Menu

zaglavlje

Specijalistička internistička ordinacija Dr Tomić Valjevo, V. Mišića 102. Tel: 014/228-321 i 065/228-3211

Kardiolog (Dr Đorđević) Telefon: 064/9700-041

INTERNISTIČKI PREGLEDI, GASTROENTEROLOGIJA, ENDOKRINOLOGIJA, ALERGOLOGIJA, DIJAGNOSTIKA, GASTROSKOPIJA,

KOLONOSKOPIJA, ULTRAZVUK ABDOMENA, SRCA, ŠTITASTE ŽLEZDE, DOPPLER KRVIH SUDOVA ABDOMENA

Items filtered by date: oktobar 2023

U VALJEVU ODRŽAN TREĆI MEMORIJAL “SLOBODAN LAZIĆ- DULE CIMER"

  • Published in Boks

CIMER SLOBODAN LAZIC

Hala sportova 15.septembar  29.okotbora je bila poprište Memorijala u čast Dula Cimera. Memorijal “Slobodan Lazić-Dule Cimer”  organizovao je po treću put  BK Metalac.
Ovoga  puta je okupio  88 mladih boksera i bokserki pristiglih iz  više klubova iz Beograda, Smedereva, Pančeva, Šapca, Loznice, Mionice, Lazarevca, Kovina... a nastupilo je i 6 takmičara valjevskog Metalca.
 Pored  9 seniorskih mečeva, i 35 u mlađim kategorijama, u okviru  drugog kola Bokserske lige Beograda, specijalni žiri na čijem čelu su bili  legendarni  Žika Jelesijević- Žika "šnicla" i takoše veliki šampion Dragan Tomašević je proglasio  najuspešnije aktere.
Najbolji borac je Nikola Vujačić iz Akademija Vitez iz Kovina.
akademija vitez
 
Najbolji tehničar Slavko Roguljić, iz  C. zvezde, a najborbeniji par su bili i Marko Milinković iz mioničkog "Vojvode Mišića" i Luka Milanković, član  Gvozdenog  Puka iz Beograda.
3.mem dule cimer
Pehare i medalje najboljim akterima su  uručili sin Sloboda Lazića -Cimera  Vladimir Lazić,  as  Metalca i Crvene zvezde i bronazni sa EP u Beogradu 1973. godine Živorad Jelesijević i član Upravnog odbora Metalca Goran Mešanović.
dule cimer treći memorijal 2023
Za Metalac su nastupali Miroslav Ivanović, Nazar Janin, Goran Vasić, Uroš Ranković, Lazar Krstić i Goran Mitrović.

Borbe su pratili i nekadašnji asovi Metalca Zlatomir Jokić, Dragan Danić, Anto Tadić, Jovica Pavlović, Vlada Blažek, Goran Žužić...

Slobodan Lazić Cimer rođeni Valjevac (1941) boksovao je od 1957. do 1974. u Radničkom, zatim u Metalcu. Slavu u ringu je stakao u šampionskom timu Partizana. 

Lazič je bio je šampion SFRJ 1967. godine, vicešampion 1968, a zabeležio je i   11 nastupa za rezentaciju Jugoslavije. Od  297 mečeva, pobedio je 240, a čak 80  puta nokautom. Prve četiri godine bavljenja boksom niko ga nije pobedio, a tokom karijere duge 17 godina  nikada nije predao meč, a samo je jednu borbu u svojoj karijeri izgubio je prekidom. Boksovao je i sa najvećem od svih,  šampion sveta Mate Parlovom!

Sportsku karijeru je nastavio kao trener, i sa Micojem Vasićem je formirao najjaču ekipu Metalca svih  vremena. Sa Mate Parlovom vodio je reprezentaciju Jugoslavije na Olimpijskim igrama  1984. godine u Los Anđelesu, gde je Ante Josipović osvojio zlato, Redžep Redžepovski srebro a Mirko Puzović i Aziz Salihu bronzane medalje. Slobodan Lazić je bio dugogodišnji prdsednik BK Metalac, a nagrađen je Majskom nagradom SOFK-e Jugoslavije, Majskom nagradom Sportskog saveza Srbije, Zlatnom plaketom Grada Valjeva,  i Sportskog saveza Valjevo. Za svoj višedecenijski rad i uspehe, nagrađen je nacionalnim sportskom penzijom. Poidigao je spomenik boksu, u obliku bokserske rukavice,  na desnoj obali Kolubare na početku  prvog gradskog mosta, zasadio na stotine stabala, lipe, kestena, bora, jele ... u čast prijatelja i ljudi iz sveta sporta, kulture, umetnosti koje je neizmerno voleo i poštovao.

Preminuo je u 78, godini  18,avgusta 2020.  od posledica korone, na lečenju  u Beogradu.

Preko 100 aktera pored boksera i bokerki, trenera i tehničkog osoblja, oduševljeni su organizacijom turnira, kvalitetem borbi, posebno odzivom učesnika.

Očigledno Predrag Damnjanović- Prća,  sa saradnicima je još jednom položio ispit kao mladi predsednik BK Metalac, jer turnir je bio na vrhunskom nivou.

Bliži se vreme da Memorijal Slobodan Lazić preraste u internacionalnu boksesku manifestaciju. Dule Cimer je svojom neizmernom ljubavi, posveženošću, i istrajnošću, dileme nema, zaslužio.

Read more...

IZBORI SU RASPISANI, BEZ DILEME ZA CRNO-BELE I CRVENO BELE!

  • Published in Razno

 

 

Teo ALEKSA

foto euroleague Najavljivani vanredni parlamentarni i lokalni izbori, prvog dana novembra su raspisani, za 17.decembar.

Opcije su uvek iste, crno beli, ili crveno beli svet, ili...

Posle  sumraka, i poraza u nekada crno belom  hramu košarke  Palati sportova na N.Beogradu sada imena "Ranko Žeravica" Mega je srušila Partizan, šampion ABA lige je „vaskrsnuo“ i to u dva meča protiv  najvećeg rivala. Prefavorizovana "komšinica" crno belih, deceniju i duže, uoči decembarskih izbora "štuca", ali ne odustaje. Aktueleni su svih načina borbe, dozvoljeni i nedozovljeni, od grčko rimskog do slobodnog stila, fejnjuz i mejnstrim mediji se "usijavaju". Tron se mora sačuvati, makar ostali i bez "potpisanog" Kosova i Metohije.  

Preimenovani FMP, Crvena zvezda i Partizan su za samo  96 sati u Areni Beograd odigrali dva spektakularna derbija,  u Evroligi, i  u ABA ligi.

PARTIZAN Z ABA 5 23

Krađa sezone, u Pireju, a tek je počela, ostavila posledice. Partizan je izgubio od Mege, a još gore, ispostavilo se da je kapiten povređen, i nije ga bilo u derbiju ABA lige sa "komšinicom", gle čuda, lakše dobijenom nego u  evroligaškom.

Uzdrmani Partizan, je  posle samo tri dana, u naredna četiri, okrenuo „igricu“.

Prvi put 60-ak sati posle sloma u „Žeravici“, svemoćni Žoc je vodio Partizan do trijumfa, i dalje bez odgovora  partizanovcima šta je  sa „kecom“ i „peticom“ 

A rekao je pred derbi u Evroligi: „Verujem u svoj tim, nemam vremena za druge stvari, bavim se timom, i gledam da se viđene strahote protiv Mege više ne ponove“.

Moć (ne)adaptiranih Frenka Kaminskog i Pi Džej Doužera, pored „ludila“ najvećeg "kradljivca" u Srbiji Alekse Avramovića, i „ledenog“ Zeka osetio je tim, letos verbalno već proglašen za aktera fajnal fora u Berlinu  narednog maja.

Mnogo neizvesniji evroligaški derbi bio je samo nagoveštaj grmljavine Frenka Kaminskog.  U ponedeljak se Frenk preobrazio u tornado. U reketu komšija bio je nezaustavljiv i nemilosrdan. Za 22 minuta je ubacio baš toliko koševa, uz 7 iznuđenih faulova, i 4 osvojene lopte, za indeks 27, taman za MVP-a derbija, kako reče, sada sa  osećajem da uz podršku navijača, na terenu crno beli kolektiv može da uradi sve  što poželi.

 Žuraju Kaminskog, Alekse i Zeka, Anđe, Smajlija Ognjena... nadgradio je Pi Džej Doužer, ambiciozni naslednik Dante Egzuma. Izuzetno talentovan, svestran, brz, sa, efektom u odbrani na najvišem nivou, lucidnim rešenjima u napadu postao je noćna mora za večite. „Samo“  osam asistencija, 12 poena i 4 skoka su dokaz zašto je baš Pi Džej Composure – pribrani, i zašto sa  momcima izrasta, u aždaju na parketu. Pobeda 98:87 u ABA ligi, za razliku od  evroligaške 88:86, je garant da u petak sledi nova „žurka“ na gostovanju protiv Baskonije. Klub iz Vitorije je  ponovo u rukama, žrtvovanog za bolje sutra Zvezde Duška Ivanovića, i želi da se čupa iz "blata". 

Partizan je timskom igrom   "pržio“  u dva gala derbija, u krcatoj Areni.

Novi trener, nova filosofija, i sistem rada, povrede Nedovića, Hange, Lazića, su muka crveno belih, posle očajnog starta u Evroligi. Još uvek, većina zvučnih imena traži, svoje mesto pod Suncem, zima kuca na vrata.

Usamljeni Miloš Teodosić, iako neopravdano osporen, izložen salvama najprizemnijih uvreda, diletanata svih formata, i svih što su likovali kada je konačno zaigrao za klub koji najviše voli, jedini na pravi način nosi Zvezdu. Teo je u derbijima  preuzimao ogovornost, kada to već drugi nisu. Oba puta ipak nedovoljno da spreči slavlje „malo“ više od 40.000 partizanovaca, i grobara.

Upravo pomenuti spremni,  svi ko jedan  zdušno bodre crni bele, ali su bezgrešni da pročitaju, ne grešku, več  nameru sudija.

part smajli jago

Smajlijevo "kucanje" Jaga u parket izazavalo je udar groma, i propoznatljivi poklič, upućen predsedniku Srbije da se  zatresao krov Arene.

 „Vučiću pederu“ je „zamutavljeno“  momentalno, u direktnom tv prenosu, kao i mnogo puta, pre večeri, uoči Svetog Luke.

partiz partizanovci1

A grom je ovoga puta bio silovit u Areni i posebnog zvuka, pa su se za početak suduje dozvale pameti.

Neizvesnost, danas kao pojava živi još samo u srpskoj košarci, gde promene trenera, donosi samo veće traume, i potvrđuje nemoć.

Kako u šali kažu partizanovci, Željko Obradović je više promenio trenera "komšinici" nego što je doveo igrača u Humsku.

Za razliku od politike,  gde „hrabri“ poput onih  fudbalu,  iako u kanalu, smelo izjavljuju: Mi smo šampioni“, ima i gorih. Bezobrazno se izlaju i tresnu javno šta još uvek samo umišljaju: "Partizan nam više nije rival“.

Preko noći ih  demantuje  teren.

Posle „trojke“ u Lajpcigu, „hrabri" srpski šampion na „Rajku“ prvog dana novembra čeka novi izazov. TSC kao i Zvezda ima osvojen bod u Evropi, kleca u šampionatu Srbije, ali stiže u prestonicu da se bori. Ko nema pravo na  grešku zna se. Nerešen ishod pored svih do sada viđenih stresova na „Rajku“ Mančesteru, na Voždovcu, na Brdu, za malo u Kragujevcu, možda će imati za posledicu i šut kartu Izralecu. "Ošureni" u Evropi, u srpskom šampionatu, u minusu već šest bodova (Voždovac i Čukarički), danas nemaju izbor, pobeda je  imperativ!     

Samo 50-ak kilometara dalje, trenutno u fudbalskoj prestonici Kolubarskog okruga, na Ubu, Jedinstvo će danas dočekati, trenutno najuspešniji klub na Starom kontinentu, u Kupu Srbije. U sezoni kupanja eliminisan iz Evrope, Partizan, je vasrksnuo u šampionatu Srbije. Da nije izostala oteta pobede u Bačkoj Topoli, crno beli bili bili na učinku 100% sa svih 12 pobeda od 29.jula, do 29.oktobra.  Posle 7 godina besprizornog rušenja spolja i iznutra, proteklog leta, bez struje na stadionu, teranja Dijabatea, Natho i neko novo društvo su proigrali. Danas igraju najlepši fudbal u Srbiji, i gaze  redom sve.

Sreda  je novi dan izazova. Iako je 1.novembar, lep dan je u najavi. Kup donosi iznenađenja, a pun „Džajin“ stadion,  biće izazov svoje vrste za domaćina Jedinstvo, ambicioznog da "grad" sa 5.000 stanovnika, aiko ih ima i toliko igra Super ligu, ali i oprez za lidera, srpskog fudbala, proglašenog od strane „kompetetnih“ za konkurenta „ponosu Srbije“ samo do izbora 17.decembra.

U zemlji "šampiona", dileme nema, haraju laž, krađa, korupcija, bahatost, primitivizam... bez granica. I pored okupacije medija ma šta ko mislio, ipak nije sve pod kontrolom lažnog" faraona i  kralja cigana“.

Mejnstrimaše i fejknjuzere posebno tabloidne dnovinare ne dotiče istina.

Prećutkuje se hapšenje "tatinih sinova" posle epozide na Voždovcu ispred "Nane" 17. oktobra godine. Nasilje bez presedana, prebijanje i lomljene kostiju za tešku robiju ne sme da bude vest, jer su počinioci krivičnog dela, "samo" sinovi lica sa poternice, gle čuda direktora fudbalskog "ponosa Srbije".

Nema glasa ni slova o napadu huligana na decu i žene sa crno belim obeležjima posle košarke u ponedeljak, u restoranu brze hrane u Bulevaru Zorana Đinđića, na Novom Beogradu. Policija je blagovremenom  reakcijom, sprečila maskar. Neoprostivo je, da pored policijskog obezbeđenja, automobili parikirani u ponedeljak oko Arene, tokom utakmice  budu išarani  sprejom, i da se još uvek ne zna ko su vandali. Rukopis smrdi na lica  što škrabaju po grafitima sa likom Željka Obradovića, Duška Vujoševića, Žofrija Lovernja,  Miše Tumbasa. Šta reći osim nemož bez granica.   

U odsustvu saopštešnja i neoglašavanja "ćokija" na ružičastoj, i svakoj drugoj prorežimskoj televiziji, posle duple havarije ostali su za utehu samo Žitko i Đura da kukamaču na Areni sport.   

Ipak ne može bez saopštenja. Umesto UO KK i FK, piše ga Severna tribine, a šire ih  u celosti, bez dodate, tačke i zareza, mejnistrimaši i fejknjuzeri, dnovinari. Ipak izdvajamo najvažnije poruke.

 "Iskušenja traju, ali podsećanje za mlađe šta  znači -40 u košarci, šta znači boriti se da ne ispadneš iz domaće lige, šta znači vladavina Tomislava Karadžića" je uvod za poziv da se večeras dođe na derbi  šampiona i vicešampiona Srbije. Tu je pored fudbala i šansa da u igri "Doši i odvezi" neko pronađe ključ na "Rajku" i osvoji automobil. Posle nedelje bez razloga za slavlje, svi kojima je Zvezda u srcu, treba da znaju da je u sportu pobede i porazi, neminovnost,  je to sport, to je život" zaključak je Severne tribine.

delije1 star sport

Foto Star sport Najlepše od svega u ponudi "čuvara  vatre" je  besplatan ulaz na  istočnu tribinu za devojčice i dečake do 14 godina.

Lepo za kraj, samo zbog nade i vere u svetliju i bolju budućnost zvezdaša i partizanovaca.

"Rat" bi kao nekada trebalo da traje dok traje bitka na terenu. Posle  toga normalni ostaju prijatelji i poštovaoci, a ne kao danas idioti i razbojnici,  što bi da kidaju glave svakome ko nosi dres, ili bilo kakvo obeležje, nevoljenog kluba, ni zbog čega omražene Zvezde i Partizana"

Obelodanje je danas, parlamentarni i lokalni izbori za odbornike u 65 gradova i opština u Srbiji biće 17.decembra. Nova prilika da narod pokaže ima li još "soli u glavi". Jesmo li živi, jesmo li hrabri, koliko cenimo slobodu i pravdu,  hoćemo li da živimo od svog rada, ili smo  samo ovce u  toru,  spremne da bleje za šaku soli.

Valja nam se "posoliti, pa zasladiti"samo bez bačene milijarde za nacionalni stadion u surčinskim kukuruzima, čak 12 puta više za projekat EXPO 2027, specijalizovanu  izložbu  pod motom "Igraj za čovečanstvo, sport i muzika za sve", od maja do avgusta 2027. godine, na nekakvom  novom sajamskom prostoru, opet  u Surčinu. Ko ima pravo da ruši Beogradsko sajam, jedan od simbola prestonice, zida novi BGD na vodi. Umesto da se se proizvodi hrana, da se deca ne leče sms porukama, da lekari ne beže iz Srbije, da ima ko da leči narod, da bude dovoljno medicinske opreme, i lekova, rušiće se postojeće i zidati nove bolnice. Zidaće se novi kvadrati zgrada na mestu gde bi da sruše Beogradski sajam. A za to vreme Srbija će biti sve više gladna i žedna. Sela ne smeju nestati, i ne sme ih prekriti korov i šikare.

Pored puteva kroz zabiti, gondole po srpskim planinama i sve što ide sa njima bi donele nemerljivo bogatstvo, neuporediv sa "benefitom" što bi deneo  Expo 2027, i nacionalni stadion. 

Samo zato, valja nam se "posoliti, pa "zasladiti", bili crveno ili crno beli! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Read more...

KAD SI SOKO ULOVIŠ PLEN, VINEŠ SE U PLAVETNILO NEBA I...

soko2 Oktobar pored uobičajeno najprljavije politike, obeležavaju i (ne)sportske senzacije.

 Srbiju i Piksija „dvojkom“  je na „Rajku“ odveo na EP Aleksandar Mitrović. Novom „trojkom“ pa „dvojkom“ u dresu lidera šampionata Saudijske Arabije Al Hilala,  zasenio najmoćnije na planeti: Isis, Ciu, Kgb-Fsb-a, Mss, Raw, Asis, mi-6, Bnd, Mosad...

Šala na stranu, Mitar je odistinski fudbalski anđeo, ali „mali" poput Aleksandra  znaju da šokiraju velike.

Decenijsku senzaciju u poslednjoj dekadi oktobra priredila su dva „mala-velika“ KLUBA. Najpre je po svim parametrima osporavani i izudarani Metalac, našpanovan kao nikad  u 21. veku „počistio“, po svemu viđenom, najbolji klub Aba-2 lige i KLS, subotički Spartak.

U trijumfu Metalca briljirali su n NBA izdanjem tridesetpetogidišnji Sava Lešić, omaleni crni panter Amerikanac Daj Keni, i kapiten neuhvatljivi-leteći Marko Bajić.

Predvođen posle Željka Obradovića najboljim trenerom u Srbiji Vladimirom Đokićem Spartak je u Valjevu dobio šampitu u lice.

 Za još veću senzaciju pobrinula se pink Mega „rušenjem“ Partizana, autokošem, u poslednjoj  stotinki meča, Uroša Trifunovića.  Ne treba zaboraviti da je FMP-1 položio oružje „tek“ 38. put uzatopno protiv preimovanog  FMP-a 2, „razigrane“ Crvene zvezde, sa novim trenerom Grkom Joanisom Sferopulosom. Pobeda nije pokrila već odavno uočene slabosti i rupe i igri tima „projektovanog“ na ružičastoj tv za fajnal for  u Berlinu, maja 2024. Odletela je glava Dušku Ivanoviću posle 3  šamarčine u Evroligi, a "miriše" da Grk Sferopulus neće kititi jelku u Srbiji.

U svetu košarke za "malenu" senzaciju pobrinuo se valjevski Metalac.

U svom Valjevu pred najviše gledalaca, u odnosu  na sve druge terene u 4. kolu KLS je briljirao protiv lidera ABA-2 lige.

U hali sportova 15.sepetmbar bilo je oko 500 gledalaca, koliko i  u  N.Pazaru i Čajetini, ali duplo manje u odnosu na „košarkašku“ Be ligašku  Loznicu, gde je igra pod obručima iako u „kolevci“, u naletu sa rukometom, pored "uspavanih"  fudbala u boksa.

Metalac je nemoguću misiju okončao  pobedom za najavu da može više od puke borbe za opstanak. Kako se Metalac,  nemoćno pile, pre samo sedam dana u SPENS-u preobrazio u simbol mudrosti, pobede i slobode – sokola, ima objašnjenja.

 Subotički „golubovi“ bezobrazno samouvereni su „kljucnuti“. U nestvarnoj partiji ni „guštera“ ni  „poskoka“ srušili su ih "sokolovi".

Preobraženi konačno u svoju bit, i stvarnost  Povlensko–Medvedničko-Jablaničko-Maljensko-Suvoborski „Sokolovi“  su  na Kolubari u hramu košarke, gde se radi na uzaludnom pokušaju brisanja imena „15.septembar“, oslobođeni okova straha, sokolovi su poleteli u svetlost nebeskog plavetnila.

Posrtnaje u prvom kvartalu nije negoveštavalo grandiozni trijumf. Oslobođeni predrasuda i treme, što je normalno pred kakvu su aždaju izašli, mudro vođeni, od Saše Milićevića.  valjevski sokolovi su nparavili senzaciju.

 Posle minus -3 u prvih 10 minuta „rafalom duge devetke“ do poluvremena su „upucali“ +6(43:37). Na krilima trija Bajić-Daj Keni-Lešić Metalac je „olešio“ rivala. Okrenuti šutu za tri, subotički „plavi golubovi“ su po scenariju Andegraunda „ćorcima iz tenka“ srljali, i tonuli sve dublje u „živo blato“.  Sve su radili pogrešno. Od 24 promašene trojke, iz 31 pokušaja, do bezidejne igre, i neverovatne inertnosti, zbunjenosti, ma odgovornosti prema poslu, iako realno boljih 12, od sedmorice veličanstvenih Metalca, su dobili šamarčinu!

  U  ludoj subotnjoj utakmici, izgubili su što ni u snu nisu sanjali, ali na sreću u subotičkom klubu, klmulni postulati su odgovornost i posvećenost. Za neke će poraz u Valjevu biti poslednja opomena pred, zna se već šta.

Minimalni višak indeksnih poena Sparatka((86:84) su samo puka uteha Subotičanima.

 Pored pomenute trojke sivih sokolova, Metalac su ka pobedi iz snova vodili, drugi Amerikanac Lajons, Filip Đuran, u fazi „buđenja“, momak širokog osmeha, uvek kad treba kremen kamen, soko bre, kad je najvažnije bez promašuja Stefan Sinovec. Ne smeju se zaboraviti na papiru „neuspešni“ ali daće Bog, stićiće nova potvrda da su pravi, a jesu, Miloš Grubor, i Novozelenđanin Kuk, zatim Popović možda i „pit bul“ Janković.

Najveći ovosezonski plen valjevski sokolovi su već ulovili. Treba nastaviti, ali i čuvati se i posledica previskog leta, jer u visinama vreba opasnost.

Kad se najmanje nadaš, munja i grom ošinu i sprže krila sokolu.

 Tokom junsko-oktobarskog igrokaza, iz rolerkostera, iako „vezani“ putnici su leteli u nebo, kao jesenje lišće na vrelom vetru. Bilo ne ponovilo se, ali karakter "upravnog odbora" je nepredvidiv, ne zna se šta nosi dan, a šta noć.  

Read more...

KAD SI SOKO ULOVIŠ PLEN, VINEŠ SE U PLAVETNILO NEBA I...

 

Oktobar pored oobičajeno najprljavije politike, obeležavaju i (ne)sportske senzacije.  Srbiju i Piksija „dvojkom“  je na „Rajku“ odveo na EP Aleksandar Mitrović. Novom „trojkom“ pa „dvojkom“ u dresu lidera šampionata Saudijske Arabije Al Hilala,  zasenio najmoćnije na planeti: Isis, Ciu, Kgb-Fsb-a, Mss, Raw, Asis, mi-6, Bnd, Mosad...

Šala na stranu, Mitar je odositinski fudbalski anđeo, ali „mali" poput Aleksandra  znaju da šokiraju velike.

Decenijsku senzaciju u poslednjoj dekadi oktobra priredila su dva „mala-velika“ KLUBA. Najpre je po svim parametrima osporavani i izudarani Metalac, našpanovan kao nikad  u 21. veku „počistio“, po svemu viđenom, najbolji klub Aba-2 lige, subotički Spartak.

U trijumfu Metalca briljirali su neuhvatljivi-leteći Marko Bajić, NBA izdanjem tridesetpetogidišnji Sava Lešić i omaleni crni panter Amerikanac Daj Keni. Predvođen posle Željka Obradovića najboljim trenerom u Srbiji Vladimirom Đokićem Spartak je u Valjevu dobio šampitu u lice.

 Za još veću senzaciju pobrinula se pink Mega „rušenjem“ Partizana, autokošem, u poslednjoj  stotinki meča, da li definitivno promašajem  crno belih, Uroša Trifunovića.  Ne treba zaboraviti da je FMP-1 položio oružje „tek“ 38. put uzatopno protiv preimovanog  FMP-a 2, „razigrane“ Crvene zvezde, sa novim trenerom Grkom Joanisom Sferopulosom. Pobeda nije pokrila već odavno uočene slabosti i rupe i igri tima „projektovanog“ na ružičastoj tv za fajnal for  u Berlinu, maja 2024. Odletela je glava Dušku Ivanoviću posle 3  šamarčine u Evroligi, a "miriše" da Grk Sferopulus neće kititi jelku u Srbiji.

U svetu košarke za "malenu" senzaciju pobrinuo se valjevski Metalac.

U svom Valjevu pred najviše gledalaca, u odnosu  na sve druge terene u 4. kolu KLS je briljirao protiv lidera ABA-2 lige.

U hali sportova 15.sepetmbar bilo je oko 500 gledalaca, koliko i  u  N.Pazaru i Čajetini, ali duplo manje u odnosu na „košarkašku“ Be ligašku  Loznicu, gde je igra pod obručima iako u „kolevci“, u naletu sa rukometom, pored "uspavanih"  fudbala u boksa.

Metalac je nemoguću misiju okončao  pobedom za najavu da može više od puke borbe za opstanak. Kako se Metalac,  nemoćno pile, pre samo sedam dana u SPENS-u preobrazio u simbol mudrosti, pobede i slobode – sokola, ima objašnjenja.

 Subotički „golubovi“ bezobrazno samouvereni su „klkucnuti“. U nestvarnoj partiji ni „guštera“ ni  „poskoka“ srušili su ih "sokolovi".

Preobraženi konačno u svoju bit, i stvarnost  Povlensko–Medvedničko-Jablaničko-Maljensko-Suvoborski „Sokolovi“  su  na Kolubari u hramu košarke, gde se radi na uzaludnom pokušaju brisanja imena „15.septembar“, oslobođeni okova straha, sokolovi su poleteli u svetlost nebeskog plavetnila.

Posrtnaje u prvom kvartalu nije negoveštavalo grandiozni trijumf. Oslobođeni predrasuda i treme, što je normalno pred kakvu su aždaju izašli, mudro vođeni valjevski sokolovi su „okrenuli igricu“.

 Posle minus -3 u prvih 10 minuta „rafalom duge devetke“ do poluvremena su „upucali“ +6(43:37). Na krilima trija Bajić-Daj Keni-Lešić Metalac je „olešio“ rivala. Okrenuti šutu za tri, subotički „plavi golubovi“ su po scenariju Andegraunda „ćorcima iz tenka“ srljali, i tonuli sve dublje u „živo blato“.  Sve su radili pogrešno. Od 24 promašene trojke, iz 31 pokušaja, do bezidejne igre, i neverovatne inertnosti, zbunjenosti, ma odgovornosti prema poslu, iako realno boljih 12, od sedmorice veličanstvenih Metalca, su dobili šamarčinu!

  U  ludoj subotnjoj utakmici, izgubili su što ni u snu nisu sanjali, ali na sreću u subotičkom klubu, klmulni postulati su odgovornost i posvećenost. Za neke će poraz u Valjevu biti poslednja opomena pred, zna se već šta.

Minimalni višak indeksnih poena Sparatka((86:84) su samo puka uteha Subotičanima.

 Pored pomenute trojke sivih sokolova, Metalac su ka pobedi iz snova vodili, drugi Amerikanac Lajons, Filip Đuran, u fazi „buđenja“, momak širokog osmeha, uvek kad treba kremen kamen, soko bre, kad je najvažnije bez promašuja Stefan Sinovec. Ne smeju se zaboraviti na papiru „neuspešni“ ali daće Bog, stićiće nova potvrda da su pravi, a jesu, Miloš Grubor, i Novozelenđanin Kuk, zatim Popović možda i „pit bul“ Janković.

Najveći ovosezonski plen valjevski sokolovi su već ulovili. Treba nastaviti, ali i čuvati se i posledica previskog leta, jer u visinama vreba opasnost.

Kad se najmanje nadaš, munja i grom ošinu i sprže krila sokolu.

 Tokom junsko-oktobarskog igrokaza, iz rolerkostera, iako „vezani“ putnici su leteli u nebo, kao jesenje lišće na vrelom vetru. Bilo ne ponovilo se, ali karakter "upravnog odbora" je nepredvidiv, ne zna se šta nosi dan, a šta noć.  

Read more...

SLOBODA ZA DŽULIJANA ASANŽA POBORNIKA "SAJFERPANKSA"

  • Published in Mediji

DŽULIJAN ASANŽPosle odbacivanja  žalbe osnivača Vikiliksa na izručenje Džulijana Asanža SAD, tim advokata osnovača Vikiliksa je podneo novu žalbu. 

Pune četiri godine novinar i osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž je u zatvoru Belmarš, odakle može biti izručen Americi gde mu preti doživotna robija. Nastavlja svoju borbu za slobodu javne reči i svoju slobodu. 

Britanski Visoki sud je 7.juna  odbacio je njegovu žalbu na izručenje, uloženu  još u junu 2022. godine, a podsečamo da je Britanski Visoki sud je doneo odluku o izručenju Džulijana Asanža Sjedinjenim Američkim Državama zbog objavljivanja poverljivih dokumenata.

Stela Asanž supruga  Džulijana Asanža, je sa timom advokata  uputiti novu žalbu, sa zahetvom da  on bio saslušan pred novim sudijama.

Osnivaču Vikiliksa  žalba je jedina šansa, a konačnu odluku donosi Vlada Velike Britanije.

Kazna od 175 godina zatvora koja preti novinaru dala je povod za zabrinutost porodice i poštovalaca Džulijana, a  Asanžov otac Džon Šipton rekao je da su osnove njegovog sina za novo saslušanje "jasne, čvrste i pravedne“.

SAD traži izručenje Asanža zbog objavljivanja poverljivih dokumenata na Vikiliksu 2010. godine, a povodom slučaja Asanž, ponovo se oglasila organizacija "Reporteri bez granica“. 

"Apsurdno je da jedan sudija donese odluku na tri stranice koja će trajno uticati na novinarstvo širom sveta. Vreme je za konačnu zaštitu novinarstva i slobode medija“, smatra  direktorka ove organizacije Rebeka Vinsent, uz podsećanje su "Reporteri bez granica" pozvali predsednika Bajdena da odbaci ove optužbe i stavi tačku na slučaj Asanž.

Bajdena su mnogi kritičari optužili za licemerje u slučaju Asanž. Aktuelni predsednik Amerike je davao podršku slobodnoj štampi tokom svoje predsedničke kampanje, da bi njegovo ministarstvo pravosuđa nastavilo Trampovu politiku protiv  Asanža.

Najavljena poseta direktorke “Reportera bez granica” Rebeke Vinsent i generalnog sekretara organizacije Asanžu u Belmaršu, je otkazana, da bi posle toga krenula  globalna kampanju za oslobađanje  Džulijana Asanža.

Vlada VB, odnosno ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel treba da odobri ili ospori izručenje.

Američke vlasti žele da se Asanžu (50), rođenom Australijacu sudi po 18 tačaka. Reč je o objavljivanju brojnih poverljivih američkih vojnih zapisa i diplomatskih depeša između 2010. i 2011. godine.

U decembru 2022, SAD su dobile spor, ali je  preinačena bivša odluka Britanskog suda kojom Asanž ne može da bude isporučen Americi zbog zabrinutosti oko njegovog mentalnog zdravlja i zabrinutosti da bi mogao da počini samoubistvo.

U dokumentima Vikiliksa se navodi da je američka vojska ubila na stotine civila u nezabeleženim incidentima tokom rata u Avganistanu, dok su podaci iz Iraka pokazali da je navodno 66.000 ljudi ubijeno ili mučeno u zatvoru, i da su ih mučile iračke snage.

Osnivač sajta Vikiliks Džulijan Asanž upozorio je na promociji svoje knjige "Sajferpanks: Sloboda i budućnost interneta" pre devet godina u Beogradu, da je internet najveći potencijalni porobljivač čovečanstva.

dzulijan asanz dosije wikileaks sajferpanks

"Nikada ranije nisu sve države u isto vreme bile pod takvim predominantnim uticajem. Međutim, knjiga govori i o tome kako internet može biti upotrebljen protiv tih globalnih tendencija", rekao je Asanž u video-poruci koja je emitovana na promociji.

On je upozorio da strateški nadzor i kontrolisane tehnologije, posebno one koje primenjuje "Fajv ajz" tehnološka alijansa pod kontrolom Sjedinjenih Američkih Država, ostvaruje uticaj na države, organizacije i pojedince.

Knjiga "Sajferpanks: Sloboda i budućnost interneta" nastala je kroz razgovore Asanža sa, po njegovim rečima, trojicom vodećih virtuelnih aktivista, koji se "već godinama bore protiv tehnološkog totalitarizma". Albion Books objavom  "Sajferpanksa: Sloboda i budućnost na internet" je posldica  razgovora  Asanža sa Džejkobom Apelbaumom, Džeremijem Cimermanom i Endijem Milerom-Magunom.
Ova četvorica pobunjenika protiv vladajućeg internet ustrojstva sastala su se da razgovaraju o problemima privatnosti, onlajn komunikacije i slobode na internetu, o otporu. Krajem 1980-ih godina osnovan je Cypherpunks Electronic Mailing List pokret, a Džulijan Asanž je jedna od njegovih vodećih ličnosti od samog početka.
Izraz Cypherpunks označava aktiviste koji se zalažu za široku upotrebu kriptografije (pisanje u kodu), što je po njima jedan od načina za zaštitu privatnosti od "Velikog brata". Njihov cilj je sažet u paroli "Privatnost za slabe i transparentnost za jake".

Izraz "sajferpanks" označava aktiviste koji se zalažu za široku upotrebu šifrovane elektronske komunikacije, što je po njima jedan od načina zaštite privatnosti.

Read more...

KAD ZRAK VK VALIS-VEGA POSTANE BESKRAJNA SVETLOST, IMA NADE!

 VK VALIS VEGA KG

Za stvaranje šampiona,  uvek su potrebni pravi ljudi, i posebni uslovi!

U prestonici i pored svih napora da nestane, i dalje postoji i pobeđuje sedmostruki šampion Starog kontinenta, Partizan. U ispražnjenom bazenu, dakle bez  vode, na Banjici se ne igra vaterpolo vipe od dva meseca. Deca mogu kad ne mogu na Banjici, da treniraju na drugoj lokaciji, nezgodono vreme, što i nije strašno, jer vaterplo je baš poseban sport, ali...

 U Srbiji  jedini Grad, a zove se Valjevo,  sa više od 10.000 školaraca, ima OZIDAN  zatvoren bazen, ali samo u 3 D formatu!

 Danas je valjevski VK VALIS VEGA lider  Super vaterpolo lige Srbije!

VK Valis živi i radi u svom „vigvamu“ u SRC Petnica.

Klub ima GLAVU, ime joj je dr Nebojša Stojaković. U svom poslu, hirurg specijalista,  bez prestanka u usavršavanju,  sa ekipom igrača  sličnih sebi, „bez prolivanja krvi“ na svoj način čini čuda, spasavajući živote i pomažući ljudima.

Umesto da pomaže u lečenje ljudi, insistiranju na usavršavanju i obuci lekara, nabavci adekvatne opreme, skenera, magneta, lineranog akceleratora... vlast bi da u RUŠENJE I ZIDANJE  Opšte bolnice Valjevo, straći 100 i više miliona evra!

A što narod nestaje, ko mu je kriv kad gleda tv, i sluša lažljive politačare, i veruje dnovinarima  što kuju u zvezde zlo i pošast – "tigra" koji bi da nas sve „proguta“

Novinarstvo je posebna misija nije tajna, ali  već tri decenije i duže definitivno nepropručljiva za egzistenciju u Srbiji.

Osioni političari, kriminalci svih formata, besumučno kidišu na branitelje slobode, istine i pravde, dok policija  tužilaštvo i sudovi postaju sve jače poluge  vlasti.

I u takvoj Srbiji još ima časnih poslenika „sedme sile“

Sposobni su, a i hoće da prepoznaju retke, a stručne, vredne i uspešne, okružene okružene „prijateljima“ ustvari hijenama svih formata.

Jedan od njih je praktično traje od postanka VK Valjevo, kao igrač prve generacije, a danas  kao predsednik istog kluba, samo imena VK Valis -Vega.

Gurao je doktor Stojaković svoj klub kao niko u valjevskom sportu pre njega, a kakva su  vremena, načekaćemo se dok se neko sličan ne pojavi.

Posvećen, i svojim odnosom i ljubavlju iz srca i duše, pre svega, spoznao je nadnebesnu božju blagodet, zalivenu najblagoslevenijim suzama. Ljubav ga nosi kao odgovor  na žrtvu,   ali i nemerljivu  blagost svoje duše.

Nizali su se rezultati VK  VALIS, jedna genenacija je iskočila, ali trebalo je vremena za spoznavanje, da pred kokoši i svinje ne smeš bacati bisere.

Dok dr Neša-Alf sa okruženjem, mahom po svom izboru, leči ljude u bolnici, a  sa koliko dostojnim saradnicima zna samo on, čast izuzecima, nosi breme VK Valis na svojim plećima, i gradi, opet na svih način zatvoren bazen, a uz put se desila se milenijumska vaterpolo senzacija.

U sred Kragujevca u prohromskom bazenu, "potopljen" je evropski Radnički.

Šumadinci zgrabiše bazen 2011. od tadašnje DS i G-17 vlasti, dok se Valjevo moralo zadovoljiti „hodničkim“ bazenom u Tehničkoj školi, imena izbrisane partizanke Milice-Dare Pavlović, ali ne zadugo!

Subota 14.oktobar je istorijski dan za valjevski vaterpolo i VK VALIS-VEGA.

Bilo je to meč prijatelja  i ljutih rivala u bazenu. Prštalo je vrilo je u bazenu kao nikad do sada, kažu oni koji su videli svojim očima senzacionalnu pobedu VALIS_VEGE, za demant „dobronamernima“, sigurnim da je reč samo prijateljskom poklonu Šumadinaca.

Za potvrdu „rata“ u bazenu svedoče, 17 isključena gostiju, uz besprizorni crveni karton kapitenu Aleksandru Kovačeviću. Kapiten je morao na tribine  već u 7.minutu derbija. Razlog navodono "potapanje protivničkog igrača sa obe ruke". Crveni bez presedana „opravadan“ je pismenim izjavom sudije, na kraju meča, da je "pogrešno video situaciju i da je prenaglio u svojoj odluci“. A to što je Radnički imao 9 isključenja,  "samo" osam manje od  Valis -Vege, nema veze, i to je bilo verovatno, "slučajno".

Neviđena borba donela je retko uzbudljiv meč, prelomljen u trećem kvartalu, koji valjevsko tim dobija 4:2, ispotaviće se ključnih, za konačni ishod 16:14(4:5, 3:3, 4:2, 5:5)

Miloš Saković je konačno slavio protiv Kragujevčana, a Petar Kasum, Dragoljub Rogač, Aleksandar Radanović, Stanić,  Dimitrije Obradović, Nikolov, i Brkić, Vlahović, Mitrović 1, Petrovski, Krstić, Baucalo, i naravno golman Vlahović  su bili ključ uspeha.

Posle  serije izjednačena  Valis Vega je poveo 11:9

Poslednji kvartal je doneo ofanzivu Radničkog , dva puta su stizali na -1 , ali dodao je i gost "gas".  Valis Vega vodi sa 15:12,  i 100 sekundi pre kraja otvora  vrata podviga za istoriju.

Rogačeva  levica je sevnula za  16:13  i kraj nadanja  šokiranih Kragujevčana.

Sledi gostovanje Vukovima na Novom Bogradu, pa utakmica godine 18. oktobra sa Crvenom zvezdom u Valjevu,

Valis Vega deli  lidersku poziciju sa Crvenim zvezdom u  Super ligi, grupa B. Oba sastava imaju po 9 bodova. U 5. kolu u SRC Petnica za dve nedelje pašče odluka ko se koje pozicije  kreć u drugi krug i nastavlja borbu za titulu.

KAD ZRAK VK VALIS-VEGA POSTANE BESKRAJNA SVETLOST, IMA NADE!

Radnički – Valis Vega14:16 (5:4, 2:3, 2:4, 5:5)

Bazen: SPD Radnički, sudije:  Vojin Putniković(Bg)-Rastko Prlić(VA-BGD), delegat: Milan Marjanović. Isključenja: Radnički 9, Valis Vega 17. Crveni karton Kovačević u  7.minutu.

Radnički: Virijević, Kojić 1, Stanojević, Janković 1, Ranđić 1, Gavrilović 3, Adeišvili 1, Dadvani 1, Pljevančić 1, Vićković 3, Šulc 2, Antić, Todorovski, Tanasijević. Trener Stevanović

Valis Vega: Vlahović, Mitrović 1, Petrovski, Obradović 2, Rogač 3, Stanić 1, Radanović 3, Kasum 4, Krstić, Kovačević 1, Nikolov, Brkić 1, Tomić, Baucalo. Trener: Saković

Ostali rezultati, grupa B

Taš – Vukovi 6:15 (5:3, 0:6, 1:4, 0:2)

Bazen Tašmajdan, sudije: Balažević – Kiš, delegat:Njegovan. Isključenja: Taš 15, Vukovi 10. Peterci: Vukovi 3

Taš: Popović, M.Aleksandrov 1, Milićević, D.Aleksandrov, Janjić 1, Ilić, Kesić, Mitrović 3, Vujović 1, Aleksić, Guld, Marinković, Cerović, Stanivuk. Trener Rađen,

Vukovi: Glušac, Janošević, Vitorović 3, Mušikić, Šofranac 2, Varkulja 2, Tonković 1, Dragović 1, Đorđević 1, Urošević 3, Andrin 1, Gavrilović, Šuša, Radosavljević 1. Trener Vasilovski.

Nais – Crvena zvezda 7:21 (1:3, 1:6, 3:6, 2:6)

Bazen Čair, sudije:Beljin – Jovančević, delegat:Stefanović. Isključenja: Nais 5, Crvena zvezda 5. Peterci: Crvena zvezda 2

Nais:Lazić, Dekić, Pošmuga 2, Pavlović, Saigo, Vukićević 3, Tasić, Ilić 1, Lazić 1, Mitrović, Saigo, Žarkov, Milutinović. Trener Živić.

Crvena zvezda: Mišović, Bursać 3, Gajić 1, Živković 1, Subotić 1, Vasić 3, Gogov 2, Popović 3, Vukićević 3, Seman 2, Milojević 1, Radović 1, Ivanović. Trener Filipović.

Grupa A

"A" GRUPA

Šabac Eliksir – Partizan 20:19 (1:2, 3:2, 2:4, 5:3- 9:8)

Gradski bazen, sudije: Raković-Stanojević, delegat:Šukić. Isključenja Šabac Eliksir 9, Partizan 17. Peterci: Šabac Eliksir 1.

Šabac Eliksir:Živojinović, Maraš, Novaković 2, Repanović 1, Kopcev, Krug 1, Barać 6, Sranić. Mačić 4, Dragoicć 2, Tomić, Korać 2, Gavrilović, Toholj 2. Trener Ličanin,

Partizan: Dimković, Jakšić, Jauković, Mirziev 1, Krstić 1, Tomić, Trtović 3, Drašković 3, Božović, Smiljević 3, Giga, Gladović 5, Žoao pedro, Kutajar 3.Trener Korolija.

Novi Beograd 11.april – Proleter 26:4 (7:1, 6:1, 8:0, 5:2)

Bazen „Vlaho Bata Orlić“, sudije:Raković Krstonošić – Nišavić, delegat Ćirić. Isključenja Novi Beograd 11.april 2, Proleter 8. Peterci Novi Beograd 2.

Novi Beograd 11.april: Dobožanov, Martinović 2, Skumpakis 2 Granados 1, Ćuk 1, Pijetlović, Drašović 6, Jakšić 2, Perković, Filipović 1, Lukić 2, Ćetković 4, De Mikelis, Radulović 5. Trener Gocić.

Proleter: Šantalab, Čabrilo 1, Karapanda, Ljubenović 3, Đerkov, Ilić, Mitrović, Nedić, Ćorić, Tomašević, Matković, Lalić, Ćirović, Andrejević. Trener: Brdarić

Vojvodina – Stari grad 7:5 (2:0, 2:2, 1:2, 2:1)

Bazen Slana bara, sudije:Anđelić – Milović, delegat: Mišković. Isključenja: Vojvodina 11, Stari grad 12. Peterci: Vojvodina 1

Vojvodina: Pajković, Marić 2, Karalić 1, Janović 1, Tintor, Baštrica, Bošković 1 Radovanlija, Kalinić, Brešćanski 1, Bošković, Vujković 1,Slijepćević, Blažević. Trener Popović

Stari grad: Vujadinović, Šofranac, Mitrović, Marković 1, Ičagić, Bodioga 2, Arsin, Soldatović, Gligorijević, Nešoć, Bolović 2, Radulović, Sretković, Marijanović. Trener Mijalkovski

Read more...

PREDSEDNIK I LION PRED PETAK 13-i, ZA KRAJ MIHOLJSKOG LETA, MAGLU, SUNCE I MRAK

  • Published in Svet

 

dz

Uoči petka 13. čusmo i videsmo, kako je i dolikuje Miholjskom letu, pred datum današnji, sve i svašta. Videsmo sinoć „mrtvog“ Partizana. Naneli, Ledej, Smajli,  Panter  razneše „moćni tim“  braće Parker, u sred Loina, za radost zna se koga, ali i glavobolju, opet zna se koga i zašto. Asvel je prošlu sezonu završio na posledjem mestu u Evroligi.

Zanimljivo je da je u danu prve evroligaške pobede crno belog sveta osvanula vest o razbijanju  kriminalne banda sa Balkana, i da je na čelu mafije naravno  Srbin. Krimosi  "padoše" u Monaku, njih 19, i to  zbog sumnje u  kriminal, trgovinu drogom i oružjem, pranje novca preko lažnih kompanija. Sluti da će i Monako "pasti" večeras u Valensiji.

dz barba

 Sinoć dok je trajao crno beli „taj tango smrti kao nekada pre“  šef u ostavci na članstvo u partiji, aktuelni predsednik države, je potvrdiode će biti izbora u decembru, a teme su mu bile omiljena mu košarka i neizostavni fudbal.

Zakjučio je predsednik da srpski reprezentativni fudbal zaostaje za hrvatskim, ali da mi „imamo  dva košarkška kluba za Fajnl for, valjda u Berlinu“, dogodine. Ako to kaže, za 7-8 meseci diplomac na fakultetu za košarkaškog trenera, na vama je, prusudite sami. da li mu treba verovati.

Jedino je sigurno samo da je uložen, novac u skupi tim za koga predsednik, inače navija, iako tvrdi da je „država uložila“ i u jedne i u druge, ogroman novac“.

Za ljubimicu su, makar i sa 11 novih pojačanja u timu, kritični samo poslednjih  pet minuta, pored kouča, večeras ćemo videti da li crvenom ili već kakve boje gumicom za rep. 

Zanimljvo je bilo i pojašnjenje  zašto "komšijama" ne cvetaju ruže.

"Zbog loše škole  strahovoto talentovani Hrvati iz Zapadne Hercegovine nisu ono što bi trebalo da budu, ali i da nas,  u košarci Hrvatska  nikada  neće stići, ne, makar u narednih 20 godina“, sigran je budući košarkaški trener.

Dohvatio se čovek i najveće navijačke ljubavi fudbala. Lično  smatra da su promene donele boljitak,

„U bivšoj Jugaslaviji Crvena zvezda je bila apsolutno dominantna, a  Partizan, drugi. Zatim slede, naravno Dinamo i Hajduk. Posle raspada Jugoslavije, osvajene titule prvaka sveta i Evrope, sankcija, ne uvek dobro rukovođenje, doprinelo je raspadu  Zvezde. Partizan je bio mnogo jači na domaćem nivou, ali na regionalnom slabiji od Dinama“, analizirao je predsednik, i naglasio.

„Dinamo je imao Zdravka Mamića, bez obzira na reakciju hrvatskih sudova i države, Mamić je bio tvorac velikog  Dinama, ali je danas Crvena zvezda ponovo ispred Dinama, i tu je gde treba da bude“, tvrdi predsednik, i dalje kako kaže navijač Zvezda, Partizana, Radničkog...",  ponosan što je Zvezda ponovo najuspešnij regionalni klub, ali uveren da će se Partizan podići.

Nije zaboravio  da privatnom Čukaričkom i TSC-u  čestita na svemu što rade, dok je kako tvrdi Mamića sreo dva puta u prolazu, i da je baš Mamić napravio uspeh za poštovanje sa Dinamom, kao  što je i on, predsednik, "zajedno sa Sinišom Malim, Vesićem i drugim ljudima napravio Promenadu, a ne  Đilas  i Zelenović, nije propustio da ne "bocne" omiljene mušterije na izborima.

Predsednik se raduje što će se Terzić podruditi da Zvezda igra ponovo  sa Dinamom, jer vreme je da mu voljeni klub opet pobedi, naravno u fer pleju, sportskoj borbi.

Izostalo je pitanje za komentar povodom suspenzije stadiona Partizana, zbog pogrdnog skandiranja njemu lično. Suprotno propisima UEFA I FIFA  najdirektnije mešanje politike u sport, u Srbiji, se  još uvek ne postavlja.

O gradnji nacionalnog  „milijardera“ u Surčinu, i manjih "stadiončića" po UEFA standardima, po fudbalskoj provinciji,  konačno renoviranju „Rajka“, o čemu se još javno ne govori, nije bilo ni reči.

 „Uspesi“ srpskih“ klubova u Evropi, počev onog za koji navija, i svih ostalih  redom, do danas,  jedna pobeda (Partizan), dva remija(C.zvezda i TSC), takođe  nisu bili na „tapetu“.

Od "juče" do danas prođoše samo 72 dana, i kako stvari stoje, kraj miholjskog leta, biće i kraj evropskog klupskog sna, i nade da će biti osvojen makar još jedan klupski bod u Evropi, iako ima da se igra još "samo" 12 utakmica.

Prošao je predsednik bez  pitanja čemu vodi odlaganje večitog derbija za 20.decembar, umesto da je odigran u četvtak dan posle Dana žalosti. Ulazak „fantoma“ i igru na „Čika Dači“ u Šumaricima, za siguricu, i pobedu službenim rezulatom 3:0  predsednikove miljenice, nije komentarisano. Ne saznasmo da li je pozivao i koga, telefonom,  pred meč Mađarska-Srbija. Večeras na Puškaš Areni, Piksijevi „plavi“, a ne terzini „crveni“ jure vizu za EP.

Hrvati su u Osijeku  već dobili po turu. Igrali sa Turcima i izgubili 0:1, i visi im EP. Hrvatska je bila neporažena  10 godina u „lijepoj njihovoj“. Sinoć je u Osijek došla elita države, dok su navijači Slavonci mogli samo da nekim čudom uđu na stadion. A, baš ta klapa unutar stadiona razvila je ustašku zastavu, pevala „boj se bije, za slobodu i ustaški dom...“. Sudije su „čašćenje“ sa „cigani,cigani“. Kliše prepoznazljiv, ali...

Rasizam je samo kad partizanovci viču komšinci sa Autokomande, cigani.. i pi.ko-e ciganska-e, ali nije kad se peva  voljenom klubu "mis smo cigani najbolji smo najbolji".

Milosrdna UEFA se iživljava na Partizanu, dok u Atini hrvatski ološ ubija i prebija Grke, a u Splitu, Zagrebu  i Osijeku vrvi  od fašizma i  ustašstva.

Posle kazne od 5.000 evra, Splićanima, za ustašstvo i vređanje Srba, za ono sinoć u Osijeku biće  „dupla porcija“, dok će na JNA i „Rajka“ i dalje moći samo deca. jer na "srpski rasizam" se gledam drugim  očima i ima drugačiju specifičnu težinu.

NIje predsednik čuo šta za "kratku devetku" i blamažu srpskog reprezentativnog  fuZbala u Engelskoj, veče uoči petka 13.og.

Ali, pobede i porazi  su satavni deo života, a  petak 13-i još traje.

Kome će doneti (ne)sreću, videćemo.

Dan pored lepotice Drine teče. Počeo je maglom, za najavu  izlaska  Sunca produžetak miholjskog leta, a večeras  će biti kao i uvek "ludo" u  „Zelenoj šumi“. Samo da ne bude famoznih pet minuta na kraju, odnosno da ne progori licna" i laitvaski lav proguta "crvenkapu".

Jedno je sigurno, druga po kapacitetu sa 15.688 mesta  Žalgiris Arena, biče dupke puna, znači Zvezda ostaje sigurno lider EL, poparametru, gledanosti, jer u dva meča vodeće je skoro 33.000 ljudi taman koliko i Partizan u ABA ligi, protiv Mornara i Cibone. Meč sa Zagrepčanima biće  zagrevanje za Barsu, narednog utorka, Očekuje se da katalonce gleda "samo"  23.000 ljudi, mada i na  i JNA ne bi bilo mesta, za više od 60.000 partizanovaca, s obzirom kakvo vlada za utakmice ekipe košarkaškog maršala Želimira Obradovića. 

Što se subotnji regionalni derbi sa Cibonom igra u 21 sat, sat pošto krene  utakmica odluke za plasman na EP na Puškaš Areni Mađarska-Srbija, pitanje je za svemoćnu TV Arenu sport, zaduženu srećom "samo" da određuje kada će ko da igra košarku  i fudbal u Srbiji.

Za sve drugo se i dalje pita,  osim štosve ređe ređe pobeđujet Partizan, pita se zna se ko i zašto, samo se  ne zna još uvek do kada!

Read more...

SAVA MANOJLOVIĆ:" JEDAN OD 1.000 LJUDI KOJI ĆE PROMENITI SRBIJU SI TI!"

  • Published in Razno

Srbija može biti Švajcarska! Zato što je pre 100 godina Švajcarska bila na ekonomskom nivou kao Srbija danas. Ulaganje u obrazovanje, inovacije i mudre odluke za samo nekoliko decenija su omogućili da ova zemlja odskoči. Ne kažem da ćemo prestići Švajcarsku, ali možemo postati uređena zemlja.

Društvo je živ organizam. Državne i socijalne institucije su njegovi vitalni organi. Organizam kome otkazuju vitalni organi je teško oboleo. Svaki organizam ima milione ćelija. Ćelija svakog društva je svaki čovek. Dakle, svako od nas.

Klinička slika Srbije je loša

Vlast u Srbiji blokirala je zdrave potencijale našeg društva. Ono oko čega se svi slažemo je da nas razdiru enormna korupcija i kriminal, davi partokratija i negativna selekcija. U tehnokratskom smislu vlast je medijski i informativno izolavala brojne društvene slojeve. Kroz okupaciju javnog sistema je stvorila partokratsku armiju koja dominira terenskim radom po celoj Srbiji. Posledice su odlazak mladih i najobrazovanijih, ekološko uništavanje (Srbija kao zemlja sa najzagađenijim vazduhom), poremećen sistem vrednosti (afirmacija nasilja, kriminala i korupcije).

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs 
Ono što u opozicionom delu javnosti mi nećemo sebi da priznamo jeste da se ovo zlo širi tako što se rade stvari po abecedi društvenog organizovanja. Jednostavno armija aktivista širi jasno kreirane koherentne poruke i obećanja koja su prostudirali i marketinški stručnjaci. Akcije se sprovode u redovnim kružnim ciklusima iz tri etape. Prvo, sastanak planiranje i podela odgovornosti. Drugo akcija. Treće analiza rezultata. I tako u krug. Svaki vikend na svakoj pijaci možete videti štandove SNS-a kako dele materijal. Ako čitate NIN verovatno spadate u one koji su još početkom njihovog dolaska na vlast oterali njihove aktiviste koji su vam kucali na vrata u tri lepe, pa vas više ne obilaze. Ali dok mi u zatvorenom krugu čitamo NIN i gledamo “Utisak nedelje”, što je korisno, ali ne i dovoljno, armija njihovih aktivista obilaze od vrata do vrata domaćinstva po Srbiji njihovih pristalica i neodlučnih i cementira podršku stranke koja jeste najodgovornija za sadašnje stanje u Srbiji.

I slažem se ja sa svima vama koji sada čitate ovo. Nije sporno da većinu ovih stvari SNS sprovodi kroz zloupotrebu resursa. Ali suštinsko pitanje je šta ćemo mi uraditi povodom toga?

Gde grešimo?

Jedan deo Srbije jeste medijski izolavan kroz nacionalne frekvencije i do njih ne možemo doći preko N1 i Nove S. Rešenje su društvene mreže i terenski rad. Naravno to je samo tehnika za koju nam treba sadržaj i narativ koji će doći do običnog čoveka koji će mu reći: ”Hej, vidi, ovo je problem koji se tiče tebe”. Ali problem nije ono što donosi promenu. Promenu donosi rešenje. Šta mi nudimo? I, imamo li plan kako da do toga dođemo?

Da li imamo opozicione strukture koje su u stanju da prekriju celu Srbiju? Strukturu spremnu da dođe do većine građana potrebne za promene? Pokrivene kontrolore na dan izbora? U javnosti uvek kao odgovor na ovo pitanje čujemo Da, ali vidimo zapravo da u realnosti uvek ispadne Ne.

Istinu ne govorimo da bi tražili nečiju glavu, već da konačno iz poraza naučimo nešto

Trenutno ni jedna opoziciona stranka nema 1.000 ljudi pokretača koji kontinuirano svake nedelje izdvajaju minimum 4 sata za terenski rad. To nemaju ni sve opozicione stranke zajedno. Zvuči bolno, ali je tako. To nema ni jedan opoziciono orijentisan pokret. Niko nema terensku pokrivenost ni najvećih regionalnih centara, a kamoli manjih mesta. Ne postoje spiskovi pristalica, ne zna se ko su apstinenti, koje su teme koje ih zanimaju i šta ih pokreće. Terenski rad je sa ljudima otići u neko mesto sesti u kafanu, ručati i slikati se sa nekolicinom ljudi koji vas već podržavaju. Terenski rad je imati mapirane delove grada, teme koje zanimaju ljude i imati mrežu pokretača koja će razgovarati sa ljudima i deliti materijal sa precizno konstruisanim porukama. Kada u izbornoj noći opozicija nema tačne izborne rezultate ni od kontrolora, ni sa softvera, na koje može da se poziva, onda opozicija i da dobije te izbore to neće znati. I možemo mi da se ljutimo ovde, ali Srpska radikalna stranka je kao opoziciona stranka pre nego što je porodila SNS ilazila sa tačnim izbornim rezultatima 30 minuta nakon zatvaranja birališta i to onda kada ih je gubila.

Šta je potrebno za promenu?

Za promenu, Srbiji je potreban jasan plan koji podrazumeva niz pobeda, gde nakon svake pobede izlazite sa sve većim organizacionim resursama, većom podrškom i strukturom spremnom da donese konačnu promenu. Hiljadu ljudi, pokretača jasno organizaciono uključenih koji izdvajaju minimum 4-6 sati nedeljno da bi radili zajedno na promenama po planu i jasnoj i preciznoj strategiji, jesu osnova te promene. To je 1.000 zdravih ćelija koje omogućavaju da se određene zdrave ideje rašire po društvu, da dobiju informacije od ostalih ćelija koja vrsta hranljivih sastojaka im treba. Samo tako se ostale ćelije mogu aktivirati, prvo one pasivne, a onda i one trenutno zaražene povratiti.

 1.000 ljudi omogućava da se jedna jasna ideja Srbije koja ne želi da bude udavljena u korupciji, uništena ekološki štetnim projektima i raseljena po belom svetu dopre do kritične mase ljudi, aktivira ih i povede u promenu.

Tih hiljadu ljudi nisu prazna floskula, niti se smeju pozivati reda radi kako bi kasnije delovale kao muve bez glave. One podrazumevaju da se odrede do maksimalno tri bitne teme koje su ključne za postizanje promene sa jasnom strategijom i precizno odabranim taktikama. To znači ne izvodite ljude na ulicu, da biste reda radi rekli kako sprovodite terenski rad, nego je to jedna promišljena taktika, kojom dižete bitnu temu, vršite pritisak na vlast i širite polje krvotoka i zdravih ćelija u jednom društvu.

Naravno da nećete doći do svakog čoveka u Srbiji, ali možete doći do broja potrebnih za promenu. Ako bismo to prikazali matematički. Kako da dođete do milion ljudi. Skoro je na mreži Iks (bivši Tviter) Bane Raičević napisao: ”1000 aktivista po 1000 razgovora je milion razgovora sa milion ljudi. 10 razgovora za 100 dana je 1000 razgovora. (…) Kada se ovako napiše ne deluje neizvodljivo.”

Postoji još čitava lista konkretnih stvari kako se ovaj sistem od 1.000 ljudi može koristiti. Ali u suštini sa hiljadu ljudi možete terenski pokriti ogroman deo Srbije i razbiti medijsku blokadu. Vrlo brzo tih 1.000 ljudi bi bilo osnova i okidač da u kriznim momentima dođe do još masovnije mobilazicije koja se bez problema može pretočiti u kritičnu masu na protestima, 20.000 kontrolora na izborima… Naravno da bi se 1.000 ljudi koristilo ispravno, nesporno morate imati jasan i fokusiran cilj, strateški rast resursa i narativ koji vi diktirate.

”Lađa koja ne zna kuda plovi, postaje igračka svakog vetra.”

Na poslednjim protestima protiv nasilja mi smo imali stotine hiljada ljudi. Ako ćemo iskreno svi su ulagali sigurno po 4-6 sati koliko su protesti trajali i koliko je ljudima trebalo da odu i da se vrate. Dakle to znači da ti ljudi postoje, samo je potrebno motivisati ih i što je ključna stvar dati im da rade nešto što daje rezultate, jer uspeh je najveći motiv.

Ono što međutim možemo sada otvoreno reći jeste da protesti nisu doveli do promene za razliku od protesta protiv Rio Tinta (kraj 2021. i početak 2022. godine). Ovo ne govorim zato što je blokade protiv Rio Tinta vodio Kreni – Promeni zajedno sa organizacijama meštana, već zato što bih voleo da iz ova dva iskustva nešto naučimo.

Proteste ili bilo koju kampanju je suludo raditi sa više od tri zahteva. To jednostavno pokazuje i teorija i praksa, i kurs društvenog organizovanja na Harvardu koji sam završio i razgovori sa kolegama koji su radili kampanje po celom svetu i praksa svih kampanja koje smo do sada sproveli u Srbiji. U suprotnom se gubi fokus. Ljudi ne znaju za šta se bore i rasplinjuju se.

Gore od puno zahteva je stalno menjati i dodavati nove zahteve, jer time pokazujete nedostatak elementarne ozbiljnosti i gubite kredibilitet. Jednostavno niste ostvarili jedan zahtev, a dodajete druge.

Na protestima protiv Rio Tinta koje je organizovao Kreni – Promeni imali smo dva ciklusa protesta. Prvi novembar-decembar 2021. koji je rezultirao usvajanjem oba zahteva (povlačenje izmena Zakona o eksproprijaciji i izmene Zakona o referendumu) i drugi januar – februar 2022. koji je rezultirao usvajanjem jednog (ukidanje prostornog plana Jadar) od dva zahteva. Time je suštinski projekat Rio Tinto zaustavljen što je svakako jedna dobijena bitka, budući da i vlast i kompanija pokušavaju da ožive ovaj projekat.

Protesti protiv Rio Tinta počeli su kao reakcija na reklame koje je Rio Tinto emitovao besomučno pored ostalog i na RTS-u o tome kako je vađenje litijuma super za Srbiju. Preko platforme Kreni – Promeni građani su sa puno malih donacija uspeli da sakupe novac za papreno skupu kontra reklamu. Angažovali smo agenciju koja je bukirala termin na RTS-u. Onog momenta kada je RTS prestao da komunicira sa nama objavili smo da ukoliko ne puste reklamu u predviđenom terminu, mi ćemo organizovati njenu premijeru i protest ispred RTS-a. Za samo jedan dan milioni ljudi su videli reklamu. Već naredne nedelje zakazali smo protest sa SEOS-om i Skupštinom slobodne Srbije ukoliko se ne promene dva zakona, nakon kojih smo ljude pozvali na blokade sa preciznom satnicom i organizovanom platformom gde su ljudi prijavljivali lokacije blokada. Druge nedelje bilo je preko 70 blokiranih tačaka u celoj Srbiji. Autoput je prvi put blokiran od strane građana tako što smo u manjim grupama nadirali na autoput i time promenili istoriju aktivizma u Srbiji. Nakon toga svi su počeli da blokiraju autoput, ali niko više nije uspevao, zato što nije bilo promišljenih zahteva, niti organizacije da se ponovo pokrenu blokade po celoj Srbiji.

Ko treba da se prijavi da bude jedan od hiljadu ljudi?

Baš Ti koji čitaš ovo. Ovo nije košarka pa da ima mesta samo za pet igrača na terenu, nije ni tenis gde će nas jedan čovek učiniti srećnim. Ovo je borba dobra i zla gde će se matematički rešiti stanje našeg društvenog organizma na vrlo prost način. Imamo li više ćelija koje su nahranjene vizijom zdrave Srbije ili više ćelija koje su zaražene SNS virusom.

Ako se nalazite u dijaspori, super, a želite da doprinesete promenama, odlično. Imamo Tim za odgovaranje mejlova u Kreni – Promeni i vodi ga Marijana sa Malte. U tom timu se nalaze ljudi iz inostranstva, stariji ljudi kojima je klasičan terenski rad zamoran ili prosto osobe kojima odgovara ovakva vrsta komunikacije. Sa nekoliko sata nedeljnog rada oni ponekad odgovore i na hiljade mejlova preko platforme Kreni – Promeni.

Foto: Kreni promeni 
Ako ste mladi ljudi željne akcije ili se prosto osećate takvim i obožavate terenski rad, to možete raditi samostalno ili uz timove koji to rade zajedno sjajno se zabavljajući. Mladi ljudi koji uglavnom čine Kreni – Promeni nesporno su mobilni i puni vremena, vole terenske akcije, ali nedavno je na sastanak pokretača došla i starija penzionerka na štakama. Moji prijatelji Ivana i Sloba iz Engleske, mladi naučnici koji predaju na najboljim svetskim univerzitetima, nam dostavljaju naučne podatke, ekonomske parametre i daju mišljenje na strategiju preko Zoom platforme. Svaka promena koju smo napravili uspela je, jer smo imali konkretno pravno rešenje formulisano sa stručnjacima iz različitih oblasti. Imamo ljude koji žele da budu deo lokalnih timova gde se rešavaju lokalni problemi. Npr. Steva i Sloba vode novosadski tim, A Žarko Sremsku Mitrovicu. Ljudi koji vole timski rad uključeni su u njihove timove. Mnogi pak ne žele da ”sastanče” već žele da im se pošalje materijal koji raznose po različitim delovima grada.

Telefonski razgovori i kampanje gde obučeni aktivisti idu od vrata do vrata trenutno se smatraju ključnom političkom tehnikom za stvaranje promene. Postoje obuke i tehnike razgovora koje vas mogu opremiti veštinama kako da ljude informišete o određenom bitnom problemu. Kreni – Promeni je recimo ovu taktiku na mikro nivou koristio kada smo sa komšijama na Banovom brdu učestvovali u odbrani Parkića i još nekim manjim temama. Ovo je moguće uraditi i na nacionalnom nivou.

Filozofija Kreni – Promeni je da zbir malih doprinosa kreira ogromnu energiju potrebnu za promenu. Hiljadu ljudi puta pet sati to je pet hiljada sati nedeljno. Zamislite šta sa tim potencijalom možemo da uradimo.

Izračunajte koliko ste ove nedelje pričali o politici i u svom krugu kritikovali vlast. Nekim ljudima sa kojima sam pričao o tome nedeljno odlazi i po 20 sati. Računica je prosta treba samo više da radimo, a manje da pričamo. Hajde da od tih 20 sati izdvojimo 4 ili 6 sati za kontinuiran rad na promenama. Zamislite koliko toga možemo da uradimo ako odeš na instagram ili fejsbuk i prijaviš se da budeš jedan od 1.000 pokretača.

Pravljenje organizacione strukture od hiljadu ljudi jeste mukotrpan posao. Da bi dala rezultate potrebno je od 2 do 4 godine. Prvi najbolji trenutak da se ovaj posao uradi bio je pre 11 godina, drugi najbolji trenutak je sada.

Novinari, ljudi koji gledaju istraživanja, običan narod na ulici me često pita šta čekam i zašto se ne kandidujem. Ovo zaista doživljavam kao lično priznanje, ali i priznanje celom Kreni – Promeni timu. Istraživanja koja nekome unutar opozicionog jezgra daju većinu, ništa ne znače ako to ne donosi promenu. Ako uporedite poslednja dva predsednička ciklusa videćete da je opozicioni broj glasova prilično sličan. Rezultat Saša Janković plus Vuk Jeremić (2017.) jednako je rezultatu Zdravko Ponoš plus Biljana Stojković. Slično je i ako dodate desne opozicione glasove. Jednostavno da bi do promene došlo nama treba veći broj zdravih ćelija. Jednostavno potrebno nam je da dođemo do većeg broja ljudi. A taj problem ne rešava ni jedna ličnost, već organizaciona struktura koja će za početnu osnovu imati 1.000 ljudi.

To znači da čovek koji je potreban za promenu nije Savo Manojlović, niti bilo ko drugi. To je svako od nas. To si baš Ti. Zoran Đinđić je jednom prilikom rekao: ”Od miliona drugih ljudi koji treba za sebe da urade nešto zavisi da li ćemo svi zajedno uspeti”. I ja sam rekao, da sam narode spreman da sa vama, za vas, radim, ali ne mogu da radim umesto vas. Ja bih, ali ne mogu, jer naprosto jedan sistem može da se menja samo ako milioni ljudi u tome učestvuju.”

sava m

Priča o izborima i kandidatima, bez organizacione strukture jeste zamajavanje javnosti. Sa hiljadu ljudi postoji potencijal za promenom i pre i tokom izbora. I sa ovom osnovom koja može prerasti u desetine hiljada ljudi mi možemo zdravim ćelijama ponovo povratiti kontrolu nad našim društvom. Da li ćemo to uraditi zavisi od tebe koji čitač ovaj tekst. Čovek koga čekaš si Ti!

Read more...

TRIJUMF METALACA POSLE 186 DANA, MUTANT REĐA „ČETVORKE“A BEZ SKANDALA NE MOŽE!

  • Published in Razno

fk bk kkm oktobarU vikendu što izmiče videsmo svašta. Od SKANDALA, kako se može pobediti, nenameštena utakmica, videsmo u Šumaracima. Sekretar na pravdi boga zeznu klub, trenera i igrače. Bilo je onog lepšeg, buđenja fudbala i košarke na valjevski način.

Predstavnici dva najpopularnija i najprestižnija sporta, u Srbiji fudbalu i košarci, u Valjevu daju ponovo daju „znake života“.

Metalac je sinoć pobedio u prvenstvenoj utakmici, posle samo 186 dana. Prošlo je šest mesecu i još koji dan od pobede nad Slogom iz Kraljevu 4.aprila u Valjevu. Sinoć tek bez tatinog sina ekipa je  „progledala“ i  konačno osvojila bodove. Ako ne vara utisak, baš protiv konkurenta za opstanak u KLS Mladosti iz Zemuna 84:73, i to sa trenerom kome ovo prva prvenstvena pobeda.

A tek,  kakvo čudo nikada viđeno u novom milenijumu, je napravio fudbalski  mutant  iz Parka Pećina. Prvog dana oktobra, je ipak odloženo najavljeno otvaranje evropskog stadiona  na Lagatoru, ali se desila što nikada do nije.  „Četvorkom“ je isprašena  Loznica. Bolje u Klupcima nego da bruka pukne na „evropskom“ stadionu na kome ni trava bezobrazno neće da se primi. Momci su juče u Parku Pećina, posle Lozničana  spakovali 4 komada i Tutincima, a svedoci kažu moglo je biti i deset. „Poleteli “ su nebu pod oblake u oktobru,  i to posle samo „pola“ gola po utakmici, proseka u prvih šest kola.

U KK Metalac tek što završeno zimsko-prolećno, počelo je letnjo-jesenje cirkuziranje.

Nikada viđena predstava, pretvorila se  u neviđenu šikanu,  dovođenja i  „otpuštanja“ igrača, pred ostavku, za etar, jer predsednikovanje ne prestaje.

Ni krivi ni dužni Bandi, Frenklin, Protić, Lakić, Mušikić, Stanković, Čabrilo, Đuran, Tomas, Novković, Munižaba, Vuksanović, su videli Valjevo, ali  „čvarkovdan“ dočeka samo Filip Đuran.

Da ne zaboravim, trener Branislav  Ratkovica je sastavio čitava tri dana, pre nego što je shvatio da je u najavi nastavak već viđenog filma, ali sa novim „scenaristom i glumcima“.

„Preživelom“ Đuranu  su se pre brukanja po Kini, ali zarađenih 10-ak hiljada dolara pridružili Kuk Grin, Keni Dej, Layons Lešić, Sinovec Grubor i mladi Kinez Hu.

Posle startnog paraza u Leskovcu( 92:101),  po viđenom mogao se lako izbeći, sinoć je usledila prva ovosezonska pobeda u halu sportova, zabranjenog imena 15. septembar.

Narod se uželeo košarke, potvrda su, kako nezvanično saznajemo  i 300 prodatih ulaznica. Dobro je što se posle   duže  pauze,  gledanje košarke se konačno plaća, i to samo po ceni od 200 dinara.

Početak protiv Zemunaca katastrofalan, 0:9,  nije obećavao ništa dobro. Vrludalo se sa  postavom, dok klupa konačno nije „oporavisala“. Posle  3:12  kretoše  Keni Dej, i Kuk Grin, i stare „kuke“ Stefan i Sava, Sinovec i Lešić. Već u 12. minutu  bilo je  24:20, kao  prvi  znak najave  preokreta. Ipak dva puta po 17 poena, u prvih 20 minuta, nisu bili garant uspeha. U trećem kvartalu i najboljem na utakmici, Metalac konačno počinje da igra svoju igru. Od  32:24, stiže do  rekordnih 11 razlike (70:59)  u 33.minutu. Ali da sa  Zemuncima nema šale potvrda je i novi „minimalac“ 75:71 tri  minuta kasnije.  Metalac pestaje da trči, momci lete po terenu u  odbranu pršti a  Keni, Grubor Kuk i Lešić vode valjevskii tim do konačnih 84:73, za potvrdu da bude li zdravlja, a biće ga valjda, osnovni cilj, opstanak, nije nemoguća misija.Kuk Grin je potvrdio o kakvom se igraču radi, sa  19 koševa i 9 skokova, za indeks 30. Savin dabl-dabl,  20 koševa i  12 uhvaćenih lopti, za indeks 25, sve govori, sam po sebi.  Miloš Grubor je pored 11 poena potvrdio karakter pobednika, a po treći put, valjda u Valjevu, Stefan Sinovec je svojom „desetkom“ takođe bio jedan od momaka koji su izneli meč. Kod gostiju trojka  Živojinović 17, Gašić  15 i Milenković 11 koševa su doprineli da ekipa dobaci do 58 indeksih poena, u onosu na 91 Metalca.

Još jedan beskompromisni bek gladijator, što kida, preko je potreban da se Metalac energetski  podigne  na još viši nivo, kako bi se „pazarilo“ nešto i  gostima. Prvu pobedu u zvaničnim meču ostvario je Saša Milićević sa svojim novom saradnikom Vladom Panićem, što nije mala stvar, ako se zna šta se sve događalo u Kini.

Sledi serija teških iskušenja. Najpre gostovanje ABA-2 ligašu Vojvodini. Zatim u Valjevo stiže najbolji tim lige Spartak sa Vladom Đokićem, prvi favorit za ABA-1 ligu. Serija se nastavlja  gostovanjima u Vršcu i Kraljevu. , da bi  uoči Đurđica, 11.novembra  Metalac dočekao  Dorćolce, ekipu Dinamika. Daleko je Đurđic, šta nas ćeka samo Bog zna.

 OSMICA  MUTANTA ZA POŠTOVANJE  

Od kada su 12.jula 2014. godine na dno septičke jame bačena dva kluba FK Budućnost i FK Krušik, i napravljen mutant   nazvan    BK FK 2014, u čijem grbu se sudaraju dva pisma, ćirilično i latinično, desilo se  zlo. Klub je postao centar troška, voljom štetočine, i postavljača „sposobnog“ da spiska ni u šta 300 „milki“ narodnih para. Posle 10 godina  ničega,  i naprasnog odlaska virovačkog  prodavca magle,  počeli su da ispadaju   kosturi iz ormana. Uzeta je kirija unapred za „Bulevar" nekoliko godina, da klub preživi. A da može  „bez pare i dinara“  posle  dve  godine tabanja u mestu,  potvrda je oktobarsko "prženje".

Kakav takav start  je zaboravljen,  jer  oktobarsko „isijavanja“ baš prija.

Za samo  nedelju  dana  Loznica i Tutin „popiše“  8 komada,  ravnopravno raspoređena  po četiri svakome.

Sa malo više sreće izabranici trenerskog tandema Simić-Jovanović, juče su mogli ubaciti u  mrežu Tutinaca i celo tuce. Nikada ni jedan  klub iz Valjeva nije pobedio Lozničane u gostima sa tri gola razlike. Ali dođe i taj dan. Senzacija se desila  1. oktobra. FK BK 2014 je pobedio  Loznicu  u Klupcima  4:1, a repriza, i isti rezultat je bio juče protiv Tutina. Mlada ekipa oscilira, izgubila je 4 boda u Parku Pećina od Mladog radnika i Reala, a poražena od FAP-a, uz skandalozno  suđenje u Priboju(0:3). Za čišćenje u  Jošanici (1:5)nema opravadanja. Pored Tutina i Loznice,  pobeđeni su Zlatibor  i Polet,  za potvrdu da  mlada ekipa raste. Trenutna podela trećeg mesta sa Loznicom( 14 bodova)  sve govori.

Dokle će momci dobaciti, videćemo, samo da ne bude greške u protokolu.

Tek će da smrdi, ali nedeljeno istrčavanje  duha koji sve pobeđuje, dan posle zadušnica u Šumaracima, je mahinacija bez presedana.

Igrači i trener nisu hteli da se sklone, učesniku Lige šampiona. Pošteno su izgubii 3:4, ali za svaki slučaj, da ne bude greške, pobrinuo se sekretar, već u ostavci. Zaboravio je da upiše ime igrača sa spiska dobijenog od trenera. Momak je bio na klupi, ušao je u igru, sa sve kapitenskom trakom. Propust je promakao "caricincima" delegatu  i sudijama, ali ne i Negiću predstavniku  šampiona. Epilog 3:0 pf zna se za koga i zašto. A što su momci krvarili na terenu, koga to je brine. Nevinost bez zaštite,  e neće moći, piatnje je samo dokle!

Read more...

MORA SE BITI JAČI OD SUDBINE, IZBOR JE SVAKOGA OD NAS

  • Published in Svet

5.oktobar 2000Danas je 5.oktobar, dan kada je lider poljskog pokreta "Solidarnost" Leh Valensa  1983. dobio je Nobelovu nagradu za mir.  

A 5.oktobra 2000,  ljudi iz cele Srbije, najponosniji su bili rudari Kolubare, istrajni da idu dok kraja, su stigli su u Beograd. Niko ih nije mogao sprečiti da ostvare svoj cilj. Probijali su redom barikade, kordone policije i vojske, da bi podržani od Beograđana, uspeli da probiju poslednju  prepreku i konačno  uđu u Skupštinu Jugoslavije. Dočekao ih je dim i požar. Poslednji  "dokaz" svetu,o  "regularnim" izborima. Spakovane pakete  glasačkih listića, je gutao plamen. Bio je to samo loš pokušaj da se sakrije izborna krađa. Sav  dokazni materijal se nije mogao spaliti. Usledila je ološka pljačka umetničkih slika, i svega što je bilo  za pometi. Načinjena je  ogromna materijalna šteta.

 U sumrak je Valjevac najveći buntovnik, slobodoljubivi i časni ratnik  Bogoljub Arsenijević Maki sa grupom neustrašivih oslobodilaca, na bageru koji je vozio takođe simbol 5.oktobra, Džo bagerista, "osvojio" i državnu Radio televiziju Srbije.

Slobodan Milošević je posle  decenije vladavine predao vlast kandidatu Demokratska opozicija Srbije(DOS) dr Vojislavu  Koštunici.

Lustracija odgovornih za pljačku Srbije, obećanje dato građanima je  zaboravljeno. Velikosrpski nacionalsita Slobodan Milošević je isporučen, i završio u kazamatu Haga. Sve najavljivano  do 5.oktobra 2000. se pretvorilo u prah i pepeo. Jezdu i Dafinu nasledili su otimači "zlatnog kovčega" spremni isključivo na poharu i prodaju svega što se nikada ne  prodaje, za dinar dva, pet.

Namerno pljačkani i uništavani, nestajali su privredni giganti stvarani decenijama. Stizali su strani investori, okrenuti isključivo iskorišćavanju jeftine radne snage i svom profitu. Uvedeno je "pravilo" da im se desetinama hiljada evra, plaća svako novootvoreno radno mesto, plus apanaža što su došli u Srbiju, i sve druge infrastrukturne benifiacije.

Naravno da bez obaveza da vrate bilo šta državi Srbiji.

Neki su ostavili pustoš za sobom i nestali, dok druge  i dalje ostvaruku enprmne zaradi, na grbači srpskog naroda.

Ostali su nam samo zemlja, voda i vazduh. Tada nisu još nisu imali  cenu, ali su došli na red, sada !

Pune 23 godine svedoci smo vremena zla. Nade i očekivanja gradjana je progutala pljačka i besprizorno uništavanje svih resursa stvorenih u  socijalizmu, i stvaranju uslova da se pre 11 godina ubice Jugoslavije vrate na vlast. Lažno zalaganje  za KiM u Srbiji, borbaza   tzv evropske vrednosti, bili su uvod u uništenje nezavisnih institucija, obrazovanja, zdravstva, okupaciju pravosuđa medija, vojsku i policije.

Opljačkano je gotovo sve, preostalo do 2012. godine. Srbija u mrak okupacije guraju enormna zaduženja. Vlast obećava kao i do sada  ravnopravne uslove na izborima, uverena da može da nastavlja svoj pobednički niz.

Tzv  opozicija, provaljena da sve što radi, je da samo zgrabi parče privilegija, ako nastavi kao do sada je definitvno "ugasila"

Zdravih snaga ima tamo gde se vlastodršci i opozicija najmanje nadaju.

Organizovana i ujedinjenja mladost Srbije, neopterećena "partizanima i četnicima", "evropejcima" i "prijateljima" Amerike, Zapada i  Istoka, su jedina nada za opstanak. Samo oni mogu doneti izvesniju budućnost Srbiji. Oružje da se zlo  nadvlada, je moć prava, pravde slobode i dostojanstva. To je jedini put da se kriminalci, lopovi, i zlotvori nađu gde im je mesto. Može probuđeni narod, sve, pokazao je to  već toliko puta u prošlosti. A najstariji imaju obavezu da se, iskusno, kako to samo oni znaju, bore za snove svoje dece i unuka. 

Definitivno se mora biti jači, od sudbine, izbor je svakoga od nas.

Jahači apokalipse previđaju samo da su na svet došli golih ruku i da će ga na isti način i napustiti.

 

  

Read more...
Subscribe to this RSS feed
Info for bonus Review bet365 here.

VESTI

Pratite nas