Menu

zaglavlje

Specijalistička internistička ordinacija Dr Tomić Valjevo, V. Mišića 102. Tel: 014/228-321 i 065/228-3211

Kardiolog (Dr Đorđević) Telefon: 064/9700-041

INTERNISTIČKI PREGLEDI, GASTROENTEROLOGIJA, ENDOKRINOLOGIJA, ALERGOLOGIJA, DIJAGNOSTIKA, GASTROSKOPIJA,

KOLONOSKOPIJA, ULTRAZVUK ABDOMENA, SRCA, ŠTITASTE ŽLEZDE, DOPPLER KRVIH SUDOVA ABDOMENA

NATO AGRESIJA NA SR JUGOSLAVIJU NAJVEĆE ZLO FAŠIZMA NA KRAJU 20.VEKA Featured

sup srušen 1999

Pre skoro četvt veka 14. aprila 1999. godine  22. dana fašističke NATO agresije na SR Jugoslavju  prvi put je bomardovano  Valjevo. NATO  projektili  završili su  u zoru u 5.31 časova u krugu HK „Krušik“.

Pet razornih projektila pogodilo je krug fabrike, izvesitila je građane Valjeva novinar Svetlana MItrović Klanšček, slušaoce Radio Valjeva u  danima  NATO agresiji napouzadnijeg medija u zemlji.

Razorna agresija  odnela je  živote  troje ljudi iz Valjeva. Poginuli su: Dmitar Dukić (91), Milka Krunić (72) i Milisav Mićić (37),  dok je oko 50 nedužnih građana  povređeno.

Na Maljenu su 6. aprila 1999. godine poginula dvojica mladih potporučnika Željko Savičić i Siniša Radić.

Tokom bombardovanja na Valjevo je bačeno je 215 razornih bombi, od toga je čak sa 150 projektila  gađana  fabrika „Krušik“. Uništena je zgrada MUP-ae u Valjevu, a meta agresora bila su  objekti  u Pričeviću i na Kraljevom stolu. Razornim bombama oštećen  jr veliki broj  javnih objekata.

U  Valjeva je srušeno pet stambenih zgrada, oštećeno je preko 200 stanova i 50 kuća.

U herojskoj odbrani i neravniprabmom okršaju sa NATO ubicama na nebu iznad Valjevag grada, 4. maja poginuo je heroj pilot pukovnik Milenko Pavlović.

Procene su da je  tokom 78 dana NATO agresije  u SR Jugosviji poginulo najmanje 2.500 ljudi. Ukupna materijalna šteta procenjena je na 100 milijardi dolara,

Odluka o bombardovanju tadašnje SRJ doneta je, prvi put u istoriji, bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, a naredbu je tadašnjem komandantu savezničkih snaga, američkom generalu Vesliju Klarku, izdao generalni sekretar NATO-a Havijer Solana.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top
Info for bonus Review bet365 here.

VESTI

Pratite nas