Menu

zaglavlje

Specijalistička internistička ordinacija Dr Tomić Valjevo, V. Mišića 102. Tel: 014/228-321 i 065/228-3211

Kardiolog (Dr Đorđević) Telefon: 064/9700-041

INTERNISTIČKI PREGLEDI, GASTROENTEROLOGIJA, ENDOKRINOLOGIJA, ALERGOLOGIJA, DIJAGNOSTIKA, GASTROSKOPIJA,

KOLONOSKOPIJA, ULTRAZVUK ABDOMENA, SRCA, ŠTITASTE ŽLEZDE, DOPPLER KRVIH SUDOVA ABDOMENA

PETROVDANSKE LILE OBASJALE PUT RAZUMU I LJUDSKOSTI U GORENJU! Featured

 1gorenje 17 jul

Pre nedelju dana na Petrovdan (uvek se nešto dobro desi u Valjevu prim.aut)   pet –šest odvažnih žena, radnica Gorenja,  pokrenulo je sa još 1.250 svojih koleginica i kolega, iako pod budnim okom kamera, da  prekinu proizvodnju i izađu na svetlo dana. Vatru očajnika i svetlost nade probudile su  lile  uoči Petrovdana,  ali i konačno potvrdile savest i društevnu i poslovnu odgovornost  mendžmenta kompanije Gorenje iz Velenja.

Nemoguća misija se krčkala 4-5 godina u  fabrici  rashladnih uređaja "Gorenje Valjevo", ali se ovog 18-jula uspešno je  okončana.

Poslovodstvo Gorenja je pokazalo ljudskost i poštovanje i potvrdilo je je brend ne samo da rashlađuje svojim proizvodima sve koji imaju šta da ohlade, već i da kad hoće zna sam da zagreje nego čak i razgali srca onih koji  kompaniji donose najviše.

Skromni zahtevi proizvodnih radnika njih 1.250 su ispoštovani, ne u celini, ali je na kraju nije bilo pobednika. Za poštovanje je  partnetski odnos e poslodavca  s jedne strane i spremnost radnika da i bez 100 posto ostvarenih zahteva nastave borbu za bolje sutra svih u lancu privređivanaja !

Ne u celosti ispunjen zahtev, ali i povišica plate od  3.000 dinara od avgusta 2017. godine, plus 1.000 dinara za topli obrok, su manje od zahtevanih 5.000 pre sedam dana, ali su potvrda da ko časno uđe u borbu za svoje bolje sutra dobrim  može da mu se vrati.

Za jul radnicima  im sledi i premija od 3.000 dinara jul zbog otežanih uslova rada u neklimatizovanim halama!

Poslovodstvo Gorenja i predstavnici radnika su parafirali  dogovor  da se zarade posle dugo gosdina konačno odmrznu i povećaju za 3.000 dinara za proizvodne radnike, kao i da svima bude povećan dodatak za topli topli obrok za 1.000 dinara. 

1strajk gorenje2

 Radnici su konačno drznuli da dignu  glas po cenu otkaza, i bez konsultacije sa podaničkim sindikatom i sličnim podrepašima su izašli na crtu poslovodstvu.

 

Pokazali su hrabrost, karakter, istrajnost, strpljenje i konačno najvažnije mudrost. Ni vlasnici iz Slovenije nisu zatajili.

Postupili su ljudski, na prvom mestu ispoštovali drugu stranu, ne u celosti, ali sasvim dovoljno da stave do znanja radnicima do nisu ipak puki izrabljivači i truli kapitalisti, zainteresovani isključivo za svoj profit.

1GORENJE SLOVEN3

,Potpisnici sporazuma sa novim direktorom "Gorenja" Valjevu  Simonom Kumerom su umesto poslovnog ipak dogovorili socijalni dijalig u interesu obe strane, kako bi se ubuduće potpuno, blagovremno, i i sveobuhvatno rešavala sva sporna pitanja, prava, obaveza, odgovornost radnika ali i poslovodstva.

 Potpisavanje sporazuma je stavljenja tačka na pokretanje štrajka   proizvodnih radnika i fabrike rashladnih uređaja "Gorenje Valjevo"najavljenog prošle srede uveče, posle odbijenih zahteva za povećanjem plata, prošlog utorka.

Radnici su se izborili da povećanje zarada isključivo odnosi na zaposlenih u proizvodnji, a ne da povećanje bude o u zavisnosti od visine primanja, na čemu je insisitiralo poslovodsva fabrike

 "Drago mi je da mogu da kažem da smo postigli sporazum koji podržava velika većina zaposlenih i da nastavljamo rad, kako bismo ispunili sve ranije ugovorene obaveze prema kupcima. Kompanija Gorenje radi na primeni ustanovljenih praksi u svim svojim fabrikama u kojima posluje, kako bi unapredila uslove rada i omogućila sigurno radno okruženje jednako za sve zaposlene", kaže novi direktor Simon Kumer.

 Predstavnici radnika poštuju što je rukovodstvo odreagovalo na zahteve i što su pokazali spremnost da pregovaraju o uslovima koje su radnici tražili.

Obostrani osećaj odgovornosti je preplavio Gorenje posle najnovijih dešavanja ponovo na pozitivnom glasu među Valjevkama i Valjevcima, posebno u porodicama što žive od plata svojih glava zarađenih Gorenju.

Kompanija Gorenje je odavno potvdila da poštuje ne svoje komintente i kupce, a ovog jula da ima sluha za one od kojih živi, i da uvaži glas radnika.

Ljudskost inpoštenje su ipak iščilili u  vremenima bez  čovečnosti pravde i iskrenosti, u svetu negativne  selekciji i poremećenog sistema vednosti.

Konačno može da se kaže : Bravo za Gorenje, čestitke za onih šest najodvažnijih spremnih da pokrenu boru borbu za prava ipak ne više poniženih, već na put da budu partneri mnogo moćnijima od sebE,

Uzrok dešavanja u Gorenju je posledica shvatanja da vrediš više nego što drugi, a i sam misliš, i kreneš u borbu za svoja prava, pa svojim odlučnim stavom pokreneš lavinu promena boljim za tebe i sličnima  tebi.

1STRAJK GORENNJE SVI

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top
Info for bonus Review bet365 here.

VESTI

Pratite nas