu posvećenoj istini  profesor dr Kavčić je govorio o UNAPREĐENJU i BESPLATNOM obrazovanju dece u Srbiji.

izostali su predstavnici gradske vlasti. Nije bio ni jedan od 7 direktora  osnovnih i 5 srednjih, kao ni bilo koje školske ustanove iz opština Kolubarskog okruga.  Rukovodilac  iz   školske uprave u Valjevu je takođe imao važnija posla.

Tribini su prisustvovali isključivo učitelji i nastavnici, roditelji đaka, a bila su i dva tri novinara, kao i deo stručnog tima za pisanje školskih udžbenika.

kavcic svi0

A povod je valja ga ponoviti, ne jednom već 101 put, unapređenje kvalitenog stručnog i posvećenog obrazovanja.

kavcic pubk 2

Na početku je profesor Kavčić  obavestio prisutne o misiji svoje fondacije i nameri da  deca  od prvog do osmog razreda imaju mogućnost da dobiju udžbenike, po ceni štampanja, a to je 2,2 dinara po oštampanom listu!

Primera radi Fondacija Kavčić akreditovani komplet kod Ministratsva obrazovanja  za prvi razred nudi za  2.000 dinara,odnosno plaćene troškove štampe,   dok privilegovani taj isti komplet  prodaju samo pet puta skuplje!

„Potpuno besplatno obrazovanje na svim nivoima, od vrtića to fakulteta – isključivo državnim, uz kvalitetnu nastavu posvećenih i ljubavlju zadojenih učitelja i nastavnika su  jedina garancija za spas Srbije. Naša zemlja je mala, ima sedam miliona ljudi, a naš  obrazovni sistem prepušten  stihiji  i nadi da se elita ‚‚rađa“ bez velikog ulaganja. Svakom detetu ove zemlje se mora priuštiti mogućnost da dostigne svoj potencijal, a to je jedino moguće besplatnim i kvalitetnm  školovanjem, ali sa nastavnicima dostojnim obrazovne misije“ ključna je poruka profesora,  naučnika, inženjera  dr Aleksandara Kavčića upućena mahom obrazovnim radnicima  akterima  tribine organizovane u holu valjevskog Doma kuture.

Profesor  Kavčić je argumentima potkrepio borbu svoje Fondacije za spas obrazovanja.

“Udžbenci nisu besplatni, naprotiv preskupi su. Tržište  udžbenika je vredno oko 100 miliona evra na godišnjem nivou, i dominantni su  strani izdavači. Služe se  koruptivnim marketinškim metodama, jer im je profit osnovni cilj. Apsurdno je onda da sada strani izdavači izvlače dodatni profit od roditelja u Srbiji, kad je dovoljno da se udžbenici Zavoda samo štampaju po pristojnim cenama. Zato Fondacija Alek Kavčić ima cilj da obezbedi besplatne akreditovane udžbenike za sve osnovce u Srbiji tako što će ih objaviti na internetu.      

kavcic 01

Osnovni preduslov da se se to ostvari je da država „ubije“ korupciju i da promeni zakone.

 „ Država mora da menja zakone, da iskoreni  korupciju, i da stvori  atmosferu  da svakom detetu  kvalitetno obrazovanje bude  dostupno, pa da se kasnije po ličnom afinietetu opredeli za zanimanje. Za sa sada samo nedostaje dobra volja!?  Obezbeđenje besplatnih udžbenika je jednokratni trošak od samo milion evra, što je sitnica za budžet države od  oko 10 milijardi evra. Ali Srbija izgleda u  vrtlogu liberalnog kapitalizma, štiti, krajnje nemoralno,  profit stranih izdavača“, kategoričan je profesor dr Aleksandar Kavčić.

Na tribini u Valjevu profesor Kavčić je jasno stavio do znanja da je u obrazovnom sistemu,  potrebno je vratiti veru u integritet posvećenog i odgovornog prosvetnog radnika. Cilj obrazovnog sistema mora biti samo jedan – da se svakom detetu omogući da dostigne svoj potencijal. Samo tako ćemo imati konkurentnu naciju.

kavcic srb

 Fonadcija Alek Kavčić već tri godine nudi osnovnim školama širom Srbije užbenike za sve razrede od prvog do osmog ,  ali iako jefitniji, samo pet puta od drugih izdavača, još uvek nisu  nisu dostupni deci  iz već pomenutih razloga.

kavcic madjar

Profesor Aleksandar Kavčić je beogradski gimnazijalac, koji je  doktorirao  na Karnegi Melon Univerzitetu, a njegov patent je  nezakonito koristila kompanija "Marvel tehnolodžis", odnosno UKRALA ga  je. Posle 7 godina sudskog procesa došlo je do nagodbe sa vlasnicima patenta.

„Reč je u izumu metode za čitanje podataka sa magnetskih memorija,  sa magnetnih diskova. Profesor Žoze Moura i ja, napravili smo metodu za pouzdano čitanje i matematički dokazali da je metoda optimalna, dakle da nema bolje. Potvrda je da se  koristi u milijardama diskova širom sveta. Svaki put kada odete na Youtube da potražite neki video, podaci se čitaju sa nekog diska našom metodom. Dakle, metoda se koristi više od milijardu puta u sekundi čitajuči sa samo jednog diska, a diskova ima nekoliko desetina milijardi širom sveta. Marvel tehnolodžis je bila mala kompanija. Počela je  bespravno da koristi naš izum, a danas dominira na tržištu čipova za magnetske memorije, isključivo zahvaljujući našem  izumu. Karnegi Melon Univerzitet je dobio proces presudom porote, ali je slučaj otišao na Apelacioni sud. Nakon presude Marvel je shvativši da nema  ‚izvlačenja”, nakon  sudskog poravnanja isplatio univerzitetu rekordnu odštetu, u  tom trenutku  najviša ikada isplaćena nekom univerzitetu, i ujedno najviša ikada u istoriji kompjuterske industrije. Univerzitet na kome radi Kavčić je dobio je spor i odštetu – neverovatnih 750 miliona dolara! Toliko je bilo na kraju, vansudskim poravnanjem, dok je sudskom predsudom odšteta iznosila čak 1,17 milijardi dolara! 

Sumu od 750 miliona dolara podelili su profesor Kavčić, njegov tadašnji mentor Hose Maura i sam Univerzitet.

Naime, još 2012. godine svetom je odjeknula vest da je sud u Pitsburgu presudio u korist Karnegi Meloun univerziteta. Kompanija "Marvel" je tada optužena da je prodala milijarde poluprovodnika koristeći se tehnologijom napravljenom na pomenutom Univerzitetu.

 "Srpska pamet" se danas plaća kao uslužna deletnost“, upozorava profesor Kavčić.

„U  Srbiji se danas  ništa novo ne stvara, što nas dovodi u opasnost da budemo kolonija.  Mi smo imali zemlju sa razvijenom tehnologijom. Giganti,  poput Energoprojekta, su gradili širom sveta. U Srbiji je ušao  Zapad. rasturio banke i privredu. Unakazio nas i ne staje. Licemerno nas ubeđuje  da je ‚‚greh” štamapti novac, da svoje banke treba da pustimo da propadnu a svoju privredu razvalimo i podredimo potrebama stranih kompanija. Taj isti Zapad na sebi ne koristi  formulu koju je primenio na nama. Pre jedne decenije  u bankarskoj krizi je spečio propast svojih banaka. Spasavao ih je novcem poreskih obveznika, a danas pod izgovorom uvek prisutnim opravdanjima, virus Korone je poslednji, , taj isti Zapad štampa novac u nepojmljivim razmerama. Mi moramo svoju privredu sami da podignemo sami,  bez  stranih  investitora i ‚‚strateških partnere” pristigliih samo  da zarade što više. Spas je u davanju priorieta našoj  privredi, a ne strancima.

Jedinstven primer je Jugoslavija posle Drugog svetskog rata, kada smo  sopstvenim snagama dizali svoju privreduMoraćemo opet.Pamet imamo. Potrebna je samo volja, ali i strogo definisani nacionalni interes. Moramo privredu ove zemlje vratiti svojim izvorima a ne samo insistirati na ‚‚Evropskom putu”.

U svoj borbi za besplatno škololavanje  dece u Srbiji, moraju se uključiti na prom mestu država, učitelji nastavnici, i naravno roditelji.

„Bitno je raditi na fundamentalnom i širokom obrazovanju. Naučnik, inženjer ili lekar potkovan jakim fundmentalnim znanjem, lako će sebe usmeriti u datom trenutku u budućnosti onako kako to profesija nalaže. Jednako važi i za društvene smerove i kulturu: pravnike, ekonomiste, novinare, pisce, glumce. U obrazovanju nema prečica, niti zamena za fundamentalni pristup. Ako svakom pojedincu jakim fundamentalnim obrazovanjem omogućimo da dostigne svoj potencijal, to je dovoljno. Pojedinac će već pronaći sebe prema svojim afinitetima“, zaključio je profesor Alek Kavčić.

Polovinoim 2021. godine, kada je Kavčić i pokrenuo priču o besplatnim udžbenicima, usledile su  brojne opstrukcije od strane izdavačkih kuća. Jedna od njih, ogranak velike nemačke kompanije “Klet”, među vodećim izdavačima udžbenika u Srbiji tužila je  Fondaciju Alek Kavčić zbog, zbog navodno nelojalne konkurencije.  I navodne „povrede poslovnog ugleda“ jer je javno rekao da se  udžbenici u osnovnim školama u Srbiji biraju korupcijom. 

Treći osnovni sud u Beogradu je nepravosnažnom  prvostepenom presudom oslobodio  profesora Aleka Kavčića optužbe.

Fondacija Alek Kavčić je saopštila da je tom presudom dokazano da javno oglašavanje izdavačke kuće Klet u kojoj pozivaju učitelje da „naruče 20 udžbeničkih kompleta“, a za uzvrat će dobiti tablet, predstavlja koruptivno delovanje. 

 Na sudu je dokazano da  su Klet, Freska i Novi Logos tri pravno povezana lica, i da imaju dominantan položaj na tržištu, a da im profesor Kavčić nije nikakva konkurencija Klet-i, pošto je njegova fondacija podelila besplatno više od 50.000 originalnih štampanih izdanja udžbenika, dok je prevashodni cilj izdavača profit, navedeno je u saopštenju. Tužilac pokušava da uveri javnost  da će drugostepena izvršna presuda biti u njegovu korist. 

Za roditelje, učitelje nastavnike, direktore, i nosioce izvršne vlasti, gradonačlnike, predsenike opština i rukovodioce školskih uprava, ministartvo, Včadu RS Srbije, da deca konačno dobiju kao i ona na Zapadu besplatno školovanje,  prava adresa je: fondacijaalekkavcic@org 

kavcic udzbenik 000

Fondacija Alek Kavčić za sledeću školsku godinu priprema komplet knjiga za osnovnu školu,  na internetu.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top
Info for bonus Review bet365 here.

VESTI

Pratite nas